Champions League: Όταν η Λίβερπουλ έκανε την ανατροπή του αιώνα - Ο μυθικός τελικός με Μίλαν (vids)

Champions League: Όταν η Λίβερπουλ έκανε την ανατροπή του αιώνα - Ο μυθικός τελικός με Μίλαν (vids)

Ήταν 25 Μαΐου 2005 όταν στο «Κεμάλ Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης η Λίβερπουλ έκανε την ανατροπή του αιώνα κόντρα στη Μίλαν και πήρε το τρόπαιο στον καλύτερο τελικό στην ιστορία του Champions League.

Πολλά είχαν δει τα μάτια μας μα αυτό… δεν μας έφερε τρόμο. Δεν θέλαμε να τελειώσει και δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε εκείνο το βράδυ Μαΐου του 2005. Ο τελικός του Champions League είχε μια εξέλιξη που κανείς δεν περίμενε. Το «θαύμα» που έγινε εκείνο το βράδυ τα επόμενα χρόνια αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ταινίες και ντοκιμαντέρ,  ενώ γέννησε νέους οπαδούς της Λίβερπουλ σε όλο τον πλανήτη.

Οι «Reds» είχαν 20 χρόνια να βρεθούν σε έναν τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με την τελευταία εμπειρία του «Χέιζελ» το 1985 να είναι και τραυματική. Απέναντί τους, η Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι που είχε βρεθεί σε δεύτερο τελικό την τελευταία τριετία και στον δέκατο συνολικά, στοχεύοντας να κάνει επτά τους τίτλους της. Η Λίβερπουλ από την πλευρά της, έψαχνε το πέμπτο τρόπαιο στον έκτο τελικό της ιστορίας της με τον Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο της.

Το ξεκίνημα των «ροσονέρι» ήταν εντυπωσιακό, με την «κόκκινη πλευρά» του «Ατατούρκ» να πέφτει σε… κατάθλιψη από το 1’ της αναμέτρησης και το γκολ του Μαλντίνι. Ο μεγάλος Ερνάν Κρέσπο με γκολ στο 39’ και το 44’ κάνει το 3-0 για τη Μίλαν και στην πλευρών των Ιταλών φιλάθλων αλλά και στη Λομβαρδία οι πανηγυρισμοί έχουν αρχίσει. Πολλοί οπαδοί της Λίβερπουλ ξεκινούν ήδη να φεύγουν από το γήπεδο (αλήθεια πόσοι από αυτούς θα το μετάνιωσαν μετά…), αλλά στο δεύτερο ημίχρονο μπαίνει στο γήπεδο μια… άλλη ομάδα!

Ο Στίβεν Τζέραρντ μειώνει στο 54’, αλλά ακόμα και τότε, κάποιοι δεν το πιστεύουν με τίποτα. «Δεν γυρνάει», λένε άνθρωποι που είναι πιο… πιστοί στη Λίβερπουλ από ότι στην οικογένειά τους, μέχρι που δυο λεπτά αργότερα διαψεύδονται πανηγυρικά και το ίδιο πανηγυρικά  πετιούνται από τις θέσεις τους! Ο Σμίτσερ βάζει και δεύτερο γκολ και το μαγικό εξάλεπτο της Λίβερπουλ ολοκληρώνεται λίγο αργότερα με τη διπλή προσπάθεια του Τσάμπι Αλόνσο, που αστοχεί σε πέναλτι αλλά στην επαναφορά  «γράφει» το 3-3 και… τρελαίνει όλη την Ευρώπη!

Η Μίλαν τα έχει χαμένα, αλλά ανασυντάσσεται και σταματάει την απίστευτη ορμή της Λίβερπουλ. Το 3-3 παραμένει μέχρι το 90’ του παιχνιδιού αλλά  και στον έξτρα χρόνο της παράτασης. Οι δυο ομάδες θα λύσουν τις διαφορές τους στα πέναλτι. Οι περισσότεροι από τους παίκτες του Αντσελότι είχαν την εμπειρία και δυο χρόνια νωρίτερα στο «Ολντ Τράφορντ», όπου και πάλι έπαιξαν το τρόπαιο στα πέναλτι και το πήραν απέναντι στη Γιουβέντους. Στον αντίποδα, αγγλική ομάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την «κατάρα» των Βρετανών γενικότερα στα πέναλτι.

Προμηνύεται μεγάλη «μάχη» με τη Μίλαν να νιώθει πιο δυνατή με τον Ντίντα κάτω από τα δοκάρια, αλλά ο Γέρζι Ντούντεκ από την άλλη πλευρά κλέβει την παράσταση και μαζί το… τρόπαιο που πήρε τον δρόμο για το «Άνφιλντ»! Ο Σερτζίνιο αστόχησε στο πρώτο της Μίλαν, ενώ ο μεγάλος Πίρλο δεν βρήκε στόχο στο δεύτερο. Χάμαν και Τζιμπρίλ Σισέ  εκτελούν εύστοχα για τους Άγγλους, ενώ Τόμασον και Κακά  θα βρουν στόχο για τη Μίλαν, την  ώρα που ο Ρίσε αστοχεί και της δίνει… ελπίδα. Ο Σμίτσερ έχει σκοράρει για το 3-2 και ο Αντρέι Σεφτσένκο εκτελεί το τελευταίο πέναλτι.

 

Όπως και το 2003 κόντρα στη Γιουβέντους και τον Μπουφόν στο «Ολντ Τράφορντ». Αυτή τη φορά, όμως, ο Ντούντεκ έδιωξε το πέναλτι του Ουκρανού και η Λίβερπουλ κατάφερε να πάρει το πέμπτο Champions League στην ιστορία της σε έναν τελικό που θεωρείται από τους καλύτερους, αν όχι ο κορυφαίος, όλων των εποχών και αποκαλείται «Το θαύμα της Κωνσταντινούπολης»…

302017

Άρωμα Ελλάδας… χωρίς να το ξέρουν

Από… ελληνικής πλευράς, πέρα από αρκετούς οπαδούς των «Reds» κυρίως που έκαναν το κοντινό ταξίδι για την Πόλη, σε εκείνον τον απίθανο τελικό βρέθηκαν άνθρωποι που στη συνέχεια πρωταγωνίστησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι περισσότεροι, από την πλευρά της Λίβερπουλ.

Με τη Μίλαν βασικός αγωνίστηκε ο Τζενάρο Γκατούζο που μετέπειτα έγινε προπονητής στον ΟΦΗ. Στους «Reds», ωστόσο, ήταν μέλος της ομάδας ο Ιγκόρ Μπίτσκαν που το ίδιο καλοκαίρι του 2005 πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, σε μια ηχηρή κίνηση που όμως δεν απέδωσε. Αρκετά χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2009 οι «πράσινοι» απέκτησαν τον Τζιμπρίλ Σισέ, με γνωστά αποτελέσματα, ενώ το 2010 έκαναν δικό τους και τον Λουίς Γκαρσία

302047

Οι συνθέσεις των δυο φιναλίστ, βέβαια, ήταν γεμάτες με… μεγαθήρια του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου… Θυμηθείτε πως έπαιξαν Μίλαν και Λίβερπουλ…

Μίλαν (Κάρλο Αντσελότι): Ντίντα, Καφού, Σταμ, Νέστα, Μαλντίνι, Πίρλο, Γκατούζο (112' Ρούι Κόστα), Σέεντορφ (86' Σερτζίνιο), Κακά, Σεφτσένκο, Κρέσπο (85' Τόμασον)

Λίβερπουλ (Ράφα Μπενίτεθ): Ντούντεκ, Φίναν  (46' Χάμαν), Κάραγκερ, Χίπια, Τραορέ, Τσάμπι Αλόνσο, Λουίς Γκαρσία, Τζέραρντ, Ρίισε, Κιούελ (23' Σμίτσερ), Μπάρος (85' Σισέ)

Ζήστε ξανά το θαύμα της Κωνσταντινούπολης, μέσα από φωτογραφίες και βίντεο

Liverpool FC vs AC Milan 3-3 pens(3-2) UCL Final 2005 // Highlights English Commentary HD

Relive One night in Istanbul Full Documentary 2005

The Greatest Champions League Final?



Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved