Οι  τοπ σκόρερ της Ευρώπης

Οι τοπ σκόρερ της Ευρώπης

Αρκετοί από τους κορυφαίους σκόρερ των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων είναι γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Υπάρχουν όμως κι άλλοι που οι συστάσεις είναι απαραίτητες. Ευκαιρία να τους γνωρίσουμε, άλλωστε η περίοδος του… κυνηγιού  έχει ήδη αρχίσει και είναι βέβαιο πως κάποιοι θα απασχολήσουν (και) ελληνικές ομάδες.

Οι περιπτώσεις αξιολόγησης, σε οικονομικό επίπεδο, φυσικά ποικίλλουν. Οι πασίγνωστοι αξίζουν όσο το βάρος τους σε χρυσάφι, από τους υπόλοιπους οι τιμές αξιολόγησης κυμαίνονται ανάλογα με τη Λίγκα που συμμετέχουν, τις ατομικές επιδόσεις τους, την ηλικία τους.

ΑΓΓΛΙΑ

Το Μάντσεστερ δεν γιόρτασε μόνο για το πρωτάθλημα και το FA Cup. Ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πήρε από νωρίς το προβάδισμα, είχε έναν εκπληκτικό πρώτο γύρο και παρά το ότι έπεσε αγωνιστικά στη συνέχεια τα 20 γκολ του έδωσαν, έστω εξ ημισείας, τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Τον μοιράζεται με τον Αργεντινό Κάρλος Τέβες, τον αρχηγό  της Σίτι. Στα 18 τελείωσε τη σεζόν ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι της Αρσεναλ.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Λίγο πριν από το φινάλε του πρωταθλήματος ο Ρόναλντ Λιντς παραμένει στην κορυφή με 20 γκολ. Τριαντάρης πλέον, επέστρεψε στην Αούστρια τον Ιανουάριο του 2010, έπειτα από το αποτυχημένο πέρασμα στην Γκαζιαντεσπόρ. Είχε μερικά καλά χρόνια στην Πορτογαλία με τη φανέλα της Μποαβίστα και της Πόρτο. Δεξιοπόδαρος, καλός στο ψηλό παιχνίδι, κοστολογείται στο 1,2 εκ. ευρώ. Δεύτερος ο υψηλόσωμος (1.91) Ρόμαν Κίεναστ της Στουρμ Γκρατς. Ποδοσφαιρικά γονίδια έχει από πατέρα και θείο που αγωνίστηκαν αμφότεροι στη Ραπίντ Βιέννης. Μετρά έως τώρα 19 γκολ, τα περισσότερα με το κεφάλι. Εκτός Αυστρίας ο 27χρονος στράικερ αγωνίστηκε ικανοποιητικά μόνο στη Χαμ Καμ. Το ότι δεν κατάφερε να περάσει τα τεστ σε Νόριτς, Μπρίστολ Σίτι πέρσι, προκαλεί αντίφαση με το 1,100,000 ευρώ  της αξίας του.  Τρίτος με 17 γκολ ο άλλοτε επιθετικός του Απόλλωνα Καλαμαριάς Βάλνερ.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Σας θυμίζει τίποτα το ονοματεπώνυμο Γκάρα Ντεμπελέ; Ναι, είναι ο φορ που αγωνίστηκε ενάμισυ χρόνο στον Πιερικό. Μπουμπούκι ο Γάλλος, εκτός γηπέδων έχει δείρει Αμερικανό φοιτητή στη Ρώμη, του πήραν το δίπλωμα στη Γαλλία, του το ξαναπήραν στη Βουλγαρία μόνο που ανακάλυψαν ότι ήταν πλαστό. Είναι υπό επιτήρηση στη γειτονική χώρα αλλά όλα αυτά διόλου τον εμποδίζουν να σκοράρει ακατάπαυστα. Τελείωσε τη χρονιά με 25 γκολ φορώντας τη φανέλα της Λέφσκι. Αυτή η επίδοση του έδωσε bonus στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και η τιμή του ανέβηκε στο 1.200.000 ευρώ.

ΓΑΛΛΙΑ

Ο 25χρονος Μουσά Σο αναγεννήθηκε στη Λιλ καθώς στην πρώτη κιόλας χρονιά του, πήρε πρωτάθλημα, Κύπελλο και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ με 22 γκολ. Εκρηκτικός δεξιοπόδαρος φορ, γεννημένος στη Γαλλία, επέλεξε να τιμήσει τη Σενεγάλη, πατρίδα των γονιών του, στην οποία έχει αγωνιστεί πέντε φορές. Για να φύγει από τη Λιλ πρέπει να καταβληθούν περίπου οκτώ εκατ. Ευρώ. Ο Κέβιν Γκαμέιρο είναι ένα χρόνο μικρότερος και πέτυχε ένα γκολ λιγότερο. Τρίτη χρονιά του και πλέον παραγωγική στη Λοριάν. Ταχύς και αποτελεσματικός ο ύψους 1.72 αριστεροπόδαρος  περιφερειακός επιθετικός στοίχισε στην τωρινή ομάδα του 3, 5 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα αξίζει σχεδόν τα τριπλάσια! Συνομίληκος του Γκαμέιρο ο Γιουσέφ Αλ Αραμπί της Καέν. Ο Μαροκινός φορ έχει πετύχει 17 τέρματα και η εξαιρετική σεζόν του, αναγκάζει τους επίδοξους αγοραστές να δαπανήσουν 4 εκατ. Ευρώ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Με πασέρ ποιότητας του Ριμπερί, του Σβαϊνστάιγκερ και του Ρόμπεν ο Μάριο Γκόμεζ  δεν είχε πρόβλημα να φτάσει τα 28 γκολ στη Μπουντεσλίγκα. Στη δεύτερη θέση ο 26χρονος Σενεγαλέζος Σισέ  της Φράιμπουργκ με 22 τέρματα, τρίτος ήταν ο Μιλιβόγιε Νοβάκοβιτς που σκόραρε 17 φορές με την Κολονία.

ΔΑΝΙΑ

Ενας ακόμη επιθετικός που πέρασε από την Ελλάδα πήρε τίτλο πρώτου σκόρερ. Ο Νταμ Ν’ Ντόι έφτασε τα 25 γκολ –ρεκόρ επίδοσης στη Δανία-  με τη φανέλα της καταπληκτικής Κοπεγχάγης σε 29 ματς. Απολύτως αναμενόμενη η αύξηση της τιμής του στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Πολύ πίσω από τον Σενεγαλέζο επιθετικό, ο συμπαίκτης του, ο 30χρονος Βραζιλιάνος  Σέζαρ Σαντίν. Στην τρίτη θέση ο 27χρονος Νιγηριανός Πίτερ Ουτάκα που έφτασε τα 13 γκολ με τη φανέλα της Οντένσε. Στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο αξίζει περίπου 2,5 εκ. ευρώ, όσο και ο Σαντίν.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Ο Αλεξάντερ Φράι, αφού πέρασε τα χρόνια της επιτυχίας σε Ρεν και Ντόρτμουντ, συνεχίζει στα 32του να είναι (στο χαμηλότερο ποδοσφαιρικό επίπεδο του Ελβετικού πρωταθλήματος) ένας αξιόπιστος σκόρερ. Στα 26 γκολ ως τώρα δεν χάνει τον τίτλο. Αν αποφασίσει να φύγει από τη Βασιλεία η τιμή του αγγίζει τα 3 εκ. Ευρώ. Πολύ πιο πίσω βρίσκεται ο βετεράνος Μάουρο Λουστρινέλι της Μπελινζόνα. Στα 35του πιά έχει πετύχει 14 γκολ. Τον ίδιο αριθμό τερμάτων έφτασε και ο 24χρονος  Ανρί Μπιενβενού. Ο Καμερουνέζος φορ πήγε στη Γιουγκ Μπόις ως αντικαταστάτης του Ντουμπιά και στην πρώτη χρονιά του τα κατάφερε μια χαρά.  Η τιμή του έχει ανέλθει στο 1,5 εκ. ευρώ.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Από τα 102 γκολ που πέτυχε φέτος η Ρεάλ Μαδρίτης τα 40 ανήκαν στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Δεύτερος ήταν ο Λιονέλ Μέσι που «μονομάχησε» με τον Πορτογάλο για την πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ ως τα δύο τρίτα της περιόδου. Ο τρίτος ήταν πολύ μακριά, αλλά μόνο για τα δεδομένα της Πριμέρα Ντιβιζιόν, καθώς με 20 γκολ, ο Σέρχιο Αγκουέρο θα ήταν κορυφαίος σε πολλά Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

ΙΤΑΛΙΑ

«Παλιοσειρά» ο Αντόνιο Ντι Νατάλε αλλά παραμένει ακόμη και στα 34 χρόνια του ένας επιθετικός παγκόσμιας κλάσης. Τα 28 δικά του γκολ κι άλλα 12 από τον παρτερνέρ του στην εμπροσθοφυλακή, τον Χιλιανό Σάντσες,  έδωσαν ουσιαστικά στην Ουντινέζε το τέταρτο εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου. Πρώτη, υπέροχη χρονιά στο καμπιονάτο, για τον Εντισον Καβάνι. Ο Ουρουγουανός περιφερειακός επιθετικός της Νάπολι πέτυχε 26 γκολ. Τρίτος ήταν ο Σάμουελ Ετό με 21.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Ενας Βόσνιος, ο 28χρονος Ιβάν Κρστάνοβιτς, ήταν πρώτος σκόρερ με 19 γκολ. Τρίτη χρονιά για τον πανύψηλο (1.97) φορ στη Ν. Κ. Ζάγκρεμπ που σώθηκε στο παρά πέντε. Ο πιτσιρικάς Αντε Βούκουσιτς –γεννημένος στις 4 Ιουνίου 1991- έκανε μία ακόμη εξαιρετική σεζόν σκοράροντας 14 φορές με τη φανέλα της Χάιντουκ. Ηδη έχει μπεί στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων και κοστολογείται περίπου στα 3,5 εκατ. Ευρώ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Τρείς ξένοι βρέθηκαν στην κορυφή των σκόρερ της Ερεντιβίζιε. Ο 23χρονος Βέλγος Μπιόρν Φλέμινκς έφτασε τα 23 γκολ με τη Ναϊμέχεν, επίδοση που του έδωσε το εισιτήριο επιστροφής στην πατρίδα καθώς η Κλαμπ Μπριζ τον αγόρασε για 3,3 εκατομμύρια ευρώ. Ένα γκολ λιγότερο είχε ο 31χρονος Ρώσος Ντμίτρι Μπουλίκιν. Αποτελεσματικός στον αέρα και έμπειρος με πρότερη θητεία σε Ντιναμό Μόσχας, Λεβερκούζεν, Αντερλεχτ, ανάγκασε τους οπαδούς της Ντεν Χάαγκ να τραγουδούν στα… ρωσικά, όταν ο Μπουλίκιν σκόραρε. Η τιμή του φτάνει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Τρίτος στη λίστα ο 30χρονος Δανός της Ρόντα Ματς Γιούνκερ με 20 γκολ και ανάλογη τιμή στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Ενας Βραζιλιάνος πήρε άνετα την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ. Ο 28χρονος Αντρέ Αλβες έχει μάθει καλά το ποδόσφαιρο της χώρας καθώς βρίσκεται εκεί από το 2005. Η δεύτερη χρονιά του με τη Βιντεότον ήταν και η πιο παραγωγική με 24 γκολ. Δεύτερος ο Μαλτέζος Αντρέ Σκέμπρι που πέτυχε 16 τέρματα με τη Φερεντβάρος.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Σφικτό πρωτάθλημα το Πολωνικό, λίγα γκολ και για τους κορυφαίους. Πρώτος ήταν ο 37χρονος Τόμας Φρανκόφσκι της Γιαγκελόνια με 13 τέρματα, δεύτερος ο Αντρέι Νιεντζίλαν της Κορόνα Κίελς με 11. Τον ίδιο αριθμό τερμάτων πέτυχε και ο 22χρονος Αμντού Τραορέ από την Ακτή Ελεφαντοστού που αγωνίζεται στην Γκντάνσκ.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Κορυφαίος στο Πορτογαλικό πρωτάθλημα ο βιονικός Βραζιλιάνος φορ Χουλκ που σταμάτησε στα 23 γκολ. Η τιμή του είναι για αγοραστές επιπέδου… Μάντσεστερ Σίτι. Δεύτερος ο συμπαίκτης του στην Πόρτο, ο Κολομβιανός Φαλκάο, με 16 γκολ, που πήγε εκεί από την Ρίβερ Πλέιτ πριν δύο χρόνια. Πανάκριβος κι αυτός, σε κάθε γκολ που πέτυχε αντιστοιχεί ένα εκατομμύριο ευρώ! Τρίτος ο βετεράνος της Ρίο Αβε Ζοάο Τομάς με 16 επίσης.

ΣΕΡΒΙΑ

Ιβιτσα Ιλιεφ. Πέτυχε 13 γκολ με τη φανέλα της πρωταθλήτριας Παρτιζάν, ομάδας στην οποία άρχισε τη σταδιοδρομία του. Στα 32του έχει να θυμάται την μακρόχρονη παρουσία του στην Ιταλία (Μεσσίνα, Τζένοα) την βραχύβια σε ΠΑΟΚ τη σεζόν 2007-08, Κότμπους (08-09), Μακάμπι Τελ Αβίβ (09-10). Ο 32χρονος επιθετικός κοστολογείται περίπου στο 1,2 εκατ. Ευρώ.

Αντρίγια Καλουντέροβιτς. Η εξαιρετική προπέρσινη σεζόν με την Μπέογκραντ και τα 20 γκολ που πέτυχε κίνησαν το ενδιαφέρον του Ερυθρού Αστέρα. Στην πρώτη σεζόν σκόραρε 11 φορές και ήταν δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Είναι 24 χρόνων και κοστολογείται 2 εκατομμύρια Ευρώ.

Αμπουμπακάρ Ουμάρου. Καμερουνέζος, επίσης 24 χρόνων, τρίτη χρονιά στη Σερβία, Τρίτη ομάδα η Βοϊβοντίνα –προηγήθηκαν Ερυθρός Αστέρας, Μπέογκραντ- της οποίας ήταν τη χρονιά που πέρασε πρώτος σκόρερ με 10 τέρματα. Στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο η τιμή εκκίνησης για την απόκτησή του είναι οι 900.000 ευρώ.

ΣΚΩΤΙΑ

Ο 23Χρονος Αγγλος Γκάρι Χούπερ, μέχρι πέρσι έπαιζε στην άσημη Σκάνθορπ. Πρώτη χρονιά στη Σέλτικ με 20 γκολ και τίτλο του πρώτου σκόρερ ούτε καν την είχε ονειρευτεί. Διεθνής με την Ελπίδων , έχει μέλλον μπροστά του και κοστολογείται στα 2,5 εκ. ευρώ. Δεύτερος στη λίστα ο 22χρονος Σκωτσέζος Ντέιβιντ Γκουντγουίλι της Νταντί Γιουνάιτεντ. Από την Ακαδημία του κλαμπ, έφτασε τα 17 γκολ και αναδείχθηκε ως ο καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος. Η τιμή του φτάνει το 1,4 εκατ. Ευρώ.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Ο Βραζιλιάνος Μάρκος της πρωταθλήτριας Μάριμπορ ήταν ο κορυφαίος σκόρερ με 16 γκολ. Πρώτος σταθμός στην Ευρώπη για τον 27χρονο περιφερειακό επιθετικό ήταν ο ΑΠΟΕΛ αλλά όπως όλα δείχνουν στέριωσε στη Σλοβενία καθώς βρίσκεται εκεί τρία χρόνια. Κοστολογείται στις 800.000.

Από 13 γκολ πέτυχαν δύο βετεράνοι. Ο 36χρονος Μίλαν Οστερτς της Κόπερ και ο 33χρονος Νταμίρ Πέκιτς της Ντομζάλε.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Ο Φίλιπ Σέμπο είχε προταθεί πέρσι στον Ηρακλή όταν έμεινε ελεύθερος από την Βαλενσιέν, αλλά τελικά επέλεξε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. Με τη φανέλα της πρωταθλήτριας Σλόβαν Μπρατισλάβας σκόραρε 20 φορές κι αυτή ήταν η πιο παραγωγική χρονιά του. Εχει αγωνιστεί, δίχως να εντυπωσιάσει σε Αούστρια, Ρέιντζερς, πέρασε τρία χρόνια στη Βαλενσιέν. Εν ενεργεία διεθνής ο 27χρονος επιθετικός κοστολογείται περίπου 850.000 ευρώ. Ο δεύτερος στη λίστα Οντρέι Σμέτανα είναι 29 χρόνων, έπαιξε στη Σένιτσα πετυχαίνοντας 18 γκολ, επίδοση που του έδωσε νέο συμβόλαιο στην Σιντ Τρούιντεν.



Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved