Play off:  Οδηγίες και… ιστορίες

Play off: Οδηγίες και… ιστορίες

Αξίζει τον κόπο να προσέξουμε μερικές λεπτομέρειες στο μίνι-πρωτάθλημα που ξεκίνησε… Αυτές άλλωστε, πολλές φορές, κάνουν τη διαφορά…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι κανονισμοί είναι σημαντικοί σε αγώνες που κρίνονται σε έξι μόνο αγωνιστικές. Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμη από πού προκύπτουν οι βαθμοί της κάθε ομάδας πριν την έναρξη των πλέι οφ ας το εξηγήσουμε.

Με τη λήξη της περιόδου 2010-2011,συντάσσεται ειδικός πίνακας με τη βαθμολογία των ομάδων που κατέλαβαν τις θέσεις από 2 έως 5, όπου λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των βαθμών που κατέκτησαν οι ομάδες, με βάση την ακόλουθη συνάρτηση:

- η ομάδα που κατέλαβε την 5η θέση ξεκινά με μηδέν (0) βαθμούς

- η ομάδα που κατέλαβε την 4η θέση ξεκινά με 1/5 των βαθμών διαφοράς που έχει από την 5η ομάδα

- η ομάδα που κατέλαβε την 3η θέση ξεκινά με 1/5 των βαθμών διαφοράς που έχει από την 5η ομάδα

- η ομάδα που κατέλαβε την 2η θέση ξεκινά με 1/5 των βαθμών διαφοράς που έχει από την 5η ομάδα

Όπου η σχετική διαίρεση δεν παράγει ακέραιο αριθμό, το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται. (π.χ. 4,3 = 4) (π.χ. 4,6 = 5)

Τι γίνεται σε περίπτωση ισοβαθμίας;

Με την ολοκλήρωση των αγώνων, συντάσσεται νέα κατάταξη βάσει της οποίας η ομάδα με τη μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών καταλαμβάνει τη 2η θέση στο Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της “Super League Ελλάδα” και οι ομάδες που ακολουθούν καταλαμβάνουν αντίστοιχα, την 3η, 4η και 5η θέση στο Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της “Super League Ελλάδα”.

Αν δύο ή παραπάνω ομάδες ισοβαθμούν στη λήξη των Αγώνων Κατάταξης και στον σχετικό πίνακα βαθμολογίας, θα υπολογίζονται τα μεταξύ τους παιχνίδια κατά τη διάρκεια των Αγώνων Κατάταξης (με βάση τα κριτήρια που αναφέρει ο Κ.Α.Π. σε περίπτωση ισοβαθμίας). Σε περίπτωση που οι ομάδες παραμένουν εκ νέου ισόβαθμες, την υψηλότερη θέση στη βαθμολογία των Αγώνων Κατάταξης καταλαμβάνει η ομάδα που κατατάχθηκε υψηλότερα κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της “Super League Ελλάδα”.

Ο φόβος φυλάει τα έρημα

Τα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου θορύβησαν τους εμπλεκόμενους φορείς με συνέπεια να συνταχθούν οδηγίες οι οποίες θα ισχύσουν (;) στη διάρκεια των αγώνων κατάταξης. Τι αποφάσισαν; Τα παρακάτω.

«Σε εφαρμογή προτάσεων της ΕΛ.ΑΣ. και με σκοπό τη διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών διεξαγωγής  των αγώνων, δε θα υπάρξει οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων των φιλοξενούμενων ομάδων.
Η εκάστοτε γηπεδούχος ΠΑΕ, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. που έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων τάξης, θα εφαρμόσει τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται, με στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των αγώνων.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο θέμα της ρίψης βεγγαλικών και αντικειμένων που επηρεάζουν την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων, καθώς και στην παρουσία φιλάθλων στον περιβάλλοντα αγωνιστικό χώρο.
Σε περίπτωση όπου διαπιστωθεί ότι η ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα επηρεάζεται καθ οιονδήποτε τρόπο, ο διαιτητής θα κληθεί να προβεί σε προσωρινή ή ακόμα και οριστική διακοπή του αγώνα.
Ειδικότερα, επί της ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων και της προστασίας των ποδοσφαιριστών, θα υπάρξει συντονισμός με την ΚΕΔ / ΕΠΟ για την απαρέγκλιτη τήρηση όσων προβλέπονται στους κανονισμούς.»

Αναδρομή στο παρελθόν

Τις τρείς προηγούμενες χρονιές που έγιναν οι αντίστοιχοι αγώνες ουδέποτε ομάδα που ξεκίνησε με τους περισσότερους βαθμούς τερμάτισε στην πρώτη θέση των πλέι οφ! Ας δούμε τι συνέβη ανά σεζόν

2007-2008

Πριν αρχίσουν τα ματς η ΑΕΚ είχε οκτώ βαθμούς, ο Παναθηναϊκός 7, ο Αρης 2, κανέναν ο Πανιώνιος. Όταν τελείωσαν η κατάταξη ήταν:

Παναθηναϊκός 21

ΑΕΚ 16

Άρης 7

Πανιώνιος 5

Οι πράσινοι πήραν το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ΑΕΚ και Άρης τις δύο θέσεις του ΟΥΕΦΑ κι ο Πανιώνιος συμμετείχε στο Ιντερτότο.

2008-09

Με τη λήξη της περιόδου ο ΠΑΟΚ μπήκε στα πλέι οφ με τρείς βαθμούς, ο Παναθηναϊκός με δύο, η ΑΕΚ με έναν, χωρίς πόντο άρχισε η Λάρισα. Τελικά η κατάταξη της τετράδας ήταν.

Παναθηναϊκός 18

ΑΕΚ 12

ΠΑΟΚ 9

Λάρισα 0

Οι «πράσινοι» πήραν και πάλι το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, οι άλλοι τρείς συμμετείχαν στο ΟΥΕΦΑ

2009-10

Πέρσι έγινε η μεγαλύτερη ανατροπή. Ο Ολυμπιακός μπήκε στη διαδικασία με τέσσερις πόντους, ο ΠΑΟΚ με τρείς, η ΑΕΚ με έναν, δίχως βαθμό ο Αρης. Όταν ολοκληρώθηκαν οι έξι αγωνιστικές ήρθαν τα πάνω… κάτω.

ΠΑΟΚ 16

ΑΕΚ 9

Άρης 8

Ολυμπιακός 8

Ο ΠΑΟΚ πήρε το εισιτήριο για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, η ΑΕΚ για τη φάση των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, ο Άρης συμμετείχε στον τρίτο προκριματικό γύρο και ο Ολυμπιακός στον δεύτερο.

2010-11

Θα γίνει και φέτος η ανατροπή; Νωρίς είναι ακόμη καθώς έχει γίνει μόνο η πρώτη αγωνιστική. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Παναθηναϊκός άρχισε με τρείς βαθμούς, η ΑΕΚ με έναν ενώ δίχως πόντο ξεκίνησαν οι ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός Βόλου. Έπειτα από τα ματς της περασμένης Κυριακής η κατάταξη… λέει.

ΑΕΚ 4

ΠΑΟΚ 3

Παναθηναϊκός 3

Ολυμπιακός Β. 0



Άννα Κορακάκη: Εκτός τελικού στο αεροβόλο πιστόλι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκοποβολής
Άννα Κορακάκη: Εκτός τελικού στο αεροβόλο πιστόλι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκοποβολής
Αντσελότι:« Αύριο ο Κουρτουά, με Μπάγερν θα παίξει ο Λούνιν»
Αντσελότι:« Αύριο ο Κουρτουά, με Μπάγερν θα παίξει ο Λούνιν»
Europa Conference League: O Ελ Κααμπί MVP των πρώτων ημιτελικών
Europa Conference League: O Ελ Κααμπί MVP των πρώτων ημιτελικών
EURO 2024: Η UEFA άναψε το πράσινο φως για 26 παίκτες
EURO 2024: Η UEFA άναψε το πράσινο φως για 26 παίκτες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved