Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Το πρώτο μετά κορονοϊού Παγκόσμιο ραντεβού και η Καμίλα Βαλίεβα
ΑΠΕ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Το πρώτο μετά κορονοϊού Παγκόσμιο ραντεβού και η Καμίλα Βαλίεβα

Πολλές συγκινήσεις, συναρπαστικές ιστορίες και ιστορικές στιγμές προσέφεραν στον πλανήτη οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022, που φιλοξένησε το Πεκίνο από 4-20 Φεβρουαρίου, όπως και οι Παραολυμπιακοί Χειμερινοί Αγώνες.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ παρευρέθηκε στις τελετές έναρξης και λήξης και κήρυξε την έναρξη και των δύο διοργανώσεων. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, θα μείνουν στη μνήμη για τα ακραία μέτρα κατά της Covid-19, το τεχνητό χιόνι που χρησιμοποιήθηκε αλλά και τις συζητήσεις για το σκάνδαλο ντόπινγκ που περιέλαβε την -τότε- 15χρονη Ρωσίδα του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα.

Η Καμίλα Βαλίεβα βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου ντόπινγκ. Η Ρωσίδα, η οποία ήταν 15 ετών τότε, έγινε η πρώτη γυναίκα που έκανε δύο τετραπλά άλματα σε Ολυμπιακούς αγώνες, βοηθώντας τη Ρωσία να εξασφαλίσει το χρυσό στο ομαδικό αγώνισμα.

Στη συνέχεια, προέκυψε ότι είχε βγει θετική πριν από τους Αγώνες στην trimetazidine, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης αλλά το οποίο απαγορεύεται για τους αθλητές επειδή μπορεί να ενισχύσει την αντοχή.

Βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, στο πλαίσιο του εθνικού πρωταθλήματος της Ρωσίας. Το αποτέλεσμα του ελέγχου έγινε γνωστό στις 8 Φεβρουαρίου, μια ημέρα αφότου η αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ βοήθησε τη Ρωσία να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (4-20/2/2022), ωστόσο της επετράπη να συνεχίσει να αγωνίζεται στη διοργάνωση. Λίγες ημέρες αργότερα η Ρωσίδα έμεινε εκτός βάθρου στο ατομικό γυναικών, καθώς, εμφανώς επηρεασμένη από όσα μεσολάβησαν μεταξύ των δύο εμφανίσεων της, περιορίστηκε στην τέταρτη θέση.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) παρέπεμψε την υπόθεση της αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ, στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS),

Ήταν το  πρώτο προγραμματισμένο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που έγινε στην εποχή της πανδημίας Covid-19, έξι μήνες μάλιστα μετά τους Θερινούς στο Τόκιο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν υπό τη... σκιά διπλωματικού μποϊκοτάζ από χώρες της Δύσης, αλλά και με το φάντασμα πολέμου στην Ουκρανία να πλανάται, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να παρευρίσκεται στην τελετή έναρξης σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Σι κατά της Δύσης.

Ωστόσο, η Κίνα γλίτωσε από τυχόν ενοχλητικές διαμαρτυρίες από τους ανταγωνιστές για τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων ή οτιδήποτε άλλο. Η ερμητικά σφραγισμένη «φούσκα» απέτρεψε την εξάπλωση της Covid-19 στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή στην κοινότητα, δικαιώνοντας την πολιτική της Κίνας στον περιορισμό της Covid-19.

Η Κίνα πήρε εννέα χρυσά, τέσσερα ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια για να καταταχθεί στην τρίτη θέση, με τον αριθμό των χρυσών και των συνολικών μεταλλίων να σημειώνουν υψηλά ρεκόρ στην ιστορία της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Νορβηγία, με πληθυσμό μόλις 5,5 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε ρεκόρ 16 χρυσών μεταλλίων.

Η κληρονομιά του Πεκίνου 2022 ξεπέρασε πολύ τα γήπεδα. Όταν το Πεκίνο κέρδισε την προσφορά των Ολυμπιακών Αγώνων το 2015, η Κίνα είχε στόχο να συμμετάσχει 300 εκατομμύρια ανθρώπους στα χειμερινά σπορ. Και μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, πάνω από 346 εκατομμύρια Κινέζοι είχαν συμμετάσχει σε χειμερινά σπορ ή σε σχετικές δραστηριότητες αναψυχής από το 2015, σύμφωνα με το εθνικό γραφείο στατιστικής. Οι επόμενοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν προγραμματιστεί, σε Μιλάνο και Κορτίνα το 2026.

Σημείο αναφοράς η "αναγέννηση" της διοργανώτριας Κίνας, από την κατάκτηση ενός μόνο μεταλλίου στους Αγώνες της Πιονγκτσανγκ το 2018, στην ανάδειξή της σε κορυφαία δύναμη, μετά τέσσερα χρόνια. Οι αθλητές της Κίνας ολοκλήρωσαν τους Aγώνες με το καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών με 61 μετάλλια, 18 χρυσά, 20 ασημένια και 23 χάλκινα.

Εντυπωσιακοί οι Ουκρανοί που «χρησιμοποίησαν» ως κίνητρο τον πόλεμο στην χώρα τους, εντυπωσίασαν φτάνοντας δεύτεροι με 29 μετάλλια, 11 χρυσά, 10 ασημένια και οκτώ χάλκινα, ενώ το βάθρο ολοκλήρωσε ο Καναδάς με 25 μετάλλια, οκτώ χρυσά, έξι ασημένια και 11 χάλκινα.

Πηγή: ΑΠΕ



Λουίς Ενρίκε: «Η ομάδα μου είναι θαρραλέα, να μην δούμε την πίεση ως απειλή»
Λουίς Ενρίκε: «Η ομάδα μου είναι θαρραλέα, να μην δούμε την πίεση ως απειλή»
Πόλο: Στα ημιτελικά ο Εθνικός, 11-10 τη Γλυφάδα σε ματς - θρίλερ
Πόλο: Στα ημιτελικά ο Εθνικός, 11-10 τη Γλυφάδα σε ματς - θρίλερ
Champions League: Ο Βινίσιους κράτησε όρθια τη Ρεάλ στο Μόναχο!
Champions League: Ο Βινίσιους κράτησε όρθια τη Ρεάλ στο Μόναχο!
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα 80-82 (71-71 κ.α.): Ο Πάρκερ τον… ξέρανε στην εκπνοή
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα 80-82 (71-71 κ.α.): Ο Πάρκερ τον… ξέρανε στην εκπνοή
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved