Σταματόπουλος στο Onsports: «Αγχος και πίεση...πλακώνουν την Γερμανία»

Σταματόπουλος στο Onsports: «Αγχος και πίεση...πλακώνουν την Γερμανία»

Ο χαρακτηρισμός «φαβορί» συνοδεύει την Γερμανία σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά στο ραντεβού με την Εθνική μας δύναται να την «πλακώσει»! Ο γερμανοθρεμμένος προπονητής Γιώτης Σταματόπουλος, αναλύει στο Onsports τις αγωνιστικές (και όχι μόνο) πτυχές του προημιτελικού της γαλανόλευκης κόντρα στα «πάντσερ» στο Γκντανσκ της Πολωνίας.

Ο νεαρός τεχνικός γαλουχήθηκε προπονητικά στην γερμανική σχολή και όσο να΄ναι διατηρεί μία γνώση παραπάνω του τρόπου λειτουργίας και φιλοσοφίας του επόμενου αντίπαλου της γαλανόλευκης στην φάση των «8» του Euro 2012.

Kάτοχος διπλώματος της UEFA Pro Licence της σχολής προπονητών της Κολωνίας, πρώην βοηθός προπονητή της μικτής ομάδας Κολωνίας (U-21) και άλλοτε ασίσταντ κόουτς τη Εθνικής ομάδας Νέων της Γερμανίας.

Από τη στιγμή που σε συνοδεύει ο χαρακτηρισμός του φαβορί, υπάρχει η πίεση, υπάρχει το άγχος, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε μεγάλη ομάδα. Η Γερμανία δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, σύμφωνα με τον Γιώτη Σταματόπουλο ο οποίος αναλύει τα δυνατά και τρωτά σημεία των «πάντσερ» καθώς και την «γαλανόλευκη» διαχείριση του αγώνα.


- Καταρχάς θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για την μέχρι τώρα πορεία της Εθνικής στην… περιπέτεια του Euro;


«Στα δύο πρώτα παιχνίδια, συνολικά δεν ήμασταν αυτοί που θα θέλαμε. Θα έλεγα πως δεν μπήκαμε στο Euro όπως θα έπρεπε. Κάναμε ένα καλό β΄ημίχρονο στην αναμέτρηση με την Πολωνία, ενώ στο ματς με την Τσεχία βρεθήκαμε νωρίς πίσω στο σκορ και δεν καταφέραμε να ισοφαρίσουμε, κάτι που προκάλεσε στιγμιαία απογοήτευση.


Ωστόσο, στο τρίτο και καθοριστικό παιχνίδι με την Ρωσία είχαμε πίστη στο θαύμα και καταφέραμε να πετύχουμε μία τεράστια νίκη κόντρα σε έναν αντίπαλο που κατά την γνώμη μου, ήταν ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ημασταν συγκεντρωμένοι, αποφασιστικοί, χτυπήσαμε εκεί που έπρεπε και προκριθήκαμε για την προημιτελική φάση».

 

- Ο Γιώργος Καραγκούνης έκανε λόγο για μία επιτυχία ισάξια του άθλου της Πορτογαλίας…


«Σίγουρα επρόκειτο για μία τρομερή επιτυχία, προσωπικά όμως, δεν θεωρώ πως είναι ισάξια με την κατάκτηση του Euro το 2004. Οι παίκτες έγιναν αποδέκτες αρνητικής και σκληρής κριτικής, βίωσαν έντονα συναισθήματα και για αυτό το λόγο έβγαλαν τα απωθημένα τους μετά το τέλος του αγώνα. Ενας τίτλος είναι πάντα ένας τίτλος και δεν συγκρίνεται με θετικές πορείες. Η νίκη επί της Ρωσίας και η πρόκριση στους «8» αποτελεί κατά την γνώμη μου την δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία της Εθνικής, έπειτα την πρώτη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας».


- Πόσες πιθανότητες πρόκρισης δίνετε στην Εθνική μας κόντρα στην γερμανική ομάδα.


«Νομίζω ότι το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι η θετική ενέργεια – ψυχολογία με την οποία πηγαίνουμε στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί παρά τις τρεις νίκες και την πρόκριση στα προημιτελικά δεν έχουν ικανοποιήσει τον κόσμο τους, τον Τύπο ακόμη και τον προπονητή τους. Ολοι τους συγκρίνουν με την ομάδα που συμμετείχε στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική που έπαιξε καλό ποδόσφαιρο παρά την απώλεια του τίτλου..


Η Γερμανία ήρθε σε αυτό το Euro έχοντας ως αποκλειστικό στόχο την κούπα. Ο τρόπος παιχνιδιού τους δεν ικανοποιεί το κοινό της, την Ομοσπονδία και τους δημοσιογράφους, ενώ στο τελευταίο ματς με την Δανία, εάν δεχόταν ένα γκολ μετά το 1-1 θα επέστρεφε στο σπίτι της κάτι που θα ισοδυναμούσε με καταστροφή.


Οι Γερμανοί δέχονται πολύ μεγάλη πίεση από όλες τις πλευρές. Δεν νομίζω ότι φοβούνται την ελληνική ομάδα ή οποιονδήποτε άλλο αντίπαλο. Εκείνο που τους τρομάζει περισσότερο, είναι το σενάριο του αποκλεισμού. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε το άγχος που θα τους διακατέχει και να κάνουμε την ζημιά».


Τα συν και τα πλην των Γερμανών


- Σε ποια σημεία θα πρέπει να εστιάσουν ο Σάντος και οι διεθνείς μας την προσοχή τους ;


«Κυρίως στην αμυντική λειτουργία, λόγω της τεράστιας ποιότητας που διαθέτουν οι Γερμανοί παίκτες. Ο Γκόμεζ θεωρείται ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην Ευρώπη, ενώ από κει και πέρα, υπάρχουν και άλλοι εξαιρετικοί παίκτες όπως ο Κεντίρα, ο Σβάιστάϊγκερ κ.α. Η μεγάλη δύναμη της γερμανικής ομάδας βρίσκεται στον επιθετικό τρόπο παιχνιδιού της. Εχει την ικανότητα να δημιουργεί πολλές φάσεις. Ο Γκόμεζ όταν φτάνει με την μπάλα στην περιοχή μας, χρειάζεται διπλό μαρκάρισμα, είτε από τους κεντρικούς αμυντικούς, είτε να συγκλίνουν προς τα μέσα για βοήθεια τα μπακ ή τα αμυντικά χαφ.


Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις κάθετες πάσες του Οζίλ και στις ικανότητες των Κεντίρα και Σβάιστάϊγκερ οι οποία παίζουν δήθεν ως αμυντικά χαφ, ωστόσο θα έλεγα ότι οι κινήσεις τους στο γήπεδο παραπέμπουν περισσότερο σε κεντρικά δημιουργικά χαφ.


Ένα άλλο σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε, είναι στην αμυντική τετράδα της Γερμανίας η οποία συνηθίζει να παίζει ψηλά. Τα αμυντικά χαφ αρέσκονται να πατούν στην αντίπαλη περιοχή και έτσι συχνά δεν καλύπτεται όπως πρέπει ο χώρος μεταξύ της μεσαίας γραμμής και της άμυνας, κάτι που μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα να χτυπήσουμε μέσω των γρήγορων αντεπιθέσεων.


Επίσης ο Λαμ είναι ένα ακραίος μπακ που αρέσκεται να ανεβαίνει σε κάθε επίθεση και να αφήνει κενό χώρο στο αριστερό άκρο της Γερμανίας και επίσης μπορούμε να επωφεληθούμε.

Τέλος στα κόρνερ του αντιπάλου οι Γερμανοί δεν αμύνονται με man to man αλλά μαρκάρουν στο χώρο. Με σωστές κινήσεις μπορούμε να τους χτυπήσουμε δεδομένης και της δυναμικής που χαρακτηρίζει την ελληνική ομάδα στις στημένες φάσεις»


- Θα παίξει ρόλο η απουσία του τιμωρημένου Καραγκούνη;


«Τεράστια απουσία σε μία χρονική στιγμή που είχε άριστη ψυχολογία έπειτα από το γκολ στο ματς με την Ρωσία και τις 120 συμμετοχές με το εθνόσημο. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές και ποιοτικές λύσεις. Ο Φετφατζίδης, ο Φορτούνης, ο Μάκος είναι παίκτες που διαθέτουν τρεξίματα και μπορούν να σταθούν επάξια».


«Άλλο πολιτική, άλλο ποδόσφαιρο»


- Προσφέρουν ένα έξτρα κίνητρο στον Σάντος και τους παίκτες του, οι πολιτικές «πινελιές» που προστίθενται στο «κάδρο» της αναμέτρησης;

«Δεν νομίζω πως υπάρχει έξτρα κίνητρο. Άλλο πολιτική, άλλο ποδόσφαιρο. Οι παίκτες κάθε ομάδας επιδιώκουν να δίνουν χαρά στον κόσμο τους, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο που έχουν μπροστά τους και πολιτικές αποχρώσεις. Η Εθνική σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο ελληνικός λαός θα κάνει τα πάντα για να φέρει το χαμόγελο στα χείλη μας»


- Μπορεί αυτή η ομάδα να επαναλάβει το έπος του 2004;

«Φυσικά και μπορεί. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, τίποτα δεν αποκλείεται. Όλα τα παιχνίδια είναι νοκ άουτ και δεν υπάρχει η δεύτερη ευκαιρία, όπως συνέβαινε στην φάση των ομίλων. Μικρές λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά».


«Σπουδαίο έργο ο Σάντος»


Ο Φερνάντο Σάντος είναι τελικά ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση στην μετά – Ρεχάγκελ εποχή.

«Από τότε που ανέλαβε κάνει φανταστική δουλειά. Η Εθνική μας πήρε με εντυπωσιακό τρόπο το εισιτήριο της συμμετοχής στο Euro, συνδυάζοντας τα θετικά αποτελέσματα με το καλό ποδόσφαιρο. Συν τοις άλλοις, ο Σάντος καταφέρνει να συνδυάζει ένα κράμα νεαρών και έμπειρων παικτών και να μεταλαμπαδεύσει θετική ενέργεια σε όλους τους διεθνείς, βασικούς και αναπληρωματικούς. Είδαμε τον Λυμπερόπουλο που δεν έχει παίξει λεπτό να πανηγυρίζει την νίκη επί τη Ρωσία και να το χαίρεται σαν να είχε παίξει και στα 90 λεπτά. Η Εθνική είναι μία αγαπημένη οικογένεια και αυτό είναι έργο Σάντος».

 



ΑΕΚ: Η ευεργετική διακοπή για Λιβάι και ο στόχος του Αλμέιδα
ΑΕΚ: Η ευεργετική διακοπή για Λιβάι και ο στόχος του Αλμέιδα
NBA: Οι Μάβερικς λύγισαν τους Κλίπερς και προκρίθηκαν, ισοφάρισαν οι Μάτζικ
NBA: Οι Μάβερικς λύγισαν τους Κλίπερς και προκρίθηκαν, ισοφάρισαν οι Μάτζικ
Τραγωδία για Βλάντο Τζούροβιτς - Εντοπίστηκε νεκρός ο γιός του σε δάσος στο Βελιγράδι
Τραγωδία για Βλάντο Τζούροβιτς - Εντοπίστηκε νεκρός ο γιός του σε δάσος στο Βελιγράδι
Ολυμπιακός: Το... σύνθημα Μαρινάκη στα αποδυτήρια μετά το θρίαμβο με Άστον Βίλα
Ολυμπιακός: Το... σύνθημα Μαρινάκη στα αποδυτήρια μετά το θρίαμβο με Άστον Βίλα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved