Πρωταθλητής Ελλάδας ο Παναθηναϊκός (photos)

Πρωταθλητής Ελλάδας ο Παναθηναϊκός (photos)

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ολυμπιακού, 82-71, πήρε και το φετινό νταμπλ και οι «ερυθρόλευκοι» γνώρισαν για μια ακόμα φορά την ωμή και σκληρή πραγματικότητα του ΟΑΚΑ από την θέση του… κομπάρσου –Άψογος, όπως είχαν πει οι αδελφοί Αγγελόπουλοι και πάλι ο κόσμος του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός φύλαγε την κορυφαία φετινή του εμφάνιση για τον πέμπτο τελικό του πρωταθλήματος. Οι «πράσινοι» έκαναν… παιχνιδάκια στα χέρια τους τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του, διασύροντας τους 82-71 και κατακτώντας πανάξια τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας, κάνοντας παράλληλα το double και την φετινή σεζόν. Οι «ερυθρόλευκοι» περιορίστηκαν στο ρόλο του… κομπάρσου μιας και ο Παναθηναϊκός δεν τους άφησε το παραμικρό περιθώριο για κάτι περισσότερο. Πόσω μάλλον να διεκδικήσουν την νίκη. Αυτό το είχαν ξεχάσει, από την στιγμή που άρχισε το ματς.

Ο Παναθηναϊκός έδωσε ρεσιτάλ πάνω στο παρκέ, με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τους παίκτες του να… ξεγυμνώνουν το αγωνιστικό πλάνο των αντιπάλων τους, ενώ ο κόσμος ήταν και πάλι φανταστικός. Αν οι κύριοι Αγγελόπουλοι τον είχαν χαρακτηρίσει άψογο στον τρίτο τελικό, απόψε ήταν κάτι περισσότερο από άψογοι. Ήταν εντυπωσιακοί με μία και μοναδική εξαίρεση στο τέλος. Με φωνή και ψυχή έφεραν πολλές φορές σε… δύσκολη θέση τον Ολυμπιακό και τους παίκτες του, ενώ κατά την διάρκεια του «ζεστάματος» του ημιχρόνου, αποθέωσαν τον Βασίλη Σπανούλη για τα καλάθια που πετύχαινε.

«Διαβασμένος» και ήρεμος ο Παναθηναϊκός

Ο Ολυμπιακός μπορεί να έμοιαζε ότι μπήκε καλύτερα στο ματς, αλλά τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με 2-6 έπειτα από 2/3 τρίποντα, αλλά ήταν φανερό ότι την στιγμή που οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα απλά… πυροβολούσαν, οι παίκτες του Παναθηναϊκού «διάβαζαν» κάθε φάση.

Με τον Γκιστ να έχει εξαφανίσει εξ αρχής τον Σπανούλη και τον Ματσιούλις στον Πρίντεζη όσο περνούσε η ώρα οι παίκτες του Φραγκίσκου Αλβέρτη έπαιρναν στα χέρια τους τον έλεγχο της αναμέτρησης. Ο Γκιστ και ο Μτασιούλις ήταν οι παίκτες που «οδηγούσαν» την ομάδα τους και στην επίθεση και στο 3’ οι «πράσινοι» μείωσαν σε 7-8, με ξεκάθαρη πρόθεση να πάνε το παιχνίδι στο low post.

Απόλυτο αφεντικό

Ο Λοτζέσκι με ένα ακόμα τρίποντο έκανε το 7-10 για την ομάδα του αλλά ο Παναθηναϊκός δεν έδειχνε να αγχώνεται για το παραμικρό. Οι «πράσινοι» συνέχισαν το παιχνίδι τους και με σερί 8-0 με τον Γκιστ να παίρνει… φωτιά προηγήθηκαν με 15-10 και τον Ολυμπιακό να μην μοιάζει ικανός να απαντήσει. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης απέσυρε τον Γκιστ για να πάρει ανάσες και ο Σπανούλης βρήκε την ευκαιρία να πετύχει ένα καλάθι.

Οι γηπεδούχοι όμως ήταν ασταμάτητοι και με νέο σερί, 7-0 αυτήν την φορά, ανέβασαν την διαφορά στους 10 πόντους, 22-12, δύο λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου. Ο Ολυμπιακός συνέχιζε να σουτάρει χωρίς… έλεγχο, ο Περπέρογλου βρήκε στόχο μία φορά, 22-15, αλλά Ματσιούλις και Μαυροκεφαλίδης χόρευαν τους παίκτες του Ολυμπιακού, με τον Έλληνα σέντερ να κάνει το 28-19 στη λήξη της πρώτης περιόδου.

Παιχνιδάκι στα χέρια του ο Ολυμπιακός

Ανάλογη και η συνέχεια στην δεύτερη περίοδο με τον Κάρι να μη χάνει χρόνο και να «γράφει» άμεσα το 30-19. Το γήπεδο είχε… γείρει για τα καλά και Μαυροκεφαλίδης και Φώτσης έδιναν αέρα 14 πόντων στην ομάδα τους, 34-20 στο 13’, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να μην κάνει τίποτα άλλο απ το να διαμαρτύρεται συνεχώς και άνευ λόγου και αιτίας. Ο Λοτζέσκι έβρισκε τις τρύπες στην άμυνα του Παναθηναϊκού και βοηθούσε στο να μην ανοίξει ακόμα περισσότερο η διαφορά, ο Ράιτ όμως εκμεταλλεύτηκε το αντιαθλητικό φάουλ που του έκανε ο Στράτος Περπέρογλου και έκανε το 38-26 στο 15’.

Ο Διαμαντίδης πήρε τις απαραίτητες ανάσες και πάτησε ξανά παρκέ και με σουτ τριών πόντων άνοιξε την διαφορά στους 15, 41-26, με τον Λοτζέσκι να είναι η μόνο πηγή επιθετικού κινδύνου από πλευράς Ολυμπιακού, 45-32 στο 18’. Ο Ρόκο Ούκιτς ήταν σε πάρα πολύ καλή βραδιά και έκανε πολύ καλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Το τελείωμα του ημιχρόνου ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό για τους «πράσινους» οι οποίοι έκαναν σερί 8-0 και πήγαν στα αποδυτήρια με +21, 53-32.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Γκιόργκι Σερμαντίνι ο οποίος με το που μπήκε στο παρκέ, έφαγε τάπα από τον Ζακ Ράιτ και στην συνέχεια ο Ούκιτς πέτυχε το καλάθι και πήρε και το φάουλ από τον Γεωργιανό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Σεμραντίνι έκανε απίστευτο… ντου στους διαιτητές οι οποίοι τον χρέωσαν με τεχνική ποινή και τον Γιώργο Μπαρτζώκα έξω φρενών να τον αποσύρει από το ματς.

Ανέλαβαν δράση οι «γκρι»

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο ένα κλικ καλύτερα από τον Παναθηναϊκό, μιας και οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούσαν να σώσουν τα… προσχήματα. Με «όπλο» τους τα επιθετικά ριμπάουντ οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα προσπαθούσαν να μειώσουν την διαφορά, η οποία στο 22’ με καλάθι του Στεφάν Λάσμε είχε φτάσει τους 23 πόντους, 57-34. Με καλάθια των Πρίντεζη και Ντάνστον όμως, μέσα από την ρακέτα, ο Ολυμπιακός κατάφερε να την ρίξει κάτω από τους 20 πόντους και στο 25΄το ταμπλό να δείχνει 60-42.

Από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι διαιτητές χρέωναν με περισσή ευκολία και άνεση τους παίκτες του Παναθηναϊκού με φάουλ, με τον Λοτζέσκι να μειώνει σε 62-43, αφού αρκετή ώρα οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν πάρει το μπόνους των βολών. Ο Μάρντι Κόλινς είχε μπει και πάλι για τα καλά στο… πετσί του ρόλου που του είχε αναθέσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Να.. δέρνει τον Διαμαντίδη. Και οι διαιτητές έδιναν ένα στα τρία.

Την ίδια ώρα ο πρώτος διαιτητής της αναμέτρησης, Χριστοδούλου, δεν είχε σταματήσει να στέλνει τους παίκτες του Ολυμπιακού στις βολές με τον Κόλινς να κάνει το 66-50. Ο Αμερικανός των «ερυθρολεύκων» μαζί με τους διαιτητές τα… κατάφεραν περίφημα στο τρίτο δεκάλεπτο και ο Ολυμπιακός μείωσε σε 70-56.

Σιγά μην το έχανε

Οι διαιτητές πλέον είχαν γίνει προκλητικοί καθώς τα έβλεπαν όλα… κόκκινα. Οι παίκτες Ολυμπιακού έριχναν το ξύλο της αρκούδας, με τις ευλογίες και του Χριστοδούλου και του Αναστόπουλου και του Φούφη. Χαρακτηριστικό πως όσες φορές η μπάλα πήγαινε στον Λάσμε τον έπαιζαν άμυνα τρεις παίκτης του Ολυμπιακού και δεν έπαιρνε φάουλ ούτε για τα μάτια του κόσμου. Ο Ράιτ όμως, «τρύπωνε» συνεχώς στην ρακέτα του Ολυμπιακού και με δικούς του πόντους το σκορ πήγε στο 74-58, ενώ την ίδια ώρα ο Σπανούλης έχανε τις μπάλες μέσα από τα χέρια του.  

Με τον Ντάνστον ο Ολυμπιακός μείωσε ακόμα περισσότερο, 74-63, στο 35’, ενώ μετά από πάρα, πάρα πολύ ώρα ο Πρίντεζης έριξε την διαφορά κάτω από τους 10 πόντους, 74-65 και ο Παναθηναϊκός επιθετικά έμενε στο μηδέν. Στο 37΄Λοτζέσκιε έβαλε.. φωτιά αφού με τρίποντο έκανε το 74-68, αλλά η χαρά των «ερυθρόλευκων» κράτησε για λίγο.

Ο Φώτσης πήρε την μπάλα μέσα στην ρακέτα και με γκολ-φάουλ από ον Ντάνστον έκανε το 77-68.  Σε μία ακόμα κρίσιμη επίθεση για τον Ολυμπιακό  ο Σπανούλης απέφυγε να πάρει την προσπάθεια με τον Λοτζέσκι να αστοχεί και τον Ματσιούλις να κάνει το 79-68 στο 38’. Με βολές ο Σπανούλης έκανε το 79-70, ενώ έπειτα από χαμένο τρίποντο του Φώτση και δύο αμυντικά ριμπάουντ ο Ντάνστον από τις βολές έκανε το 79-71, 1:21 πριν από το τέλος του αγώνα. Στο τελευταίο λεπτό ο Ούκιτς δέχεται το στοπ αλλά ο Σπανούλης έκανε το λάθος με τον Φώτση να κλέβει και να κάνει το 80-71. Ο Γκιστ έκλεψε την μπάλα και την κάρφωσε με μανία κάνοντας το τελικό 82-71.

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος, Κάρι 5, Φώτσης 10, Ούκιτς 9 (1), Λάσμε 8, Μαυροκεφαλίδης 8, Διαμαντίδης 11 (1), Γκιστ 9 (1), Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 15 (1), Ράιτ 7

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ, Σερμαντίνι, Ντάνστον 11, Σπανούλης 6, Περπέρογλου 7 (1), Παπαπέτρου, Σλούκας, Κόλινς 11 (1), Σίμονς, Λοτζέσκι 17 (2), Πρίντεζης 16, Μάντζαρης 3 (1)

Θυμηθείτε την εξέλιξη του αγώνα και την στέψη του Πρωταθλητή Παναθηναϊκού, όπως σας τα πρόσφερε το Onsports:

{coveritlive}902533b925{/coveritlive}

Διαβάστε ακόμα:

Οι διαιτητές του 5ου τελικού

Η «καλή τύχη» του Γκουίν (tweet)

Με Αγγελόπουλο και «ντόπες» στο ΟΑΚΑ (photos)

«Λύγισε» το πούλμαν του Ολυμπιακού

Η άφιξη του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ (photos)

«Ελπίζω να το πάρει ο Ολυμπιακός!» (photos+tweet)

«Ποιος θα ξεπεράσει τα οριά του;» (photo)



Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας
Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved