Η συγκλονιστική μαρτυρία φιλάθλου για το ντέρμπι!

Η συγκλονιστική μαρτυρία φιλάθλου για το ντέρμπι!

Το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της φετινής σεζόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έγινε ποτέ. Μια φωτοβολίδα στον Φινμπόγκασον… προκάλεσε την αναβολή του αγώνα από τον Ανδρέα Παππά και άμεσα ξεκίνησε… πόλεμος. Το Onsports σας παρουσιάζει την συγκλονιστική μαρτυρία ενός φιλάθλου που ταξίδεψε από την Κομοτηνή, έκανε πολλά έξοδα, αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει… αηδιασμένος από τη Λεωφόρο.

Ο Αλέξανδρος Γαβριηλίδης ζει και εργάζεται στην Κομοτηνή. Η μακρινή απόσταση δεν του επιτρέπει να παρακολουθεί συχνά την αγαπημένη του ομάδα, τον Παναθηναϊκό. Οι ευκαιρίες είναι ελάχιστες. Άλλωστε, τα έξοδα για να ταξιδέψει κάποιος από την θρακική πόλη στην Αθήνα, για ένα και μόνο ματς είναι πάρα πολλά. Το «αιώνιο» ντέρμπι αποτελεί μία από αυτές τις ευκαιρίες, οπότε οι… ετοιμασίες γίνονται πολλές μέρες πριν. Ίσως και μήνες.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο προγραμματισμός για τον Αλέξανδρο. Μόλις… φιξαρίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα, έγινε και το «κλείσιμο» των αεροπορικών εισιτηρίων, χωρίς κανείς να έχει εξασφαλίσει το… μαγικό χαρτάκι του ντέρμπι. Βέβαια, τα εισιτήρια δεν είναι το μοναδικό έξοδο, μια και χρειάζεται να κανονιστεί και η διαμονή σε μία «ξένη» πόλη. Όμως, όλα αυτά έγιναν… καπνός, σε λίγες ώρες. Ήταν η στιγμή που ξεκίνησαν τα επεισόδια στην Λεωφόρο.

«Έχω κατέβει σε άπειρα παιχνίδια στην Αθήνα από την Κομοτηνή για να δω τον Παναθηναϊκό. Πριν από ένα μήνα έκλεισα τα αεροπορικά εισιτήρια και την παραμονή του αγώνα ξεκίνησα οδικώς για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη. Απέχει 270 χιλιόμετρα και αν βάλει κανείς και την επιστροφή, καταλαβαίνει πως τα 540 χιλιόμετρα οδικώς και με τις τιμές στις βενζίνες είναι σημαντικό έξοδο», ήταν τα πρώτα του λόγια στο Onsports.

Έτσι… ξεκίνησε η «Οδύσσεια»

«Μπήκα στο αεροπλάνο και κατέβηκα στο «Ελ. Βενιζέλος», όπου χρειάστηκα 8 ευρώ για να μπορέσω να πάω με το μετρό στην Αθήνα. Πλήρωσα 2 βραδιές παραμονής σε ξενοδοχείο, χωρίς να υπολογίσουμε τα προσωπικά έξοδα που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να φάει κάτι και όχι για διασκέδαση. Όλα αυτά κάναμε για να δούμε τη μεγάλη μας αγάπη, τον Παναθηναϊκό. Για μας που ζούμε στην επαρχία, το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός είναι σημαντικό ματς και ίσως το μόνο που θα μπορέσουμε να πάμε», συνέχισε με την… προετοιμασία του αγώνα.

Και φτάνουμε στην ημέρα διεξαγωγής του ντέρμπι, το οποίο δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Αλέξανδρο. «Στην Αθήνα έτυχε να μένω στην Πανόρμου που είναι κοντά στο γήπεδο. Μπήκα στο μετρό, αλλά μόλις βγήκα μου ήρθαν τα χημικά. Κάνω να προχωρήσω, να πάω προς την Θύρα 13 να δω κάποια παιδιά που είχαν ταξιδέψει από την Κομοτηνή με mini bus. Ξεκίνησαν το Σαββάτο τα ξημερώματα και είχαν προγραμματίσει να γυρίσουν κατευθείαν στην Κομοτηνή μετά το τέλος του ματς.

Μόλις έφτασα στη μέση του γηπέδου, είδα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τα χημικά ήταν πιο έντονα. Έτσι, αποφάσισα να γυρίσω πίσω και να πάω στην θύρα που είχα αγοράσει το εισιτήριό μου. Πήγα από τις 6 παρά για να μην ταλαιπωρηθώ, αλλά μόλις έφτασαν κοντά, είδα μια κλούβα που ήταν μπροστά από τις Θύρες 7 και 8 και δεν μας άφηναν να μπούμε. Περιμέναμε για πολύ ώρα, μέχρι που πήγε 7 παρά και μας είπε η αστυνομία να πάμε από πίσω και να περάσουμε την κλούβα. Μόλις τα καταφέραμε και φτάσαμε έξω από την Θύρα, γινόταν απίστευτος συνωστισμός, καθώς πολλοί ήθελαν να μπουν στο γήπεδο. Μπήκαμε στο γήπεδο και είπαμε «η Οδύσσεια μας τελείωσε» και ήμασταν έτοιμοι για να δούμε το ματς».

Όμως, τα… σχέδια του Αλέξανδρου δεν πήγαν βάσει… πλάνου. Η ανυπομονησία για το ντέρμπι έδωσε τη θέση της στην απορία για την καθυστέρηση και στην συνέχεια ξεκίνησε ο πόλεμος: «Έφτασε η ώρα του αγώνα, οι ομάδες δεν έβγαιναν στον αγωνιστικό χώρο και ήμουν στα τηλέφωνα με φίλους μου στην Κομοτηνή να τους ρωτάω αν έχουν ακούσει κάτι για την καθυστέρηση. Μου είπαν «Μια φωτοβολίδα έκαψε παίκτη του Ολυμπιακού». Όση ώρα ήμουν μέσα, δεν είδα να… μυρίζει μπαρούτι, μόνο συνθήματα κατά του Ολυμπιακού υπήρχαν. Και περιμένω να αρχίσει ο αγώνας. Σε κάποια φάση είδα να βγαίνει καπνός από την θύρα 11 ή 12 πάνω από τους πάγκους. Μάθαμε ότι χτύπησε ένας αστυνομικός».

Μόνο αρνητικά συναισθήματα

Το… κακό δεν άργησε να ξεκινήσει: «Με το που έγινε οριστική διακοπή αισθάνθηκα αηδία και στεναχώρια. Μόνο αρνητικά συναισθήματα υπάρχουν από εκείνη τη στιγμή και δεν θέλω να δω και πάλι ποδόσφαιρο. Όχι να πάω στο γήπεδο, ούτε από την τηλεόραση δεν θέλω να το δω. Από εδώ και πέρα μόνο με το μπάσκετ θα ασχολούμαι. Εκεί η ομάδα μας έχει χαρίσει πολλές χαρές και δεν έχει γίνει κανένα επεισόδιο.

Με την εμπειρία που έχω, ήξερα ότι μετά την ανακοίνωση θα γίνουν σοβαρά επεισόδια και ξεκίνησα να γυρίσω για το ξενοδοχείο. Από εκείνη τη μέρα είμαι αναστατωμένος. Όλη την ώρα αυτά τα πράγματα είναι στο μυαλό μου. Δεν είχα κουράγιο και δύναμη να γυρίσω πίσω. Μόλις προσγειώθηκα στο «Μακεδονία» και έπρεπε να γυρίσω στην Κομοτηνή σκεφτόμουν αν μπορούσα να το κάνω!».

Κάπου εκεί η συζήτηση με τον Αλέξανδρο έφτασε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η απορία μας ήταν… απλή. Αξίζει το ποδόσφαιρο την αγάπη που έχει από τον κόσμο; Η απάντηση; «Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν αξίζει την αγάπη του κόσμου και περισσότερο των Ελλήνων της επαρχίας να δουν ένα παιχνίδι από κοντά. Ο Έλληνας φίλαθλος δεν αξίζει να δέχεται αυτή την ταλαιπωρία, ακόμα και αν είναι ένα μεγάλο παιχνίδι, όπως το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Εγώ δεν σκοπεύω πλέον να δω και πάλι αγώνα ελληνικού ποδοσφαίρου από την τηλεόραση».

Βέβαια, πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν ακόμα και για «στημένα» γεγονότα. Υπάρχει αυτή η αίσθηση ή αποτελούν σενάρια από κινδυνολόγους; «Μόλις γύρισα πίσω και είχα κάποιες συζητήσεις με φίλους μου, αναρωτήθηκα αν όλα αυτά ήταν στημένα. Δεν κατάλαβα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αναβολή, για πότε έπεσε η πόρτα και μπήκε ο κόσμος μέσα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Κάτι τέτοιο περνά αυθόρμητα από το μυαλό σου. Λες… μήπως όλοι το ξέρουν και εμείς μπαίνουμε να γίνουμε οι θεατές αυτών;».

«Δεν μπορείς να πεις τίποτα στα παιδιά»

Το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχθηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο αποτυπώθηκε στα πρόσωπα των μικρών παιδιών που βρέθηκαν στο γήπεδο σ’ αυτό το ντέρμπι. Και το χειρότερο είναι πως ουδείς μπορεί να δώσει μια… εξήγηση. Όπως μας λέει ο Αλέξανδρος: «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα στα παιδιά. Αν είχα ένα παιδί δίπλα μου εκείνη την ώρα, δεν θα ήξερα τι να του πω».

Βέβαια, ουδείς μπορεί να παραγνωρίζει τις θυσίες που χρειάζεται κάποιος να κάνει για να μπορέσει να πάει να παρακολουθήσει απλά ένα ποδοσφαιρικό ματς. Ειδικά όταν αναγκάζεται να ταξιδέψει από την άλλη άκρη της Ελλάδας. «Για να μπορέσω να κάνω το ταξίδι αυτό, τις προηγούμενες μέρες δεν έκανα προσωπικά έξοδα. Καθόμουν σπίτι μου και δεν έβγαινα για να πάω στο παιχνίδι. Από ποιον να ζητήσω αποζημίωση για τα έξοδα που έκανα; Δεν αξίζει τον κόπο. Για πολλούς λόγους. Δεν πιστεύω σε τίποτα πλέον», μας απάντησε ο Αλέξανδρος.

Και σε ερώτηση αν το ενδεχόμενο η διακοπή όλων των πρωταθλημάτων, ο φίλαθλος του Παναθηναϊκού μας τόνισε: «Δεν νομίζω ότι είναι λύση. Πήγαν να πάρουν ένα μέτρο με την κάρτα φιλάθλου και αποδείχθηκε πως δεν είναι λύση. Έτσι δεν θα ήταν και η διακοπή του πρωταθλήματος. Δεν είμαι αρμόδιος να πω κάτι περισσότερο».

Πάντως, ο Αλέξανδρος έχει ένα… παράπονο από τους «πράσινους» οπαδούς: «Θα ήθελα να δώσω μια φιλική συμβουλή στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού στην Αθήνα, να δώσουν μεγαλύτερη στήριξη στο μπάσκετ. Δεν γίνεται ο Παναθηναϊκός να παίζει με την Καλλονή και να έχει 10 χιλιάδες κόσμο και με τον Κολοσσό να μην υπάρχουν περισσότεροι από 400 φίλαθλοι. Αυτό είναι απαράδεκτο για μένα. Λυπάμαι για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού που έχουν την ευκαιρία και που δεν πηγαίνουν να δουν τα παιχνίδια του μπάσκετ. Δεν μπορεί, εγώ που είμαι στην Κομοτηνή να πηγαίνω σ’ ένα καφέ για να δω το παιχνίδι και να μην πηγαίνει ο φίλαθλος που είναι στην Αθήνα στο Παναθηναϊκός - Κολοσσός. Στα παιχνίδια που έχω βρεθεί στο μπάσκετ, δεν έχω συναντήσει κανένα πρόβλημα, να πω ότι φοβάμαι. Η μόνη φορά που θα το έλεγα ήταν με την Μπαρτσελόνα όπου μας ειδοποίησαν για βόμβα. Έτσι, θεωρώ πως είναι καλύτερα να ασχοληθούν περισσότερο με μπάσκετ».



Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Επίσημο! Στις 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό το Παναθηναϊκός – Άρης
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Επίσημο! Στις 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό το Παναθηναϊκός – Άρης
Μαγνητική και αγωνία για Μπάλντγουιν
Μαγνητική και αγωνία για Μπάλντγουιν
Elite Neon Cup 2024: Τα ταλέντα του… αύριο παίζουν μπάλα στα Σπάτα! – Πού θα δείτε το τουρνουά
Elite Neon Cup 2024: Τα ταλέντα του… αύριο παίζουν μπάλα στα Σπάτα! – Πού θα δείτε το τουρνουά
Σπανάκη: Το κλειδί της επιτυχίας ήταν η σοβαρότητα και η σταθερότητα
Σπανάκη: Το κλειδί της επιτυχίας ήταν η σοβαρότητα και η σταθερότητα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved