ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022: Τα αθλητικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά (photos+videos)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022: Τα αθλητικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά (photos+videos)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022: To Onsports σας παρουσιάζει όλα τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που ετοιμάζεται να φύγει.

Το 2023 είναι προ των πυλών και ετοιμάζεται να πάρει τη «σκυτάλη» από το 2022. Μία χρονιά που πέρασε κι αυτή υπό τη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και μεγάλα αθλητικά γεγονότα που πέρασαν στην ιστορία, που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας.

Ο Λιονέλ Μέσι κατάφερε να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, αλλά και εκατομμυρίων Αργεντίνων και φανατικών του ποδοσφαίρου, μια και σήκωσε την κούπα του Μουντιάλ 2022 που διεξήχθη σε νέες συνθήκες. Για πρώτη φορά, το μεγαλύτερο ραντεβού του «βασιλιά των σπορ» έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της σεζόν και όχι το καλοκαίρι, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Για μία ακόμα φορά, ο ελληνικός στίβος κράτησε ψηλά τη σημαία της χώρας μας στον κόσμο. Ο Μίλτος Τεντόγλου συνέχισε τις υψηλές πτήσεις του, τη στιγμή που ο Λευτέρης Πετρούνιας απέδειξε γιατί θεωρείται ο «βασιλιάς των κρίκων». Παράλληλα, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, κατάφερε να γράψει ιστορία με δύο χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο, σε μία διοργάνωση που η Ελίνα Τζένγκο διακρίθηκε στον Ακοντισμό.

Το Onsports κάνει μία μικρή… αναδρομή στη φετινή χρονιά και σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του 2022 με τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την χρονιά.

«Βασιλιάς» ο Υγρός Στίβος στην Ελλάδα: Με 95 μετάλλια το 2022 οι Έλληνες αθλητές

ygrosstivos

Η ανάπτυξη των αθλημάτων του υγρού στίβου στην χώρα μας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς με τους Έλληνες αθλητές να επιστρέφουν δυναμικά στην ενεργό δράση μετά την πανδημία του κορονοϊού που «πάγωσε» το καλεντάρι για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Συγκεκριμένα 95 μετάλλια εκ των οποίων τα 22 ήταν Χρυσά, 35 Ασημένια και 38 Χάλκινα, κατέκτησαν οι αθλητές των αθλημάτων που τελούν υπό την σκέπη της ΚΟΕ μέσα στο 2022 σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, σε WORLD SERIES FINA, Παγκόσμιους Αγώνες, Μεσογειακούς αγώνες και Μεσογειακά Κύπελλα.

Χρονιά ορόσημο γεμάτη συγκινήσεις και πολλά χαμόγελα για την Ελλάδα

stivosanask

Η χρονιά που μας πέρασε γέμισε όλους τους Έλληνες με συναισθήματα αποτέλεσμα των εξαιρετικών εμφανίσεων των αθλητών μας σε στάδια όλου του κόσμου. Εμφανίσεις που δε συνδυάστηκαν απαραίτητα με ένα μετάλλιο ή ένα καλό πλασάρισμα. Εμφανίσεις που έδειξαν πίστη στο στόχο και επιμονή για τη βελτίωση, ανεξάρτητα με το τελικό αποτελέσματα.

Το 2022 ήταν η χρονιά που οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες συμμετείχαν και διακρίθηκαν σε όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις του πλανήτη. Ήταν η χρονιά που η εθνική ομάδα έδειξε πάνω και πέρα από όλα πως είναι «Ομάδα». Αλληλεγγύη, συμπαράσταση, ομαδικότητα χαρακτήρισαν τις αποστολές σε Όρεγκον και Μόναχο εκεί όπου οι παλαιότεροι ανέλαβαν να οδηγήσουν τους νεότερους και οι νεότεροι να τους παρασύρουν με τον ενθουσιασμό τους.

Περίπατο για το 47ο Ολυμπιακός, οδηγός στο δεύτερο μισό ο Παναθηναϊκός

olyanask

Ο Ολυμπιακός δεν είχε αντίπαλο στη Super League στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2022.

Οι Πειραιώτες κατέκτησαν το 47ο πρωτάθλημα της ιστορίας του, σε 86 διοργανώσεις, με χαρακτηριστική άνεση. Ο Ολυμπιακός στην κανονική διάρκεια τερμάτισε πρώτος με 65 βαθμούς, 12 μπροστά από τον ΠΑΟΚ, ενώ στους 19 ήταν η ΑΕΚ, στους 20 ο Άρης και 23 βαθμούς πίσω ο Παναθηναϊκός.

Στο δεύτερο μισό του 2022 κουμάντο κάνει ο Παναθηναϊκός. Το «τριφύλλι» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκλεισε τον χρόνο πρωτοπόρος με 12 νίκες και 3 ισοπαλίες. Σύνολο 39 βαθμούς, ενώ στο -4 είναι η ΑΕΚ και στο -10 ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρά τον αποκλεισμό στην Ευρώπη, δεν έχασε την πίστη της. Πειθαρχημένη, σοβαρή και παρά τα προβλήματα τραυματισμών από την αρχή οδηγεί την κούρσα. Πέτυχε ιστορικό ρεκόρ με δέκα σερί νίκες και για πρώτη φορά σκόνταψε στη Λεωφόρο την ενδέκατη αγωνιστική στο ντέρμπι αιωνίων (1-1).

Αφεντικό και αήττητος Κυπελλούχος ο Παναθηναϊκός

Οκτώ χρόνια. Η προσμονή στον κόσμο του Παναθηναϊκού για έναν τίτλο ήταν τεράστια.

Από το 2014 και το θριαμβευτικό 4-1 στον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, είχε να χαμογελάσει ο οπαδός του «τριφυλλιού». Η πειθαρχημένη ομάδα που έφτιαξε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς την περασμένη σεζόν έμεινε νωρίς πίσω για να κάνει σχέδια για το πρωτάθλημα.

Οι άλλοι δύο στόχοι ήταν απόλυτα εφικτοί και τους πέτυχε και τους δύο. Να πάρει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και να επιστρέψει στις διοργανώσεις της UEFA και ο άλλος το Κύπελλο. Ήταν ο πιο σύντομος δρόμος για έναν τίτλο και ο Παναθηναϊκός τον ακολούθησε μέχρι τέλους σηκώνοντας την κούπα. Δεν λοξοδρόμησε καμία φορά με το βλέμμα του μόνιμα στραμμένο στο 19ο Κύπελλο της ιστορίας του.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια ξανά η ΑΕΚ

Η επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια αν μη τι άλλο σημάδεψε το 2022. Σχεδόν μετά από 20 χρόνια και το γκρέμισμα του «Νίκος Γκούμας» η Ένωση που ξενιτεύτηκε γύρισε στο σπίτι της, γύρισε στη γειτονιά της.

Η 30η Σεπτεμβρίου θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία του συλλόγου και στο μυαλό όλων των φίλων της ΑΕΚ. Εκείνη την Παρασκευή, στα εγκαίνια της OPAP Arena οι στιγμές ήταν δυνατές.

Το νέο γήπεδο άνοιξε τις πύλες του και ο κόσμος του δικέφαλου έκλαιγε από χαρά. Τα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ δεν περιγράφονται με λέξεις. Νέα Φιλαδέλφεια σημαίνει ΑΕΚ και η ιστορική επιστροφή σφραγίστηκε σε μια λαμπρή εκδήλωση που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις χαμένες πατρίδες και την προσφυγιά.

Η ραψωδία της Αργεντινής και του Λιονέλ Μέσι στο Κατάρ

Anamundial

Το «έγραφε» η μοίρα. Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά το «μεγάλο ταξίδι» του Ντιέγκο Μαραντόνα. Ίσως το τελευταίο του Λιονέλ Μέσι. Το Κατάρ έγινε η γη της επαγγελίας των Αργεντινών. Με οδηγό τον 35χρονο σούπερ σταρ. Ένας κοντός γίγαντας, που πήρε στις πλάτες του 45 εκ. Αργεντινούς και έκανε το μισό πλανήτη να γίνει οπαδός της «αλμπισελέστε» σε αυτή τη διοργάνωση.

Στη δύση του 2022, το Παγκόσμιο Κύπελλο προσέφερε τεράστιες συγκινήσεις. Χαρές, λύπες, δυνατές στιγμές. Εστιάζοντας στο αγωνιστικό του σκέλος, το θέαμα ήταν πλούσιο. Η διοργάνωση που μπήκαν τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλη στην ιστορία. 172 τέρματα, ξεπερνώντας κατά ένα τα Παγκόσμια Κύπελλα της Γαλλίας το 1998 και της Βραζιλίας το 2014.

Το καταραμένο 13 «φρέναρε» την Ελλάδα στους «8» του Ευρώμπασκετ!

Giannis Anaskopisi

Η 13η Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να αποτελεί αποφράδα ημέρα για το ελληνικό μπάσκετ, καθώς όπως την ημέρα αυτή το 2017 η Εθνική ομάδα σταμάτησε στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ χάνοντας (69-74) από τη Ρωσία στην τελική φάση που διοργανώθηκε στην Τουρκία, έτσι και τη 13η Σεπτεμβρίου του 2022 το όνειρο για ένα μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ σταμάτησε πάνω στην Γερμανία (107-96) στον προημιτελικό που διεξήχθη στο Βερολίνο!

Την πρώτη φορά ήταν ο Αλεξέι Σβεντ με την παρέα του και οι 10/20 ελεύθερες βολές που είχε η Εθνική ομάδα και το περασμένο καλοκαίρι στο Βερολίνο υπήρχε ο Ντένις Σρέντερ με τους συμπαίκτες του και ένα εντυπωσιακό 11/17 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο και 17/31 συνολικά!

Σε κάθε περίπτωση η Εθνική ομάδα έχοντας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο αυτή τη φορά στην καλύτερη του στιγμή, πρωταθλητής ΝΒΑ και mister MVP στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, δεν μπόρεσε να βρει τις απαντήσεις απέναντι στους σκληρούς και με μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα Γερμανούς και κατέληξε για δεύτερη σερί διοργάνωση στην 5η θέση της τελικής κατάταξης.

Νταμπλούχος στο μπάσκετ ο Ολυμπιακός

Η επιστροφή του Ολυμπιακού στην Basket League, έπειτα από την απόφαση της διοίκησης των «ερυθρολεύκων» να υποβιβαστεί η ομάδα στην Α2 Εθνική Κατηγορία, συνδυάστηκε με την κατάκτηση του 30ου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος Μπάσκετ.

Ένας τίτλος που πανηγυρίστηκε δεόντως από τους Πειραιώτες, που επέστρεψαν στην κορυφή μετά από πέντε χρόνια! Τελευταίος τίτλος πρωταθλήματος άλλωστε ήταν την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 με 3-1 στους τελικούς επί του Παναθηναϊκού.

Έπειτα από πολλά χρόνια το 47ο Κύπελλο Ελλάδος στο μπάσκετ επέστρεψε στον θεσμό του Final-4 το 2022 στο Κλειστό «Δυο Αοράκια» του Ηρακλείου Κρήτης, έπειτα από 18 χρόνια!

Ο Ολυμπιακός έφτασε στην κατάκτηση του έπειτα από 11 χρόνια (τελευταία φορά ήταν το 2011) στις 20 Φεβρουαρίου 2022 κερδίζοντας (81-73) τον «αιώνιο» αντίπαλο του Παναθηναϊκό, που αγωνίστηκε χωρίς τον Ιωάννη Παπαπέτρου.

24 τουρνουά, κορυφαίος σε νίκες και 3 ATP τίτλοι για τον Στέφανο Τσιτσιπά!

tsitsiana

«Καρπερή» ήταν η χρονιά 2022 για τον Στέφανο Τσιτσιπά, που συμμετείχε σε 24 τουρνουά, έπαιξε τους περισσότερους αγώνες παγκοσμίως και ήταν ο κορυφαίος σε νίκες στο tour, ενώ κατέκτησε και τρεις ATP τίτλους και πάνω από 5,5 εκατομμύρια δολάρια μόνο από prize money!

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, ο οποίος «έκλεισε» τη χρονιά στο Νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, αγωνίστηκε σε 85 αγώνες με ρεκόρ νικών 61-24, ενώ αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος τενίστας σε νίκες για το 2022!

Ονειρεμένη αρχή και φινάλε για την... die hard, Μαρία Σάκκαρη

mariasakkarianask

Μια υπέροχη χρονιά, παρά τα αρκετά σκαμπανεβάσματα, διένυσε η Μαρία Σάκκαρη το 2022, κάνοντας ρεκόρ καριέρας στο tour με 40 νίκες έναντι των 38 που είχε σημειώσει πέρσι. Έφτασε μέχρι το Νο3, αλλά «έκλεισε» τη χρονιά στο Νο 6 της WTA, ενώ κατάφερε να κερδίσει και 2.481.419 δολάρια από τις διοργανώσεις!

Η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια ξεκίνησε τη χρονιά από το Νο 6 της WTA και πραγματοποιώντας εκπληκτικές εμφανίσεις κατάφερε να φτάσει μέχρι το Νο 3 του κόσμου. Ωστόσο ένα «μπλακ άουτ» στη μέση της σεζόν την οδήγησε ξανά στην ίδια θέση από την οποία ξεκίνησε, δηλαδή στο Νο 6 της παγκόσμιας κατάταξης στην «αυλαία» του 2022.

«Βασίλισσα» Ρεάλ, θρίαμβος Άιντραχτ, ιστορική πρωτιά Ρόμα

realcl

Champions League, Europa League, Conference League. Τρεις διαφορετικές διοργανώσεις της UEFA. Τεράστιες συγκινήσεις και ομάδες που έκαναν τη διαφορά για το 2022. Κυρίως στο πρώτο μισό του, όταν και κρίθηκαν τα τρόπαια για την περασμένη σεζόν.

Στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση, η Ρεάλ Μαδρίτης θύμισε σε όλους γιατί είναι το πιο πετυχημένο κλαμπ στον πλανήτη. Παίρνοντας στην τροπαιοθήκη της την 14η κούπα με τα «μεγάλα αυτιά».

To Europa League δεν είχε τόσο εμπορικά ονόματα στον τελικό του. Είχε όμως συγκινήσεις, σασπένς και μια εξαιρετική Γερμανο-Σκωτσέζικη «μάχη». Που βρήκε θριαμβευτές τους Γερμανούς και την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Την ομάδα που σήκωσε στον ουρανό της Σεβίλλης το τρόπαιο.

To 2022 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για την τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Κι αυτό γιατί «άνοιξε» τα μάτια της στα μέσα του 2021 και έτσι το 2022 κρίθηκε ο πρώτος τίτλος στην ιστορία του θεσμού. Η Ρόμα του Ζοζέ Μουρίνιο, έγινε η πρώτη τροπαιούχος της διοργάνωσης αυτής.

Οι απώλειες στον αθλητισμό που συντάραξαν τη χρονιά

AnaskopisiThanatoi

Και το 2022 σημαδεύτηκε από σημαντικές απώλειες στον χώρο του αθλητισμού. Μεγάλες προσωπικότητες από όλο το φάσμα των σπορ απεβίωσαν, αφήνοντας σε μερικές περιπτώσεις δυσαναπλήρωτο κενό. Ο θάνατος του Πελέ ήταν από τις μεγαλύτερες απώλειες παγκοσμίως, καθώς ο Βραζιλιάνος μάγος έγινε συνώνυμος του ποδοσφαίρου.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, του Ολυμπιονίκη στο ταεκβοντό, σόκαρε τον ελληνικό αθλητισμό. Στα 43 του χρόνια έχασε τη μάχη με μια σπάνια μορφή καρκίνου, αλλά άφησε ένα συγκλονιστικό μήνυμα ως παρακαταθήκη.

Διαβάστε ακόμα:

Στίβος: «Χρυσό» το 2022 - Χρονιά ορόσημο γεμάτη συγκινήσεις και πολλά χαμόγελα για την Ελλάδα (vid)

Ανασκόπηση 2022 – «Βασιλιάς» ο Υγρός Στίβος στην Ελλάδα: Με 95 μετάλλια το 2022 οι Έλληνες αθλητές

Ανασκόπηση 2022: Τα πρόσωπα που ξεχώρισαν φέτος στον ελληνικό αθλητισμό

Ανασκόπηση 2022: Περίπατο για το 47ο Ολυμπιακός, οδηγός στο δεύτερο μισό ο Παναθηναϊκός (vids+pics)

Ανασκόπηση 2022: Αφεντικό και αήττητος Κυπελλούχος ο Παναθηναϊκός (vids+pics)

Ανασκόπηση 2022: Στη Νέα Φιλαδέλφεια ξανά η ΑΕΚ, αδημονεί για Βοτανικό ο Παναθηναϊκός

Ανασκόπηση 2022: Η ραψωδία της Αργεντινής και του Λιονέλ Μέσι στο Κατάρ

Ανασκόπηση 2022: Το καταραμένο 13 «φρέναρε» την Ελλάδα στους «8» του Ευρώμπασκετ!

Ανασκόπηση 2022: Νέα Euroleague χωρίς Μπερτομέου, με ρωσικούς αποκλεισμούς και την Εφές θριαμβεύτρια

Ανασκόπηση 2022: Πρωταθλητής Ελλάδος ο Ολυμπιακός

Ανασκόπηση 2022: Κυπελλούχος ο Ολυμπιακός έπειτα από 11 χρόνια!

Ανασκόπηση 2022: 24 τουρνουά, κορυφαίος σε νίκες και 3 ATP τίτλοι για τον Στέφανο Τσιτσιπά! (vids)

Ανασκόπηση 2022: Ονειρεμένη αρχή και φινάλε για την... die hard, Μαρία Σάκκαρη (videos)

Ανασκόπηση 2022: Οι απώλειες στον αθλητισμό που συντάραξαν τη χρονιά

Ανασκόπηση 2022: Ο «Βασιλιάς» στο γυναικείο βόλεϊ επέστρεψε στο θρόνο του με επικό νταμπλ (vid+pics)

Ανασκόπηση 2022: «Βασίλισσα» Ρεάλ, θρίαμβος Άιντραχτ, ιστορική πρωτιά Ρόμα

Ανασκόπηση 2022: Άνετα το 35ο η Ρεάλ Μαδρίτης στη La Liga, αντεπίθεση η Μπαρτσελόνα (vids)



ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 28 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 28 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
«Eγώ και εσύ απέναντι σε όλους»
«Eγώ και εσύ απέναντι σε όλους»
Ενοικιάστηκε το κατάστημα στο σημείο δολοφονίας του Άλκη: «Νιώθουμε θλίψη που αποσύρουμε το μνημείο»
Ενοικιάστηκε το κατάστημα στο σημείο δολοφονίας του Άλκη: «Νιώθουμε θλίψη που αποσύρουμε το μνημείο»
Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που κοιμάται 5 με 6 φορές τη μέρα
Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που κοιμάται 5 με 6 φορές τη μέρα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved