Ανασκόπηση 2022: Πρωταθλητής Ελλάδος ο Ολυμπιακός
In Time

Ανασκόπηση 2022: Πρωταθλητής Ελλάδος ο Ολυμπιακός

Οι «ερυθρόλευκοι» μετά την επιστροφή τους στην Basket League πήραν τον τίτλο, τον οποίο πανηγύρισαν για τελευταία φορά τη σεζόν 2015-2016

Η επιστροφή του Ολυμπιακού στην Basket League, έπειτα από την απόφαση της διοίκησης των «ερυθρολεύκων» να υποβιβαστεί η ομάδα στην Α2 Εθνική Κατηγορία, συνδυάστηκε με την κατάκτηση του 30ου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος Μπάσκετ.

Ένας τίτλος που πανηγυρίστηκε δεόντως από τους Πειραιώτες, που επέστρεψαν στην κορυφή μετά από πέντε χρόνια! Τελευταίος τίτλος πρωταθλήματος άλλωστε ήταν την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 με 3-1 στους τελικούς επί του Παναθηναϊκού.

Μάλιστα, το 3-0 στην σειρά των τελικών με το «τριφύλλι» που αντικατέστησε τον Δημήτρη Πρίφτη με τον Γιώργο Βόβορα, συνδυάστηκε και με το «αντίο» του Γιώργου Πρίντεζη, ο οποίος αποθεώθηκε στην κατάκτηση του τίτλου από τον κόσμο που βρέθηκε στο στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας».

Ο Ολυμπιακός με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στο «τιμόνι» έφτιαξε ένα καλό σύνολο με έμφαση στην άμυνα και παίκτες κλειδιά τους Κώστα Σλούκα, Σάσα Βεζένκοφ, Τόμας Γουόκαπ και Μουστάφα Φαλ, οι οποίοι πλασιώθηκαν από «μαχητές» (Παπανικολάου, Λαρεντζάκης) και το «δέσιμο» τους έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι «ερυθρόλευκοι» ουσιαστικά σε όλη τη διαδρομή τους ηττήθηκαν μόλις μια φορά στην Basket League από τον «αιώνιο» αντίπαλο τους και έφτασαν σε «σκούπα» σε όλες τις σειρές των play offs. Ακόμη και των τελικών!

Στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός επικράτησε με 3-0 (116-73, 102-72 και 106-69) του Προμηθέα και στους τελικούς δεν δυσκολεύτηκε απέναντι στον Παναθηναϊκό να φτάσει σε ένα ακόμη 3-0 τη σειρά με 74-61 στον πρώτο αγώνα στο ΣΕΦ, 72-78 στον δεύτερο στο ΟΑΚΑ και 93-74 στο τρίτο παιχνίδι στο Ν. Φάληρο στις 17 Ιουνίου 2022.

Η αποχώρηση Πρίφτη, Αλβέρτη και Διαμαντίδη

Η τέταρτη σερί ήττα αυτή τη φορά με 62-68 από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ στις 11 Απριλίου οδήγησε σε σαρωτικές αλλαγές στον Παναθηναϊκό. Με ανακοίνωση που εξέδωσε η «πράσινη» ΚΑΕ στις 12 Απριλίου 2022 ανέφερε: «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ με σεβασμό στην Ιστορία και τους φιλάθλους της, ενημερώνει για τα εξής:

«Πριν από δυο χρόνια κατόπιν της απόφασης του ιδιοκτήτη να θέσει προς πώληση την ΚΑΕ, η διαχείριση της ομάδας δόθηκε εν λευκώ στους κ.κ. Τριαντόπουλο, Αλβέρτη και Διαμαντίδη.
Ο σαφής στόχος ήταν εξαρχής ο Οργανισμός να λειτουργήσει με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να δημιουργηθεί ένας βασικός κορμός αθλητών, πάνω στον οποίο θα χτιζόταν το σήμερα, αλλά κυρίως το αύριο της ομάδας.

Ωστόσο, ως προς το οικονομικό σκέλος υπήρξε πλήρης αστοχία, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ιδιοκτήτη κατά 3 εκατομμύρια ευρώ, έως τώρα.
Ως εκ τούτου ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Παναγιώτη Τριαντόπουλου από τη θέση του Προέδρου της ΚΑΕ. Ο κ. Τριαντόπουλος θα παραμείνει ωστόσο στη θεσμική του θέση μέχρι τις 30/6/22 ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της ΚΑΕ.

Ως προς το αγωνιστικό σκέλος κι ενώ ήταν ξεκάθαρος ο προσανατολισμός, απαλλαγμένος μάλιστα από την όποια πίεση, αντί για το χτίσιμο ενός βασικού κορμού -όπως είχε συμφωνηθεί- πραγματοποιήθηκαν επιλογές ξένων παικτών αμφιβόλου αξίας, με στόχο την εφήμερη επιτυχία, η οποία και προφανώς δεν ήρθε. Η ομάδα μάλιστα απέτυχε να καταστεί ανταγωνιστική απέναντι σε αντιπάλους του ίδιου ή αντίστοιχου οικονομικού βεληνεκούς. Σε συνδυασμό δε με την εικόνα αυτής, η οποία παρουσιάζει διαρκώς πτωτική πορεία, τόσο βάσει αποτελεσμάτων όσο και βάσει απόδοσης, θεωρούμε αδιέξοδο να συνεχιστεί το συγκεκριμένο πλάνο.

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με τους κ.κ. Διαμαντίδη, Πρίφτη και Παππά, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά τον κ. Αλβέρτη αποχωρεί από την διοικητική του θέση και του έχει ήδη προταθεί η θέση του Γενικού Αρχηγού της ομάδας.

Από σήμερα Τεχνικός Διευθυντής της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ αναλαμβάνει ο κ. Πεδουλάκης, ο οποίος θα έχει εν λευκώ τη διαχείριση του αγωνιστικού τμήματος και την επιλογή του νέου προπονητή».

Η επιστροφή Βόβορα

Δυο ημέρες αργότερα στις 14 Απριλίου ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ο Γιώργος Βόβορας. Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανέφερε: «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον κόουτς Γιώργο Βόβορα, μέχρι το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Άμεσοι συνεργάτες του Έλληνα τεχνικού θα είναι οι Χρήστος Σερέλης, Θανάσης Γιαπλές και Ισίδωρος Κουτσός».
Παρά την αλλαγή όμως, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στους τελικούς από τον «αιώνιο» αντίπαλο τους.

Η έκπληξη της Λάρισας

Αν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει από το πρωτάθλημα της Basket League αυτό είναι η εντυπωσιακή πορεία της Λάρισας, η οποία αρχικά κινδύνευε με υποβιβασμό και οδηγήθηκε στην αλλαγή προπονητή απομακρύνοντας τον Νίκο Παπανικολόπουλο τον οποίο διαδέχθηκε ο Φώτης Τακιανός. Με τον Θεσσαλονικιό τεχνικό η ομάδα της Λάρισας έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς των play offs αφού απέκλεισε με 2-0 τον Κολοσσό από την 6η θέση που βρίσκονταν στην βαθμολογία της κανονικής περιόδου σε σχέση με την 3η θέση που είχαν καταλάβει οι Ροδίτες σε μια εξαιρετική σεζόν με τον Ηλία Καντζούρη στον πάγκο. Εκεί, συνάντησαν τον Παναθηναϊκό και χρειάστηκαν τα πέντε παιχνίδια για να περάσει το «τριφύλλι» με 3-2 στους τελικούς!

Οι Θεσσαλοί έκλεψαν την παράσταση και με ένα ακόμη γεγονός. Γέμισαν δυο φορές ασφυκτικά το κλειστό της Νεάπολης. Στον μικρό τελικό αν και έκαναν το 1-2 με τον Προμηθέα «σπάζοντας» την έδρα των Πατρινών, τελικά έχασαν τη σειρά με 3-2 και κατέλαβαν την 4η θέση που είναι και η καλύτερη στην ιστορία του Συλλόγου! Και στη συνέχεια ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ! Η ομάδα δεν κατέθεσε φάκελο στην Επιτροπή Αδειοδότησης και έχασε το δικαίωμα να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν (2022-2023). Μια δυσάρεστη εξέλιξη για την ομάδα του Θόδωρου Ριζούλη...

Η απογοήτευση της ΑΕΚ

Σε μια χρονιά μεγάλων προσδοκιών η ΑΕΚ δεν ανταποκρίθηκε. Από την 4η θέση στην κανονική περίοδο και με πλεονέκτημα έδρας ηττήθηκε με 2-0 από τον Προμηθέα έχοντας τον Κούρο Σεγκούρα στον πάγκο από τις 22 Μαρτίου 2022. Τότε ανέλαβε τα «ηνία» μετά την αποχώρηση του Στέφανου Δέδα, ο οποίος άφησε την «Ένωση» και το κλειστό των Άνω Λιοσίων για να καθίσει στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας δίπλα στον Δημήτρη Ιτούδη.

Στις ομάδες που δεν ανταποκρίθηκαν στις φιλοδοξίες που υπήρχαν ήταν και το Περιστέρι, το οποίο τερμάτισε στην 8η θέση στην κανονική περίοδο και με 2-0 αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό. Η αποχώρηση του Σωτήρη Μανωλόπουλου και η πρόσληψη του Μίλαν Τόμιτς (ανέλαβε στις 10 Δεκεμβρίου 2021) δεν άλλαξε τα πράγματα, καθώς οι «κυανοκίτρινοι» συνέχισαν την κακή πορεία τους ολοκληρώνοντας την σεζόν στην 8η θέση.

Ο υποβιβασμός του Ηρακλή

Στην Α2 υποβιβάστηκε ο Ηρακλής που παρά την προσπάθεια του δεν κατάγφερε να σώσει την παρτίδα. Ο Θανάσης Σκκουρτόπουλος ξεκίνησε τη σεζόν, ο Κώστας Μέξας τον διαδέχθηκε, αλλά τελικά ο «γηραιός» είπε «αντίο» στα «μεγάλα σαλόνια».

Στη Basket League η Καρδίτσα του Μπουρούση

Με έναν legend στο ρόστερ της, τον Γιάννη Μπουρούση, η Καρδίτσα πέτυχε να ανέβει στην Basket League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο σπουδαίος καλαθοσφαιριστής με την ονειρεμένη καριέρα επέστρεψε στον τόπο του για να τον οδηγήσει στην Α1 και τα κατάφερε.

Μάλιστα, στις 17 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του νέου κλειστού της πόλης που φέρει το όνομα «Γιάννης Μπουρούσης».

Η δεύτερη ομάδα της Α2 Κατηγορίας που κέρδισε την άνοδο στα «μμεγάλα σαλόνια» ήταν το Ψυχικό. Όμως, δεν μπόρεσε να φτιάξει φάκελο για την αδειοδότηση, προκειμένου να πάρει έγκριση για την συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Basket League.

 



Ο Τζο Μπαίντεν θα τιμήσει την Κέιτι Λεντέκι με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας
Ο Τζο Μπαίντεν θα τιμήσει την Κέιτι Λεντέκι με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας
«Τέλος» από τον Πανσερραϊκό ο Ουάρντα
«Τέλος» από τον Πανσερραϊκό ο Ουάρντα
ΝΒΑ: Οι Λέικερς απέλυσαν τον προπονητή Ντάρβιν Χαμ
ΝΒΑ: Οι Λέικερς απέλυσαν τον προπονητή Ντάρβιν Χαμ
Προπονητής κατηγορείται για σεξουλική κακοποίηση έξι ανηλίκων – Σοκάρουν οι ενέργειές του
Προπονητής κατηγορείται για σεξουλική κακοποίηση έξι ανηλίκων – Σοκάρουν οι ενέργειές του
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved