Ανασκόπηση 2022: Οι απώλειες στον αθλητισμό που συντάραξαν τη χρονιά
pixabay

Ανασκόπηση 2022: Οι απώλειες στον αθλητισμό που συντάραξαν τη χρονιά

Μεγάλες προσωπικότητες του αθλητισμού απεβίωσαν το 2022.

Και το 2022 σημαδεύτηκε από σημαντικές απώλειες στον χώρο του αθλητισμού. Μεγάλες προσωπικότητες από όλο το φάσμα των σπορ απεβίωσαν, αφήνοντας σε μερικές περιπτώσεις δυσαναπλήρωτο κενό. Ο θάνατος του Πελέ ήταν από τις μεγαλύτερες απώλειες παγκοσμίως, καθώς ο Βραζιλιάνος μάγος έγινε συνώνυμος του ποδοσφαίρου.

Το Onsports θυμάται και τιμά κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή.

Ο Ιανουάριος του 2022 άρχισε με την μεγάλη απώλεια του Στέλιου Σεραφείδη στις 4 Ιανουαρίου. Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας συνδύασε την καριέρα του και τη ζωή του με την ΑΕΚ, όντας δίπλα στην ομάδα σε πολλά πόστα μέχρι και λίγους μήνες πριν χάσει τη μάχη με τον καρκίνο. Αυτό που στενοχώρησε περισσότερο τους πάντες στην Ένωση ήταν ότι δεν πρόλαβε να μπει στην «OPAP Arena».

Μεγάλη είναι η απώλεια του Ανδρέα Μιχαλόπουλου, ο οποίος αγωνίστηκε στην Παναχαϊκή, ενώ ως προπονητής δούλεψε σε πολλές ομάδες, αλλά και την Εθνική Ελπίδων. Από κορονοϊό πέθανε και ο παραολυμπιονίκης Γιώργος Τοπτσής, ο οποίος είχε τρία μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες στη συλλογή του.

Παράλληλα, πέθανε και ο Γιώργος Τρομάρας, ο θρυλικός παλαιστής που έγραψε τη δική του ιστορία.

Ο Φεβρουάριος ξημέρωσε με μια θλιβερή είδηση. Κάποιοι είχαν δολοφονήσει τον 19χρονο Άλκη στη Θεσσαλονίκη, επειδή στην ερώτηση «τι ομάδα είσαι;» απάντησε Άρης. Η δολοφονία αυτή σόκαρε την ελληνική κοινωνία και τις επόμενες μέρες συνελήφθησαν 12 άτομα που εμπλέκονται.

Ένας 20χρονος ποδοσφαιριστής άφησε αιφνιδίως την τελευταία του πνοή σε αγώνα Γ’ Εθνικής. Ο Αλέξανδρος Λάμπι, που αγωνιζόταν στην Ηλιούπολη, κατέρρευσε λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα και αν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η οικογένεια του Ολυμπιακού αποχαιρέτισε τον Φεβρουάριο τον Δημήτρη Λαβούτα και τον Βασίλη Μποτίνο, δύο παλαίμαχων ποδοσφαιριστών που έγραψαν ιστορία με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Το μπάσκετ θρήνησε την απώλεια του Βαγγέλη Λυμπεράτου, που έβαλε το λιθαράκι του για την ανάδειξη και ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ.

Ο Παραολυμπιονίκης Χρήστος Αγγουράκης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών. Στην καριέρα του είχε κατακτήσει ένα αργυρό Παραολυμπιακό μετάλλιο το 1992 και τρία χάλκινα το 1988, το 1992 και το 2004.

Τον Μάρτιο πέθανε ένας δάσκαλος της αθλητικής δημοσιογραφίας, ο Παναγιώτης Λινάρδος. Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτισε τον Αχιλλέα Σαββίδη, που είχε ζήσει μεγάλες στιγμές με τη φανέλα με τον δικέφαλο στο στήθος.

Τον Απρίλιο έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Καραπατής, ένας εμβληματικός παλαίμαχος του Ολυμπιακού. Στις 30 του ίδιου μήνα πέθανε, μετά από νοσηλεία λόγω κορονοϊού, ο διάσημος ατζέντης Μίνο Ραϊόλα, που είχε εμπλακεί σε σπουδαίες μεταγραφές.

Ο Μάιος άρχισε με την απώλεια του Ίβιτσα Όσιμ, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Παναθηναϊκό, αλλά και στην Ευρώπη.

Σοκαριστική ήταν η είδηση της δολοφονίας του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού Άντριου Πέιν στις ΗΠΑ, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν ενεπλάκη σε καυγά.

Τον Ιούνιο η ΑΕΚ αποχαιρέτισε τον Δημήτρη Ζάγκυλο και τον Νίκο Ζαγκώτση, που είχαν σημειώσει επιτυχίες με τα κιτρινόμαυρα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο αποχαιρέτισε και τον Θαλή Τσιριμώκο, τον ποδοσφαιριστή που δίδαξε το fair play στη χώρα μας.

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του ιστιοπλόου Στράτου Κοσμόγλου, ο οποίος νικήθηκε από τον καρκίνο σε ηλικία 36 ετών.

Τον Ιούλιο πέθανε ο Κρις Κέφαλος, πρώην παίκτης και προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, ενώ είχε καριέρα και στο NCAA. Επίσης πέθανε ο ιστορικός παράγοντας για τον Παναθηναϊκό, ο Αχιλλέας Μακρόπουλος.

Παράλληλα, έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Κονδύλης, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΕΣΑΚ - πλέον γνωστός ο ΕΣΑΚΕ - την σεζόν 1992/93, έχοντας για χρόνια ρόλο αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, πριν διαδεχθεί τον Κώστα Ρήγα στην θέση του Γενικού Διευθυντή.

Ακόμα, πέθανε ο ιστορικός πρόεδρος του Ηρακλής Νίκος Ατματζίδης, ο οποίος έφερε στην Ελλάδα τον Βασίλη Χατζηπαναγή.

Τον Σεπτέμβριο ο Ολυμπιακός θρήνησε την απώλεια του Ράφαελ Περόνε. Ο Ουρουγουανός βιρτουόζος απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών.

Τον Οκτώβριο, ο ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο αποχαιρέτισε τον Σταύρο Σαράφη. Ο «Καίσαρας» απεβίωσε μετά από νοσηλεία στο ΑΧΕΠΑ με εγκεφαλικό σε ηλικία 72 ετών.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, του Ολυμπιονίκη στο ταεκβοντό, σόκαρε τον ελληνικό αθλητισμό. Στα 43 του χρόνια έχασε τη μάχη με μια σπάνια μορφή καρκίνου, αλλά άφησε ένα συγκλονιστικό μήνυμα ως παρακαταθήκη.

Τον Νοέμβριο πέθανε σε ηλικία 47 ετών ο Ιγκόρ Σιμπνιέφσκι, ο Πολωνός άσος που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, αφήνοντας το στίγμα του.

Τον Δεκέμβριο απεβίωσε ο Γιάννης Διακογιάννης, ο δημοσιογράφος που συνέδεσε τη φωνή του με τις περιγραφές των μεγαλύτερων στιγμών του ελληνικού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αλλά και του στίβου.

Ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς έχασε στα 53 του τη μάχη με τον καρκίνο, που τον ταλαιπώρησε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, με τη στάση του αποτέλεσε πρότυπο δύναμης.

Ο παλαίμαχος Ουρουγουανός μέσος της Γιουβέντους Φαμπιάν Ο' Νιλ έφυγε από τη ζωή στα 49 του χρόνια.

Το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο βυθίστηκε στο πένθος για τον θάνατο του Ζαΐρ Μπάλα, στην ηλικία των 79 ετών. Ο Μπάλα ήταν συμπαίκτης του Πελέ στη Σάντος.

Στις 29/12 ο μεγάλος Πελέ έφυγε από τη ζωή, νικημένος στα 82 του από τον καρκίνο. Η κληρονομιά που αφήνει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι τεράστια, καθώς ήταν ο πιο επιδραστικός ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Όσο ήταν εν ζωή, όλοι οι ποδοσφαιριστές ήθελαν να του μοιάσουν, αλλά κανένας δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα επιτεύγματά του. 



Volley League: Μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών στον Ολυμπιακό από τη ΔΕΑΒ
Volley League: Μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών στον Ολυμπιακό από τη ΔΕΑΒ
Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα - Το πρόγραμμα της τελετής παράδοσης
Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα - Το πρόγραμμα της τελετής παράδοσης
Μπάσκετ Γυναικών: Εύκολα πήγε τη σειρά σε πέμπτο ματς ο Παναθηναϊκός
Μπάσκετ Γυναικών: Εύκολα πήγε τη σειρά σε πέμπτο ματς ο Παναθηναϊκός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved