Παναθηναϊκός: Ο πρώτος αγώνας μπέιζμπολ στην Ελλάδα

Παναθηναϊκός: Ο πρώτος αγώνας μπέιζμπολ στην Ελλάδα

Η ομάδα μπέιζμπολ του Παναθηναϊκού παρουσιάζεται σήμερα και ο Ερασιτέχνης κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν. Τότε που για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Λεωφόρος φιλοξένησε αγώνα μπέιζμπολ.

Αναλυτικά τα όσα θυμήθηκε το panathinaikos1908.gr:

«Το 1946 ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να ανασυνταχθεί. Οι διοικούντες του Τριφυλλιού είχαν ξεκινήσει να επισκευάζουν την -κατεστραμμένη απ’ τους κατακτητές- Λεωφόρο, είχαν δημιουργήσει νέο γήπεδο αθλοπαιδιών (στη συμβολή Βασιλίσσης Σοφίας και Τσόχα), έφεραν νέους προβολείς για νυχτερινούς αγώνες και μεριμνούσαν για τη διάδοση άγνωστων αθλημάτων, όπως το μπέιζμπολ.

Έτσι, στις 11 Απριλίου του 1946 το γήπεδο «Παναθηναϊκός», όπως ονόμαζαν τη Λεωφόρο οι φίλαθλοι και οι εφημερίδες εκείνα τα χρόνια, φιλοξένησε τους πρώτους καταγεγραμμένους αγώνες μπέιζμπολ στην Ελλάδα.

«Σήμερον εις το γήπεδον του Παναθηναϊκού και ώραν 3 μ.μ. ακριβώς χάριν των Ελλήνων φιλάθλων θα γίνη αγών μπέιζ-μπωλλ μεταξύ αμερικανικών πολεμικών σκαφών “Μισσούρι” και “Πρόβιντενς”», πληροφορούσε η εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ».

Το θωρηκτό Μισσούρι ήταν ένα από τα γνωστότερα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που ναυπηγήθηκε το 1942 και τέθηκε στην ενεργό υπηρεσία το 1944, όταν και συμμετείχε στον πόλεμο στον Ειρηνικό. Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον Φαληρικό Όρμο, κατέπλευσε τον Απρίλιο του 1946 για λίγες ημέρες. Αποτελούμενο από στρατιώτες με εξαιρετικές επιδόσεις στον αθλητισμό και συντηρώντας στο εσωτερικό του εντυπωσιακές για τα δεδομένα της εποχής αθλητικές εγκαταστάσεις, έκλεψε τα φώτα και του φίλαθλου ελληνικού κόσμου.

Ο αθλητής του Παναθηναϊκού Κώστας Ζώγας, εκπρόσωπος - «σπορ-μάνατζερ» του Τριφυλλιού ήταν ο πρώτος Έλληνας «που εσκαρφάλωσε επάνω στον χαλύβδινο κολοσσό» και «υπέγραψε μόνον αυτός στο ειδικό βιβλίο του σκάφους, το οποίον φέρει την υπογραφή του πρώτου επισκέπτου από κάθε χώρα». Στόχος του Ζώγα ήταν να κλείσει αγώνες επίδειξης μεταξύ αμερικανών αθλητών και του Παναθηναϊκού.

Οι αγώνες που συμφώνησε ο Κώστας Ζώγας με τον αμερικανό ομότιτλό του και οι οποίοι έγιναν στη Λεωφόρο ήταν:

Αγώνες επίδειξης μπέιζμπολ μεταξύ αθλητών από «Μισσούρι» και «Πρόβιντενς»

Αγώνας μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού και Β’ Μισσούρι (για την ιστορία νίκησε ο Παναθηναϊκός με 41-36)

Αγώνας επίδειξης χόκεϋ της ομάδας του Παναθηναϊκού με αντιπάλους αθλητές από το αγγλικό καταδρομικό «Σύριους»

Στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, λοιπόν, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το μπέιζμπολ στην Ελλάδα το 1946. Το άθλημα άργησε να αναπτυχθεί στη χώρα, καθώς δεν υπήρχαν ούτε οι υποδομές, ούτε οι γνώσεις, ούτε οι πόροι. Ωστόσο, έγιναν ορισμένες προσπάθειες για δημιουργίες ομάδων μπέιζμπολ και έτσι στις 3 Ιουνίου του 1955 συναντάμε τον επόμενο αγώνα, και πρώτο στον οποίο συμμετείχαν Έλληνες αθλητές. Αντίπαλοί τους ήταν Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι επικράτησαν με 14-10. Όσο για το πού έγινε το παιχνίδι… Φυσικά και πάλι στη Λεωφόρο, εκεί όπου έχουν συντελεστεί οι μεγαλύτερες και οι περισσότερες πρωτοπορίες του ελληνικού αθλητισμού.

Υ.Γ. Στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έχουν παρουσιαστεί –με τη συγκατάθεση του Παναθηναϊκού- για πρώτη φορά στο φίλαθλο κοινό, και άλλα ξενόφερτα αθλήματα, όπως το ράγκμπι (το 1930 και το 1962) και το χόκεϋ επί χόρτου (αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’20), ενώ υπάρχουν αναφορές μέχρι και για αγώνες κρίκετ».

Δείτε αποκλειστικά βίντεο στο Onsports TV



Με τον Εμιλιάνο Μαρτίνες στο Φάληρο η Άστον Βίλα
Με τον Εμιλιάνο Μαρτίνες στο Φάληρο η Άστον Βίλα
Στέφανος Τσιτσιπάς: Υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη
Στέφανος Τσιτσιπάς: Υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη
Μπράουν: «Να σταματήσουμε τον Λεσόρ»
Μπράουν: «Να σταματήσουμε τον Λεσόρ»
Πολύ δύσκολα προλαβαίνει Game 5 ο Λαρεντζάκης
Πολύ δύσκολα προλαβαίνει Game 5 ο Λαρεντζάκης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved