Οι οπαδοί στους δρόμους (videos+photos)

Οι οπαδοί στους δρόμους (videos+photos)

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού ήθελαν να διαμαρτυρηθούν και το Onsports σας θυμίζει τα συλλαλητήρια που έμειναν στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού – Από το 1982 και την πορεία των οπαδών του Παναθηναϊκού για τον Ρότσα, στο συλλαλητήριο του Απριλίου του 2008 και σε αυτά της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΛ.

Τα κλασικά στερεότυπα αναφέρουν πως οι ομάδες χρησιμοποιούν τους οπαδούς σαν… στρατούς, για να πιέσουν και να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους. Πολλές φορές, όμως, οι οπαδοί δεν κατεβαίνουν στον δρόμο μόνο και μόνο για να… υπερασπιστούν τον πρόεδρο και τα δικά του «θέλω», αλλά παίρνουν την πρωτοβουλία είτε για να διαμαρτυρηθούν για τα κακώς κείμενα στους συλλόγους τους, για τα κακώς κείμενα στα πρωταθλήματα και στον αθλητισμό γενικότερα, ακόμα και για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα.

Στην Ελλάδα είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο των… συλλαλητηρίων, με τους οπαδούς των περισσότερων ομάδων να έχουν βγει στον δρόμο για να «περάσουν» το δικό τους μήνυμα. Είτε αυτό αφορούσε μια τιμωρία της ομάδας τους, είτε την αντίθεση προς τη διοίκησή της, είτε αίτημα για ελεύθερες μετακινήσεις οπαδών, είτε ακόμα και αίτημα για κατασκευή γηπέδου. Από τη δεκαετία του ’80 κρατάει αυτή η ιστορία και το Onsports σας θυμίζει μερικά από τα συλλαλητήρια που έμειναν στην ιστορία.

Η Θύρα 13 έδειξε τον δρόμο…

Οι πρώτοι οπαδοί που βρέθηκαν σε μαζική συγκέντρωση για να διαμαρτυρηθούν για ένα ζήτημα, ήταν αυτοί του Παναθηναϊκού. Η Θύρα 13 και οι υπόλοιποι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού είχαν κατέβει στο κέντρο της Αθήνας, περίπου 2000 άνθρωποι, έτσι ώστε να διαμαρτυρηθούν για το θέμα του Χουάν Ραμόν Ρότσα, ή Γιάννη Μπουμπλή, το 1982. Αυτό ήταν κι ένα από τα πρώτα καταγεγραμμένα συλλαλητήρια οπαδών στην Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο που έγινε από οπαδούς του Παναθηναϊκού.

poreies1

Οι «πράσινοι» ήταν αυτοί που στις 13 Απριλίου 2008… έγραψαν ιστορία με την παρουσία τους στο πιο μαζικό συλλαλητήριο όλων των εποχών. Περισσότεροι από 30.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού, όλων των ηλικιών, μαζί με παλαίμαχους αθλητές και επιφανείς φίλους της ομάδας, βρέθηκαν στο Πεδίο του Άρεως. Από εκεί, έκαναν πορεία προς τη Λεωφόρο, αιτούμενοι την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Αυτό το κατάφεραν, μάλιστα, αφού στο τέλος της ίδιας χρονιάς επήλθε η πολυμετοχικότητα στον Παναθηναϊκό και λίγα χρόνια αργότερα η αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

poreies6

Αξίζει να σημειωθεί πως οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν κάνει και άλλες πορείες, τόσο πριν, όσο μετά τον Απρίλιο του 2008. Οι «πράσινοι» είχαν φτάσει έξω από τα γραφεία της ΕΠΑΕ το 2003, ενώ το 2012 είχαν βρεθεί οπαδοί έξω από την ΕΠΟ για να διαμαρτυρηθούν για την πρόθεση της ομοσπονδίας να μην δώσει πιστοποιητικό στην ΠΑΕ, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Ενωσίτικες, και άλλες πορείες

Το παράδειγμα των φίλων του Παναθηναϊκού είχαν ακολουθήσει νωρίτερα και αυτοί της ΑΕΚ. Πολλές φορές οι Ενωσίτες είχαν βγει στους δρόμους, είτε για να τα βάλουν με τους μετόχους της ομάδας τους, είτε με την πολιτεία. Άλλες φορές, οι «κιτρινόμαυροι» αναφέρονταν διαρκώς στο θέμα της Νέας Φιλαδέλφειας. Το αίτημα κατασκευής γηπέδου στον χώρο που βρίσκονταν το «Νίκος Γκούμας», είναι και το βασικότερο των περισσότερων συγκεντρώσεων των φίλων της ΑΕΚ.

poreies7

Στους δρόμους, όμως, έχουν βγει κι άλλοι φορά οι φίλοι του Ολυμπιακού. Τόσο στα «πέτρινα χρόνια», που διαδήλωναν κατά των προέδρων αλλά και της πολιτείας έξω από το «Γ. Καραϊσκάκης», όσο και το καλοκαίρι του 2011 όταν συγκεντρώθηκαν στο ΣΕΦ για να ζητήσουν από τους αδερφούς Αγγελόπουλους να μην φύγουν από την ΚΑΕ. Επίσης, συλλαλητήρια έχουν κάνει κάποιες φορές κι οι φίλοι του Πανιωνίου, ζητώντας λύση στα προβλήματα του συλλόγου.

Οι «δρόμοι της φωτιάς» και οι άλλοι

Εκδηλώσεις όμως, σαν κι αυτές, δεν είχαμε μόνο σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη – της οποίας τα συλλαλητήρια θα δούμε παρακάτω – αλλά και στην επαρχία. Η ιστορία του Τσίγκοφ και η τιμωρία της Λάρισας είναι αρκετά γνωστή. Όπως γνωστό είναι και το γεγονός ότι οι οπαδοί της Λάρισας είχαν… κόψει την Ελλάδα στα δυο έτσι ώστε να αναιρεθεί η αφαίρεση βαθμών και αν πάρουν οι «βυσσινί» το πρωτάθλημα. Οι «δρόμοι της φωτιάς», όπως αποκαλούνταν τα μπλόκα των Λαρισαίων, είχαν αποτέλεσμα. Η Λάρισα δεν τιμωρήθηκε και πήρε τον τίτλο το 1988!

poreies2

Από εκεί και πέρα, αρκετές φορές έχουν βγει στους δρόμους οι φίλοι του ΟΦΗ. Οι Κρητικοί αντιτάχθηκαν σε αποφάσεις της πολιτείας για την ομάδα τους, αλλά και κατά των προέδρων της ΠΑΕ σε περιόδους δύσκολες για τον Όμιλο. Στον δρόμο είχαν βγει και οι οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου, το καλοκαίρι του 2011 μετά τον υποβιβασμό της ομάδας λόγω του σκανδάλου των στημένων αγώνων. Οι δικές τους πορείες, πάντως, δεν είχαν αποτέλεσμα αφού η ομάδα της Μαγνησίας βρέθηκε υποβιβασμένη στο τέλος αυτής της ιστορίας.

Ο Βορράς… στο πόδι

Ένα… κεφάλαιο μόνος του, είναι ο Βορράς σε ό,τι αφορά τα συλλαλητήρια οπαδών. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Ηρακλή έχουν βρεθεί πάρρα πολλές φορές στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν. Οι τελευταίοι, μάλιστα, έχουν φτάσει μέχρι και την Αθήνα και τα γραφεία της ΕΠΟ, έτσι ώστε να ζητήσουν δικαιοσύνη για τον «Γηραιό». Οι φίλοι του Άρη τις περισσότερες φορές διαμαρτύρονταν για τα λάθη των διοικήσεων που έφερναν προβλήματα στην ομάδα, ενώ αυτοί του ΠΑΟΚ έχουν περάσει από αυτό το στάδιο.

poreies4

Μνημειώδη ήταν τα συλλαλητήρια στην Τούμπα και στην Καμάρα κατά της διοίκησης Μπατατούδη αλλά και αυτής του Γούμενου, ενώ πλέον, με την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στην ΠΑΕ, τα πράγματα άλλαξαν. Πέρσι τον Απρίλιο οι φίλοι του ΠΑΟΚ συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες έτσι ώστε να δείξουν πως ο «δικέφαλος του Βορρά» είναι ενωμένος και θα συνεχίσει να προσπαθεί να φτάσει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου παρά τις αντιξοότητες που συναντά από το «σύστημα», όπως αναφερόταν από τους ομιλητές.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα συλλαλητήρια των οπαδών στην Ελλάδα

32 PHOTOS
  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Φέρτε μας την Μακάμπι
Φέρτε μας την Μακάμπι
Ρεκόρ καριέρας και νέο double-double για τον «μαγικό» Καλάθη!
Ρεκόρ καριέρας και νέο double-double για τον «μαγικό» Καλάθη!
Πασκουάλ: «Ποτέ δεν θα διάλεγα αντίπαλο»
Πασκουάλ: «Ποτέ δεν θα διάλεγα αντίπαλο»
Αλιμπίγιεβιτς: «Ο Παναθηναϊκός είναι στις τέσσερις πιο δυνατές ομάδες της Euroleague»
Αλιμπίγιεβιτς: «Ο Παναθηναϊκός είναι στις τέσσερις πιο δυνατές ομάδες της Euroleague»
Συναγερμός για «Δράκο» στο Αιγάλεω – Πώς «παγιδεύει» ανήλικες στη μέση του δρόμου (vid)
Συναγερμός για «Δράκο» στο Αιγάλεω – Πώς «παγιδεύει» ανήλικες στη μέση του δρόμου (vid)
Λακωνία: Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος αρχιμανδρίτης
Λακωνία: Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος αρχιμανδρίτης
ΣΟΚ: Νεκρή 18χρονη - Τη «σκότωσε» το κινητό της
ΣΟΚ: Νεκρή 18χρονη - Τη «σκότωσε» το κινητό της
Έκθεση «Women Bridging World»: Όταν μία βραβευμένη εικαστικός συναντά μία γνωστή δημιουργό... (vid)
Έκθεση «Women Bridging World»: Όταν μία βραβευμένη εικαστικός συναντά μία γνωστή δημιουργό... (vid)

Οι οπαδοί στους δρόμους (videos+photos)


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης