Ο μικρός «θάνατος» του Παναθηναϊκού

Δημοσίευση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 20.10

Για μια ακόμη φορά, πάμε πρώτα πίσω στον χρόνο. Πριν από πέντε μήνες, στις 19 Οκτωβρίου του 2011. Για να μπείτε λίγο στο κλίμα, βρισκόμαστε στο διάστημα που ο Τζίγκερ έχει στείλει υπογεγραμμένο το περίφημο πια MOU και κάποιες εκ των εφημερίδων μας ενημερώνουν πως η είσοδος του πρίγκηπα Αλ Σαούντ είναι μια ανάσα μακριά, έρχονται οι εκπρόσωποι και καταφθάνει κι ο ίδιος στην Αθήνα.

«Ποτέ κανείς»

Ταυτόχρονα βέβαια με τον ενθουσιασμό για το επικείμενο deal του Τσάκα, υπήρχε κι η πραγματική κατάσταση στην ομάδα. Κι αυτή τότε έλεγε πως υπήρχαν φήμες για στάση πληρωμών τον Δεκέμβριο. Έτσι, στις 19 Οκτωβρίου, οι παίκτες του Παναθηναϊκού δέχονται επίσκεψη στην Παιανία από τον Γόντικα. Όπως έλεγαν τα τότε ρεπορτάζ, ο Γόντικας είχε μιλήσει στους παίκτες για τις διοικητικές εξελίξεις, αλλά και για την αλλαγή σελίδας που πρόκειται να κάνει ο σύλλογος.

Οι ξένοι παίκτες, όμως, είχαν έμπρακτες ανησυχίες όσον αφορά το οικονομικό και ο Μπούμσονγκ τις είχε εκφράσει ανοιχτά. Τότε, ο Γιώργος Καραγκούνης ήταν αυτός που είχε πάρει από μόνος του τον λόγο και καθησύχασε τον Γάλλο και τους υπόλοιπους ξένους της ομάδας: “Ποτέ κανείς δεν έχει χάσει λεφτά από τον Παναθηναϊκό”.

Η αλήθεια του

Φυσικά και θα σκεφτείτε πως ο Καραγκούνης προσπάθησε να κρατήσει την ομάδα ενωμένη κι ανεπηρέαστη από τις φήμες, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες. Το θέμα, όμως, είναι τα λόγια που χρησιμοποίησε. Ο Καραγκούνης δεν είπε τα κλασικά “εμείς οι παίκτες να μείνουμε ενωμένοι, να κάνουμε υπομονή, ο σύλλογος είναι μεγάλος, ας περιμένουμε λίγο, εδώ λένε πως θα μπουν νέοι επενδυτές”, αυτά που ακούγονται συνήθως σ’αυτές τις περιπτώσεις.

Ο Καραγκούνης μίλησε για τον σύλλογο, όχι για την κατάσταση. Επέλεξε να μην πει πολλά, παρά μόνο μια φράση, γιατί αυτή του ήρθε στο μυαλό. Να μην μιλήσει σχετικά με τα όσα συμβαίνουν, αλλά να μιλήσει για τον Παναθηναϊκό, να πει την δικιά του αλήθεια. Αυτήν που δεν ξέρουν οι άλλοι, γιατί κανείς τους δεν είναι τόσο παλιός όσο αυτός.

Το σπίτι του

Βλέπετε, ο Καραγκούνης πήγε στον Παναθηναϊκό σε ηλικία 13 χρόνων. Για να σας βοηθήσω, αυτό σημαίνει πως πέρασε τις πόρτες της Παιανίας το 1990. Πρόεδρος του Παναθηναϊκού ήταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, η ΑΕΚ δεν είχε πάρει ακόμα τα τρία σερί πρωταθλήματα, ο Κόκκαλης δεν είχε αναλάβει τον Ολυμπιακό, ο Ζαγοράκης δεν είχε παίξει στον ΠΑΟΚ, o Γουαρδιόλα έκανε ντεμπούτο με την Μπαρτσελόνα, ο Μέσι ήταν τριών χρόνων, ο Ιωαννίδης έπαιρνε το τελευταίο πρωτάθλημα στον πάγκο του Άρη, ο Πρέλιεβιτς είχε μαλλιά και κανείς δεν είχε σκεφτεί ποτέ να ράψει ένα αστέρι στην φανέλα του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Τόσο παλιά.

Κι επειδή ο Καραγκούνης είναι πια 35 κι έχει περάσει περισσότερη από τη μισή ζωή του ως παίκτης του Παναθηναϊκού, πήρε τότε τον λόγο. Κι ακριβώς επειδή θεωρεί τον Παναθηναϊκό σπίτι του και τον ενοχλούσε αυτό που συνέβαινε, όχι μόνο πήρε την πρωτοβουλία να το υπερασπιστεί, αλλά ήταν 100% κάθετος, για να τελειώσει το θέμα εκεί. “Ποτέ κανείς δεν έχει χάσει λεφτά από τον Παναθηναϊκό”.

Εγγύηση

Ελάτε στην θέση του Μπουμσόνγκ και των υπολοίπων ξένων. Είχαν τότε τις ανησυχίες τους κι αντί για την διοίκηση, ένας συμπαίκτης τους ήταν αυτός που τους απάντησε. Και τι τους είπε; Να μην ανησυχούν, το μαγαζί δεν έχει ποτέ τέτοιο ιστορικό στο παρελθόν του. Και δεν το είπε ένας παράγοντας, το είπε ο συμπαίκτης τους, ο πιο παλιός, αυτός που βρίσκεται εκεί από παιδί. Και το είπε ορθά-κοφτά. “Μην μασάτε, σας το λέω εγώ”.

Ο Καραγκούνης τότε δεν είχε μόνο καθησυχάσει, είχε υπερασπιστεί τον Παναθηναϊκό κι είχε εγγυηθεί γι’αυτόν. Η φράση του δεν ήταν μόνο ενημέρωση πως “εδώ δεν έχουν συμβεί ποτέ τέτοια”, είχε και την προσωπική του εγγύηση από πίσω. Το θέμα τότε δεν είχε τελειώσει μόνο λόγω της φράσης που ακούστηκε, αλλά κυρίως λόγω της βαρύτητάς της, κι αυτήν την βαρύτητα την έδινε ο άνθρωπος πίσω απ’αυτήν. Ο Μπουμσόνγκ κι οι υπόλοιποι τον πίστεψαν, γιατί κι αυτός πίστευε σ’αυτό που τους είπε. “Ποτέ, κανείς”.

Κανείς

Πέρασαν πέντε μήνες και δέκα μέρες. Ο Γόντικας βρέθηκε χθες και πάλι στην Παιανία, με διαφορετική ατζέντα αυτή τη φορά. Δεν είχε να πει νέα για την καινούργια σελίδα στην ιστορία του συλλόγου, αλλά στην ουσία πήγε να παρακαλέσει. Να ζητήσει από τους παίκτες να υπογράψουν τους διακανονισμούς, χωρίς να έχει να τους δώσει την παραμικρή εγγύηση.

Οι παίκτες άρχισαν να συζητάνε όλοι μαζί και κατέληξαν στο να μην υπογράψουν τίποτα, αν δεν πάει κάποιος εκ των μετόχων να τους μιλήσει. Δεν ζήτησαν απαραιτήτως λεφτά, δεν έβγαλαν ανακοίνωση που να ζητάνε άμεσες πληρωμές, δεν έκαναν αποχή. Το μόνο που ζήτησαν ήταν να πάει ένας μέτοχος να τους μιλήσει, έστω να τους παραμυθιάσει. Έστω να ακούσουν τα ίδια που είπε ο Γόντικας, αλλά να είναι από τα χείλη των ιδιοκτητών. Όπως γνωρίζετε, δεν πήγε κανείς. Ο Καραγκούνης κι οι υπόλοιποι περίμεναν μάταια και φυσικά δεν υπέγραψαν τίποτα.

Προδοσία

Πέρασαν από τότε πέντε μήνες κι ο Καραγκούνης προδόθηκε. Ναι, μπορεί τελικώς να μην χάσει κανείς χρήματα και όλοι να τα πάρουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οπότε να δικαιωθεί η ατάκα-λόγος του παίκτη. Πολλά μπορεί ν’αλλάξουν. Μπορεί να βρεθούν τα χρήματα, μπορεί οι παίκτες να πειστούν και να υπογράψουν. Μπορεί ο Βγενόπουλος να πάρει την ομάδα ή να έρθει ένας Άραβας με καμήλες φορτωμένες με ευρώ ή να βάλει λεφτά ένας άλλος. Μπορεί τουλάχιστον να φιλοτιμηθεί έστω ένας εκ των μετόχων να πάει κάποια στιγμή στην Παιανία.

Το θέμα δεν είναι τι μπορεί να συμβεί, το θέμα είναι τι συνέβη ήδη. Αυτό που συνέβη είναι πως ο Κάρα, μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες, βρίσκονται εδώ και μέρες με την πλάτη στον τοίχο, καλούνται μ’ένα στυλό να δώσουν ανάσα ζωής στην ομάδα την ώρα που το deadline πλησιάζει, ζήτησαν τουλάχιστον να τους επισκεφτεί έστω ένας μέτοχος και δεν βρέθηκε ούτε ένας να πάει.

Ντροπή

Και τώρα που δεν πήγε κανείς, όλοι οι παίκτες, Έλληνες και ξένοι, θυμούνται τι τους είχε πει τότε, με σιγουριά, ο συμπαίκτης τους, ο παλιός. Τους είχε πει πως κανείς δεν έχασε ποτέ λεφτά από αυτόν τον σύλλογο κι αυτός ο σύλλογος δεν είχε έναν μέτοχο να πάει, όχι να πληρώσει, αλλά να μιλήσει στους παίκτες. Ο Καραγκούνης πέντε μήνες πριν είχε εγγυηθεί προσωπικά για τον σύλλογο κι ο σύλλογος δεν είχε έναν μέτοχο να πάει να τους(τον) κοιτάξει στα μάτια.

Και μόνο γι’αυτόν, θα έπρεπε έστω ένας μέτοχος να περάσει τις πόρτες της Παιανίας, ακόμα κι αν δεν είχε λύση, ακόμα και χωρίς πρόταση. Μόνο και μόνο για μην τον αφήσουν κι αυτόν να περιμένει μάταια. Να μην γυρίσουν την πλάτη στην στήριξη στο όνομα “Παναθηναϊκός” που εκείνος αυτεπάγγελτα προσέφερε πριν από πέντε μήνες. Να μην τον ντροπιάσουν στα μάτια των συμπαικτών του,   να μην τον εκθέσουν, που υπερασπίστηκε το σπίτι του.

Υποθέτω πως κάποιοι σκέφτεστε πως “εδώ ξεφτιλίζετε ολόκληρος ο Παναθηναϊκός, είτε διαλυθεί είτε όχι, με την ντροπή του Καραγκούνη θα ασχοληθούμε;” Μα σ’αυτήν ακριβώς την προσωπική ντροπή καθρεφτίζεται όλη κατάντια του Παναθηναϊκού και οι ευθύνες των μετόχων. Για τα πάντα μπορούν να έχουν δικαιολογίες, για το σημερινό δεν έχουν ούτε μία.

Αμετάκλητο

Πριν πέντε μήνες ήταν ωραία που η ατάκα του Καραγκούνη έπαιζε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Πριν μια βδομάδα ήταν ωραία που την χρησιμοποιούσε ο Κωνσταντίνου σε ραδιοφωνική συνέντευξη για να την ακούνε οι Παναθηναϊκοί. Σήμερα, όμως, δεν ήταν ωραία που κανείς δεν πέρασε τις πύλες της Παιανίας. Κι αυτό δεν αλλάζει ο,τι κι αν γίνει εφεξής.

Οι ομάδες δεν πρέπει να φτάνουν ποτέ στο σημείο να ντροπιάζουν τους παίκτες τους. Ειδικά αυτούς που έχουν βγει απ’τα σπλάχνα τους, αυτούς που όταν λένε “η ομάδα μου” δεν εννοούν “η ομάδα που παίζω”, αλλά “η ομάδα που είναι η μισή μου ζωή”.

Όταν οι “γονείς” φτάνουν να ντροπιάζουν το “παιδί”, να το βγάζουν (έστω και προσωρινά) λάθος που υπερασπίστηκε το “σπίτι” του, κάθε “οικογένεια” βιώνει έναν μικρό “θάνατο”. Μικρό, αλλά αμετάκλητο.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

9 σχόλια
 • S. ALEX Τρίτη, 03 Απριλίου 2012 15:02 Συντάχθηκε από S. ALEX

  20

 • Kostas G.13 Τρίτη, 03 Απριλίου 2012 12:06 Συντάχθηκε από Kostas G.13

  eime anti9etws me tin dikia s apopsi gt egw eime ΠΑΝΑΘΙΝΑΙΚΟΣ KAI DEN ANEXOME POLLA gia ka9e paixti. ostwsw kaneis kala kai poli omorfa ar8ra ara 9a simfonisw mazi s . autin tin fora eise tixeros ;D kostas GatE 13 HOOLS (17etwn)

 • GiorgosNet Δευτέρα, 02 Απριλίου 2012 10:35 Συντάχθηκε από GiorgosNet

  Ρε Καίσαρη περίμενα τέσσερις μέρες όλο περιέργεια να δω πόσα
  σχόλια θα έχει αυτό το άρθρο., και να το συγκρίνω με άλλα,
  κάποιων άλλων ''δημοσιογραφικών διαμαντιών''.
  Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που με κάνουν να ζηλεύω αυτούς που
  έχουν βρει την υγεία τους σε άλλη χώρα.
  Παρόμοια συναισθήματα ζήλιας έχω και για θέματα που έχουν να
  κάνουν με πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά κ.α.

  Υγεία σε όλους...........

 • mitropoulos aigaleo Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012 19:32 Συντάχθηκε από mitropoulos aigaleo

  theme, otan anatinaxtike o fournos, otan dernonte pextes sta apoditeiria, otan kapios "opados" kerdisi 6,000,000 euro epidis ine "tyxeros", otan.....otan......otan......otan.....otan......otan....., gia 16 xronia, petheni mia omada enan mikro thanato;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; i apla zi ke vasilevi os i pio vromiki omada tou kosmou;;;;;;;;;;;;;;;;;

 • Βουτερ Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 16:21 Συντάχθηκε από Βουτερ

  Πες μου ποιος απο τους λεγόμενους "ρεπορτερς του παο" εχει γράψει τέτοιο άρθρο.Και έρχεται να το γράψει ένας δηλωμένος φιλαθλος του οσφπ.Δεν σου δίνω εύσημα θέμη για το κειμενό σου.Γιατί πιστεύω ότι σε έτρωγε να το γράψεις.Οτι πραγματικά το συγκεκριμένο γεγονος σε πείραξε και για αυτο αφιέρωσες το κειμενο σου σε αυτό.Οπως με έτρωγε και εμένα να επισημάνω το οξύμωρο της καταστασης και ελπίζω να με συγχωρέσετε που πιάνω χώρο για κάτι λίγο πολύ εκτός θέματος.

 • QUO Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 12:03 Συντάχθηκε από QUO

  ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ FILE MOY , ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ Ο ΠΑΟ ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ;;;;;;

 • pao Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 10:35 Συντάχθηκε από pao

  DIAVAZONTAS TO ARTHRO...SAN NA EPINA DILITEIRIO. KATHE LEKSI MIA STAGONA. OSO KE NA ME PONAEI(I ALETHIA SINITHOS TO KANI AFTO) OMOS.... PARA, MA PARA POLI SOSTA TA LES.

 • ROJO BOTON Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 07:37 Συντάχθηκε από ROJO BOTON

  ΣΩΣΤΑ, ΕΚΤΟΣ ΟΜΩΣ ΑΝ ΤΟ "ΠΑΙΔΙ" ΕΧΕΙ ΞΕΣΤΡΑΤΙΣΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ.

 • k-9 Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 01:39 Συντάχθηκε από k-9

  An kai den me afora giati eimai opados tou PAOK
  mporw na pw pws apo ta (liga) ar8ra pou exw diavasei gia ton PAO auto einai apo ta pio sovara kai alh8ina kai xwris avantes pou8ena

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.