Το βίαιο χαμήλωμα των ποδοσφαιρικών στάνταρ στον ΠΑΟ

Δημοσίευση: Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011 15.32

Το χειρότερο για τον Παναθηναϊκό, δεν είναι ούτε η έλλειψη χρημάτων, ούτε οι σαφέστατα μικρότερων προσδοκιών μεταγραφές, που έκανε ή κυνηγάει ακόμα. Αυτά λίγο πολύ όλες οι ομάδες τα έχουν περάσει, άσχετα αν στον Παναθηναϊκό, τουλάχιστον αυτή η οικονομική κατάσταση και μετοχική ανυπαρξία είναι πρωτόγνωρα πράγματα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή την στιγμή -ποδοσφαιρικά πάντα- για τον Παναθηναϊκό, είναι αυτό το απίστευτο χαμήλωμα του πήχη σε σχέση με τις απαιτήσεις και τα ποδοσφαιρικά στάνταρ του.

Η αλήθεια είναι, πως η αγωνία του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού να αποδείξει τα τρία τελευταία χρόνια, ότι… τώρα πια έρχονται μόνο μεγάλοι παίκτες, ή ότι… έχουμε ντε και καλά το καλύτερο ρόστερ όλων των εποχών και όλων των ομάδων (αν όχι… πανευρωπαϊκώς σίγουρα στην Ελλάδα), οδήγησε σε απίστευτες υπερβολές.

Σε απίστευτες υπερβολές και το χειρότερο, στο βίαιο χαμήλωμα των στάνταρ που υπάρχουν διεθνώς στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Κι αυτό είναι πια το μεγαλύτερο πρόβλημα, από ποδοσφαιρική άποψη για τον Παναθηναϊκό. Το ότι όλοι ΜΑΣ πλέον, όχι απλά αρκούμαστε στα ελάχιστα και προφανή που πρέπει να κάνει μια νορμάλ ποδοσφαιρική ομάδα και ένας νορμάλ ποδοσφαιριστής μέσα στο γήπεδο, αλλά τα… αποθεώνουμε κιόλας.

Καταντήσαμε στον Παναθηναϊκό, να θεωρούμε προτερήματα, πράγματα που ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα έπρεπε να διαθέτει οποιοσδήποτε θέλει να λέγεται επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Έχουμε ανακαλύψει δικά μας… αποφθέγματα και δικές μας εντελώς… πατέντες που δεν υπάρχουν σε καμιά ομάδα στον κόσμο.

Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις;

Από το… τρέξιμο;

Φτάσαμε στο σημείο στον Παναθηναϊκό να ξεχωρίζουμε και να επαινούμε σαν… παράδειγμα κιόλας, όποιον… τρέχει μέσα στο γήπεδο.

«Εντάξει, μέτριος, αλλά… είναι από τους λίγους που τρέχουν». Πόσες φορές δεν το έχετε ακούσει και δεν το έχετε διαβάσει αυτό;

Δηλαδή ρε παιδιά, το φυσιολογικό τι είναι να κάνει ένας που δηλώνει «επάγγελμα-ποδοσφαιριστής»; Να… μην τρέχει μέσα στο γήπεδο; Δηλαδή επίσης, τι ακριβώς δουλειά κάνει; Γραφείου; Ποδοσφαιριστής είναι. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται, είναι να τρέχει. Πρέπει να του πούμε «μπράβο» κιόλας που το κάνει, ή να τον ανταμείψουμε και με έξτρα… αποθέωση;

Κι όμως το κάνουμε. Και το κάνουμε, γιατί τείνει να γίνει είδος υπό εξαφάνιση το «τρέξιμο» μέσα στον αγωνιστικό χώρο για ενενήντα λεπτά και δύο τουλάχιστον παιχνίδια σερί.

Και για να μην πιάσω τις λέξεις «πάθος» και «φιλοτιμία».

Εδώ πια το έχουμε ξεσκίσει το πράγμα.

Μετριότητες έχουν μπει στην γυάλα του απυρόβλητου για πάντα σ’ αυτή την ομάδα, γιατί λέει, είναι φιλότιμοι έχουν πάθος και τα δίνουν όλα μέσα στο γήπεδο.

Φοβερά πράγματα αλήθεια, που όμως μας έχουν γίνει σε όλους στον Παναθηναϊκό, δεύτερη φύση σαν φράσεις και λογική από την συνεχή επανάληψη.

Έχει πάθος και είναι φιλότιμος, λέει.

Σοβαρά ε; Τόσο… καλά. Και μιλάμε για παίκτες που έχουν συμβόλαια που ξεκινάνε από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο και φτάνουν μέχρι και ένα και ενάμιση εκατομμύριο.

Δηλαδή το φυσιολογικό θα ήταν να μην έχουν πάθος και να είναι και… αφιλότιμοι; Μήπως να έπαιρναν και ένα φρέντο και κανά περιοδικό να άραζαν στην διάρκεια του αγώνα κιόλας; Ή μήπως θα πρέπει να στήσουμε και… ανδριάντα ή να κάνουμε κανά φιλικό τιμής ένεκεν για όποιον… έχει πάθος και φιλότιμο μέσα στο γήπεδο;

Ειλικρινά δεν ξέρω αν συνειδητοποιούμε, έστω και στην υπερβολή που την παρουσιάζω την κατάσταση.

Που αν την συνεχίσουμε και σε επίπεδο… ποιότητας πια, εκεί αφήστε τα.

Εκεί πια έχει χαθεί κάθε μέτρο.

Και δεν λέω καν για την ντρίπλα που είναι το άλφα και το ωμέγα στο ποδόσφαιρο. Αυτή άστη. Είναι πια είδος πολυτελείας στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Εδώ πια μιλάμε για στοιχειώδη πράγματα. Όπως για παράδειγμα την κάθετη πάσα. Ναι απίστευτη ιστορία και αυτή με την… κάθετη πάσα. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε το πιο ακριβό ρόστερ όλων των εποχών και εδώ και κάμποσα χρόνια να αναζητάμε σε κάθε μεταγραφική περίοδο, τον… παικταρά που θα ξέρει να κάνει… κάθετη πάσα.

Άσε που άμα δούμε μια κάθετη πάσα στο παιχνίδι μας, γίνεται μετά… ειδική αναφορά στην συγκεκριμένη φάση και ακολουθούν διθύραμβοι στην συνέχεια στα ΜΜΕ.

Μιλάμε όντως για τρελά πράγματα.

Στην πρώτη κάθετη πάσα που θα κάνει ένας παίκτης μας, παραληρούμε και αυτόματα αναγορεύεται σε «ηγέτη», στην δεύτερη σκάνε πέντε πρωτοσέλιδα ότι τον θέλουν από Μάντσεστερ μέχρι Ρεάλ, ε, αν κάνει και τρίτη, ακολουθούν δέκα πρωτοσέλιδα και καμιά τριανταριά «ρεπορτάζ» για ανανέωση εδώ και τώρα του… συμβολαίου του και μάλιστα με… αυξημένο συμβόλαιο πριν μας τον… αρπάξουν τα μεγαθήρια.

Κι αφήνω το φρούτο που μόνο στην Παιανία ευδοκιμεί. Τους… απαραίτητους βοηθητικούς, για κάθε παίκτη που έχουμε.

Έχουμε δηλαδή ένα χαφ που αμείβεται με κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ; Ε, για να μπορέσει να παίξει το παιδί, θα πρέπει να του πάρουμε άλλους… πέντε παίκτες κλάσης μπας και δείξει το ταλέντο του. Δύο πίσω του, ένα δεξιά του, έναν αριστερά του και έναν μπροστά του. Αλλιώτικα; Ε τι να κάνει κι αυτός… μόνος του παίζει, είναι η πιο συνηθισμένη ατάκα.

Την περίπτωση φυσικά να εξετάσουμε και να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ταυτόχρονα απ’ αυτόν, τι κάνει ο ίδιος για τους δύο πισινούς του, τον ένα δεξιά του, τον ένα αριστερά του και τον μπροστινό του, δικαιολογώντας το όνομά του και τα λεφτά που παίρνει, προφανώς και δεν την σκεφτόμαστε πια.

Για να τελειώνουμε. Πέρα απ’ όλα τα υπόλοιπα. Και τα λεφτά και τους μετόχους που την έχουν κάνει και όλα.

Το θέμα είναι ότι έχουμε ρίξει απίστευτα χαμηλά τις απαιτήσεις μας σαν ομάδα και σαν κόσμος πολλές φορές, από οποιονδήποτε βρίσκεται σ’ αυτό το σύλλογο σε όλα τα επίπεδα και ειδικά μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Κι αυτό πια έχει περάσει στο πετσί όλων. Και ειδικά της ομάδας, του προπονητή και των ποδοσφαιριστών δηλαδή. Τους έχουμε μάθει στα προφανή. Τους έχουμε συνηθίσει ότι αρκούν τα προφανή για να είναι εντάξει με την παρουσία τους και τα λεφτά που παίρνουν απ’ αυτή την ομάδα. Κι αυτό το βγάζουν απλόχερα, ελεύθερα και χωρίς πίεση και… απαίτηση πια, μέσα στο γήπεδο.

Αν θέλουμε λοιπόν, πραγματικά να δούμε άλλη εικόνα από τον Παναθηναϊκό και να ελπίζουμε σε μια αξιοπρεπή ποδοσφαιρικά χρονιά σε Ελλάδα και Ευρώπη, αυτό πρέπει να αλλάξει. Αλλιώτικα θα έρθει ακόμα κι αυτός ο Κάστρο και σε ένα μήνα θα λέμε να του πάρουμε άλλους τέσσερις γύρω του, γιατί… μόνος του δεν θα μπορεί.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

7 σχόλια
 • nik13 Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011 21:51 Συντάχθηκε από nik13

  ΕΝΩ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΖΟΥΤΑΟΥΤΑΣ ΕΙΧΑΜΕ ΥΨΗΛΑ ΣΤΑΝΤΑΡ.

 • psy13 Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011 07:03 Συντάχθηκε από psy13

  Μάλλον για τον Λουκά μιλάς ε?

 • sakis mastapoianakis Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2011 09:54 Συντάχθηκε από sakis mastapoianakis

  pisteyo pos o perigiros toy tzigker einai poy kanei kako ston podosferiko panathinaiko.ayto gia oloys emas einai eykolo na to leme giati eimaste mes stin anonimia alla gia toys dimosiografoys eponyma eina arketa dyskolo...

 • ROJO BOTON Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011 21:30 Συντάχθηκε από ROJO BOTON

  ΑΝΔΡΕΑ, Ο ΚΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΣΟΥΡ ΕΧΟΥΝ "ΟΞΥΔΕΡΚΕΙΑ" ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΚΡΙΤΙΚΗΣ...

 • ΑΝΤΡΕΑΣ Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011 18:57 Συντάχθηκε από ΑΝΤΡΕΑΣ

  ΚΑΛΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΣ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗ;

 • toni santos Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011 10:09 Συντάχθηκε από toni santos

  MPEOS TSAKOGINIS MARIDAKIS PILAVIOS PSOMIADIS ZAGORAKIS MPOROVILOS THOMAS SPATHAS ....................EPO...KTL. KTL KTL.............ELLAS TO MEGALIOSU.............

 • padiaspaok Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011 09:43 Συντάχθηκε από padiaspaok

  Πέσ'τα χρυσόστομε!Τα στανταρ του ελληνικού ποδοσφαίρου!!Ακόμα κι ο Παναθηναϊκός ξεπέφτει κάθε χρόνο. Γιατί να το βλέπουμε ακόμα;
  Μάλλον φταίει ο έρωτας...που είναι τυφλός!!!!ΠΑΟΚΑΡΑ ΜΙΑ ΖΩΗ!!να πάρει...

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.