«Ισοπεδώνουμε τα παιδιά μας»

«Ισοπεδώνουμε τα παιδιά μας»

Στην ξενομανία που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο αποδίδει ο Λεωνίδας Βόκολος το γεγονός ότι οι νεαροί Έλληνες παίκτες δεν παίζουν στις ομάδες τους.

Ο προπονητής της U-19 έδωσε συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» και αναφέρθηκε επίσης και στην προσπάθεια που θα ξεκινήσει την Τετάρτη (20/07) η Εθνική μας ομάδα στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Ρουμανία.

-Στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας στοχεύατε, αλήθεια, σε αυτό το αποτέλεσμα; Πως επετεύχθη η πρόκριση στην τελική φάση;
«Ήταν ένας συγκερασμός πραγμάτων αυτός που οδήγησε στην τελική φάση, όπου πήραμε αήττητοι το εισιτήριο νικώντας την κάτοχο του τροπαίου Γαλλία και τις Σλοβακία, Λευκορωσία. Η σχέση που έχουμε ως προπονητικό επιτελείο με τα παιδιά, η διάθεσή τους να ακούσουν και να γίνουν συμπαγές σύνολο, η δίψα τους να διακριθούν. Είμαστε οικογένεια και τα όρια είναι πολύ ξεκάθαρα στις σχέσεις μας. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας μας, αλλά και ο οδηγός μας για τη συνέχεια».

-Πόσο εύκολος ή δύσκολος είναι ο εντοπισμός των παικτών αυτών και με ποιον τρόπο παρακολουθείτε την εξέλιξή τους;
«Υπάρχει ένα επιτελείο ανθρώπων που τους ακολουθεί σε κάθε βήμα, παρακολουθώντας συνεχώς αγώνες τους, όμως σίγουρα δεν είμαστε αρκετοί, υπάρχουν δυσκολίες ακόμη. Βέβαια, το πρότζεκτ του Φερνάντο Σάντος για το σωστό σκάουτινγκ σε όλη την Ελλάδα τίθεται σιγά σιγά σε εφαρμογή και αποδίδει καρπούς».

-Είναι συγκυριακό το ότι η 18άδα των παιδιών που επελέγησαν για την τελική φάση ανήκει σε ομάδες της Super League;
«Όχι, δεν είναι. Οι μεγάλες ομάδες της Ελλάδας και γενικότερα οι ομάδες της Super League έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου στον τομέα του σκάουτινγκ και είναι λογικό να απορροφούν την «αφρόκρεμα» στις μικρές ηλικίες. Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι τα παιδιά αυτά δεν είναι δημιουργήματα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, αλλά ευρήματά τους στην επαρχία».

-Είναι δηλαδή αυτοί οι 18 οι καλύτεροι που υπάρχουν στις συγκεκριμένες ηλικίες σε όλη την Ελλάδα;
«Είναι σίγουρα οι πιο έτοιμοι. Είναι διαφορετικό το να δουλεύεις καθημερινά σε μια μεγάλη ομάδα από το να ξεχωρίζεις σε ένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Οι επιλογές μας πρέπει να βασίζονται στην ετοιμότητα, διότι στην τελική φάση του Euro των νέων θα βρεθούν απέναντί μας παίκτες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι ανήκουν σε ευρωπαϊκού συλλόγους που ξεχωρίζουν στις πατρίδες τους ή και εκτός συνόρων. Μοιραία ένα παιδί το οποίο ενδεχομένως και να ξεχωρίζει για το ταλέντο του στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου (τυχαία η περιοχή) μπορεί να υστερεί σε ετοιμότητα και δύναμη ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Εθνικής. Δίχως αυτό να σημαίνει ότι εμείς δεν παρακολουθούμε αυτές τις περιπτώσεις και δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία».

-Αφού λοιπόν το σκάουτινγκ των ομάδων της Super League δουλεύει τόσο αποτελεσματικά, αφού οι πιο ταλαντούχοι καταλήγουν σε ομάδες της μεγάλης κατηγορίας, γιατί τότε δεν παίρνουν χρόνο συμμετοχής παρά είναι περιορισμένοι σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος U-20;
«Εύλογη η ερώτηση και θέλω να προσθέσω σε αυτήν ότι τα παιδιά αυτά έχουν τόσο ταλέντο που είναι πραγματικά άδικο να μην αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα. Η απάντηση είναι απλή: έρχονται τόσο εύκολα στην Ελλάδα καραβιές ξένων παικτών αμφιβόλου ποιότητος, σε σημείο που ισοπεδώνουμε τα δικά μας παιδιά. Δεν θέλω να πω τι κρύβεται πίσω από αυτό, όμως είναι γεγονός ότι αυτή η δίχως λογική ξενομανία φράζει τον δρόμο σε δικούς μας παίκτες που έχουν πραγματικά σπουδαίο ταλέντο».

-Πως δίνει κίνητρο κανείς σε αυτά τα παιδιά όταν καταλαβαίνουν ότι οι ευκαιρίες στις ομάδες όπου ανήκουν θα είναι ελάχιστες, αν όχι μηδενικές;
«Ευτυχώς η Εθνική ομάδα παραμένει από μόνη της ένα μεγάλο κίνητρο για κάθε παίκτη αυτής της ηλικίας, μια ευκαιρία να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο και να δείξει την αξία του. Από την πλευρά μου προσπαθώ συνεχώς να βοηθώ τα παιδιά να μην απογοητεύονται και να μην σταματούν την προσπάθεια. Όχι για το αποτέλεσμα, διότι σιχαίνομαι να πιέζω τους παίκτες να αγωνίζονται για το αποτέλεσμα. Σιχαινόμουν πάντοτε το «πρέπει να νικήσουμε σήμερα», δεν είναι αυτό το ποδόσφαιρο. Σίγουρα είναι ένα άθλημα που έχει άγχος, αλλά θέλω τα παιδιά να έχουν άγχος για την ατομική πρόοδό τους και αυτό θα το τονίζω όσο βρίσκονται σε αυτό το πόστο. Το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ κάτι που εξαρτάται μόνο από εμάς, παίζουν και οι άλλοι ποδόσφαιρο, το θέμα είναι να έχουμε δώσει το καλύτερο που μπορούμε».

-Μπορούν οι παίκτες αυτοί, που πλέον παρακολουθείτε καθημερινά, να πάρουν χρόνο συμμετοχής και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ομάδων της Super League;
«Ασφαλώς και μπορούν, αρκεί να μην περιμένουμε από αυτούς να κάνουν τη διαφορά με το «καλημέρα», να πάρουν τις ομάδες στις πλάτες τους. Πρέπει να υπάρχει υπομονή, στήριξη, αλλά και ένα καλό σχέδιο. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια οι ακαδημίες των ομάδων δυναμώνουν, προσλαμβάνουν καλούς προπονητές-δασκάλους και οργανώνονται όλο και καλύτερα. Απέχουμε ακόμη από ομάδες του εξωτερικού, όμως γίνονται συνεχώς βήματα προόδου και εγώ ως ομοσπονδιακός τεχνικός βλέπω βελτίωση στις ηλικίες ως 19 ετών».

-Άρα η μη αξιοποίησή τους από τις ομάδες οφείλεται κυρίως στις διοικήσεις και στους προπονητές;
«Δεν έχω υπάρξει τεχνικός σε συλλογικό επίπεδο και δεν θέλω να είμαι άδικος μαζί τους. Ως ποδοσφαιριστής ξέρω πως είναι να παίζεις κάθε Κυριακή για το αποτέλεσμα, οπότε μπορώ να καταλάβω το άγχος που μπορεί να έχει ένας προπονητής όταν ένας πρόεδρος τον πιέζει για το αποτέλεσμα. Από την άλλη, θεωρώ περίεργο το να δίνει ο Ολυμπιακός την ευκαιρία στους Φετφατζίδη και Ποτουρίδη να παίζουν ολόκληρα 90λεπτα ή το να παίζει ο 17χρονος Μαυρίας σε αγώνα Champions League με τον Παναθηναϊκό και να μην βρίσκουν χρόνο συμμετοχής συνομήλικοί τους σε μικρότερες ομάδες. Και δεν αναφέρομαι σε εκείνες που παλεύουν για τη σωτηρία τους, αλλά σε αυτές που δεν έχουν να πάνε ούτε πάνω ούτε κάτω».

-Σε ποιους τομείς εντοπίζετε το μεγαλύτερο έλλειμμα των παιδιών αυτών, αλλά και γενικότερα των Ελλήνων παικτών σε ηλικίες 15-19; Στην τεχνική, στην τακτική ή μήπως στη νοοτροπία;
«Δυστυχώς, υστερούν ακόμη και σε πράγματα τα οποία σε προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες οι παίκτες τα έχουν λυμένα σε ηλικία 8-9 ετών. Και αναφέρομαι στο Α του ποδοσφαίρου, όπως η υποδοχή της μπάλας και η πάσα».

-Αληθεύει η πληροφορία ότι προορίζεστε για βοηθός του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Εθνικής ανδρών;
«Θα είμαι ειλικρινής και θα πω ότι δεν έχει γίνει κουβέντα σε μένα για αυτό το ενδεχόμενο. Αν υπάρχει σκέψη για να προχωρήσει κάτι τέτοιο, θα είναι τιμή μου, Ειδικά το να βρεθώ δίπλα σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει το ποδόσφαιρο όσο λίγοι και που αγαπά τις Εθνικές ομάδες όλων των ηλικιών εξίσου. Ο Σάντος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και είναι άνθρωπος που θέλει να αφήσει πίσω του ένα έργο και μια οργάνωση στις Εθνικές μας».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Παναθηναϊκός Superfoods: MVP της αγωνιστικής ο Καλάθης! (vid)
Παναθηναϊκός Superfoods: MVP της αγωνιστικής ο Καλάθης! (vid)
«Βόμβες» από Μπεργκ για διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος
«Βόμβες» από Μπεργκ για διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος
Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της Euroleague (21/3)
Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της Euroleague (21/3)
Πήρε τον «εμφύλιο» η Μάλαγα
Πήρε τον «εμφύλιο» η Μάλαγα
Ετοιμαστείτε! Την Πέμπτη περιμένουμε στην Ελλάδα ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο
Ετοιμαστείτε! Την Πέμπτη περιμένουμε στην Ελλάδα ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο
Καμία νόρμα δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα
Καμία νόρμα δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα
Συναγερμός για «Δράκο» στο Αιγάλεω – Πώς «παγιδεύει» ανήλικες στη μέση του δρόμου (vid)
Συναγερμός για «Δράκο» στο Αιγάλεω – Πώς «παγιδεύει» ανήλικες στη μέση του δρόμου (vid)
Λακωνία: Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος αρχιμανδρίτης
Λακωνία: Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος αρχιμανδρίτης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης