Το σκεπτικό για Ηρακλή και Αστέρα Τρίπολης
SHARE

Το σκεπτικό για Ηρακλή και Αστέρα Τρίπολης

«Ανεπαρκώς αιτιολογημένη» και για «εσφαλμένη εφαρμογή των Κανονισμών» κάνει λόγο το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, στο σκεπτικό του για την απόφαση της υπόθεσης του Ηρακλή.

Το σκεπτικό αποτελεί μία δικαίωση για τον «Γηραιό» σε μία σειρά από αιτήματα ακόμα και για την ένσταση της ΕΠΟ, ότι η προσφυγή των Θεσσαλονικέων ήταν εκπρόθεσμη, το δικαστικό όργανο της Ομοσπονδίας έκρινε ότι ήταν… εμπρόθεσμη και γι’ αυτό και την εκδίκασε.

 

Το Διαιτητικό Δικαστήριο κάνει λόγο για… «αντιφατική δικανική σκέψη» αναφερόμενο στο γεγονός ότι η παράβαση της «πλαστογραφίας» (τιμωρείται με πρόστιμο) αφορά το άρθρο 20 και αιτιολογείται ότι έγινε «κατόπιν αλλοίωσης από υπάλληλο», τελικά οι δικαστικές επιτροπές τιμώρησαν με άρθρο 26 περί «δυσφήμισης» που σημαίνει υποβιβασμός.

«Προκύπτει το επομένως το λογικό κενό και η ασάφεια να εφαρμόζεται το άρθρο 26 του Π.Κ. της ΕΠΟ για το λόγο ότι η προσφεύγουσα ευθύνεται  για μία από τις περιπτώσεις της παράβασης ή μη συμμόρφωσης με το Καταστατικό, χωρίς όμως να καταφάσκεται υποκειμενικώς εις βάρος της ΠΑΕ από τη προσβαλλόμενη απόφαση η τέλεση μίας από τις παραπάνω συμπεριφορές, η οποία όμως, κατά τα ανωτέρω, σύμφωνα και πάλι με το σκεπτικό της, αφορά στην πράξη της πλαστογραφίας του άρθρου 20», αναφέρει χαρακτηριστικά το σκεπτικό του Διαιτητικού, όπου πρόεδρος του είναι ο Μενέλαος Πινάκουλας και συνεχίζεται κάνοντας λόγο για μη εμπεριστατωμένη απόφαση: «οφειλε η προσβαλλομένη απόφαση, δεδομένης της υποκειμενικής ευθύνης που απαιτεί η διάταξη του άρθρου 20 να αιτιολογήσει ειδικά και εμπεριστατωμένα, λαμβάνοντας υπόψη και αναφέροντας συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά, από τα οποία να προκύπτει χωρίς αμφιβολία ότι πληρούται το αναγκαίο στοιχείο της υποκειμενικής ευθύνης που προϋποθέτει η πράξη του άρθρου 20 για την εφαρμογή του, ότι συντρέχει βαθμός της υπαιτιότητας της προσφεύγουσας ΠΑΕ προκειμένου στη συνέχεια να ελέγξει, αν λόγω της υπαίτιας παράβασης του άρθρου 20 συντρέχει περαιτέρω λόγος επιβολής της ποινής του άρθρου 26».

Για να καταλήξει, καταρρίπτοντας κάθε στοιχείο της άλλης πλευράς: «πρέπει να γίνει δεκτή η υπό κρίση προσφυγή, επειδή κατά την κρίση της πλειοψηφίας του Δικαστηρίου, η προσβαλλόμενη απόφαση πάσχει λόγω εσφαλμένης και ελλιπούς αιτιολογίας, κατά παραδοχή και του σχετικού λόγου της. Σημειωτέον ότι ως προς το λόγο της υπό κρίση προσφυγής, κατά τον οποίον η κρινόμενη απόφαση πάσχει, επειδή, κατά εσφαλμένη εφαρμογή των κανονισμών επιβλήθηκε η ποινή του υποβιβασμού».

Στην Football League o Αστέρας

Και εάν η… μισή είδηση από το Διαιτητικό Δικαστήριο είναι η δικαίωση του Ηρακλή, η άλλη… μισή βρίσκεται στην σελίδα 18 του σκεπτικού της απόφασης.

Στο συγκεκριμένο σημείο αναφέρεται ότι αν μια ομάδα της Super League υποβιβάζεται, τότε θα πρέπει να αντικαθίσταται από ομάδα της Football League και όχι από ομάδα της Super League, που έχει υποβιβαστεί για βαθμολογικούς ή άλλους λόγους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Αστέρας δεν μπορεί να πάρει την θέση του Ηρακλή στο νέο πρωτάθλημα της Super League, «αξιοποιώντας»  ον υποβιβασμό του «Γηραιού» διά της κατάληψης της τελευταίας θέσης στο περυσινό πρωτάθλημα, όπως αποφάσισε η Πρωτοβάθμια Επιτροπή της Super League και υιοθέτησε η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Παράλληλα και με βάση πάντα το σκεπτικό, Λάρισα και Πανσερραϊκός δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα στην Super League.

Ωστόσο η επανεξέταση της υπόθεσης του Ηρακλή (για την πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα) στην Επιτροπή Εφέσεων, ενδεχομένως να δημιουργήσει νέα δεδομένα, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν ότι η αρνητική ψήφος στον «Γηραιό» από τα μέλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου προέρχονταν από την εκπρόσωπο της ΕΠΟ, Αννα Χλαμπουτάκη.

Παίζουμε μπαλίτσα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!

ΑΕΚ: Επανεκλογή Αλεξίου στην Ερασιτεχνική
ΑΕΚ: Επανεκλογή Αλεξίου στην Ερασιτεχνική
Πλησιάζει στον τίτλο η Μπαρτσελόνα (photos+video)
Πλησιάζει στον τίτλο η Μπαρτσελόνα (photos+video)
Άβολη ισοπαλία για Ίντερ, Ρόμα
Άβολη ισοπαλία για Ίντερ, Ρόμα
Ολυμπιακός: Το νέο… λουκ του Ποντένσε (photo)
Ολυμπιακός: Το νέο… λουκ του Ποντένσε (photo)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies