Ο συνδυασμός που ζητά ο Ράντονιτς στον νέο Παναθηναϊκό και το step up

Ο συνδυασμός που ζητά ο Ράντονιτς στον νέο Παναθηναϊκό και το step up

Ο Παναθηναϊκός γύρισε από την Ιταλία με τα δύο πρώτα επίσημα φιλικά προετοιμασίας στις «πλάτες» του, με τον Ντέγιαν Ράντονιτς να κάνει ξεκάθαρη τη Νο1 στόχευσή του και την ομάδα να δείχνει πως θέλει χρόνο και δουλειά.

Δεν χρειάζεται να κοιμάσαι και να ξυπνάς με τη «σπυριάρα» στο προσκέφαλο ή να είσαι «freak» με τον αθλητισμό γενικότερα για να ξέρεις πόσο σημαντικά είναι τα αποτελέσματα σε φιλικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μιας ομάδας. Την απάντηση την έχουν δώσει εκατοντάδες προπονητές στο πέρασμα των χρόνων, είτε πρόκειται για μπάσκετ, είτε για ποδόσφαιρο, είτε για… πόλο πάνω σε άλογα. Δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σημασία!

Τελεία και παύλα. Το λένε είτε κερδίζουν, είτε χάνουν, το λένε πριν ξεκινήσει η προετοιμασία, το λένε κατά τη διάρκειά της, το λένε μετά το τέλος της. Το λένε με κάθε ευκαιρία, μήπως και κάποια στιγμή το εμπεδώσουν όλοι. Και το κυριότερο το δείχνουν οι ίδιες οι ομάδες μέσα στο παρκέ ή το χορτάρι. Είναι από τα κλασικά κλισέ στον αθλητισμό και ειδικότερα στην Ελλάδα που το ζούμε από κοντά, οι ομάδες που «πέταγαν» στα φιλικά και «σέρνονταν» στα επίσημα και το αντίστροφο.

Οι προπονητές είναι αυτοί που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα την αξία της προετοιμασίας και των αγώνων που γίνονται κατά τη διάρκειά τους. Οι υπόλοιποι κρίνουμε με διαφορετικά κριτήρια και έλλειψη σημαντικών γνώσεων και γεγονότων, που πολλές φορές ξέρουν μόνο οι λίγοι που ζουν από μέσα έναν οργανισμό. Ο φίλαθλος, βέβαια, είναι πάντα ανυπόμονος και ως ένα σημείο αυτό είναι θεμιτό. Αρκεί να μη θέλει να βλέπει την ομάδα του ως μια έκδοση της… Dream Team, είτε παίζει τελικό Euroleague, είτε εσωτερικό διπλό με τη Β ομάδα και να μην είναι ισοπεδωτικός.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας και το Σαββατοκύριακο που πέρασε είδαμε στην Ιταλία ένα δείγμα της δουλειάς που έχει ξεκινήσει ο Ντέγιαν Ράντονιτς για να δημιουργήσει μια νέα ομάδα. Μια ομάδα με πολλές αλλαγές και σημαντικότερη αυτή του Μαυροβούνιου τεχνικού, ο οποίος καλείται να περάσει τη φιλοσοφία του και να παρουσιάσει ένα… κανονικό και ανταγωνιστικό σύνολο.

Οι «πράσινοι» συμμετείχαν στο τουρνουά του Κάλιαρι, έχοντας τις απουσίες δύο σημαντικών παικτών, του Μάριους Γκριγκόνις και του Γιώργου Παπαγιάννη, οι οποίοι θα αποτελέσουν τα σημεία αναφοράς επιθετικά, αλλά και υπερπολύτιμες μονάδες στην ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Όπως εξηγήσαμε και παραπάνω, σε αυτό το στάδιο συμπεράσματα για την εξέλιξη της σεζόν δεν βγάζεις για κανέναν λόγο. Η ομάδα χτίζεται από την αρχή και θέλει χρόνο και δουλειά για να φτάσει σημείο να παρουσιάσει αυτό που θέλει ο προπονητής και να αξιολογηθεί.

Από αυτή την πρώτη εικόνα στα δύο παιχνίδια με τις -κατώτερες αγωνιστικά- Σάσαρι και Βαρέζε, αυτά που μπορούμε να επισημάνουμε (κι αυτά με πολλούς αστερίσκους) είναι κάποια ατομικά στοιχεία που ξεχώρισαν, αλλά και η γενική κατεύθυνση που θέλει να δώσει ο προπονητής. Και η οποία στα δικά μου μάτια είναι ξεκάθαρη, τόσο από αυτά είδαμε στην Ιταλία, όσο και από αυτά που προκύπτουν από το ρεπορτάζ.

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς ψάχνει τον ιδανικό συνδυασμό μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Αυτό που ζητά επίμονα από τους παίκτες του είναι η μεγάλη πίεση στην μπάλα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να τρέξει και να επιχειρήσει να βρει το εύκολο καλάθι. Αυτή είναι η πρώτη στόχευσή του σε αυτό το στάδιο της προετοιμασίας. Το ζητούμενο που θέλει να βάλει καλά στο μυαλό των παικτών του, για να χτίσει στη συνέχεια γύρω από αυτό και να προσθέσει και άλλα επιμέρους και πολύ σημαντικά στοιχεία σε άμυνα και επίθεση. Ο Μαυροβούνιος θέλει να βλέπει όποιον πατάει στο παρκέ να βγάζει ενέργεια στην άμυνα, για να αξιοποιηθεί εν συνεχεία επιθετικά. Το υλικό για να το κάνει πράξη το έχει στα χέρια του, ειδικά με τις επιστροφές των Γκριγκόνις, Παπαγιάννη, αλλά και την προσθήκη ενός ακόμα παίκτη.

Στα παιχνίδια με Σάσαρι και Βαρέζε θα ήταν αδύνατον να βγει στο παρκέ επί 40 λεπτά το στοιχείο αυτό. Θα ήταν και επικίνδυνο σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας. Όμως υπήρχαν στιγμές που το είδαμε να αποτυπώνεται με επιτυχία, τόσο στο δεύτερο και τέταρτο δεκάλεπτο του αγώνα με τη Σάσαρι, όσο και σε όλο το δεύτερο ημίχρονο με τη Βαρέζε, όπου από το -24 ο Παναθηναϊκός επέστρεψε και κέρδισε και με 11. Πίεση στην άμυνα, χέρια στην μπάλα, κλεψίματα και γρήγορο transition.

 

Ειδικά με τον Πάρις Λι στο παρκέ, που είναι σε καλή κατάσταση έχοντας και ματς στα πόδια του με την Εθνική Καμερούν. Ο Αμερικανός είναι κακός μπελάς για τους αντιπάλους αμυντικά (5 κλεψίματα και ακόμα περισσότερα deflections), ενώ στην παρούσα φάση δείχνει να συνεργάζεται καλύτερα σε καταστάσεις pick n roll με τους συμπαίκτες του. Αντίθετα, ο Νέιτ Ουόλτερς (ο τελευταίος που ενσωματώθηκε στον Παναθηναϊκό) είναι φανερά ανέτοιμος και χρειάζεται ακόμα χρόνο για να βρεθεί στα γνωστά του επίπεδα.

Το παιχνίδι του Ράντονιτς μπορεί να υπηρετήσει πολύ καλά, όπως αναμενόταν και ο Ντέρικ Ουίλιαμς. Ο Αμερικανός φόργουορντ ήταν σημείο αναφοράς επιθετικά για τους «πράσινους» (34 πόντους σε δύο ματς), με εξαιρετικά τελειώματα στο χαμηλό ποστ και συνεργασίες με τους περιφερειακούς. Φαίνεται πως θα υπολογίζεται και στο «5» σε κάποια χαμηλά σχήματα, με το μόνο μελανό σημείο σε αυτά τα δύο ματς να είναι το 0/11 που είχε από την περιφέρεια. Γενικότερα η αστοχία στο τρίποντο ήταν χαρακτηριστικό του Παναθηναϊκού στους αγώνες του στο Κάλιαρι, με τον Λι να έχει 1/9 (σκοράροντας το μοναδικό του μακρινό σουτ πίσω από το… κέντρο).

Μοναδική εξαίρεση ο Λευτέρης Μαντζούκας. Ο νεαρός Έλληνας φόργουορντ έκανε καλές εμφανίσεις με Σάσαρι και Βαρέζε και ήταν ο κορυφαίος των «πράσινων». Στα δύο αυτά ματς μέτρησε συνολικά 29 πόντους, 15 ριμπάουντ και 38 στο ranking. Έβγαλε ενέργεια στο παρκέ, ήταν εύστοχος από τα 6.75μ. και γενικότερα έδειξε ένα επίπεδο πάνω σε σχέση με πέρυσι και αν συνεχίσει έτσι θα πούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια πως είναι έτοιμος να κάνει το step up και να δώσει ποιοτικές λύσεις.

 

Από εκεί και πέρα χρόνο για να βρει ρυθμό και τα πατήματά του στο παρκέ χρειάζεται ο Αρτούρας Γκουντάιτις, ενώ και τα αδέρφια Καλαϊτζάκη παρότι έβγαλαν ενέργεια και ενθουσιασμό και μπορούν να υπηρετήσουν το μπάσκετ του Ράντονιτς, θα πρέπει να αποφύγουν σταδιακά κάποια λάθη απειρίας.

Το δεδομένο είναι πως η δουλειά και ο χρόνος είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να εμφανίσει ο Μαυροβούνιος κόουτς τον Παναθηναϊκό που οραματίζεται και το τουρνουά-θεσμός «Παύλος Γιαννακόπουλος» θα μας δώσει ένα ακόμα καλύτερο δείγμα, ενόψει των πρώτων επίσημων υποχρεώσεων.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναθηναϊκός: Τα highlights από την ανατροπή με τη Βαρέζε με κορυφαίο τον Μαντζούκα (video)

Παναθηναϊκός: Τα highlights από την ανατροπή με τη Βαρέζε με κορυφαίο τον Μαντζούκα (video)

Παναθηναϊκός: Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια για το 4ο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»

Παναθηναϊκός: Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια για το 4ο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι και τη Μαρία Σάκκαρη
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι και τη Μαρία Σάκκαρη
Με... Super Χίροου το Μαϊάμι «λύγισε» τους Σέλτικς κι έκανε το break στη Βοστώνη
Με... Super Χίροου το Μαϊάμι «λύγισε» τους Σέλτικς κι έκανε το break στη Βοστώνη
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Τελικός» για την ισοφάριση στο ΟΑΚΑ - Η ώρα και το κανάλι
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Τελικός» για την ισοφάριση στο ΟΑΚΑ - Η ώρα και το κανάλι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved