Κουρμούζης: «Η Super League σε κρίση»

Κουρμούζης: «Η Super League σε κρίση»

Ο πρόεδρος της «Mondial Marketing», Γιώργος Κουρμούζης, ο οποίος διαπραγματεύτηκε την κεντρική διαχείριση για λογαριασμό της Super League πριν από δυόμιση χρόνια, καθώς και την περυσινή ανανέωση, μιλά στο Onsports.

Ο Γιώργος Κουρμούζης καταθέτει  τις απόψεις του για την πρόταση της NOVA να περικόψει το τίμημα που καταβάλει στην Super League, ενώ σχολιάζει τα αίτια και τις επιπτώσεις που θα έχει η παραπάνω απόφαση στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.{textlink}

-Ποια η άποψή σας για την κρίση που περνάει το Ποδόσφαιρο;

«Το Ποδόσφαιρο ακολουθεί κατά πόδας την κατάρρευση της Χώρας. Μπάλα και Πολιτική λίγο διαφέρουν. Αν δεν μπορούμε να βάλουμε τάξη στο Ποδόσφαιρο, πως θα μπορέσουμε να βάλουμε τάξη στην Χώρα; Η διαδικασία δεν είναι ανόμοια: Οικονομικό στραγγάλισα και διαφάνεια για να χτιστεί από την αρχή».

-Το έργο της Κεντρικής Διαχείρισης των Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων που επιτελέσατε με τόση επιτυχία για την Σουπερλίγκα κινδυνεύει εξ’ ίσου να καταρρεύσει;

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αν δεν γίνει σωστή διαχείριση της κρίσης. €23 εκ ετησίως ετοιμάζονται να κοπούν από την NOVA και την ΕΡΤ. Παράλληλα, ο  ΟΠΑΠ δεν προτίθεται να χορηγήσει κεντρικά την Σουπερλίγκ  με €22 εκ ετησίως, που μοιράζονταν ισομερώς στις 16 ΠΑΕ.  Αυτά τα €45 εκ ετησίως, η €135 εκ στην επόμενη τριετία, δεν αναπληρώνονται εύκολα. Η απώλεια αυτή αναλογεί σε πάνω από το 50% του προϋπολογισμού για τις περισσότερες ΠΑΕ της Σουπερλίγκ, θέτοντας σε αμφισβήτηση την λειτουργία τους με βάση τον σχεδιασμό τους για την περίοδο που ξεκινά σε ενάμιση μήνα».

-Βρίσκετε αιτιολογημένη την κίνηση της NOVA να περικόψει αναδρομικά το 25% του συμφωνηθέντος τιμήματος;

«Είναι συμβατικά αναιτιολόγητη. Δεν υπάρχει ρήτρα «δυσφήμισης ποδοσφαίρου» που να της δίνει πάτημα. Ούτε προκύπτει αναδρομικό δικαίωμα, αφού το προϊόν της περιόδου 2010-11 ήδη καταναλώθηκε, πριν το πόρισμα της Εισαγγελίας. Αντιθέτως, εφ’ όσον επέρχεται κάθαρση, το επόμενο Πρωτάθλημα θα είναι πιο αξιόπιστο από τα προηγούμενα. Ούτε πιστεύω ότι και οι 16 ΠΑΕ θα συμφωνήσουν στην μείωση. Αρκεί μια να μειοψηφήσει για να απορριφτεί.  Επειδή αυτό το γνωρίζει η NOVA, αναρωτιέμαι σε τι αποσκοπεί με την κίνησή της αυτή. Αντιθέτως, υπάρχουν ρήτρες σοβαρότερης μείωσης του τιμήματος και μονομερούς καταγγελίας της Σύμβασης από την NOVA, σε περίπτωση που,  1) δεν επικυρωθεί η βαθμολογία και δεν γίνει κλήρωση του Πρωταθλήματος μέχρι 15 Ιουλίου και, 2) δεν ξεκινήσει το Πρωτάθλημα τέλη Αυγούστου. Με τις εκκρεμότητες  που αφορούν τους υποβιβασμούς της Σουπερλίγκ και τους προβιβασμούς της Φουτμπολίγκ, αποκλείεται να γίνει η κλήρωση την 15/7».

-Και ποια είναι η ερμηνεία σας; Τι σενάριο παίζεται;

«Αρκετοί ισχυρίζονται ότι οφείλεται στην αποτυχία ένταξης του ΟΣΦΠ στην Κεντρική Διαχείριση η, έστω, στο άρμα της NOVA. Πιστεύω πως η NOVA θέλει να κατεβάσει το κόστος της τώρα, με η χωρίς ΟΣΦΠ, χωρίς να διακινδυνεύσει την απώλεια του προϊόντος της και τις συνδρομές που την στηρίζουν. Αν το Δ.Σ. της Λίγκας δεχτεί την  Δευτέρα 11/7 την προτεινόμενη μείωση, η τον ΟΣΦΠ χωρίς αύξηση, τότε η NOVA δεν θα έχει λόγο να καταγγείλει την Σύμβαση. Αν όχι, θα έχει επιλογή να την  καταγγείλει κάποια στιγμή, διεκδικώντας και αποζημιώσεις, κυρίως αν ανακοινωθεί καθυστέρηση στην έναρξη του Πρωταθλήματος πέρα από το τέλος Αυγούστου. Ακολούθως, θα μπορούσε να προσεγγίσει τις κυρίαρχες ομάδες για να αποκτήσει ένα αξιόλογο προϊόν, με σαφώς λιγότερα χρήματα. Βέβαια, θα έχει και την Conn-X σαν ανταγωνιστή, που όμως δεν έχει τους ανάλογους συνδρομητές και, μέχρι πρόσφατα, δορυφορικό δίκτυο διανομής, για να διεκδικήσει εξ’ ίσου δυνατά. Και φυσικά, οι λιγότερο εμπορικές ομάδες δεν θα έχουν τηλεοπτική στέγη, χάνοντας και τα έσοδά τους από διαφημιστικές πινακίδες. Αυτό, βέβαια, είναι ένα σενάριο που απεύχομαι, αλλά δίνει μία, έστω τραβηγμένη, ερμηνεία για τα τεκταινόμενα αυτές τις μέρες».

-Δηλαδή, επιστροφή στα παλιά;

«Ναι. Όπως η οικονομική συρρίκνωση που επιβάλλει η Τρόικα μας πάει πίσω σε επίπεδο ΑΕΠ κατά 10 χρόνια, έτσι και το Ποδόσφαιρο θα επιστρέψει σε διαδικασίες ατομικής διαπραγμάτευσης των ΠΑΕ, αλλά κάτω από πολύ κακές οικονομικές συνθήκες. Που σημαίνει ότι η διαφορά ποδοσφαιρικής ανταγωνιστικότητας μεταξύ των μεγάλων και των μικρών  θα είναι τεράστια. Θα σημάνει οικονομική καταστροφή για τις μικρομεσαίες ομάδες. Θα σημάνει, επίσης, και το τέλος της Σουπερλίγκ, αφού δεν θα έχει πλέον αντικείμενο ύπαρξης, χωρίς κεντρικό τηλεοπτικό μεταδότη και κεντρικό χορηγό (ΟΠΑΠ)».

-Και πως γίνεται ν’ αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη που μοιάζει με ταφόπετρα για το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο;

«Αν οι ιθύνοντες ακολουθήσουν τις οδηγίες της UEFA και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατευθύνουν τις Επαγγελματικές Λίγκες σε Κεντρική Διαχείριση δικαιωμάτων για ανταγωνιστικότερο ποδόσφαιρο, τότε πρέπει να μπει Τρόικα και στο ποδόσφαιρο για να  διατηρηθεί στην σημερινή του μορφή, ενώ θα προχωρά η κάθαρσή του. Η Τρόικα θα συνίσταται από την ΕΠΟ/Πολιτεία, τον κεντρικό τηλεοπτικό μεταδότη και τον κεντρικό χορηγό  που θα χρηματοδοτήσουν κεντρικά την Σουπερλίγκ, αλλά με όρους παιγνιδιού που τα χρήματα και η ΕΠΟ/Πολιτεία θα ορίζουν. Χρήματα που θα κατευθύνονται σε συγκεκριμένες υλικές και ανθρώπινες υποδομές, θα ενθαρρύνουν την εξέλιξη ημεδαπών παικτών,  θα αποζημιώνουν την ένταξη αγώνα στο κουπόνι του ΟΠΑΠ και θα τιμωρούν ανάρμοστες συμπεριφορές. Τα χρήματα θα αποδίδονται στις ΠΑΕ, όπως κατά τον συμφωνηθέντα επιμερισμό της Σουπερλίγκ, εφ’ όσον έχουν τηρηθεί οι συμφωνηθέντες όροι και συμπεριφορές (βλέπε βία). Η υλοποίηση των δεσμεύσεων θα επιστατείται από ανεξάρτητο φορέα».

-Και πως μπορεί να προκύψει αυτή η διέξοδος;

«Εάν υπάρχει θέληση υπάρχουν τρόποι. Συνέδραμα στο αδιανόητο πριν δυόμισι χρόνια, υλοποιώντας το συλλογικό όραμα της Κεντρικής Διαχείρισης της τότε διοίκησης. Υπάρχουν ιδέες και τρόποι για να ξαναχτιστεί σωστά, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να το θέλουν. The Show Μust Go On, όπως τραγούδησε και ο Freddy Mercury των Queen. Ο κόσμος χρειάζεται το ποδόσφαιρο του και την εκτόνωση του στα γήπεδα».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Παναθηναϊκός Superfoods: MVP της αγωνιστικής ο Καλάθης! (vid)
Παναθηναϊκός Superfoods: MVP της αγωνιστικής ο Καλάθης! (vid)
«Βόμβες» από Μπεργκ για διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος
«Βόμβες» από Μπεργκ για διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος
Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της Euroleague (21/3)
Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της Euroleague (21/3)
Πήρε τον «εμφύλιο» η Μάλαγα
Πήρε τον «εμφύλιο» η Μάλαγα
Ετοιμαστείτε! Την Πέμπτη περιμένουμε στην Ελλάδα ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο
Ετοιμαστείτε! Την Πέμπτη περιμένουμε στην Ελλάδα ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο
Καμία νόρμα δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα
Καμία νόρμα δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα
Συναγερμός για «Δράκο» στο Αιγάλεω – Πώς «παγιδεύει» ανήλικες στη μέση του δρόμου (vid)
Συναγερμός για «Δράκο» στο Αιγάλεω – Πώς «παγιδεύει» ανήλικες στη μέση του δρόμου (vid)
Λακωνία: Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος αρχιμανδρίτης
Λακωνία: Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος αρχιμανδρίτης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης