Oλυμπιακοί Αγώνες 2012 – Στίβος - Eίναι απλά οι καλύτεροι! (photos)
Πώς αλλιώς θα τελείωνε; Πώς αλλιώς θα μπορούσε να τελειώσει; Με το μεγαλύτερο σπρίντερ όλων των εποχών στo στίβο και την παρότρυνση 80.000 φιλάθλων;
Όταν ο Γιουσέιν Μπολτ πήρε τη σκυτάλη για να διανύσει τα τελευταία μέτρα, στο τελευταίο αγώνισμα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου συνειδητοποίησε ότι αισθάνεται σα να βρίσκεται για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από το Πεκίνο σε μια αληθινή κούρσα.
Ετρεχε σχεδόν ώμο με ώμο με τον Αμερικανό Ράιαν Μπέιλι που βρισκόταν στη διπλανή, εξωτερική γραμμή. Ο Μπέιλι οδήγησε τις ΗΠΑ στον τερματισμό σε χρόνο 37.04, κάτι που σημαίνει ότι ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ.
Το πρόβλημα ήταν πως, όταν το έκανε αυτό, ο Μπολτ είχε ήδη αρχίσει να πανηγυρίζει το καινούργιο παγκόσμιο ρεκόρ.
Ο Μπολτ, ο Γιόχαν Μπλέικ, ο Μάικλ Φρέιτερ και ο Νέστα Κάρτερ έτρεξαν τη σκυταλοδρομία 4Χ100μ. σε 36.84 δευτερόλεπτα και είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία που κάνει χρόνο κάτω από τα 37 δευτερόλεπτα.
Ο Μπολτ δήλωσε μετά την κούρσα ότι αυτοί θα είναι οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες του, καθώς «θα είναι δύσκολο να επαναλάβω ό,τι έχω κάνει εδώ, το 2016, επειδή ο Μπλέικ θα είναι τότε 26 χρόνων».
Ο Μπολτ έχει ξεπεράσει τον Καρλ Λούις, τον πιο χαρισματικό σπρίντερ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Εχει ήδη έξι χρυσά μετάλλια, που σημαίνει ένα περισσότερο από τον Λιούις στα σπριντ (ο Αμερικανός στη Σεούλ δεν κατάφερε να πάρει χρυσό στα 200μ. καθώς τερμάτισε στη δεύτερη θέση).
Μετά το τέλος της σκυταλοδρομίας η μόνη αγωνία, δική του και των συναθλητών του, αλλά και του κοινού ήταν η επισημοποίηση του αποτελέσματος.
Η κάμερα έδειξε τον Μπολτ να συζητά με κάποιον κύριο με κοστούμι και προς στιγμήν πολλοί υπέθεσαν ότι μπορεί να υπάρξουν άσχημα νέα. Όμως, αποδείχτηκε πως ο Μπολτ διαφωνούσε μαζί του για το αν μπορεί ή όχι να κρατήσει ως ενθύμιο τη σκυτάλη με την οποία αγωνίστηκε.
Ασχημα νέα πράγματι υπήρξαν, αλλά δεν αφορούσαν τη Τζαμάικα. Αφορούσαν τον Καναδά, ο οποίος σε κάποια αλλαγή σκυτάλης ξεπέρασε το επιτρεπόμενο όριο με αποτέλεσμα να αποκλειστεί και να χάσει το χάλκινο μετάλλιο.
Ο Ολισέι Σμιθ και ο Τζάστιν Γουόρνερ ξέσπασαν σε κλάματα, φέρνοντας στο πρόσωπό τους τις καναδέζικες σημαίες που είχαν πάρει από τον κόσμο για να πανηγυρίσουν την τρίτη θέση στην οποία είχαν τερματίσει. Τελικά το χάλκινο μετάλλιο δόθηκε στο τέταρτο Τρίνινταντ.
H νύχτα ήταν λίγο πιο ψυχρή απ’ ό,τι ο Μπολτ θα επιθυμούσε, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να μείνει λίγο παραπάνω και να αποτίσει το δικό του φόρο τιμής στους Βρετανούς, μιμούμενος τους πανηγυρισμούς του Βρετανού Μο Φάρα που κέρδισε νωρίτερα το βράδυ του Σαββάτου το χρυσό μετάλλιο στα 5.000μ. (δεύτερο χρυσό μετά από εκείνο στα 10.000μ.). Ο Μπολτ σήκωσε τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του και έφτιαξε το γράμμα «Μ» για τον Μο. Ηταν μια ωραία πινελιά της βραδιάς, από έναν άνθρωπο που κατά βάθος είναι περισσότερο γενναιόδωρος απ’ ό,τι πολύς κόσμος του αναγνωρίζει.
Οι δυο τους, Μπολτ και Μο Φάρα μοιράστηκαν λίγο αργότερα το πόντιουμ αλλάζοντας ρόλους με τον Μο να σχηματίζει το σήμα της αστραπής και τον Μπολτ να ξανασχηματίζει το γράμμα «Μ» και σίγουρα αυτή η σκηνή θα αποτελέσει ένα από τα highlights των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.
Oι ΗΠΑ έφεραν τους Τάισον Γκέι και Ράιαν Μπέιλι στην τετράδα που είχε σπάσει το 20χρονο εθνικό τους ρεκόρ στα προκριματικά. «Θα βρούμε έναν τρόπο να βγούμε εκεί έξω και να τους συναγωνιστούμε», είπε ο Τζάστιν Γκάτλιν. «Δεν τους φοβόμαστε», συμπλήρωσε.
Το σχέδιο των ΗΠΑ ήταν προφανές. Εβαλαν τους πιο γρήγορους δρομείς τους, τον Γκάτλιν και τον Γκέι στο μέσο της διαδρομής. Ηθελαν να πάρουν κεφάλι από την Τζαμάικα προτού η σκυτάλη φτάσει στον Μπολτ. Και το πέτυχαν πράγματι, καθώς ο Γκάτλιν αγωνιζόταν κόντρα στον πιο αργό σπρίντερ των Τζαμαϊκανών τον Φρέιτερ. Ετσι ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να πάρουν μια διαφορά που ο Μπέιλι ως τελευταίος σπρίντερ θα μπορούσε να τη διατηρήσει. Ηταν άλλωστε ο πλέον κατάλληλος γι’ αυτό το σκοπό, καθώς ήταν μόλις δύο εκατοστά πιο κοντός από τον Μπολτ, ενώ είναι πιο ογκώδης από τον Τζαμαϊκανό σούπερ σταρ.
Το κόλπο όμως δεν έπιασε. Οι Αμερικανοί έχουν κερδίσει σε 15 από τους 22 τελικούς σκυταλοδρομίας 4Χ100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν λάβει μέρος. Αλλά αυτή ήταν η τρίτη ήττα τους στη σειρά και πλέον αναρωτιέται κανείς αν θα καταφέρουν να επανακάμψουν και να ανεβούν σύντομα στην πρώτη θέση του βάθρου.
Η Τζαμάικα με πληθυσμό λίγο λιγότερο από τρία εκατομμύρια κατοίκους έχει και τη δύναμη και το βάθος. Διαθέτει ήδη 11 σπρίντερ που μπορούν να τρέξουν τα 100 μέτρα σε 10 δευτερόλεπτα ή και ακόμα παρακάτω. Αν προχωρήσει κανείς λίγο ακόμα θα διαπιστώσει ότι η χώρα διαθέτει άλλους 17 Τζαμαϊκανούς σπρίντερ που έχουν τρέξει τα 100μ. σε 10.18 μόλις τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Η Τζαμάικα έχει ήδη τρέξει τις τέσσερις από τις πέντε πιο γρήγορες σκυταλοδρομίες 4Χ100μ. στην ιστορία. Μία στο Λονδίνο και τις άλλες τρεις στους τελικούς των τριών μεγαλύτερων αθλητικών διοργανώσεων: Στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του Βερολίνου και της Νταεγού και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Χρησιμοποιεί ένα ροτέισον επτά αθλητών για να φτάσει σ’ αυτό το επίτευγμα. Διαθέτει πέντε από τους 10 πιο γρήγορους σπρίντερ στην ιστορία για να επιλέξει ανάμεσά τους κι αυτό χωρίς καν να υπολογίσει κανείς τους σπεσιαλίστες των 200μ. όπως ο Γουόρεν Γουέιρ. Ετσι, το γεγονός ότι οι Τζαμαϊκανοί έχασαν τον Ασάφα Πάουελ με θλάση στη διάρκεια της κούρσας των 100μ. το περασμένο Σάββατο (4/08) ήταν μάλλον απίθανο να τους δημιουργήσει προβλήματα.
Μπορούν να κερδίσουν χωρίς τον Πάουελ, θα μπορέσουν πιθανότατα και χωρίς τον Μπολτ. Κάποια μέρα θα υποχρεωθούν να το κάνουν.
Ο Μπολτ λέει πως θέλει να αποσυρθεί σε ηλικία 30 ετών. Τόσο θα είναι ακριβώς μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Είπε ακόμα ότι μόλις γυρίσει στο σπίτι του και αναπολήσει αυτό το υπέροχο ταξίδι στο Λονδίνο μπορεί να ρίξει και ένα δάκρυ ή και δύο.
Θα είναι τα ίδια δάκρυα που έριξε και ο Μέγας Αλέξανδρος όταν συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχαν πια άλλοι κόσμοι να κατακτήσει…
Διαβάστε επίσης: