Ζαγκ Ρογκ: «Φταίει και το 2004 για το χρέος»
SHARE

Ζαγκ Ρογκ: «Φταίει και το 2004 για το χρέος»

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζαγκ Ρογκ δεν είπε κάτι που δεν… ξέραμε, τονίζοντας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αύξησαν το χρέος.

{textlink02}

Συνέντευξη στην «Καθημερινή» παραχώρησε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζαγκ Ρογκ και ουσιαστικά έριξε ευθύνες για την αύξηση του χρέους της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο ίδιος, πάντως, δεν θα μπορούσε να μην σημειώσει ότι υπήρχαν και θετικά…

Αρχικά ο Ρογκ είπε: «Θα μπορούσε κανείς δικαίως να το υποστηρίξει αυτό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εδώ δεν ήταν βραχυπρόθεσμη επένδυση, μόνο για τις δύο εβδομάδες των Αγώνων, αλλά ήταν και για τις επόμενες γενιές. Ολα όσα οικοδομήθηκαν αποτελούν μια επένδυση για το μέλλον. Για παράδειγμα το αεροδρόμιο της Αθήνας: παλιά ήταν μπελάς να φτάσεις από το αεροδρόμιο του Ελληνικού στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα υπάρχει ένα νέο από όπου μέσα σε 25 λεπτά βρίσκεσαι στο κέντρο. Το ίδιο με τα τρένα, το μετρό κ.λπ. Ωστόσο, αν δει κανείς το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας θα δει ότι ένα ποσοστό 2% με 3% οφείλεται στο κόστος των Αγώνων.

Θα μπορούσαν να είχαν διεξαχθεί με πολύ χαμηλότερο κόστος, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις οι οποίες κατέστησαν, μετά, απαραίτητες τις διπλές βάρδιες που κόστισαν περισσότερο. Θα μπορούσαν να είχαν οργανωθεί καλύτερα, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για τη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων. Υπήρχαν και επιτυχημένοι χειρισμοί, όπως στη μετατροπή του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεοράσεως σε εμπορικό κέντρο και στη χρήση του Ολυμπιακού Κέντρου του Μπάντμιντον ως θέατρο, ενώ μεγάλη επιτυχία ήταν και η ανέγερση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού».

Πώς μπορεί μια ολυμπιακή πόλη να αποφύγει τις υπερβολές στα έξοδα χωρίς να απειλήσει την προοπτική επιτυχούς διοργάνωσης;

 «Προσέξτε: Υπάρχουν πάντα δύο διαφορετικοί προϋπολογισμοί. Από τη μία είναι ο λειτουργικός προϋπολογισμός, ο οποίος αφορά την προετοιμασία για ένα - δύο μήνες πριν από τους Αγώνες και για την περίοδο των Αγώνων. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι από τη διοργάνωση του 1984, ισοσκελισμένος. Για τους Αγώνες στην Αθήνα, ως ΔΟΕ, χορηγήσαμε 1 δισ. δολάρια στην Ελλάδα. Από την άλλη είναι ο προϋπολογισμός των υποδομών, που εξαρτάται απόλυτα από την κατάσταση της διοργανώτριας χώρας. Ο έλεγχος αυτού του προϋπολογισμού είναι μέσω συνεννόησης με την κυβέρνηση της χώρας. Μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει η ΔΟΕ, δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα».

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον αθλητισμό. Η ΔΟΕ μπορεί να βοηθήσει με κάποιο τρόπο;

«Βοηθούμε όσο περισσότερο μπορούμε. Δημιουργούμε ανάπτυξη και απασχόληση μέσω του αθλητισμού και των διοργανώσεών μας, ενώ φροντίζουμε και για τη χορηγία αθλητών σε χώρες με σοβαρά προβλήματα. Φροντίζουμε το 94% των εσόδων μας να επιστρέφει στον αθλητισμό μέσω των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και των διεθνών ομοσπονδιών. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, τα έσοδά μας έχουν αυξηθεί κατά 40%, άρα και τα αντίστοιχα χρήματα που επιστρέφουν στον αθλητισμό. Μόνο το 6% παραμένει στη ΔΟΕ για τα λειτουργικά έξοδα. Χορηγούμε και μια σειρά Ελλήνων αθλητών, διότι είμαστε ευαίσθητοι στο θέμα της ελληνικής κρίσης, με τρόπο που δεν το κάνουμε για άλλες χώρες».

Ποια είναι η κυριότερη ανησυχία σας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου;

«Δεν έχω κάποια ανησυχία. Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού και οι δοκιμαστικές διοργανώσεις έχουν πάει πολύ καλά. Θα έχουμε πολύ καλούς Αγώνες αυτό το καλοκαίρι, είμαι βέβαιος».


Παναθηναϊκός: Μπήκε ο Μακέντα, ατομικό οι Κολοβέτσιος, Κάτσε
Παναθηναϊκός: Μπήκε ο Μακέντα, ατομικό οι Κολοβέτσιος, Κάτσε
Γιάννης Τσίλης: Ο πρώην «Survivor» παντρεύεται - Ιδού το προσκλητήριο του γάμου του (φωτό)
Γιάννης Τσίλης: Ο πρώην «Survivor» παντρεύεται - Ιδού το προσκλητήριο του γάμου του (φωτό)
ΠΑΟΚ: Παραμονή Πασχαλάκη ανακοίνωσε ο Γιώργος Σαββίδης! (photo)
ΠΑΟΚ: Παραμονή Πασχαλάκη ανακοίνωσε ο Γιώργος Σαββίδης! (photo)
Η Στεφανίδη ξεκινά τα άλματα από τις ΗΠΑ!
Η Στεφανίδη ξεκινά τα άλματα από τις ΗΠΑ!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies