Μυϊκοί πόνοι: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την άμεση αντιμετώπισή τους

Μυϊκοί πόνοι: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την άμεση αντιμετώπισή τους

Για τους περισσότερους από εμάς, η προπόνηση είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, μια συνήθεια που μας βοηθά να απελευθερώνουμε το στρες που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ σε βάθος χρόνου, μας επιτρέπει να διατηρούμε την υγεία και την ευεξία μας. Ωστόσο, όσο και αν απολαμβάνουμε τις προπονήσεις μας, είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας τη ρήση «μέτρον άριστον», αποφεύγοντας τις υπερβολές που μπορεί να μας βγάλουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα «εκτός γηπέδου».

Με άλλα λόγια, καλό θα ήταν να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα άσκησης, το οποίο θα δυναμώνει χωρίς να καταπονεί το σώμα μας, καθώς είναι αναπόφευκτο πως αργά ή γρήγορα, ο οργανισμός θα αρχίσει να «διαμαρτύρεται» για την έντονη και διαρκή πίεση που του ασκούμε, στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε μυϊκό όγκο και γράμμωση.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το αν είμαστε επαγγελματίες αθλητές ή απλώς λάτρεις των σπορ, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα «σημάδια», δηλαδή τους μυϊκούς πόνους που παρουσιάζονται στο σώμα μας, αλλά να ανακαλύψουμε τους άμεσους και αποτελεσματικούς τρόπους, με τους οποίους θα τους αντιμετωπίσουμε.

Ξεκινάμε και κλείνουμε την προπόνηση με διατάσεις

Ένας τρόπος για να προλάβουμε τους μυϊκούς πόνους πριν κάνουν την εμφάνισή τους, είναι το «ζέσταμα», δηλαδή η προθέρμανση που προετοιμάζει το σώμα για την επερχόμενη προπόνηση, αλλά και οι διατάσεις που ακολουθούν στο τέλος αυτής. Κακά τα ψέματα. Αρκετοί από εμάς θεωρούν τις συγκεκριμένες ασκήσεις βαρετές ή χάσιμο χρόνου από την ουσιαστική προπόνηση, όμως είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για να συντονίσουμε τις αρθρώσεις και τις μυϊκές ομάδες του οργανισμού, πριν ξεκινήσουμε. Κι όμως, ένα ζέσταμα και ένα «κλείσιμο» διάρκειας ενός λεπτού το καθένα, είναι αρκετό για να μην μας βρει το επόμενο πρωί «πιασμένους» στο κρεβάτι του... πόνου.

depon1

Καλούμε... ενισχύσεις από το πλησιέστερο φαρμακείο

Η αλήθεια είναι πως ο μυϊκός πόνος μπορεί να δυσκολέψει ιδιαίτερα την καθημερινότητά μας και να μας στερήσει για αρκετές ημέρες τη χαρά της προπόνησης. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε άμεσα, αρκεί να αναζητήσουμε στο κουτί του «σπιτικού» φαρμακείου ή εναλλακτικά στο πλησιέστερο φαρμακείο, ένα αναλγητικό με βάση την παρακεταμόλη, το οποίο ενδείκνυται για την ανακούφιση των περιοχών που έχουν καταπονηθεί λίγο παραπάνω από την προπόνηση. Δεν έχει σημασία εάν θα επιλέξουμε ένα απλό ή ένα αναβράζον δισκίο, καθώς και τα δύο είναι εξίσου αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση, εάν ο πόνος επανέρχεται επίμονα στο ίδιο σημείο, η έμπειρη συμβουλή ενός ειδικού είναι το λιγότερο απαραίτητη.

Απολαμβάνουμε ένα ωφέλιμο post-workout γεύμα

Όλοι ξέρουμε πόσο επίμονα παραπονιέται το στομάχι μας έπειτα από μία έντονη και κάθιδρη προπόνηση, όμως λίγοι είναι εκείνοι που τελικά επιλέγουν ένα γεύμα το οποίο προσφέρει στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που του είναι απαραίτητα για να ανακάμψει. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως ενώ εμείς γυμναζόμαστε, στο εσωτερικό των μυϊκών ιστών μας προκαλούνται μικρές «φθορές», ενώ τα επίπεδα του γλυκογόνου, των υγρών και των ηλεκτρολυτών μειώνονται. Ακριβώς για αυτό, το γεύμα μας χρειάζεται να περιλαμβάνει τροφές «πλούσιες» σε υδατάνθρακες, όπως είναι το ρύζι, τα ζυμαρικά, η μπανάνα, τα μακαρόνια, που «ανεβάζουν» τον γλυκαιμικό δείκτη, καθώς και «πηγές» πρωτεΐνης, όπως είναι το αβγό, το κοτόπουλο, ο τόνος και οι φακές, που διαθέτουν τα απαραίτητα αμινοξέα για να επισκευάσουν τα σημεία που έχουν ταλαιπωρηθεί.

depon2

Κάνοντας το νερό «σύμμαχο» ενάντια στον πόνο

Εάν αναλογιστούμε πως το 80% από το νερό που υπάρχει στον οργανισμό μας βρίσκεται στους μύες, καταλαβαίνουμε γιατί η ενυδάτωση είναι μία βασική προϋπόθεση για την ανακούφισή τους από τον πόνο. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού, δίνει επιπλέον ώθηση στην κυκλοφορία του αίματος, μεταφέροντας τα «πολύτιμα» θρεπτικά συστατικά στα σημεία που παρουσιάζουν κάποια ενόχληση. Επιπλέον, ένα ζεστό ντους σε συνδυασμό με ελαφριές μαλάξεις μπορεί να είναι άκρως ευεργετικό, μαλακώνοντας και χαλαρώνοντας την περιοχή στην οποία έχει προκληθεί φλεγμονή.

Τέλος, μία ακόμη συμβουλή που μπορεί να μας γλιτώσει από τους μυϊκούς πόνους και να βελτιώσει τις αποδόσεις μας στην προπόνηση, είναι τα απαραίτητα διαλείμματα που χρειάζεται να δίνουμε στο σώμα μας μέσα στην εβδομάδα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να υπάρχει ένα χρονικό κενό ανάμεσα στην κάθε προπόνηση, ώστε ο οργανισμός να έχει ένα περιθώριο δύο ή τριών ημερών για να ξεκουραστεί και να ανακάμψει. Όπως και να έχει, εάν μέσα σε αυτό το διάστημα παρουσιαστεί κάποια ενόχληση, μπορούμε να λάβουμε ένα παυσίπονο παρακεταμόλης και να μαζέψουμε δυνάμεις για να επιστρέψουμε δριμύτεροι στις προπονήσεις μας. 


Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved