Το ΝΒΑ και οι Θεωρίες Συνομωσίας (photos+videos)

Το ΝΒΑ και οι Θεωρίες Συνομωσίας (photos+videos)

Αμερικάνοι λατρεύουν τις θεωρίες συνομωσίας και το ΝΒΑ δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση. Διαβάστε παρακάτω τις πιο τρανταχτές «σκιές» που… γεννήθηκαν από το παρασκήνιο του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο.

Ήταν ο David Stern αυτός που ανάγκασε τον Michael Jordan να αποσυρθεί λόγω των προβλημάτων με τον τζόγο; Μήπως ο Lebron έφυγε από το Cleveland έτσι ώστε να δημιουργήσουν καλύτερη ομάδα με ντραφτ πικς στην επιστροφή του; Από συνομωσίες το ΝΒΑ άλλο… τίποτα, και το Onsports ρίχνει φως στις πιο τρανταχτές θεωρίες «σκιών» που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στην αμερικάνικη λίγκα!

1.  Η ιδιαίτερη μεταχείριση των ομάδων που ανήκουν σε μεγάλες αγορές.

Δεν είναι δα καμιά μεγάλη είδηση. Στο ΝΒΑ ανέκαθεν υποστηρίζουν ότι υπάρχει ισότητα από κάθε πλευρά για όλες τις ομάδες. Ωστόσο η ιστορία έχει δείξει το αντίθετο καθώς οι ομάδες από μεγάλες αγορές (βλ. Los Angeles, Texas, Chicago) έχουν πολύ καλύτερη μεταχείρηση. Και όταν εννοούμε «πλευρές» δεν εννοούμε μόνο τους διαιτητές. Στην παρασκηνιακή συνάρτηση μπαίνει ολόκληρο το ΝΒΑ που ορίζει αγώνες που βολεύουν το πρόγραμμα των ομάδων αυτών, έχουν καλύτερες διαιτησίες αλλά και καλύτερη μεταχείριση από τα κανάλια.

Βέβαια αυτό δεν αποτελεί κάτι το καινούργιο αφού όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένα το ΝΒΑ είναι πρώτα «μπίζνα» και μετά πρωτάθλημα. Μην αναρωτιέστε λοιπόν που τόσες φορές Lakers και Knicks παρότι δεν ανήκουν στην ελίτ έχουν καλές διαιτησίες (για τους πρώτους θα αναφερθούμε ξεχωριστά αργότερα) και έχουν την απόλυτη διαφήμιση κατά τη διάρκεια των μεγάλων ημερών του ΝΒΑ (βλ. Χριστούγεννα, τη μέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ή το Halloween).

carmel

2. Οι σταρ έχουν ασυλία!

Αυτό και αν δεν αποτελεί νέο. Είναι κάτι που το βλέπουμε χρόνια τώρα, ωστόσο ποτέ κανείς δεν βλέπει το «κακό» αφού οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι φίλαθλοι του αθλήματος κατά κύριο λόγο πληρώνουν για να βλέπουν τους αστέρες των ομάδων. Οπότε τι κάνει η λίγκα για αυτό;

Μα προφανώς και αβαντάρει τον Kobe Bryant και τον… κάθε «Bryant» της οποιαδήποτε ομάδας προκειμένου να μην χαθούν έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που κάποιος εξ αυτών πέσει μόνος του από προσπάθεια για διείσδυση, ή εκμαιεύσει το επιθετικό φάουλ οι διαιτητές κατά μεγάλο ποσοστό δεν πρόκειται να μην τους… χαριστούν.

Ο «Black Mamba» το ξέραμε ότι παίρνει πολλές προσπάθειες ωστόσο είναι δεδομένο πως οι περισσότερες από 25 βολές που έχει κερδίσει πάνω από δεκαπέντε φορές μόνος του συνιστά υπερβολή. Και δεν μιλάμε για περιπτώσεις όπως του Howard ή του Drummond με το «hack», αλλά προσπάθειες για σουτ! Υπάρχει βέβαια και ο Lebron James που για περισσότερους από 15 αγώνες στην τελευταία του σεζόν με τους Heat οι διαιτητές δεν του είχαν σφυρίξει καν φάουλ!

lebro

3. Τα «σύννεφα» πίσω από κάποιες ανταλλαγές – μεταγραφικές κινήσεις

Εντάξει κάθε χρόνο βλέπουμε ανταλλαγές που κάνουν αίσθηση, άλλες που προκαλούν γέλια ωστόσο υπάρχουν ορισμένες που κρύβουν μπόλικο παρασκήνιο. Μία εξ αυτών ήταν η ανταλλαγή που έφερε τον Pau Gasol από το Memphis στο L.A. Ο Ισπανός σέντερ ήταν εκ των καλύτερων παικτών στη θέση του, ωστόσο στο trade που τον έφερε στο πλάι του Kobe, το τότε αντάλλαγμα φαινόταν πολύ άγουρο και… αστείο. Το όνομά του Marc Gasol! Για όσους δεν θυμούνται, μέχρι το 2008 oμικρός αδερφός του Pau, ήταν πραγματικά ένας παίκτης που γέλαγες όταν τον έβλεπες με τους περισσότερους να αναφέρουν πως είχε επιλεγεί στο ντραφτ λόγω του αδερφού του! Ο Marc βέβαια με την εξέλιξή του έκανε τους πάντες να «φάνε» τη γλώσσα τους, ωστόσο ακόμα και οι ίδιοι οι Grizzlies τότε ήξεραν ότι έπαιρναν ένα «κρέας» που μπορεί να έπαιζε… αναπληρωματικός λόγω ύψους!

Αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος ωστόσο είναι ότι πίσω από την μεταγραφή του Pau Gasol στους Lakers υπήρχε ένας άνθρωπος που είναι βέβαιο ότι λειτουργούσε για λογαριασμό των «λιμνανθρώπων». Ποιος ήταν αυτός; Μα ο κάποτε σταρ των Lakers και αργότερα general manager της ομάδας Jerry West ο οποίος τότε είχε την αντίστοιχη θέση στο Memphis! Τα συμπεράσματα δικά σας…

Μια άλλη τρελή θεωρία λέει πως ο Lebron έφυγε για το Miami γιατί στους Cavs δεν είχε το σωστό supporting cast για να φτάσει μέχρι το τέλος. Οι κακές «γλώσσες» αναφέρουν πως ο «King James», έφυγε από τη γενέτειρά του σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη των Cavaliers, Dan Gilbert έτσι ώστε να δυναμώσει η ομάδα μέσω του ντραφτ και να γυρίσει λίγα χρόνια αργότερα έτοιμος να φέρει έναν τίτλο στο Ohio.

Michael Jordan Gatorade 640x426

Άλλη τραβηγμένη άποψη είναι ότι ο Jordan δεν ήθελε με τίποτα οι Bryant-Lebron να πάρουν περισσότερους τίτλους από αυτόν, και έτσι μέσω της νέας του ειδικότητας (πρόεδρος των Wizards και Bobcats-Hornets) τροφοδοτούσε ομάδες-αντιπάλους των προαναφερθέντων, έτσι ώστε να μην απειληθεί η «αυτού μεγαλειότης» του!

Μπορεί η τελευταία φήμη να είναι υπερβολή, ωστόσο ο «MJ» ήταν εκείνος που έστειλε τον Hamiltonστους Pistons από τους Wizards, τους Diaw και Chandler από τους Bobcatsσε Spursκαι Mavericksαντίστοιχα με την ιστορία να επιβεβαιώνει την παραπάνω θεωρία! Σύμπτωση;

4. Τι τρέχει με την κλήρωση του ντραφτ;

Η απόλυτη απάτη! Τι κάνει «νιάου νιάου στα κεραμίδια»; Ανέκαθεν ο David Stern και πλέον ο Adam Silver κατηγορούνται από κάθε κατεύθυνση για το γεγονός ότι το Νο.1 του κάθε ντραφτ είναι στημένο! Όλοι γνωρίζουν πως κάτι τρέχει αλλά ποτέ και κανείς δεν (μπορεί να) κάνει τίποτα. Μόνο και μόνο που η κλήρωση γίνεται «μυστικά», αυτό και μόνο κάτι φανερώνει.

rose

Δηλαδή δεν αποτελεί σύμπτωση το ότι οι Cavs κέρδισαν το Νο.1 τρεις φορές την τετραετία που έλειπε ο Lebron (και μία το Νο.3 για ξεκάρφωμα). Ή μήπως το γεγονός ότι όταν ακόμα οι Pelicans λέγονταν New Orleans Hornets και διοικούνταν από το ΝΒΑ, κέρδισαν τη λοταρία του 2012 (AnthonyDavis) ήταν λογικό;

Υπάρχει βέβαια και κάτι άλλο που προκαλεί ερωτηματικά. Όταν μία ομάδα επιλέγει έναν παίκτη ο οποίος έχει μεγαλώσει στην ίδια πολιτεία τότε οι φίλαθλοι γίνονται πολύ πιο ενεργοί και στη λίγκα θέλουν να ενθαρρύνουν τέτοιες κινήσεις. Κινήσεις όπως τότε που ο DerrickRoseήταν η ξεκάθαρη επιλογή στο Νο.1 και εκεί τον περίμενε η ομάδα της γενέτειράς του, Bulls. Για να μην πιάσουμε και πάλι στο στόμα μας τον Lebron…

5. Τα Play Off είναι στημένα!

Εντάξει με το που σας είπαμε τον τίτλο, ξέρουμε ότι το μυαλό σας πήγε στη σειρά Lakers-Kings. Τότε που οι Kings«σφάχτηκαν» από την διαιτησία προκειμένου να περάσουν οι «λιμνάνθρωποι» στους Τελικούς και να βρεθεί ο Kobe απέναντι στον Kidd. Θα σας παραθέσουμε μια λίστα με αγώνες που οι διαιτητές έδειχναν ξεκάθαρη προτίμηση σε κάποια ομάδα με τις «σκιές» να σκεπάζουν ακόμα και σήμερα τις εν λόγω αναμετρήσεις.

sixers

-  Sixers – Bucks: Ήταν το 2001 όταν οι σπουδαίοι 76ers των Allen Iverson και Dikembe Mutombo είχαν σοκάρει το ΝΒΑ και πήγαιναν ολοταχώς για να αντιμετωπίσουν τους Lakers των Kobe-Shaq στους Τελικούς. Τελευταίο τους εμπόδιο ήταν οι Bucks των Sam Cassell και RayAllen. Με το ΝΒΑ, να προτιμά να δει τον «Answer» στους Τελικούς έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα στους διαιτητές να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να βγουν εκτός οι Bucks. Τελικώς η ανωτερότητα της Philadelphia ήταν εμφανής ωστόσο τα σφυρίγματά της τα πήρε με το παραπάνω. Μόνο και μόνο το ότι οι βολές ήταν 186-120, 12-3 οι τεχνικές ποινές και 5-0 τα αντιαθλητικά φάουλ το αποδεικνύουν! Μη ρωτήσετε, όλα υπέρ των Sixers!

- Lakers – Kings: Toπαιχνίδι που ακόμα και… οι πέτρες ξέρουν ότι ήταν στημένο. Οι Lakers έρχονταν αντιμέτωποι με τον αποκλεισμό από τους Τελικούς, με τους Kings των Webber-Stojakovic να ετοιμάζονται να λάμψουν. Λογάριαζαν όμως χωρίς τους διαιτητές. Στο έκτο παιχνίδι της σειράς οι «λιμνάνθρωποι» σούταραν συνολικά 40 βολές, με τις 27 να τους δίνονται στο τέταρτο δωδεκάλεπτο! Όσοι βλέπουν το βίντεο του αγώνα μπορούν να καταλάβουν ότι στα περισσότερα φάουλ δεν υπάρχει καν επαφή (!), ενώ δεν ξεχνιέται με τίποτα το φάουλ που κέρδισε ο Bryant από τον Bibby παρά το γεγονός ότι του έριξε μπουνιά μπροστά στα μάτια του διαιτητή!

Φαίνεται ότι μια σειρά Kings-Nets στους Τελικούς δεν θα άρεσε στον κομισάριο David Stern.

-Heat – Mavericks: Το 2006 ο Wade παρέα με τον O’ Neal αντιμετωπίζουν στους Τελικούς τους Mavsτου εκπληκτικού Dirk Nowitzki. Ο Γερμανός έχει οδηγήσει σε προβάδισμα 2-0 την ομάδα του, ωστόσο αυτό που θα γίνει στα επόμενα παιχνίδια ήταν… αποτρόπαιο.

Ο Wade σούταρε στο τρίτο και το πέμπτο παιχνίδι πάνω από 40 βολές συνολικά με τα περισσότερα να μην τον ακουμπάνε καν οι αντίπαλοί του! Το πιο εξοργιστικό είναι ότι στον πέμπτο κρίσιμο αγώνα, οι διαιτητές έστειλαν τους Heat 46 φορές στη γραμμή της «φιλανθρωπίας» την ώρα που οι Mavs σούταραν μία λιγότερη από τον Wade που είχε 25!

-Spurs-Suns: Το 2007 ο Horryχτυπά βάναυσα τον SteveNashεκτοξεύοντάς τον πάνω στο τραπέζι της γραμματείας με τον πάγκο των Sunsνα σηκώνεται όρθιος χωρίς ωστόσο να κάνει το παραμικρό. Παρόλα αυτά οι διαιτητές όλως τυχαίως αποβάλλουν τους Stoudamireκαι Diaw οι οποίοι έχασαν τα επόμενα δύο παιχνίδια!

-Celtics – Lakers: Μία «παγαποντιά» για κάθε ομάδα στη φάση των Τελικών. Το 2008 στον δεύτερο αγώνα στο «TD Garden» οι Celtics σουτάρουν 38 βολές την ώρα που οι αντίπαλοί τους μόλις 10! Δυο χρόνια αργότερα στο «Stamples Center» αυτή τη φορά και στον τελευταίο αγώνα της σειράς ο Kobe σούταρε μόνος του 15 βολές την ώρα που όλοι οι Celtics είχαν 17!

kobepierce

Μετά από όλα αυτά τα σενάρια ένα είναι σίγουρο: Ο Wade δεν θα είχε ποτέ τίτλο, ο Kobe δύο λιγότερους και ενδεχομένως ο Nash και οι Kingsνα είχαν φτάσει τουλάχιστον στη μία κατάκτηση. Τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε πως θα έπρεπε να είναι…



Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τον αποψινό ημιτελικό του Conference League
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τον αποψινό ημιτελικό του Conference League
Στην COSMOTE TV έως το 2027 τα UEFA Champions League, UEFA Europa League και UEFA Conference League
Στην COSMOTE TV έως το 2027 τα UEFA Champions League, UEFA Europa League και UEFA Conference League
Euroleague: Top-10 με «πράσινο» και «ερυθρόλευκο» φόντο
Euroleague: Top-10 με «πράσινο» και «ερυθρόλευκο» φόντο
Με αυτούς τους ΗΓΕΤΕΣ δε φοβάται τίποτα και κανέναν!
Με αυτούς τους ΗΓΕΤΕΣ δε φοβάται τίποτα και κανέναν!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved