Παναμερικανικό πρωτάθλημα!
SHARE

Παναμερικανικό πρωτάθλημα!

Ο Νίκος Μπουρλάκης γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται, στο 3ponto.gr, το τρίτο Ευρωμπάσκετ που έγινε το 1939 στη Λιθουανία.

Για μισό λεπτό... Ευρωμπάσκετ είπαμε; Μπα... Μάλλον Παναμερικανικό Πρωτάθλημα ήταν! Οι αγώνες διεξήχθησαν στο Κάουνας στο νεόκτιστο γήπεδο που δημιουργήθηκε με τη γενναιόδωρη προσφορά των Λιθουανών μεταναστών στις ΗΠΑ αλλά κι από τα έσοδα από πώληση σειράς γραμματοσήμων- σχετικής με τη διοργάνωση- που έγιναν ανάρπαστα μέσα σε λίγες ώρες. Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η προσφορά των μεταναστών... Συν όλα τ' άλλα προσέφεραν στην πατρίδα τους και πέντε παίκτες οι οποίοι- σύμφωνα με τις φήμες- δεν μιλούσαν καν λιθουανικά!

Ο γνωστός Πράνας Λούμπινας (είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο του 1937), ο Βιτάουτας Μπουντριούνας, ο Φελίκσας Κριαουζιούνας, ο Γιούχας Γιούργκελα και ο Μάικλ Πολ Ρούζγκις συγκρότησαν μιά πανίσχυρη ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο και την οποία αποθέωναν σε κάθε ματς κατά μέσο όρο 10 χιλιάδες θεατές.

Μια ωραία ιστορία είναι και η εξής: Για να επιτρέψει η FIBA τη συμμετοχή του Πράνας Λούμπινας (μην ξεχνάτε ότι είχε γίνει ένας χαμός στη διοργάνωση του '37) ζήτησε από τους Λιθουανούς το πιστοποιητικό γέννησής του. Βεβαίως οι Λιθουανοί το προσκόμισαν, σε κυριλλική γραφή, αναφέροντας ότι ο Λούμπινας γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1909 σ' ένα χωριό δίπλα στο Κάουνας.

Λόγω των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ουίλιαμ Τζόουνς ζήτησε από την Ομοσπονδία των ΗΠΑ αντίστοιχες πληροφορίες. Οι Αμερικάνοι έστειλαν τα έγγραφα που αποδείκνυαν ότι ο Φρανκ Λούμπιν (Πράνας Λούμπινας κατά τους Λιθουανούς) γεννήθηκε όντως στις 17 Ιανουαρίου του 1909 αλλά στο Λος Άντζελες και όχι σε χωριό του Κάουνας. Μάλιστα οι Αμερικάνοι έστειλαν φωτογραφίες αλλά και μιά κόπια κινηματογραφικού φιλμ που έδειχνε τον Λούμπιν να αγωνίζεται στις ΗΠΑ σε ερασιτεχνική ομάδα.

Βεβαίως τα πειστήρια των Αμερικανών έφτασαν στον Τζόουνς αρκετές μέρες μετά το Ευρωμπάσκετ (άλλες εποχές τότε, δεν υπήρχαν ούτε mail ούτε fax). Ωστόσο η έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου δεν επέτρεπε σε κανέναν να ασχοληθεί με την τιμωρία και την αφαίρεση των τίτλων της Λιθουανίας! Είχαν σοβαρότερα πράγματα ν' ασχοληθούν. Πάντως εκείνο το Ευρωμπάσκετ ήταν το τελευταίο για τις χώρες της Βαλτικής που ενσωματώθηκαν στη Σοβιετική Ένωση! Επανεμφανίστηκαν ως ανεξάρτητες μετά από 54 χρόνια και συγκεκριμένα στο Ευρωμπάσκετ του Μονάχου.

Η «πέτρα του σκανδάλου», Λούμπινας, έμεινε για πάντα στο Κάουνας, πήρε το παρατσούκλι «παππούς του λιθουανικού μπάσκετ» και λατρευόταν- μέχρι το θάνατό του το 1988- σαν Θεός από τον κόσμο.

Ζουρνατσίδης: «Με σοβαρότητα να επιστρέψουμε σε τελικό»
Ζουρνατσίδης: «Με σοβαρότητα να επιστρέψουμε σε τελικό»
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στην εβδομάδα «One Team» της Euroleague (video)
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στην εβδομάδα «One Team» της Euroleague (video)
Παρέδωσε τα δελτία της ΑΕΛ στην ΚΕΔ ο Κούγιας
Παρέδωσε τα δελτία της ΑΕΛ στην ΚΕΔ ο Κούγιας
Η «Πράσινη Ώρα» με Νικολογιάννη – Μπαρούνη στις 16:00
Η «Πράσινη Ώρα» με Νικολογιάννη – Μπαρούνη στις 16:00


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies