Η αθλητιατρική στην Ελλάδα σήμερα: Μια διαφορετική συνέντευξη με τον γιατρό Κωνσταντίνο Ιντζόγλου

Η αθλητιατρική στην Ελλάδα σήμερα: Μια διαφορετική συνέντευξη με τον γιατρό Κωνσταντίνο Ιντζόγλου

Πόσο εύκολη είναι η διαδικασία ενός χειρουργείου; Ποιες είναι οι πιθανότητες να επιστρέψει κανείς… ίδιος μετά από επέμβαση στον χιαστό ή σε άλλο σημείο; Ο πλέον ειδικός, ο δρ. Κωνσταντίνος Ιντζόγλου, έχει τις απαντήσεις…

Ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου είναι διευθυντής του ορθοπεδικού κέντρου MINISCO, ιδρυτικό μέλος του τμήματος αθλητικών κακώσεων της ΕΕΧΟΤ, διδάκτωρ ιατρικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακό αθλητιατρικής στην Ελβετία, ειδικεύεται στην αρθροσκοπική χειρουργική και είναι εξειδικευμένος χειρουργός γόνατος, ώμου, ισχίου. Ο εξαιρετικός επιστήμονας μίλησε για όλα όσα αφορούν τόσο τον χώρο του όσο και αυτόν που συνδέεται άμεσα, τον αθλητισμό, εξηγώντας τα προβλήματα αλλά και τη θετική πλευρά του κλάδου του στην Ελλάδα του 2019. Εξάλλου, και ο ίδιος υπήρξε αθλητής, παίζοντας για πολλά χρόνια ως τερματοφύλακας, με θητεία μεταξύ άλλων σε Απόλλωνα Σμύρνης, Αχαρναϊκό, Κορωπί και Ηλυσιακό.

Η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Ιντζόγλου

Τι είναι για εσένα το χειρουργείο;

«Είναι ο χώρος μου. Είναι αυτό που ήθελα να κάνω από παιδί. Εκεί αισθάνομαι όμορφα, δουλεύοντας με την ομάδα μου για το κοινό καλό. Με την αναισθησιολόγο μας, κυρία Δρε, τους εργαλειοδότες Τζένη και Σωτήρη και όλους τους βοηθούς μας, φροντίζουμε μέσα από τις δυσκολίες, πάντα για το καλό του ασθενή».

61272632 2254345778017646 4983119214001782784 n

Ποιά η σχέση σου με τον ασθενή;

«Είναι η προτεραιότητα μας. Από την αρχική μας επαφή και εφόσον ο ασθενής μας εμπιστευτεί, όλη η ομάδα μας θα εργαστεί και θα είναι δίπλα του μέχρι να επιστρέψει σε αυτό που του αρέσει να κάνει».

Ποιά η άποψη σου για την αθλητιατρική και πως λειτουργεί στη χώρα μας;

«Η αθλητιατρική στη χώρα μας, λειτουργεί ασύντακτα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια από το τμήμα αθλητιατρικής της ΕΕΧΟΤ, την αθλητιατρική Ελλάδος και την Ελληνική Αρθροσκοπική Εταιρεία, έτσι ώστε αυτό το κομμάτι να αναπτυχθεί».

Τι θα άλλαζες στην αθλητιατρική έρευνα;

«Η έρευνα στη χώρα μας, είναι σε εμβρυικό στάδιο. Εντούτοις, δουλεύουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι στο κέντρο μας, αλλά και άλλα κέντρα στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη. Ελπίζω μελλοντικά, να δώσουμε στον ασθενή υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών».

Είναι ο αθλητίατρος ο κατάλληλος ιατρός για τις αθλητικές κακώσεις;

«Ο κατάλληλος ιατρός είναι ο ορθοπεδικός με εξειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις. Ο αθλητίατρος έχει ένα φάσμα γνώσεων που αφορά την παθολογία, τη διατροφή, τα συμπληρώματα διατροφής, την εκγύμναση και άλλα».

Γιατί έχουν αυξηθεί οι τραυματισμοί στον αθλητισμό; Ο σωματότυπος παίζει ρόλο;

«Η δημοτικότητα των σπορ, έχει προσφέρει και την αύξηση των αθλητών στα ερασιτεχνικά τμήματα. Μολαταύτα, ένα μεγάλο ποσοστό δεν κάνει την προετοιμασία που θα έπρεπε. Οι συστηματικές προπονήσεις είναι απαραίτητες για την αποφυγή τραυματισμών. Ασφαλώς παίζει ρόλο ο σωματότυπος».

Τι μπορούν να κάνουν οι αθλητές προληπτικά; Διατροφή και εξαρτήσεις συμβάλλουν στις αθλητικές κακώσεις;

«Προληπτικά ο ασκούμενος θα πρέπει να διατηρεί ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Όχι μόνο στην ετήσια προετοιμασία, αλλά και στις εβδομαδιαίες προπονήσεις. Το FIFA 11+ είναι ένα πλήρες πρόγραμμα προθέρμανσης για τη μείωση των τραυματισμών, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. Οι ασκήσεις έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση των μυών και επιπλέον, το στατικό, δυναμικό και ενεργητικό νευρομυϊκό έλεγχο. Οι εξαρτήσεις συμβάλλουν έμμεσα στους τραυματισμούς. Το κάπνισμα επί παραδείγματι, συντελεί στη ταχεία κόπωση του αθλητή. Όταν είναι «κουρασμένο» το σώμα τραυματίζεται ευκολότερα. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι τραυματισμοί, συμβαίνουν στο δεύτερο ημίχρονο».

26731378 1575699209215643 2853294306130098824 n

Τι συμβουλεύεις τους νέους αθλητές; Τι να προσέξουν οι γονείς;

«Συστήνω ανεπιφύλακτα, όλα τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Αποκτούν αίσθημα συναγωνισμού, γίνονται καλύτεροι χαρακτήρες, ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και αποφεύγουν τις καταχρήσεις. Είναι βεβαίως σημαντικό, ο νέος αθλητής να έχει έναν ουσιαστικό ιατρικό έλεγχο. Η ετήσια επανάληψη των βασικών εξετάσεων, είναι ζωτικής σημασίας. Κάτι που θα ήθελα να τονίσω στους γονείς, είναι να μην πιέζουν τα παιδιά. Να είναι υποστηρικτές και όχι μάνατζερ. Να μη βλέπουν στα πρόσωπα των παιδιών τους, το νέο Mέσι ή τη νέα Κομανέτσι, αλλά να επιβραβεύουν τις δυνατότητες και ιδιαιτερότητες του δικού τους παιδιού».

Ρήξη χιαστού, μπορεί να αποφευχθεί το χειρουργείο;

«Υπάρχουν τέτοιες σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί να αποφευχθεί. Αυτό το 3% των ασθενών, που είναι κυρίως άνω των 45 ετών, θα πρέπει να περάσουν από πλήρη κλινική εξέταση, ουσιαστικά να μην έχουν " απαιτήσεις" από το γόνατο τους και να κάνουν μια καθιστική ζωή».

Σήμερα παρατηρείται 1 ρήξη/ 3.000 κατοίκους κάθε έτος. Παγκοσμίως το ποσοστό αποτυχίας του χειρουργείου φτάνει στο 11%. Σε τι μπορεί να οφείλεται η αποτυχία της επέμβασης, του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

«Η επιτυχία αυτής της επέμβασης στηρίζεται σε έναν ολόκληρο μηχανισμό. Αρχικά, οφείλεται στην αρτιότητα της εκτέλεσης της. Μετέπειτα, στη συμμόρφωση του ασθενούς στις ιατρικές οδηγίες. Είναι εξίσου σημαντική η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση, όπου πρέπει να ελέγχεται από τον ιατρό. Τέλος, ο γυμναστής αποκατάστασης, όπου πρέπει να παρέχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, έτσι ώστε ο αθλούμενος να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην επιτυχία ή την αποτυχία του χειρουργείου».

13177412 966222830163287 1627623660833203232 n

Μελέτες έχουν δείξει ότι ιστολογικά ο πρόσθιος χιαστός επουλώνεται 100% μετά το πέρας του ενός έτους. Είναι αλήθεια αυτό; Σε πόσο χρόνο μπορεί να επιστρέψει στις υποχρεώσεις του ο αθλητής;

«Η πλήρης ιστολογική συνδεσμοποίηση του μοσχεύματος γίνεται στα δύο χρόνια. Ωστόσο, το 90% αυτής της μετατροπής έχει γίνει στους 8-10 μήνες. Εμείς λειτουργικά βλέπουμε με ένα ΗΟP test, μια δυναμομέτρηση και άλλα, αν είναι έτοιμος ο αθλητής να επιστρέψει. Θα ήθελα να κάνω σαφές, πως ο αθλητής δεν θα πρέπει να βιάζεται. Κάθε περίπτωση, όπως και κάθε άνθρωπος διαφέρει. Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από το είδος του χειρουργείου που έχει γίνει και από άλλα. Το πιο σημαντικό για εμάς, είναι η ασφάλεια του ασθενούς. Στόχος μας είναι η ασφαλής επιστροφή του αθλητή, ώστε να μη προκύψει και άλλος τραυματισμός. Πρέπει να γνωρίζουμε, πως μετά από το πρώτο χειρουργείο, ο αθλητής επανέρχεται πλήρως στο 90% των περιπτώσεων. Ωστόσο, μετά από ένα δεύτερο αγγίζουμε το 30%. Κλείνοντας, να λάβουμε υπόψην μας και τη ψυχολογία του αθλητή. Ο φόβος είναι εχθρός σε αυτές τις περιπτώσεις».

Κοστίζει ένα χειρουργείο στη μετέπειτα ζωή του αθλητή; Παραδείγματος χάρη πρώιμα σημάδια οστεοαρθρίτιδας;

«Ο τραυματισμός του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι πιθανό να προκαλέσει οστεοαρθρίτιδα. Το χειρουργείο του ασθενούς την αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, όταν χειρουργούμαστε, προστατεύουμε τους μηνίσκους και τους χόνδρους από το να σπάσουν».

Είσαι αρκετά χρόνια στον χώρο του ποδοσφαίρου. Τι δεν αντέχεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Θεωρώ πως το ποδόσφαιρο είναι ο καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μου αρέσει το ψέμα και οι σχέσεις που χτίζονται σε αυτό. Μου αρέσουν οι σχέσεις που χτίζονται με αλληλοσεβασμό και ειλικρίνεια»



Αρχίζει καριέρα προπονητή ο Φαν Πέρσι
Αρχίζει καριέρα προπονητή ο Φαν Πέρσι
Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved