Η μεγάλη των «άσσων» σχολή

Η μεγάλη των «άσσων» σχολή

Με αφορμή την επιστροφή του Στέφανου Κοτσόλη στον Παναθηναϊκό, το Onsports θυμάται τους τερματοφύλακες που βγήκαν τα τελευταία χρόνια από την Παιανία.

Έχει γίνει πλέον παράδοση - τα τελευταία χρόνια δεν τηρήθηκε και τόσο βέβαια - τα δοκάρια του Παναθηναϊκού να υπερασπίζονται… δικά του παιδιά. Από τις «χρυσές» εποχές περασμένων δεκαετιών, όταν και κάτω από την εστία των «πρασίνων» στέκονταν «ιερά τέρατα» όπως οι Μιχάλης Βουτσαράς, Τάκης Οικονομόπουλος και Βασίλης Κωνσταντίνου, το «τριφύλλι» έχει δημιουργήσει μια συνέχεια στους τερματοφύλακές του.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πορτιέρο που φόρεσαν τα γάντια του Παναθηναϊκού προέρχονταν τα τελευταία χρόνια από την ακαδημία της ομάδας στην Παιανία, ενώ και αρκετοί άλλοι βγήκαν από το φυτώριο του «τριφυλλιού» και συνέχισαν την καριέρα τους σε άλλες ομάδες από τη στιγμή που δεν κατάφεραν να εδραιωθούν στους «πράσινους» αλλά και να πάρουν την ευθύνη να αναλάβουν τη φύλαξη της εστίας των Εθνικών ομάδων, σε όλα τα κλιμάκια.

Ο Νικοπολίδης την αρχή…

Ένα από τα πρώτα ονόματα που θεωρούνται «προϊόν» του Παναθηναϊκού, είναι κι ο Αντώνης Νικοπολίδης. Ο Αρτινός τερματοφύλακας δεν έμαθε τα βασικά της θέσης στην Παιανία όμως από μικρή ηλικία ανήκε στο δυναμικό του Παναθηναϊκού και θήτευσε δίπλα στον Γιόζεφ Βάντσικ και φυσικά τον Τάκη Οικονομόπουλο, για να γίνει μετά από αρκετά χρόνια ό,τι καλύτερο έχει αναδείξει το ελληνικό ποδόσφαιρο στη θέση «1» στη σύγχρονη ιστορία του.

Παρόμοια πορεία, στην αρχή της θητείας του στο «τριφύλλι», είχε και ο Γιώργος Αμπαδιωτάκης που στη συνέχεια δεν μπόρεσε να γίνει βασικός στον Παναθηναϊκό και συνέχισε την καριέρα του σε Παναχαϊκή, Κόρινθο και άλλες ομάδες.

Η «χρυσή» φουρνιά

Στα χρόνια που ο Γιόζεφ Βάντσικ αποτελούσε το «βουνό» μπροστά από τον Νικοπολίδη, τις πύλες της Παιανίας περνούσαν δύο μικροί πλην ελπιδοφόροι τερματοφύλακες. Ο λόγος για τους Κώστα Χαλκιά και Στέφανο Κοτσόλη. Αμφότεροι κατάφεραν να πάρουν τις ευκαιρίες τους, να πανηγυρίσουν τίτλους στη συνέχεια της καριέρας τους με τον Παναθηναϊκό, με τον δεύτερο να τα καταφέρνει και στη Λάρισα αλλά και στην Ομόνοια, και να βρίσκουν πολύ εύκολα λόγω και της ποιότητάς τους σοβαρές ομάδες για να συνεχίσουν την καριέρα τους.

Για τον Κοτσόλη, έφτασε και η ώρα της επιστροφής στο «τριφύλλι», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι την σεζόν του 2004, όταν και ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το νταμπλ, ήταν το δίδυμο τερματοφυλάκων με τον νυν άσο του ΠΑΟΚ μετά τον παραγκωνισμό του Νικοπολίδη που είχε ήδη συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό.

Millennium Generation

Με την έλευση της νέας χιλιετίας, η παράδοση της παραγωγής τερματοφυλάκων από την ομάδα του Παναθηναϊκού και την δουλειά που έκανε σε αυτήν ο Τάκης Οικονομόπουλος, συνεχίστηκε. Αν και στην πρώτη ομάδα το ρόλο του φύλακα της εστίας είχαν πάρει παίκτες που ήρθαν ως μεταγραφή, όπως οι Μάριο Γκαλίνοβιτς, Πιέρ Εμπέντε και Αρκάντιους Μάλαρτζ, η παραγωγή ταλέντων δεν σταματούσε.

Το πλήρωμα του χρόνου για τον Αλέξανδρο Τζόρβα ήρθε την περσινή σεζόν, αφού ο νεαρός πορτιέρο περίμενε από το 2001 όταν και άρχισε να γίνεται γνωστό το όνομά του στην Παιανία, μετά από περιπλάνηση σε ομάδες Α’ και Β’ Εθνικής. Παρόμοια περίπτωση κι αυτή του Ορέστη Καρνέζη που έχει πλέον τη θέση του δεύτερου γκολκίπερ στο «τριφύλλι».

Στην ίδια χρονική περίοδο, υπήρξαν κι άλλοι τερματοφύλακες που δημιουργήθηκαν στην Παιανία. Ο Μάρκος Βελλίδης είναι ένας από αυτούς που μετά τη θητεία του στις «πράσινες» ακαδημίες πέρασε από Κορωπί και Διαγόρα, όπου χάρη στις εξαιρετικές του εμφανίσεις ήρθε η μεταγραφή του για τον Άρη. Ένας ακόμα, είναι και ο Γιώργος Σικαλιάς που από το 2007 είναι μέλος του ΠΑΣ Γιάννινα και δείχνει τα διαπιστευτήρια του.

Τέλος , σε αυτή τη γενιά ανήκει και ο Πέτρος Κραβαρίτης, του οποίου τα δικαιώματα έχει ακόμα ο Παναθηναϊκός και τον έχει δανείσει διαδοχικά σε Κορωπί και Θρασύβουλο.

Η nouvelle vague

Όπως είναι φυσικό, το… «εργοστάσιο τερματοφυλάκων» που έχει στηθεί στην Παιανία δεν  σταμάτησε, παρά τη φυγή του Τάκη Οικονομόπουλου πριν από λίγα χρόνια. Η σχολή που έχει άλλωστε το «πουλί», τροφοδοτεί με πορτιέρο την Παιανία ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι δυο τελευταίοι που απασχόλησαν την «πράσινη» επικαιρότητα, είναι οι Στέφανος Καπίνος και Αλέξανδρος Ταμπάκης.

Αμφότεροι μέλη της «Golden Team» μέχρι πριν λίγο καιρό, πήραν το χρίσμα και την προαγωγή για την πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού και το μέλλον… είναι δικό τους. Όσοι γνωρίζουν καλά τη δουλειά που γίνεται στην Παιανία και τα προσόντα των δύο παιδιών, μιλούν για δυο τερματοφύλακες που μπορούν να αφήσουν εποχή. Ακόμη, στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού υπάρχει και ο νεαρός γκολκίπερ από την Κροατία, Ματέο Ραντοβάνοβιτς, με σκοπό να δουλέψει για να στελεχώσει κάποια στιγμή την πρώτη ομάδα.

Μένει να δούμε, αν η παράδοση θα συνεχιστεί, με τους Αλέξανδρο Αναστασόπουλο και Νέστορα Γκέκα να είναι οι δύο τερματοφύλακες της ομάδας των εφήβων του Παναθηναϊκού και να ονειρεύονται… τη δική τους στιγμή, αυτή που θα πάρουν την πράσινη φανέλα με το νο1.



ΣΕΓΑΣ: Με 28 μετάλλια και διακρίσεις οι πρώτες 70 μέρες του 2024 για τον ελληνικό στίβο
ΣΕΓΑΣ: Με 28 μετάλλια και διακρίσεις οι πρώτες 70 μέρες του 2024 για τον ελληνικό στίβο
Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved