Το προφίλ της Μαρσέιγ

Το προφίλ της Μαρσέιγ

Την πρώτη πρωταθλήτρια Ευρώπης μέσω του Γολγοθά των ομίλων, Μαρσέιγ, θα βρει απέναντί του ο Ολυμπιακός στη φετινή περιπλάνησή του στα… αστέρια.

Οι Μασσαλοί, την πιλοτική σεζόν του Champions League με τη μορφή που υπάρχει σήμερα (1992-93), ευτύχησαν να γίνουν η πρώτη και μοναδική γαλλική ομάδα που κατέκτησε το κύπελλο με τα μεγάλα αυτιά, χάρη σε γκολ του Μπολί, δύο λεπτά πριν εκπνεύσει το πρώτο ημίχρονο, κόντρα στην πανίσχυρη Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο και των Ρόσι, Μαλντίνι, Ράικαρντ, Φαν Μπάστεν, Μασάρο…

Κάθε φορά έτσι που η Μαρσέιγ βρίσκει τον δρόμο προς την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, στη Μασαλία ξυπνούν μνήμες από το έπος του «Ολυμπιακού Σταδίου» του Μονάχου, ωστόσο φέτος έχουν έναν ακόμα παραπάνω λόγο να πιστεύουν στο θαύμα.

Δεν είναι μόνο ο Ντιντιέ Ντεσάμπ που από πρώτο βιολί εκείνης της ομάδας (αρχηγός), είναι πλέον μαέστρος (τεχνικός), ο συνδετικός κρίκος του τότε με το σήμερα… Είναι ο προορισμός… Ο δρόμος και το τέλος του ταξιδιού που οδηγεί και πάλι στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, λίγα χιλιόμετρα όμως πιο δίπλα, το «Αλιάνζ Αρίνα»…
Εκείνη η ομάδα πρότυπο του Μπερνάρ Ταπί η οποία είχε στείλει το μήνυμα φθάνοντας ως τον τελικό του 1991 (κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, 5-3 στα πέναλτι), επισκίασε κατηγορίες για δωροδοκία που την οδήγησαν μάλιστα στον υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ (ο οποίος στην επιστροφή του το 2009 της χάρισε το πρώτο πρωτάθλημα από το μακρινό 1993) έχει μόνο να επισκιάσει την γρίνια από την απώλεια του περσινού τίτλου του «Σαμπιονά» τον οποίο υπερασπιζόταν (από τη Λιλ), αλλά και από τις μεταγραφικές κινήσεις που δεν έγιναν.

Η Μαρσέιγ κινήθηκε σε ρηχά νερά στο μεταγραφικό παζάρι έχοντας υποστεί τις απώλειες των Ταγέ Ταϊβό (Μίλαν) και Γκαμπριέλ Χάιντσε (Ρόμα), με τον Αλού Ντιαρά να είναι η σημαντικότερη προσθήκη στο οπλοστάσιο του πρώην προπονητή του Άκη Ζήκου στη Μονακό.

Ποιος χρειάζεται άλλωστε της μεταγραφές όταν ανεξάντλητη πηγή της δύναμης της Μαρσέιγ, δεν είναι άλλη από το θρυλικό «Βελοντρόμ». Ένα από τα πιο καυτά και ιστορικότερα γήπεδα της «Γηραιάς Ηπείρου».

Η Μαρσέιγ που έχει ξεκινήσει νωχελικά το φετινό γαλλικό πρωτάθλημα με τρεις ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς (2-2 με Σοσό εντός και Οσέρ εκτός, 0-0 με Σεντ Ετιέν εντός), μπορεί να διαθέτει συμπαγές και δυσκολοκατάβλητο σύνολο, ωστόσο από την σύνθεσή της δεν λείπουν και τα αστέρια! Το πιο λαμπρό δεν είναι άλλο από τον 30χρονο πια Λούτσο Γκονζάλες.

Από τα πόδια του (43 φορές διεθνούς) Αργεντινού μέσου, όχι μόνο περνάνε οι περισσότερες των επιθέσεων, αλλά πάνω τους στηρίζεται και η αμυντική λειτουργία της ομάδας! Ο Γκονζάλες είναι αδιαμφισβήτητα ο κινητήριος μοχλός των «φοσένς», μετρώντας 68 εμφανίσεις και 13 γκολ.

Αν νομίζει ωστόσο κανείς πως περιορίζοντας τον Γκονζάλες, η μπουγάδα… απλώθηκε, ο Λοΐκ Ρεμί (που αποκτήθηκε την περσινή χρονιά από την Νις και σε 33 αγώνες πέτυχε 17 γκολ!) με το δολοφονικό του ένστικτο σίγουρα θα χασκογελά σε κάποια γωνία του «Βελοντρόμ»… Πιο δίπλα το νέο μεταγραφικό απόκτημα, Αλού Ντιαρά και ο δαιμόνιος Ματιέ Βαλμπουενά.

Ο Ολυμπιακός τέλος δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκει στο δρόμο του τη Μαρσέιγ αφού το μακρινό 1994-95 (χρονιά που η γαλλική ομάδα αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία λόγω της εμπλοκής σε σκάνδαλο δωροδοκιών), κοντραρίστηκαν στη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση, με τους «ερυθρόλευκους» να γνωρίζουν την ήττα τόσο στο «Καραϊσκάκης» (2-1), όσο και στη Γαλλία (3-0).

Έτος ίδρυσης: 1899
Έδρα: «Βελοντρόμ» (60.000 θεατές)
Πρόεδρος: Βινσέντ Λαμπρούν
Επίσημη ιστοσελίδα: www.om.net
Τίτλοι: 1 Champions League, 1 Europa League, 1 Κύπελλο UEFA, 9 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα, 2 League Cup, 3 Super Cup.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες
Τζενάρο Μπρατσιλιάνο (Γάλλος, 31)
Αντράντε Ελινγκτον (Βραζιλιάνος, 32)
Στιβ Μανταντά (Γάλλος, 26)

Αμυντικοί
Ζουλιέν Ροντριγκέζ (Γάλλος, 33)
Νικολάς Ενκουλού (Καμερουνέζος, 21)
Στεφάν Εμπιά (Καμερουνέζος, 25)
Σουλεϊμάν Ντιαβαρά (Σενεγαλέζος, 32)
Πάπε Εμπού (Σενεγαλέζος, 23)
Τζίμι Τραορέ (Μάλι, 31)
Ζερεμί Μορέλ (Γάλλος, 27)
Ζαν-Φιλίπ Σαμπό (Γάλλος, 24)
Σεντρίκ Ντ' Ουλιβό (Γάλλος, 21)
Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Ισπανός, 21)
Ροντ Φανί (Γάλλος, 29)

Μέσοι
Αλού Ντιαρά (Γαλλία, 30)
Σαρλέ Καμπορέ (Μπουρκίνα Φάσο, 23)
Μπενουά Σεϊρού (Γάλλος, 30)
Λούτσο Γκονζάλες (Αργεντινή, 30)
Μοργκάν Αμαλφιτανό (Γάλλος, 26)
Κέβιν Οσέι (Γάλλος, 20)
Ματιέ Βαλμπουενά (Γάλλος, 26)

Επιθετικοί
Αντρέ Αγιού (Γκανέζος, 21)
Τζόρνταν Αγιού (Γκάνα, 19)
Λοΐκ Ρεμί (Γάλλος, 24)
Κρις Γκαντί (Γάλλος, 19)
Αντρέ-Πιέρ Ζινιάκ (Γάλλος, 25)
Μπιλέλ Ομρανί (Γάλλος, 18)

Το παλμαρέ:

1 Champions League, 1 Europa League, 1 Κύπελλο UEFA, 9 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα, 2 League Cup, 3 Super Cup

Το προφίλ της Μαρσέιγ



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε το Game 1 των playoffs Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε το Game 1 των playoffs Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ
Η καρδιά των Πρωταθλητών Νάγκετς! Ανατροπάρα at the buzzer από το -20 κόντρα στους Λέικερς
Η καρδιά των Πρωταθλητών Νάγκετς! Ανατροπάρα at the buzzer από το -20 κόντρα στους Λέικερς
Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ: Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη σάουνα
Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ: Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη σάουνα
MMA: Iρανός κλώτσησε ring girl και τον «πλάκωσαν» στο ξύλο οι θεατές!
MMA: Iρανός κλώτσησε ring girl και τον «πλάκωσαν» στο ξύλο οι θεατές!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved