Το μαύρο κουτί της ΑΕΚ - Η κατηφόρα μετά το πρωτάθλημα του 2018 και οι 8 αλλαγές προπονητών

Το μαύρο κουτί της ΑΕΚ - Η κατηφόρα μετά το πρωτάθλημα του 2018 και οι 8 αλλαγές προπονητών

Η ΑΕΚ αλλάζει προπονητές σαν τα πουκάμισα και η πορεία της από την πρωταθληματική σεζόν έως και σήμερα είναι αντιστρόφως ανάλογη.

Το 2018 η ΑΕΚ αναδείχτηκε πρωταθλήτρια, αλλά αντί να χτίσει πάνω στην επιτυχία αυτή, κατάφερε να μπει σε μια περιδίνηση αποτυχημένων επιλογών και μέτριων πορειών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το Onsports ανοίγει το μαύρο κουτί των επιλογών της Ένωσης μετά τη χρονιά που κατέκτησε το πρωτάθλημα, ψάχνοντας τις αιτίες που έκτοτε μένει μακριά από τους στόχους της.

Ουζουνίδης χωρίς… παίκτες

Η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα με προπονητή τον Μανόλο Χιμένεθ, ωστόσο ο Ισπανός τεχνικός στη συνέχεια αποχώρησε για προσωπικούς λόγους. Η διοίκηση επέλεξε τον Μαρίνο Ουζουνίδη, ο οποίος κατάφερε να πάρει την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Παρά τη μεγάλη αυτή επιτυχία, που γέμισε τα ταμεία της ΠΑΕ, το ρόστερ δεν ενισχύθηκε όσο θα έπρεπε. Τουλάχιστον έναν ακόμη μέσο ήθελε ο Έλληνας τεχνικός, για να έχει λύσεις στις πολλές και δύσκολες υποχρεώσεις της ομάδας εντός και εκτός Ελλάδας.

Τελικά η ΑΕΚ δεν πήρε ούτε… βαθμό στον όμιλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και έχασε έδαφος από νωρίς στη μάχη του πρωταθλήματος. Ο Ουζουνίδης απολύθηκε και ο Χιμένεθ επέστρεψε, φτάνοντας με τους «κιτρινόμαυρους» στον τελικό Κυπέλλου, που όμως δεν κατέκτησε.

Σχεδιασμός… Καρντόσο και απόλυση τέλος Αυγούστου

Από τον Μάιο του 2019, η ΑΕΚ είχε συμφωνήσει με τον επόμενο προπονητή, τον Μιγκέλ Καρντόσο. Ο σχεδιασμός της ομάδας για τη νέα σεζόν έγινε στα θέλω του Πορτογάλου τεχνικού, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα ως προς την εικόνα της Ένωσης ήταν απογοητευτικά. Η ΑΕΚ απέκλεισε δύσκολα την Κραϊόβα και στο πρώτο ματς με την Τράμπζονσπορ, έχασε 3-1. Εκτός από την κακή εικόνα της ομάδας στο γήπεδο, ο Καρντόσο δεν είχε καλές σχέσεις με αρκετούς παίκτες στα αποδυτήρια. Και η ήττα από την Ξάνθη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ήταν και η αφορμή να λυθεί άμεσα το συμβόλαιό του.

Ο Νίκος Κωστένογλου ήταν αυτός που ανέλαβε να συνεφέρει την ΑΕΚ και τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό, αλλά η ήττα με ανατροπή από τον Παναθηναϊκό, έφερε το τέλος της παρουσίας του στον πάγκο. Η Ένωση κατέληξε στον Μάσιμο Καρέρα, ο οποίος ανέλαβε την τύχη της ομάδας.

Καρέρα, πανδημία και χαμένοι στόχοι

Ο Μάσιμο Καρέρα ανέλαβε σε ένα σημείο της σεζόν που δεν μπορούσε να αλλάξει πολλά πράγματα, ενώ μόλις η ΑΕΚ βρήκε έναν καλό αγωνιστικό ρυθμό, ήρθε η διακοπή της σεζόν λόγω της πανδημίας. Τα πράγματα στα πλέι οφ δεν πήγαν πολύ καλά, ενώ χάθηκε ένας ακόμα τελικός Κυπέλλου. Ο σχεδιασμός έγινε με δυσκολίες λόγω της κατάστασης, αλλά ήρθαν παίκτες όπως ο Τάνκοβιτς και ο Λιβάι Γκαρσία. Ωστόσο λίγο μετά την έναρξη της νέας σεζόν, η ομάδα παρουσίασε αρρυθμίες κυρίως μεσοαμυντικά.

Ο Ιταλός τεχνικός απομακρύνθηκε από τη θέση του, με τον Μανόλο Χιμένεθ να επιστρατεύεται για μια ακόμη φορά. Ωστόσο, με μία μόλις μεταγραφή τον Ιανουάριο, που αποδείχτηκε και αποτυχία, η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να αλλάξει σημαντικά εικόνα και ο Ισπανός τεχνικός αποχώρησε το καλοκαίρι.

Μιλόγεβιτς με υψηλές προσδοκίες

Η Ένωση επέλεξε για το τιμόνι της τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ο οποίος συνδύαζε και γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και πρωταθλητισμού. Ωστόσο, το καλοκαίρι η Βελέζ απέκλεισε την ΑΕΚ από την Ευρώπη, ένα πλήγμα από το οποίο δεν συνήλθε ο προπονητής. Αν και ακολούθησαν πολύ δυνατές μεταγραφές, όπως αυτή του Τσούμπερ. Μετά από μια ισοπαλία με τον ΟΦΗ και μια ήττα από τον ΠΑΟΚ, ο Σέρβος τεχνικός αποχώρησε, για να συνεχίσει την καριέρα του στην Αραβία.

Γιαννίκης για φρέσκες ιδέες που δεν έπιασαν

Μετά το ξαφνικό διαζύγιο, η ΑΕΚ επέλεξε να εμπιστευτεί τον Αργύρη Γιαννίκη, ο οποίος προερχόταν από δύο πετυχημένες σεζόν στον ΠΑΣ Γιάννινα. Αν και αρχικά έφερε μια φρεσκάδα, όταν άρχισε η ομάδα να βγάζει τα γνωστά προβλήματα μεσοαμυντικά, στηρίχθηκε από τη διοίκηση με ενεργοποίηση της οψιόν, αλλά όχι έξτρα λύσεις. Τον Ιανουάριο η Ένωση έψαχνε έναν μέσο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά τελικά απέκτησε τον ελεύθερο Φράνσον, ο οποίος ακόμη δεν έχει κάνει ντεμπούτο.

Τα αποτελέσματα συνέχισαν να είναι αρνητικά και μετά τον αποκλεισμό από το Κύπελλο, αλλά και την ήττα στο Φάληρο από τον Ολυμπιακό, ο Αργύρης Γιαννίκης απολύθηκε. Για τη συνέχεια της σεζόν επιλέχθηκε ως υπηρεσιακός ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος, που έδειξε καλά δείγματα στην ΑΕΚ Β.

Τι φταίει όμως και κανένας προπονητής δεν στεριώνει;

Το 2018 ήταν σημαδιακή χρονιά για την ΑΕΚ για έναν ακόμη λόγο, εκτός από την κατάκτηση του τίτλου. Άρχισαν, επιτέλους, τα έργα για την κατασκευή του γηπέδου της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πολλά από τα έσοδα της ΠΑΕ τα επόμενα χρόνια δόθηκαν για την «Αγιά Σοφιά», όπως και το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Το γήπεδο της ΑΕΚ ήταν το μεγάλο του στοίχημα και πολλές από τις επιλογές του σε άτομα που έπρεπε να πάρουν αποφάσεις για τον σχεδιασμό της ομάδας, δεν αποδείχτηκαν σωστές. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος, η επιστροφή του Ίλια Ίβιτς, οι Παναγιώτης Κονέ και Γιάννης Παπαδημητρίου δεν κατάφεραν να φέρουν στην Ένωση παίκτες και προπονητές με χαρακτήρα πρωταθλητή, ώστε να αλλάξει αγωνιστικό επίπεδο και φιλοσοφία η ομάδα.

Το γήπεδο μετά από τέσσερα χρόνια είναι σχεδόν έτοιμο και από τη νέα σεζόν θα ανοίξει τις πύλες του για να επιστρέψει η ΑΕΚ εκεί που μεγαλούργησε. Το νέο στοίχημα είναι πλέον να διαθέτει τον προπονητή και τους παίκτες που θα μπορέσουν να φέρουν την ομάδα και πάλι στην κορυφή.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΕΚ: Πρωινή προπόνηση το Σάββατο λόγω… χιονιού

ΑΕΚ: Πρωινή προπόνηση το Σάββατο λόγω… χιονιού

Χάικο Χέρλιχ: Γερμανός το νέο όνομα για ΑΕΚ - Το Champions League και η θητεία στη Bundesliga

Χάικο Χέρλιχ: Γερμανός το νέο όνομα για ΑΕΚ - Το Champions League και η θητεία στη Bundesliga

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»
Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»
Λανσάρει το δικό του νερό ο Κριστιάνο Ρονάλντο
Λανσάρει το δικό του νερό ο Κριστιάνο Ρονάλντο
Conference League: Τα εισιτήρια του τελικού στην OPAP Arena - Πόσα θα πάρουν οι φιναλίστ
Conference League: Τα εισιτήρια του τελικού στην OPAP Arena - Πόσα θα πάρουν οι φιναλίστ
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved