O ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια!

O ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια!

Για να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, που παραπαίει τα τελευταία χρόνια, το κράτος οφείλει να τον βάλει ξανά στις προτεραιότητές του

Εάν δεν υπήρχε το μεράκι και η τρέλα κάποιων ανθρώπων που σε πείσμα των καιρών και της κρίσης, επενδύουν ή βάζουν από την τσέπη τους ό,τι περισσεύει, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα είχε ήδη εξαφανιστεί. 

Κι αυτό δεν είναι απλώς μια κοινή διαπίστωση, αλλά η απόλυτη αλήθεια για το πιο σημαντικό κομμάτι του ελληνικού αθλητισμού, το οποίο τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια των μνημονίων έχει απαξιωθεί πλήρως από το κράτος που υποτίθεται πως παρέχει μέριμνα για την επιβίωσή του.

Οι Ομοσπονδίες με τις πετσοκομμένες επιχορηγήσεις που παίρνουν είτε λόγω κακοδιαχείρισης είτε επειδή τα χρήματα που λαμβάνουν δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα έξοδα του υπαλληλικού προσωπικού τους, έχουν απωλέσει προ πολλού την δυνατότητα να στηρίξουν τα σωματεία και τους αθλητές.

Προσέξτε όμως: το γεγονός ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός εξακολουθεί να υπάρχει έστω και αγκομαχώντας, δεν αναιρεί και την υποχρέωση της Πολιτείας να συνδράμει ώστε όχι μόνο να τον σώσει αλλά να τον θωρακίσει πριν αφανιστεί.

Για τις επιχορηγήσεις και την «κάνουλα» που πρέπει να ανοίξει αναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο. Είναι αναγκαιότητα τώρα που η Ελλάδα βαδίζει σε ένα δρόμο χωρίς μνημόνια να στηριχθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Στην πράξη, όχι στα λόγια.

Το οξύμωρο της υπόθεσης

Την ώρα που ο ερασιτεχνικός αθλητισμός κάθε χρόνο περνάει όλο και πιο δύσκολα, οι αθλητές και οι αθλήτριες αναζητούν τρόπο να καλύψουν τα έξοδά τους, ακόμα και με δανεικά, τα σωματεία βάζουν λουκέτο ή δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως θα ήθελαν και οι ομοσπονδίες έχουν δεμένα τα χέρια λόγω της μηδαμινής κρατικής βοήθειας, παρατηρείται το εξής παράδοξο: Το Video Assistant Referry, o περίφημος VAR μπαίνει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο για να διώξει την διαιτητική καχυποψία από το «παράθυρο» των κρατικών επενδύσεων.

Είναι πράγματι οξύμωρο να αναλαμβάνει το κόστος της εισαγωγής του VAR στα ελληνικά γήπεδα, η ίδια η Πολιτεία μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνίων και Ενημέρωσης, βάζοντας ένα έργο ύψους περίπου 13 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν οι αθλητικές επιχορηγήσεις του 2018 ήταν μόλις κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ παραπάνω.

Το παράδοξο; Παρά την κρατική επένδυση, ο VAR θα τεθεί σε λειτουργία από το 2019 σε πειραματικό στάδιο(!) και σε πλήρη λειτουργία από το νέο πρωτάθλημα.

Όπως και να έχει, τα νούμερα είναι ενδεικτικά και αποδεικνύουν ότι η Πολιτεία εξακολουθεί να μην βλέπει πως ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια. Αλλά ένα κοινωνικό αγαθό που με πολλαπλά οφέλη, κυρίως για τους νέους. Κι αυτό είναι ένα κομμάτι το οποίο το κράτος οφείλει, απαλλαγμένο από τα μνημόνια, να διορθώσει βάζοντας το στις προτεραιότητές του ώστε να ανθίσει ξανά ο ελληνικός αθλητισμός, τα σωματεία να ανασάνουν και να δημιουργηθούν οι επόμενοι μεγάλοι αθλητές που θα μας κάνουν περήφανους. 



Ανακοίνωσε Κουζέλογλου ο Παναθηναϊκός
Ανακοίνωσε Κουζέλογλου ο Παναθηναϊκός
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ένας σύγχρονος καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ένας σύγχρονος καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος
ΑΕΚ: Ο Μόρο ενδιαφέρει, αλλά δεν είναι ο βασικός στόχος – Το μήνυμα του Πινέδα στον κόσμο
ΑΕΚ: Ο Μόρο ενδιαφέρει, αλλά δεν είναι ο βασικός στόχος – Το μήνυμα του Πινέδα στον κόσμο
Επίσημο: Αυτό είναι το πρόγραμμα της Super League
Επίσημο: Αυτό είναι το πρόγραμμα της Super League
©2011-2025 Onsports.gr - All rights reserved