Το πλάνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου: Πρωτάθλημα 12 ομάδων και ολικό «λίφτινγκ»!

Το πλάνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου: Πρωτάθλημα 12 ομάδων και ολικό «λίφτινγκ»!

Αναδιάρθρωση στα σκαριά με τις ευλογίες της κυβέρνησης - Δημιουργία δύο κατηγοριών της Super League και «δυνατή» κεντρική διαχείριση

Μια σειρά από αλλαγές στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων θα πραγματοποιηθούν με τις ευλογίες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Κυβέρνηση, ΕΠΟ και Super League είναι σε ανοιχτή γραμμή για τη δομή που θα έχουν τα πρωταθλήματα έπειτα από την χθεσινή (23/4) συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον πρόεδρο, Βαγγέλη Γραμμένο ενώπιον των αντιπροσώπων της FIFA σε ένα working group εφ' όλης της ύλης.

Εκεί συζητήθηκαν οι άξονες που θα πρέπει να υλοποιήσει η ΕΠΟ προκειμένου να αποφευχθεί το περιβόητο Grexit, απόφαση που θα παρθεί στο κογκρέσο της Μόσχας τον Ιούνιο, με την προϋπόθεση πως ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ θα διεξαχθεί ομαλά και δίχως παρατράγουδα στο ΟΑΚΑ στις 12 Μαΐου.

Ανάμεσα στα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι ως «εγγύηση» για τη βελτίωση της κατάστασης και θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα ήταν μεταξύ άλλων και η αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πριν αναλύσουμε το πλάνο που εκπονεί η αθλητική και πολιτική ηγεσία, οφείλουμε να καταγράψουμε και τα νέα δεδομένα:

-Η ΚΕΔ θα παραμείνει υπό την ηγεσία του Βίτορ Μέλο Περέιρα με την ενσωμάτωση ενός ακόμα μέλους -πιθανότατα ως 2ος αρχιδιαιτητής- από το εξωτερικό όπως συνέβη και πρόσφατα κατόπιν εντολής των υπερομοσπονδιών

-Θα καταργηθεί το Διαιτητικό Δικαστήριο

-Θα γίνει επιτάχυνση των πειθαρχικών αποφάσεων των δικαιοδοτικών οργάνων, με τις αποφάσεις να βγαίνουν εντός μιας εβδομάδας

-Θα παραπέμπονται στα πειθαρχικά όργανα παράγοντες σε περίπτωση δημόσιων δυσμενών κρίσεων για το ελληνικό ποδόσφαιρο

-Θα δημιουργηθεί νέο πλαίσιο για τα χειραγωγημένα παιχνίδια, πιθανότατα το μοντέλου Κύπρου

Αυτό είναι το «πακέτο» της συμφωνίας στο περιλαμβάνεται πάντως και η ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ της Super League που αναμενόμενα επηρεάζει και τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Το πλάνο κατά πληροφορίες περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο λιγκών της Super League και μια της Football League σε ένα πλαίσιο μείωσης των ομάδων και αναβάθμισης του προϊόντος, προκειμένου να είναι βιώσιμο ως προς τις ΠΑΕ αλλά και ελκυστικό ως προς τα τηλεοπτικά «μπουκέτα».

Συγκεκριμένα από το Υπουργείο διαρρέεται:

α) Δημιουργία Super League 1 με 12 ομάδες

Εδώ θα πάρουν μέρος οι δέκα πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος μαζί με τις δύο που προβιβάζονται από την Football League. Στόχος είναι να ενισχυθούν και τα έσοδα των ΠΑΕ από τη τηλεοπτικά συμβόλαια ακόμα και για όσες ΠΑΕ είναι άστεγες. Θα έχει το εξής μοντέλο: Πρωτάθλημα 2 γύρων και play offs για τις θέσεις 1-6 για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Play out για τις θέσεις 7-12 για την αποφυγή του υποβιβασμού δύο ομάδων.

β) Δημιουργία Super League 2 με 10 ομάδες

Η κατηγορία αυτή θα είναι μια συγχώνευση των ομάδων της Super League και της Football League. Πιθανότατα αυτές που θα τερματίσουν στις θέσεις 11-16 και στις θέσεις 3-6, αντίστοιχα. Θα συμμετέχουν δηλαδή 10 ομάδες με κύριο άξονα τον ανταγωνισμό αλλά και το οικονομικό μιας και τα έσοδα θα είναι ικανοποιητικά και απόλυτα κερδοφόρα για τις ΠΑΕ σε περίπτωση όντως γίνει η αναδιάρθρωση καθώς το τοπίο καταμερισμού είναι θολό.

γ) Δημιουργία Football League με 12 ομάδες

Η Football League θα διεξάγεται με 12 ομάδες που κατά πληροφορίες οι ΠΑΕ θα έχουν έσοδα ικανά να αποτρέπουν τις ομάδες να καταρρέουν οικονομικά.

Το σύνολο των ομάδων για τα τρία επαγγελματικά πρωταθλήματα ανέρχεται στις 34. Εάν και εφόσον υλοποιηθεί, μιας κι αυτό είναι το πλάνο της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας, τότε όλα δείχνουν πως θα προκύψει ένα μια νέα μορφή κεντρικής διαχείρισης την οποία θα αναλάβουν δύο κανάλια. Κατά πληροφορίες αυτά θα είναι η Nova και η EΡΤ, δίχως να έχει ξεκαθαριστεί εάν θα κάνει μπάσιμο άλλο κανάλι.

Οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις. Σημειώστε πάντως πως η πιθανή αναδιάρθρωση θα τρέξει από τώρα για να εφαρμοστεί τη σεζόν 2019-2020. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι αλλαγές να περάσουν από την ΓΣ της ΕΠΟ τον Ιούνιο με την προϋπόθεση να την υπερψηφίσουν ΠΑΕ και Ενώσεις.

 



Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Europa Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! – Τα highlights κι οι ημερομηνίες στους «4»
Europa Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! – Τα highlights κι οι ημερομηνίες στους «4»
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 2-3 πέν. (1-0): Ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 2-3 πέν. (1-0): Ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved