Κλατάρισμα, μυϊκοί τραυματισμοί και... Παιανία!
Οι 4+1 λόγοι που ο Παναθηναϊκός «παραπαίει» στο δεύτερο ημίχρονο, οι θλάσεις και η επερχόμενη μετακόμιση στην Παιανία
Η μάστιγα των μυϊκών τραυματισμών ταλαιπωρεί τον Παναθηναϊκό από το ξεκίνημα της σεζόν. Τελευταίο κρούσμα; Ο Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός υπέστη θλάση στο ματς με την Σταντάρ Λιέγης και προστέθηκε στη μακριά λίστα των παικτών που έχουν τεθεί νοκ άουτ με μυϊκούς τραυματισμούς. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει μέσα και ισχυρά ατού των «πράσινων» όπως οι Σάμπα, Κουλιμπαλί, Ζέκα, Λεντέσμα, Χουλτ, Μολέντο και Ιμπάρμπο.
Όποιος έχει παρατηρήσει λίγο πιο διεξοδικά τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, μπορεί να καταλήξει σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Πως το «τριφύλλι» σχεδόν σε όλα τα δεύτερα ημίχρονα των αγώνων του ξεμένει από δυνάμεις και πως μετά το 55’-60’ κυριολεκτικά κλατάρει. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται με μία πρώτη ματιά και επιβεβαιώνεται ακόμα κι από όσους ζουν καθημερινά από κοντά την ομάδα.
Τα ερωτήματα τα οποία «βγαίνουν» αβίαστα είναι δύο: Που οφείλονται οι μυϊκοί τραυματισμοί; Για ποιον λόγο ο Παναθηναϊκός δεν έχει δυνάμεις στο δεύτερο ημίχρονο;
Το Onsports έψαξε το θέμα και από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει προκύπτουν τα εξής:
-Η προετοιμασία του καλοκαιριού δεν είχε ένταση, αλλά ούτε και έντονη φυσική κατάσταση. Γιατί; Για να είναι φρέσκια η ομάδα να διεκδικήσει την είσοδό της στους ομίλους του Europa League. Κάτι που πέτυχε.
-H κατάσταση των γηπέδων στις προπονητικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί. Τα γήπεδα δεν είναι σε καλό επίπεδο με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν έξτρα τους ποδοσφαιριστές. Αν ισχύει δε ότι σε ένα γήπεδο κάνουν προπόνηση πάνω από 2-3 τμήματα τότε αντιλαμβάνεται κανείς το πρόβλημα που σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες εμποδίζουν τους παίκτες να γυμναστούν απερίσπαστοι.
- Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η ευθύνη για τις θλάσεις και το κλατάρισμα αφορά αποκλειστικά στον Στραματσόνι ή τον γυμναστή. Ωστόσο είναι δεδομένο πως κάτι δεν πάει καλά. Αν υποθέσουμε ότι η προετοιμασία του καλοκαιριού ήταν «χαλαρή» για να μπει η ομάδα στους ομίλους του Europa League τότε δύο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν Νοέμβρη μήνα:
‘Η προπονητής «φρενάρει» τον γυμναστή στα κομμάτια που τον αφορούν και αντί ο τελευταίος να εντάξει σταδιακά στοιχεία προοδευτικότητας στην προπόνηση που θα ενισχύσουν τη φυσική κατάσταση και την αντοχή, ακολουθεί τις οδηγίες του προπονητή πιο «χαλαρό» πρόγραμμα. Ή ο γυμναστής δεν έχει βρει ακόμα τρόπο να βάλει το (σωστό) πρόγραμμα του στις προπονήσεις με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι παίκτες ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
-Η επικοινωνία προπονητή-ιατρικού τιμ. Φέρεται να υπάρχει ένα… κενό στην επαφή που επί της ουσίας το πληρώνει η ομάδα. Ο Στραματσόνι άλλωστε είπε πως για τον Μπεργκ το ιατρικό τιμ διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει κάτι ανησυχητικό». Και μας προέκυψε θλάση.
Επιστροφή στην Παιανία
Το πιο ισχυρό επιχείρημα για τους μυϊκούς τραυματισμούς, πάντως, είναι η κατάσταση των γηπέδων στο Κορωπί. Το έχει επισημάνει και ο Στραματσόνι το θέμα αυτό και εκεί «κολλάει» η άμεση αλλαγή προπονητικού κέντρου μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου.
Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει σύντομα στην Παιανία. Όχι μόνο οι ακαδημίες, αλλά και η πρώτη ομάδα. Ήδη στις εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη υπάρχει έντονη κινητικότητα. Μηχανήματα και εργάτες εργάζονται πυρετωδώς για να σουλουπώσουν τα γήπεδα και τους γύρω χώρους. Η συντήρηση των γηπέδων με την αλλαγή του χόρτου, ο φωτισμός με την αλλαγή των προβολέων καθώς και ο καθαρισμός και το βάψιμο των εγκαταστάσεων βρίσκονται σε εξέλιξη.
Δείτε εδώ αποκλειστικές φωτογραφίες από τις εργασίες στην Παιανία.