Απόλλων-Πανιώνιος: Δύο ομάδες απ’ την ίδια... μήτρα

Απόλλων-Πανιώνιος: Δύο ομάδες απ’ την ίδια... μήτρα

Το Σάββατο ο Απόλλων Σμύρνης υποδέχεται στη Ριζούπολη τον Πανιώνιο και θυμάται την κοινή καταγωγή τους.

Στην ιστοσελίδα της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» φιλοξενείται ένα μίνι αφιέρωμα για την κοινή προέλευση των δύο προσφυγικών συλλόγων.

Αναλυτικά:

Η Σμύρνη, ο Ορφέας, ο Απόλλωνας, ο Πανιώνιος. Γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω λίγες ώρες πριν από την αναμέτρηση ανάμεσα στον Απόλλωνα Σμύρνης και τον Πανιώνιο (Σάββατο, 22/2/2014) για την 26η αγωνιστική ημέρα του πρωταθλήματος.

Στο «Γεώργιος Καμάρας» θα αναμετρηθούν δύο από τους παλαιότερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους. Δύο ομάδες που γεννήθηκαν στη Σμύρνη με κοινή... μήτρα τον Ορφέα, ο οποίος ιδρύθηκε το 1890. Ένα χρόνο αργότερα, μια ομάδα ανθρώπων αποχωρεί, ανάμεσα τους και ο μετέπειτα μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, για να δημιουργήσουν τον Απόλλωνα ενώ ο Ορφέας εξελίσσεται στον Πανιώνιο το 1898 όταν οι σύλλογοι «ΟΡΦΕΥΣ» και «ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ» ενώνονται και φτιάχνουν ένα ενιαίο Σύλλογο με τον τίτλο «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ».

Οι δύο ομάδες αποκτούν τεράστιο κύρος κυρίως λόγω των Απολλώνιων και Πανιώνιων αγώνων. Στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, το ελληνικό τμήμα της Σμύρνης χωρίζεται στα δύο. Η Μικρασιατική καταστροφή οδήγησε Απόλλωνα και Πανιώνιο ως πρόσφυγες στην Αθήνα. Ο Απόλλωνας θα... φωλιάσει δίπλα στις Στήλες του Ολυμπίου Διός και αργότερα στο Ρουφ όπου θα πανηγυρίσει το πρωτάθλημα Αθήνα το 1928 και το 1938. Είναι η εποχή που στους κινηματογράφους της Αθήνας παίζεται η ταινία «Ελαφρά Ταξιαρχία», με τον Έρολ Φλιν από την οποία αποκτά το γνωστό προσωνύμιο η ομάδα μας.

Την ίδια εποχή, σπίτι του Πανιωνίου γίνεται το Παναθηναϊκό Στάδιο κυρίως για τα αθλήματα του κλασικού αθλητισμού ενώ η εγκατάσταση στη Νέα Σμύρνη έρχεται το 1940. Ο εμφύλιος βρίσκεται τον Απόλλωνα να δίνει φιλικό αγώνα στη Μακρόνησο με τους εξόριστους αλλά και διωγμένο από το Ρουφ όπου το κράτος απαλλοτριώνει το γήπεδο για να φτιαχτεί ο σιδηρόδρομος. Το 1948 αποφασίζεται να χτιστεί το γήπεδο στη Ριζούπολη, δίπλα στη δισκογραφική Columbia.

Τα επόμενα χρόνια, Απόλλωνας και Πανιώνιο θα τροφοδοτήσουν με μεγάλους ποδοσφαιριστές την Εθνική ομάδα και θα φτάσουν αρκετά ψηλά σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Η ομάδα μας θα βρεθεί στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος το 1962 με προπονητή τον Τζίνα Σιμονόφσκι ενώ το 1995 θα τερματίσει τέταρτη και θα εξασφαλίσει την Ευρωπαϊκή της παρουσία.

Ο Πανιώνιος από την άλλη, θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας, το 1979 απέναντι στην ΑΕΚ και το 1998 απέναντι στον Παναθηναϊκό. Την επόμενη χρονιά έγινε μάλιστα η πέμπτη ελληνική ομάδα που έφτασε σε προημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ έχει αγωνιστεί συνολικά επτά φορές σε ευρωπαϊκά κύπελλα.

Πριν από την επιστροφή της ομάδας μας στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου το περασμένο καλοκαίρι, ο Απόλλωνας και ο Πανιώνιος αναμετρήθηκαν για τελευταία φορά στο πρωτάθλημα στις 12 Απριλίου του 2000 στο γήπεδο της Ριζούπολης, στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής της Α Εθνικής. Η «Ελαφρά Ταξιαρχία» επικράτησε με 2-1 χάρη σε δύο γκολ του Σταύρου Λαμπριάκου ενώ για τον Πανιώνιο είχε σκοράρει ο Σαπουντζής.

Δείτε αποκλειστικά βίντεο στο Onsports TV



Ολυμπιακός: Χωρίς Παπανικολάου κόντρα στην Μπαρτσελόνα - Ταξίδεψε στην Ισπανία ο Ουόκαπ
Ολυμπιακός: Χωρίς Παπανικολάου κόντρα στην Μπαρτσελόνα - Ταξίδεψε στην Ισπανία ο Ουόκαπ
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι περιλαμβάνει η δικογραφία - Η πορεία του «μαύρου» χρήματος
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι περιλαμβάνει η δικογραφία - Η πορεία του «μαύρου» χρήματος
Μακάμπι: Χαλάρωμα και πανέτοιμη για τον Παναθηναϊκό AKTOR
Μακάμπι: Χαλάρωμα και πανέτοιμη για τον Παναθηναϊκό AKTOR
Σαν ηφαίστειο που… ξυπνά!
Σαν ηφαίστειο που… ξυπνά!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved