«Αυτοδιοίκητο στην διαιτησία»
Το πρωτάθλημα έλαβε τέλος, τα play offs το ίδιο, ωστόσο η μουρμούρα για τη διαιτησία, όπως κάθε χρόνο άλλωστε δεν λέει να κοπάσει.
Αντιθέτως, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και επειδή τίποτα στον ορίζοντα δεν φαίνεται να αλλάζει, την ίδια κουβέντα θα κάνουμε και του χρόνου και του... παραχρόνου και ένας Θεός ξέρει μέχρι πότε.
Το Onsports επικοινώνησε με τον καθηγητή διαιτησίας Περικλή Βασιλάκη και μας κατέθεσε την άποψή του, για τα όσα είδαμε φέτος από τους διαιτητές, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρξει βελτίωση τη νέα χρονιά, καθώς και για τον τελικό του Champions League ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
-Πως είδατε φέτος τη διαιτησία, υπήρξε βελτίωση σε σχέση με την περσινή χρονιά;
«Δεν πήγε καθόλου καλά. Όταν είχαμε τόσες παραπομπές διαιτητών, συνεχείς τιμωρίες και παράπονα από τις ομάδες πως μπορούμε να πούμε πως βελτιώθηκε. Πήγε χειρότερα από πέρυσι και το άσχημο είναι πως είδαμε λάθη από έμπειρους διαιτητές που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα γίνουν. Απλά επειδή ο πρωταθλητής βγήκε σχετικά γρήγορα, δεν ασχοληθήκαμε αρκετά με τα λάθη της κορυφής. Όμως ακόμα και στα play offs, είδαμε κακές διαιτησίες και δυστυχώς δεν βλέπω πως μπορούν να εκλείψουν αυτές».
-Ποιες προτάσεις θα καταθέσετε για την βελτίωση της διαιτησίας;
«Όσες προτάσεις και να έχω κάνει μέχρι σήμερα δεν εισακούγονται. Όσο η ΕΠΟ συντηρεί αυτό το κακό σύστημα, του τύπου τα ελέγχω όλα εγώ, σε διαιτησία και ποδόσφαιρο δεν πρόκειται να δούμε προκοπή. Ούτε πιστεύω πως αν η διαιτησία γίνει από ερασιτεχνική επαγγελματική, θα υπάρξει βελτίωση, όσο η νοοτροπία των παραγόντων παραμένει η ίδια. Η λύση είναι μια: Να υπάρξει το Αυτοδιοίκητο στην διαιτησία και όχι στην ΕΠΟ. Ας παίρνουν επιτέλους οι διαιτητές αποφάσεις για τους ίδιους και όχι όσοι είναι έξω από τον χορό».
-Οι Έλληνες διαιτητές είναι τόσο κακοί, ή η πίεση τους κάνει να δείχνουν έτσι;
«Δεν θεωρώ πως ο Έλληνας διαιτητής δεν έχει ταλέντο ή δεν έχει ικανότητες το αντίθετο. Όμως όταν δέχονται πιέσεις από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες , δεν είναι εύκολο γι’ αυτούς να παίξουν ανεπηρέαστοι. Οι διαιτητές και αυτό είναι η μεγαλύτερη πληγή, δεν δίνουν λόγο στα ανώτερους τους, αλλά στους παράγοντες».
-Είναι θετικό βήμα αυτό που εφαρμόζει η ΟΥΕΦΑ στο Europa League, με τους δύο επιπλέον βοηθούς; Πρέπει να εφαρμοστεί αυτό και στην Ελλάδα;
«Σίγουρα είναι ένα θετικό βήμα, ώστε στο μέλλον να δούμε καλύτερες διαιτησίες με λιγότερα λάθη, αφού και στην Ευρώπη βλέπουμε κραυγαλέα λάθη, με γκολ που δεν περάσανε τη γραμμή και άλλα πολλά. Βέβαια για την Α’ και Β’ Εθνική στην χώρα μας, κάτι τέτοιο θα ήταν πολυτέλεια και δεν ξέρω κατά πόσο θα έλυνε το πρόβλημα. Εδώ υπάρχει έλλειψη διαιτητών τώρα, φανταστείτε να χρειαζόμαστε δύο επιπλέον ανθρώπους σε κάθε παιχνίδι. Θα υπάρξει και θέμα κόστους, αφού τα χρήματα που θα απαιτούνται θα είναι περισσότερα. Φυσικά τέσσερα μάτια επιπλέον θα δώσουν μεγαλύτερη σιγουριά, όμως αν δεν σταματήσει η πίεση από διάφορους παράγοντες τα λάθη δε θα εκλείψουν».
-Καλώς υπάρχει τόση καχυποψία από τους Έλληνες φιλάθλους για τη διαιτησία;
«Όχι μόνο καλώς, κάλλιστα τόσο στους φιλάθλους όσο και στους παράγοντες των ομάδων. Και αυτό γιατί οι ηγέτες της διαιτησίας δεν φρόντισαν να προστατεύσουν το προϊόν τους, όπως κάνει στο εξωτερικό η ΟΥΕΦΑ με το Champions League. Εδώ ολόκληρη Ρεάλ, είχε παράπονα για τις κάρτες που δέχτηκε στο παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα και κανείς δεν τόλμησε να αμφισβητήσει την ορθότητα των αποφάσεων. Αυτό συμβαίνει διότι οι άνθρωποι της ΟΥΕΦΑ σηκώνουν ένα ολόκληρο τείχος προστασίας γύρω από τους διαιτητές και το σημαντικότερο υπάρχει σεβασμός στο πρόσωπό τους».
-Ποιον βλέπετε νικητή στη σημερινή «τιτανομαχία» Μπαρτσελόνα- Μάντσεστερ;
«Δεν θέλω να κάνω προγνωστικά για την έκβαση της σημερινής αναμέτρησης. Παίζουν δύο ισάξιες ομάδες, με δύο πολύ καλούς προπονητές. Πολλοί λένε πως επειδή η Γιουνάιτεντ θα αγωνιστεί στο νησί έχει το προβάδισμα, όμως η Μπαρτσελόνα όπως και να το κάνουμε έχει ποδοσφαιριστές που δεν πιστεύω ότι θα επηρεαστούν από το γεγονός αυτό. Αυτό που περιμένω να δω είναι η διαιτησία του Ούγγρου Κασάι που ενώ δεν έχει το μεγάλο όνομα στο χώρο, η ΟΥΕΦΑ τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε τη δυνατότητα να διευθύνει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χρονιάς».
Γιώργος Στολιδάκης