Η ιστορία της «Μαύρης Θύελλας»
Με αφορμή την άνοδο της Καλαμάτας στην Football League 2, το OnSports θυμάται τις καλές και τις κακές στιγμές, στην ιστορία της «Μαύρης Θύελλας».
Η ομάδα της Καλαμάτας, ιδρύθηκε το 1967 μετά από αναγκαστική συγχώνευση δύο ποδοσφαιρικών σωματείων της πόλης και συγκεκριμένα του Ομίλου και του Απόλλων Καλαμάτας, κάτι το οποίο υπέβαλε το δικτατορικό καθεστώς. Αρχικά, ως έμβλημα του σωματείου επιβλήθηκε από τη δικτατορία ο μυθικός φοίνικας, τον οποίο η ομάδα κατάργησε το 1974.
Στην δεκαετία του 1970, υπήρξε η πρώτη χρυσή περίοδος του συλλόγου, με πρόεδρο τον Λυκούργο Γαϊτανάρο. Το 1972 και το 1974 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής και αγωνίστηκε για δύο περιόδους στην «μεγάλη» κατηγορία. Μετά από αυτές τις διακρίσεις, ακολούθησε μια συνεχείς περίοδος παρακμής, κατά την οποία ο σύλλογος υποβιβαζόταν συνεχώς, φθάνοντας ως την Α΄ τοπική κατηγορία της Μεσσηνίας.
Η ανοδική πορεία
Στη συνέχεια άρχισε να ανεβαίνει σταδιακά τις κατηγορίες και το 1995 επανήλθε στην Α΄ Εθνική, με πρόεδρο αυτή την φορά τον Σταύρο Παπαδόπουλο.
Η σεζόν 1999-2000 θεωρείται η πιο επιτυχημένη στην ιστορία του συλλόγου, καθώς στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, πέτυχε μερικές εντυπωσιακές νίκες, απέναντι σε μεγάλες ομάδες όπως ο Άρης, η Προοδευτική και η Παναχαϊκή.
Την ίδια χρονιά τερμάτισε στην 9η θέση του πρωταθλήματος με 44 βαθμούς, χάνοντας μόλις για ένα βαθμό τη συμμετοχή της στους αγώνες μπαράζ για την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, κερδίζοντας παράλληλα την συμμετοχή της στο Κύπελλο Ιντερτότο, όπου είναι και η μοναδική συμμετοχή της «Μαύρης Θύελλας» σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Ιστορικός αγώνας για την Καλαμάτα, είναι με την ομάδα της Τσμελ Μπιλσάτι(ομάδα Τσεχίας) το καλοκαίρι του 2000, όπου τον αντιμετώπισε στον 3ο γύρο του Ινερτότο και αποκλείστηκε με δυο ήττες.
Την ίδια όμως σεζόν, έκανε ονειρική πορεία στο Κύπελλο Ελλάδος, φτάνοντας ως τα ημιτελικά, καθώς αποκλείστηκε από τον Ιωνικό.
Ελεύθερη... πτώση
Μετά την αποχώρηση του προέδρου της ομάδας Σταύρου Παπαδόπουλου, η Καλαμάτα υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική και στη συνέχεια τα ηνία ανέλαβε ο Γιώργος Γρηγορόπουλος, ο οποίος ποτέ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί οικονομικά στις υποχρεώσεις του συλλόγου. Αποτέλεσμα, το 2010 να υποβιβαστεί από τη Β΄ εθνική και την επόμενη σεζόν να μην καταφέρει να δηλώσει συμμετοχή ούτε στην Γ΄ Εθνική, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η ΠΑΕ.
Το καλοκαίρι του 2010 δεν υπέβαλε δήλωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής κατηγορίας στην Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου και υποβιβάστηκε μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΕΠ στις 13-08-2010, στην Δ’ Εθνική.
Την τύχη του συλλόγου, ανέλαβε η διοίκηση του ερασιτεχνικού σωματείου, δηλώνοντάς την στη Δ΄ Εθνική για τη σεζόν 2010-11, με προπονητή τον παλιό ποδοσφαιριστή της Καλαμάτας, Έλβιο Μάνα, που κατάφερε να ανεβάσει την ομάδα στην Football League 2.
Σπουδαίοι ποδοσφαιριστές
Την φανέλα της Καλαμάτας έχουν φορέσει παίκτες που δέσποσαν το Ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ ο μεγαλύτερος εν ενεργεία Έλληνας ποδοσφαιριστής, είναι ο Νίκος Λυμπερόπουλος που μέχρι και σήμερα αγωνίζεται στην ΑΕΚ, ενώ ο Ντέρεκ Μπόατεγκ από τους ξένους, αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Ισπανίας με την φανέλα της Χετάφε.
Την ασπρόμαυρη φανέλα έχουν φορέσει επίσης οι Φρατζέσκος, Μάρκος, Γεωργαμλής, Χάγκαν, Μπόατεγκ, Οφορίκουε, Γεωργέας, Κωστούλας, Κουτσουρές, Μπαχράμης,Μπελεβώνης.
Καλαματιανοί… μύθοι…
Εκτός από σπουδαίους ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει την ασπρόμαυρη φανέλα, φαίνεται πως άλλοι τόσοι και ακόμη μεγαλύτεροι παίκτες έχουν απορριφθεί.
Φήμες λένε, πως σε ηλικία 15 ετών, ένας Βραζιλιάνος είχε προταθεί στην Καλαμάτα, ο οποίος απορρίφθηκε ως μη ικανός. Το όνομά του στη συνέχεια γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Ρονάλντο(!), που πρόσφατα κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
Μια άλλη… γκάφα, έχει να κάνει με την περίπτωση ενός άλλου Βραζιλιάνου το 1996. Αυτή τη φορά όμως, η μεταγραφή δεν προχώρησε λόγω υπερβολικών χρημάτων (500.000 $) που ζητούσε ο μάνατζέρ του. Το όνομά αυτού; Ζουνίνιο Περναμπουκάνο.
Και φτάνουμε στο 1998, όπου ο πρόεδρος της ομάδας Σταύρος Παπαδόπουλος, έφερε στην Καλαμάτα ένα ταλαντούχο ποδοσφαιριστή από την Βραζιλία, τον Χίλτον, ο οποίος δεν έκανε καριέρα λόγω σοβαρού τραυματισμού. Μαζί του όμως δοκιμάστηκε και ο ξάδερφός του, ο οποίος λόγω κακής σωματοδομής επέστρεψε στην Βραζιλία και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στην Παρί Σεν Ζερμέν, Μπαρτσελόνα, Μίλαν και πρόσφατα στην Σάο Πάολο. Ο γνωστός σε όλους Ροναλντίνιο.