Συμβιβασμός που εξυπηρετεί συμφέροντα το Μουντιάλ με 48 ομάδες
SHARE

Συμβιβασμός που εξυπηρετεί συμφέροντα το Μουντιάλ με 48 ομάδες

Συζητήσεις, ενθουσιασμό αλλά και προβληματισμό, έχει προκαλέσει η πρόταση του νέου προέδρου της FIFΑ, Tζάνι Ινφαντίνο, το Μουντιάλ στο μέλλον να γίνεται με 48 ομάδες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει άρθρο της γερμανικής ιστοσελίδας Tagesschau, πρόκειται για ένα συμβιβασμό που εξυπηρετεί πολλά συμφέροντα.

Από το 2026 και μετά, το Μουντιάλ, σύμφωνα με τον Ινφαντίνο, θα έχει τις διπλάσιες ομάδες σε σχέση με την περίοδο 1986-1994, 16 περισσότερες μετά το 1998, όταν στη Γαλλία παρουσιάστηκαν 32 εθνικές στην τελική φάση. Με την ιδέα του, που παρουσίασε σε διάλεξη σε Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά στην Κολομβία, τη Δευτέρα, ο Ινφαντίνο επιδιώκει να δημιουργήσει προφανώς μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των μεγάλων και των μικρών ομοσπονδιών.

Οι ισχυρές αναζητούν …ανακούφιση, οι αδύνατοι θέλουν μια ευκαιρία. Στις κορυφαίες ομοσπονδίες, ιδίως οι σύλλογοι έχουν μεγάλες επιφυλάξεις για οποιαδήποτε επέκταση. Τα μεγάλα τουρνουά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους συλλόγους. Οι παίκτες επιστρέφουν κουρασμένοι, και ο κίνδυνος τραυματισμού είναι υψηλός.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιβαρύνουμε τους παίκτες, αλλά πρέπει να τους ανακουφίσουμε» , δήλωσε ο Καρλ Χαίντς Ρουμενίγκε, στην αρχή του χρόνου, πριν ακόμα την εκλογή του Ινφαντίνο. «Η FIFA πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την υγεία των παικτών». Η πρόταση με 48 ομάδες είναι φυσικά σε πλήρη αντίθεση.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι μικροί, που βλέπουν ως ευκαιρία την συμμετοχή σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο: «Περισσότερες χώρες και περιοχές του κόσμου θα ήταν τότε πιο ευτυχισμένες,» είπε ο Ινφαντίνο. Ακόμα και ο προπονητής της Γερμανίας Γιοακίμ Λεβ , σε μια συνέντευξη του στην Welt am Sonntag, είπε ότι, παρά την άρνησή του στην επέκταση δείχνει «απολύτως κατανόηση ιδιαίτερα για τα μικρότερα έθνη που μπορούν έτσι να εισέλθουν σε αυτή την μεγάλη διοργάνωση».

Η πρόταση του Ινφαντίνο, είναι ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Ένα ζήτημα είναι με την αύξηση των αγώνων, σε προκριματική και τελική φάση: 209 ομοσπονδίες έχουν ομάδες τους στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία. Το 1990 ήταν 110, το 1966 71 ομάδες. Από το 1990, η FIFA ενίσχυσε τον αριθμό των μελών-ενώσεών της σε 171-211, το 2016 προστέθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο και το Γιβραλτάρ.

Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με την προτεινόμενη φόρμουλα θα σήμαινε 80 παιχνίδια αντί 64, δηλαδή 16 περισσότερα παιχνίδια. Είναι επίσης 16 άλλες ημερομηνίες μετάδοσης και εμπορίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων , που είναι η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος . Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 υπήρχαν έσοδα 2.4 δισεκατομμύρια δολάρια. Γίνεται αντιληπτό, ότι το «Μουντιάλ με 48 ομάδες, θα φέρει αύξηση των συγκεκριμένων εσόδων,» όπως είπε και ο Ινφαντίνο.

Ο δεύτερος σκοπός της πρότασης, θα μπορούσε επίσης να είναι η εξαργύρωση μιας υπόσχεση. Γιατί μία …ψήφος από την Αρούμπα ή Αγία Λουκία στις εκλογές της FIFA, δεν είναι λιγότερο πολύτιμη από εκείνες της Αγγλίας η της Γερμανίας. Πριν από την εκλογή του το Φεβρουάριο 2016, ο Ινφαντίνο υποσχέθηκε την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και την ενίσχυση των μικρών ομοσπονδιών από 2,05 σε 5 εκτ δολάρια. Μια αύξηση , που αποτελούσε ένα δημοφιλές μέσο για την εξασφάλιση ψήφων, στα χρόνια του Μπλάτερ.

Κύπελλο Ελλάδας: Εύκολα στους «16» ο Αστέρας Τρίπολης
Κύπελλο Ελλάδας: Εύκολα στους «16» ο Αστέρας Τρίπολης
GNTM: Μπουρλότο η Μικαέλα Φωτιάδη! Την έκραξαν στο instagram και δείτε την απάντησή της
GNTM: Μπουρλότο η Μικαέλα Φωτιάδη! Την έκραξαν στο instagram και δείτε την απάντησή της
ΑΕΚ: Πλήγμα με Οικονόμου, επιστρέφει το 2019
ΑΕΚ: Πλήγμα με Οικονόμου, επιστρέφει το 2019
806 άλογα, 346 τελική ή αλλιώς McLaren N-Largo
806 άλογα, 346 τελική ή αλλιώς McLaren N-Largo


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies