Ρίο 2016: «Ο Γιαννιώτης είναι ο μεγαλύτερος όλων των εποχών»
«Ο Σπύρος Γιαννιώτης έγραψε ιστορία στο χώρο της κολύμβησης ειδικότερα και του αθλητισμού γενικότερα. Απέδειξε αναμφισβήτητα ότι είναι ο μεγαλύτερος όλων των εποχών».
Αυτό τόνισε ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, με δήλωσή του από το Ρίο, με αφορμή το ασημένιο μετάλλιο του 36χρονου κολυμβητή στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα. Ο πρόεδρος της ΚΟΕ πρόσθεσε για τον Γιαννιώτη ότι «... παράλληλα επέδειξε πρωτοφανές ήθος για τα δρώμενα του αθλητισμού. Το έχει επιδείξει επί σειρά ετών με τον αψεγάδιαστο χαρακτήρα του. Το απέδειξε μια ακόμα φορά χθες με τις δηλώσεις του για τον Ολλανδό συναθλητή του που πήρε το χρυσό. Τα συγχαρητήρια είναι το λιγότερο που μπορούν να του αποδοθούν. Ο Σπύρος Γιαννιώτης μένει στην ιστορία με "χρυσά γράμματα". Κλείνει μια μακρόχρονη σπουδαία καριέρα με ό,τι σπουδαιότερο. Ένα Ολυμπιακό μετάλλιο».
Και ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος κατέληξε: «Σπύρο, σου στέλνω ένα μήνυμα. Δεν σε σκεφτόμαστε μόνο για τη στιγμή της επιτυχίας σου. Θα σε θυμόμαστε για πάντα. Όσα πέτυχες είναι διαχρονικά και δύσκολα θα τα πετύχει άλλος αθλητής-κολυμβητής στο μέλλον».
Για τη μεγάλη επιτυχία του Γιαννιώτη μίλησε και ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Δημήτρης Σαρακατσάνης, δηλώνοντας ευτυχισμένος. «Με τις επιτυχίες που είχε πετύχει σε όλη την αθλητική του καριέρα, θα ήταν άδικο γι' αυτόν να εγκατέλειπε την ενεργό δράση χωρίς την κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία από ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και να το πω έτσι, ήταν και το δικό μου απωθημένο. Το κατέκτησε ο Σπύρος και μας έδωσε μεγάλη χαρά. Πιστεύω πως αυτό το μετάλλιο θα είναι προπομπός για άλλα. Πιστεύω πως αυτό θα ανοίξει την πόρτα και για τους υπόλοιπους αθλητές, όπως είχε γίνει με το μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου και από τότε ακολούθησαν άλλα 18 μετάλλια. Είναι αυτό που έλειπε πνευματικά από τους αθλητές. Είναι αυτό το πρώτο, το δύσκολο. Νομίζω ότι ένα σχέδιο που είχε αναπτυχθεί στην κολύμβηση από την Ομοσπονδία φέρνει καρπούς. Θέλαμε ένα μετάλλιο και στην κολύμβηση. Πήγαινα στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και να το πω έτσι... ζήλευα. Έλεγα, γιατί να μην πάρουμε κι εμείς ένα μετάλλιο. Κι αυτό έγινε με τον Σπύρο Γιαννιώτη και πιστεύω πως δεν θα είναι ούτε το μόνο, ούτε το τελευταίο. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον» δήλωσε ο Δ. Σαρακατσάνης και πρόσθεσε: «Είμαι ευτυχισμένος που δικαιώθηκε. Είναι κάτι που κυνηγούσε. Δικαιώθηκε γιατί το άξιζε. Είναι δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, είναι πρωταθλητής Ευρώπης, έχει κατακτήσει πάρα πολλά μετάλλια στην τεράστια καριέρα του και πήρε και αυτό που του έλειπε. Το πίστευα πάρα πολύ. Είναι ένα άτομο που το κυνηγούσε με "λύσσα". Είχε γίνει αυτοσκοπός. Ξέρω ότι είχε δουλέψει πάρα πολύ, μιλώντας με τον κ. Γέμελο».
Ο γενικός γραμματέας της ΚΟΕ δεν ήταν αντίθετα το ίδιο ευχαριστημένος από την παρουσία των αθλητών της "κλασικής" κολύμβησης στο Ρίο. «Περίμενα να βρισκόμαστε σε κάποιους τελικούς, τουλάχιστον σε δύο, γιατί έχουμε πολύ καλούς αθλητές και από αυτήν την πλευρά είμαι λίγο απογοητευμένος. Πιστεύω πως δεν ήμασταν έτοιμοι να το διαχειριστούμε ψυχολογικά. Μετά από αυτό το μετάλλιο πιστεύω πως τα πράγματα θα αλλάξουν και θα δοθεί μια ψυχολογική ώθηση στους αθλητές μας. Γιατί τον γνωρίζουν τον Σπύρο, ξέρουν τη δύναμη του, αλλά και τις αδυναμίες του –γιατί κανείς δεν είναι τέλειος. Ο Σπύρος άνοιξε το δρόμο. Και στο πόλο νομίζω ότι ισχύει ό,τι και για το κολύμπι. Πιστεύω πως, όταν γίνει η αρχή με ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, κι εκεί θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες επιτυχίες. Η παρουσία των κοριτσιών στη συγχρονισμένη κολύμβηση ήταν καλή. Βέβαια εκεί δεν υπάρχει μέτρο και χρονόμετρο και τα κριτήρια είναι υποκειμενικά, οπότε δεν μπορώ να κρίνω αν το αποτέλεσμα είναι δίκαιο. Πάντως έκαναν μια πολύ καλή προσπάθεια».