Αυτοί οι ιδιοκτήτες θα λάβουν επιστροφή προστίμων για αδήλωτα τετραγωνικά

Αυτοί οι ιδιοκτήτες θα λάβουν επιστροφή προστίμων για αδήλωτα τετραγωνικά

Λύση στο θέμα με τις άδικες και «βαριές» αναδρομικές επιβαρύνσεις έως 200% στους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκάλυψαν τα «αδήλωτα τετραγωνικά» στους Δήμους την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου του 2022 δίνει διάταξη που περιλαμβάνεται σε υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι λόγω «νομοθετικού κενού» κλήθηκαν να καταβάλλουν αναδρομικά δημοτικά τέλη και πρόστιμα σε βάθος 14 ετών σε αντίθεση με τους υπόλοιπους οι οποίοι απαλλάχτηκαν.

Μάλιστα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα πάρουν πίσω τα ποσά που πλήρωσαν αφού προηγουμένως υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Δήμο όπου βρίσκεται το ακίνητο συνοδευόμενη με τα απαραίτητα στοιχεία και παραστατικά που να αποδεικνύουν την επιβάρυνση.

Ειδικότερα η νέα διάταξη ορίζει ότι «η παράταση που δόθηκε έως τις 30.6.2022 για την υποβολή δηλώσεων ορθών στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας και της χρήσης ακινήτου δημοτών με διαγραφή του συνόλου των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και με την υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1.1.2020 μέχρι την ημερομηνία δήλωσης με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος καταλαμβάνει, για λόγους χρηστής διοίκησης και ίσης μεταχείρισης, και τις δηλώσεις με ορθά στοιχεία που υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1ης.1.2022 έως και τις 23.3.2022, δηλαδή την προηγούμενη της ημερομηνίας δημοσίευσης του ν. 4915/2022». Επίσης προβλέπει ότι τα «χρηματικά ποσά που κατέβαλαν οι πολίτες, πέραν των οφειλομένων σύμφωνα με τα άρθρα 66 του ν. 4830/2021 και 18 του ν. 4915/2021 επιστρέφονται κατόπιν αίτησής τους».

Στο μεταξύ «δεύτερη ευκαιρία» έως τις 30 Ιουνίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να αποκαλύψουν στους Δήμους τα "αδήλωτα τετραγωνικά" ή να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους χωρίς να επιβαρυνθούν με αναδρομικές χρεώσεις τελών και προστίμων. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η προθεσμία να παραταθεί για ένα ακόμα μήνα.

Όσοι έχουν ανοιχτές υποθέσεις με τους Δήμους για τα ακίνητα τους θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων στους δήμους λειτουργεί στην διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.Όσοι δηλώσουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων που φθάνουν μέχρι και το 200% για τις χρονικές περιόδους πριν από το 2020.Με την υποβολή της δήλωσης θα υπάρξει προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα υποβολήςΔεν χρειάζεται όλοι οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή και όσα ακίνητα έχουν στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.Τα ποσά για τα αδήλωτα τετραγωνικά μπορούν να εξοφληθούν σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας τα 10 ευρώ εφόσον πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για νομικά πρόσωπα.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr



Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved