Αυτοί είναι οι λόγοι που το πράσινο τσάι πρέπει να μπει ASAP στη ζωή σου

Αυτοί είναι οι λόγοι που το πράσινο τσάι πρέπει να μπει ASAP στη ζωή σου

Ένα… ταπεινό φλιτζάνι τσάι, μπορεί να «κρύβει» πολλές απαντήσεις.

Όχι μόνο είναι το εθνικό ρόφημα της Μεγάλης Βρετανίας και η αγαπημένη συνήθεια της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά μπορεί να γίνει μία ευχάριστη «παρέα» με την οποία θα καταπολεμήσεις ένα δύσκολο απόγευμα που σε κρατάει κολλημένο στο γραφείο.

Το μαύρο, το πράσινο και το oolong τσάι, προέρχονται και τα τρία από το ίδιο φυτό, το Camellia Sinensis και αυτό το οποίο τα διαφοροποιεί μεταξύ τους είναι ο αριθμός των φύλλων που χρησιμοποιούνται και ο τρόπος που ζυμώνονται. Το μαύρο είναι πλήρως ζυμωμένο, το oolong λίγο λιγότερο ενώ, το πράσινο τσάι δεν έχει υποστεί καμία ζύμωση. Αυτό άμεσα μας οδηγεί και στο συμπέρασμα πως το πράσινο, μίας και είναι σχετικά ακατέργαστο, είναι το πιο ευεργετικό για την υγεία μας.

Το πράσινο τσάι προέρχεται από τα βουνά της Ανατολικής Ασίας, όπου καλλιεργείται σε χαμηλό υψόμετρο και συλλέγεται με το χέρι. Αν και στους διαδρόμους του super market δύσκολα θα μπορέσεις να βρεις φρέσκα φύλλα τσαγιού, σε μικρότερα συνοικιακά μαγαζιά που εμπορεύονται μπαχάρια, θα ανακαλύψεις εξαιρετικές ποιότητες πράσινου τσαγιού. Γιατί να το κάνεις αυτό; Παρακάτω έχουμε μαζέψει πέντε λόγους που αναμφίβολα θα σε πείσουν να το εντάξεις στη διατροφή σου.

Δίνει ώθηση στον μεταβολισμό μας

Είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστό πως το πράσινο τσάι είναι ένας φυσικός τρόπος να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας. Μην ξεχνάς πως ένας μεταβολισμός σε… εγρήγορση, μπορεί και «καίει» γρηγορότερα θερμίδες, μειώνοντας σταδιακά το σωματικό λίπος του οργανισμού. Αυτό οφείλεται στην καφεΐνη που εμπεριέχει το τσάι, η οποία μας κάνει πιο υπερκινητικούς. Επιπλέον, το αντιοξειδωτικό EGCG το οποίο περιλαμβάνει, βοηθάει στη μεταφορά και την απομάκρυνση του λίπους μέσω της βέλτιστης κυκλοφορίας του αίματος.

Προστατεύει την καρδιά

Καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, αρτηριακή πίεση, αυτές είναι μόνο μερικές από τις παθήσεις που το πράσινο τσάι μπορεί να καταπολεμήσει, ρυθμίζοντας ουσιαστικά τα ποσοστά της χοληστερίνης στο αίμα. Συγκεκριμένα, το πράσινο τσάι αυξάνει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών, τα οποία λειτουργούν προστατευτικά έναντι της οξείδωσης που προκαλεί η χοληστερόλη. Δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα αρκούν για να «καθαρίσει» το αίμα.

Βοηθάει αποτελεσματικά στη συγκέντρωση

Την επόμενη φορά που θα είσαι έτοιμος να παραγγείλεις τον δεύτερο ή τον τρίτο καφέ της ημέρας, να θυμάσαι πως το τσάι είναι η καλύτερη εναλλακτική που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια ακόμη και τον πιο «δυνατό» espresso. Διαθέτει ένα συνδυασμό διεγερτικών, όπως καφεΐνη, θεοφυλλίνη, θεοβρωμίνη τα οποία βοηθούν στην καλύτερη εστίαση του εγκεφάλου και συγχρόνως δίνουν και ένα επιπλέον boost στη διάθεση μας! Το πράσινο τσάι επίσης, είναι μία πλούσια πηγή σε θεανίνη, ένα αμινοξύ το οποίο έχει εξαιρετικά ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό μας σύστημα.

Μειώνει τα επίπονα συμπτώματα της προπόνησης

Το πράσινο τσάι είναι ο καλύτερος και πιο δραστικός τρόπος να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα που σε βασανίζουν έπειτα από μία προπόνηση υψηλών εντάσεων. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά τα οποία «επουλώνουν» τις φλεγμονές και απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από τις τραυματισμένες περιοχές, επιταχύνοντας έτσι και την ανάρρωσή τους. Οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή και οι κατεχίνες, είναι τα ισχυρά συστατικά που χρειάζεσαι απαραίτητα μετά το γυμναστήριο.

Είναι μυστικό… μακροζωίας

Πέρα από όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, το πράσινο τσάι είναι ο «σύμμαχος» μας για μία μακροβιότερη ζωή. Η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού είναι ένας φυσικός τρόπος να μειώσεις τις πιθανότητες σε πολλές από τις επικίνδυνες ασθένειες όπως το Alzheimer, το Parkinson, ο καρκίνος ή ο διαβήτης. Πιο συγκεκριμένα, πέντε φλυτζάνια πράσινο τσάι ημερησίως, δίνουν 76% λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας σε περίοδο έξι χρόνων.



Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Τελικός» για την ισοφάριση στο ΟΑΚΑ - Η ώρα και το κανάλι
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Τελικός» για την ισοφάριση στο ΟΑΚΑ - Η ώρα και το κανάλι
Με πόνους στο στήθος στο νοσοκομείο ο Τέβες
Με πόνους στο στήθος στο νοσοκομείο ο Τέβες
Αρχίζει καριέρα προπονητή ο Φαν Πέρσι
Αρχίζει καριέρα προπονητή ο Φαν Πέρσι
Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved