Η έλλειψη επικοινωνίας δεν επισπεύδει μόνο ένα χωρισμό, αλλά και… το θάνατο

Η έλλειψη επικοινωνίας δεν επισπεύδει μόνο ένα χωρισμό, αλλά και… το θάνατο

Ίσως μετά από λίγο καιρό η επικοινωνία με τη σύντροφό σου να γίνεται πιο δύσκολη.

Λίγο η πίεση στο γραφείο, λίγο τα έξοδα που τρέχουν, λίγο το άγχος της καθημερινότητας, σε κάνουν σταδιακά να κλείνεσαι στον εαυτό σου, να μη μιλάς και κατά συνέπεια να αποξενώνεσαι μέσα στη σχέση σου. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όμως, μία τέτοια εξέλιξη δεν επισπεύδει μόνο ένα χωρισμό, αλλά και.. το θάνατο!

Ανάγκη για επικοινωνία

Οι Σκωτσέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με συντρόφους, που είχαν σταματήσει να είναι δεκτικοί στο να ακούν τα προβλήματα του άλλου, είχαν 42% μεγαλύτερη πιθανότητα να ταξιδέψουν για τον… άλλο κόσμο πριν την ώρα τους, εξαιτίας συσσώρευσης άγχους. Αυτό το άτιμο το στρες συνδέεται με τουλάχιστον έξι αιτίες θανάτου, μεταξύ των οποίων, τα εμφράγματα, ο καρκίνος, η κίρρωση του ήπατος, οι πνευμονολογικές παθήσεις, τα ατυχήματα και οι αυτοκτονίες.

epikoinwnia2

Το καλύτερο αγχολυτικό

Η επικοινωνία μέσα σε μία σχέση, σύμφωνα με τους ειδικούς, λειτουργεί ως το καλύτερο αγχολυτικό και είναι το μυστικό της μακροβιότητας. Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες παρακολούθησαν την κατάσταση της υγείας 1.200 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών, που είχαν κάποιον ερωτικό σύντροφο στη ζωή τους τα τελευταία 20 χρόνια.

Τα αποτελέσματα φανέρωσαν ότι τα άτομα, που είχαν έναν άνθρωπο, τον οποίο, εκτός από ερωτικό σύντροφο, τον έβλεπαν και ως ψυχολογικό στήριγμα σε καθημερινή βάση, ασθένησαν πολύ λιγότερες φορές και δεν παρουσίασαν κάποια από τις προαναφερθείσες παθήσεις.

Τροφή για σκέψη

Τις περισσότερες φορές η σημασία της επικοινωνίας γίνεται αισθητή κυρίως διά της… απουσίας της. Διαφορετικά επικοινωνούμε με ένα συνάδελφο, έναν πελάτη, ένα γνωστό, ένα συγγενή ή ένα φίλο και αλλιώς με έναν ερωτικό σύντροφο.

epikoinwnia3

Όσο πιο κοινωνικού τύπου είναι η επικοινωνία, τόσο περισσότερο τυπική θα είναι, καθώς επίσης και πιο αποστασιοποιημένη από ενδόμυχες, προσωπικές ανάγκες. Όταν, όμως, το πρόσωπο με το οποίο αλληλεπιδρούμε είναι σημαντικό για εμάς, αναζητούμε μια πιο ουσιαστική, υπαρξιακή επικοινωνία επαφή, η οποία μας προσφέρει αυτό το αγχολυτικό που χρειαζόμαστε.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που έχεις στη ζωή σου έναν σύντροφο που αντί να λειτουργεί ως «αγχολυτικό» καταλήγει να είναι περισσότερο τοξικός από όσο μπορείς να αντέξεις, ίσως η έρευνα αυτή να είναι μια πολύ καλή αφορμή για να ξεκινήσεις μία κουβέντα που ίσως «σώσει» ζωές. Τη δική σου ή/και τη δική της.



O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved