Υπάρχουν 4 λόγοι να σου «ανεβεί» αμέσως το αίμα στο κεφάλι

Υπάρχουν 4 λόγοι να σου «ανεβεί» αμέσως το αίμα στο κεφάλι

Συνήθως όταν αναφερόμαστε στο θυμό συνηθίζουμε να λέμε τι είναι αυτό που μας θυμώνει, πώς καταλήγουμε να το εκφράζουμε και αν τελικά το εκφράζουμε.

Πολλοί ισχυρίζονται πως ο θυμός είναι «εχθρός» της ευεξίας, αλλά όσοι το πιστεύουν μάλλον δεν έχουν νιώσει αυτό το απελευθερωτικό συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν αποφασίσει επιτέλους να εξωτερικεύσει με λέξεις όλα εκείνα που του έχουν όντως «ανεβάσει» το αίμα στο κεφάλι.

Ο θυμός ωστόσο, εκτός από το να μας μεταμορφώνει σε ανεξέλεγκτα οργισμένα τέρατα, μπορεί -άσχετα με το τι πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος- να αποδειχτεί ωφέλιμος.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Charles Duhigg, ο οποίος πέρασε ένα χρόνο αναζητώντας τι είναι εκείνο που μπορεί να φέρει τους Αμερικάνους στα «άκρα», ο θυμός δεν είναι πάντα κακός, ειδικά όταν στο τέλος εκφράζεται. Επιπλέον, το συναίσθημα του θυμού έχει αποκτήσει ένα αρνητικό πρόσημο κυρίως επειδή έχει συνδεθεί άμεσα με τη βία. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι δύο έννοιες που πρέπει να τις συνδέουμε απαραίτητα. Ο δρ Howard Kassinove, συγγραφέας του βιβλίου Anger Management: The Complete Treatment Guidebook for Practice, εξηγεί πως ο θυμός οδηγεί σε επίθεση μόνο στις 10% των περιπτώσεων ενώ υπογραμμίζει πως πολλές επιθετικές πράξεις προκύπτουν χωρίς να υπάρχει το συναίσθημα του θυμού στο φόντο.

nevra 2

Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε καταγράψει 4 λόγους που αξίζει να πάρεις… ανάποδες.

  1. Ο θυμός σε βοηθάει να γίνεις ξεκάθαρος

Ποιος δεν θέλει να πει μια-δύο λέξεις παραπάνω σε εκείνον τον τύπο που έχει βάλει τα ακουστικά του στο τέρμα και ακούει τις μουσικές του επιλογές όλο το βαγόνι του μετρό; Οι άνθρωποι συνηθίζουν όταν επικοινωνούν τα συναισθήματά τους να χρησιμοποιούν ένα «φίλτρο» που τους κάνει να δείχνουν ασταθείς και αδιάφοροι. Ο θυμός από την άλλη τους επιτρέπει να αφαιρέσουν αυτό το φίλτρο και να που ακριβώς αυτό που αισθάνονται. Με άλλα λόγια, στην προσπάθειά μας να είμαστε ευγενικοί καταλήγουμε να «χανόμαστε» στη μετάφραση. Όταν μπαίνει ο θυμός στη μέση λένε ακριβώς αυτό που σκέφτομαι και είναι πάντα to the point!

  1. Βοηθάει τις διαπραγματεύσεις

Κι όμως! Μπορεί να μοιάζει απίστευτο αλλά μία συζήτηση που προέκυψε από θυμό δεν έχει πάντα τη μορφή τσακωμού. Στο άρθρο του Duhigg, αναφέρεται μία έρευνα του ψυχολόγου Amherst James Averill που αποκαλύπτει πως άνθρωποι, ακόμα και πάνω στην έκρηξη θυμού τους κατάφεραν να επιλύσουν ευνοϊκά το πρόβλημα. Η ίδια η έκφραση του θυμού είχε ως αποτέλεσμα και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές να μπουν στη διαδικασία να ακούσουν την άλλη πλευρά πρόθυμα, να απαντήσουν ειλικρινά και να προσαρμοστούν στη δυσαρέσκεια του άλλου. Φυσικά η ένταση του θυμού είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το παραπάνω αποτέλεσμα.

  1. Ο θυμός μας παρακινεί

Ο θυμός μπορεί να γίνει η αφορμή για να αλλάξει κάποιος, να «γυρίσει» σελίδα στη ζωή του ή να ξεκινήσει κάτι. Ο Duhigg το παρατήρησε αυτό μέσω των Αμερικάνων πολιτικών, οι οποίοι κερδίζουν ερεθίζοντας την οργή των ψηφοφόρων. Είναι για αυτούς ένας τρόπος να τους εμπνεύσουν και στο τέλος να τους ψηφίσουν.

  1. Λειτουργεί καθαρκτικά

Σύμφωνα με την έρευνα του Duhigg, οι άνθρωποι ήταν πολύ πιο αισιόδοξοι αφού είχαν απελευθερώσει το θυμό τους με λόγια. Μπορεί εμείς να έχουμε συνδέσει τη επιθετικότητα με το θυμό, παρόλα αυτά δεν είναι έννοιες άμεσα εμπλεκόμενες μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα, όταν ο εγκέφαλός μας θυμώνει, αισθάνεται το θυμό με θετικό τρόπο. Αν εξετάσουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο την ώρα που εκφράζει το συναίσθημα του θυμού, θα δούμε πως πιο πολύ μοιάζει να βιώνει κάποιο χαρούμενο συναίσθημα. Αυτό συμβαίνει γιατί τη στιγμή που ο θυμός εκφράζεται, το άτομο νιώθει ότι έχει τον έλεγχο, ότι παίρνει δύναμη από κάτι.



Παπαπέτρου στο Onsports.gr: «Ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, ευχαριστούμε τον κόσμο μας»
Παπαπέτρου στο Onsports.gr: «Ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, ευχαριστούμε τον κόσμο μας»
Ρέντη: Στον εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι χούλιγκαν - Απολογούνται οι πρώτοι 10 από τους 67
Ρέντη: Στον εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι χούλιγκαν - Απολογούνται οι πρώτοι 10 από τους 67
Μακάμπι: Εξαιρετικά αμφίβολος για το Game 3 o Μπόλντγουιν -Στην Κροατία για θεραπείες
Μακάμπι: Εξαιρετικά αμφίβολος για το Game 3 o Μπόλντγουιν -Στην Κροατία για θεραπείες
Σαββατοκύριακο με μεγάλα παιχνίδια, αμέτρητες αγορές και σούπερ αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Σαββατοκύριακο με μεγάλα παιχνίδια, αμέτρητες αγορές και σούπερ αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved