Αναντολού Εφές-Μπαρτσελόνα 80-71: Από τον... πάτο στο Final-4 μετά από 18 χρόνια!

Αναντολού Εφές-Μπαρτσελόνα 80-71: Από τον... πάτο στο Final-4 μετά από 18 χρόνια!

Η Αναντολού Εφές ήταν στην τελευταία θέση της Euroleague την περσινή σεζόν, φέτος θα είναι στο Final-4 της Βιτόρια!

Η τουρκική ομάδα διατήρησε την παράδοση που θέλει τους γηπεδούχους να κερδίζουν μια σειρά που κρίνεται στο Game 5, καθώς νίκησαν την Μπαρτσελόνα με 80-71 και με 3-2 προκρίθηκαν στην τελική τετράδα μετά από 14 χρόνια! Συγκεκριμένα, η τελευταία φορά που η Εφές έδωσε το παρών σε Final 4 ήταν το 2001 στο Παρίσι, όπου είχε τερματίσει στην τρίτη θέση. Στον ημιτελικό είχε ηττηθεί από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έφτασε εκείνη τη σεζόν ως την κατάκτηση του τροπάιου.  

Όσον αφορά στο αποψινό ματς, οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν πήγαν τον αγώνα στον γρήγορο ρυθμό που ήθελαν, τον οποίο η Μπαρτσελόνα δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει καθ' όλη τη διάρκεια του ματς. Κάπως έτσι οι γηπεδούχοι μολονότι κυνηγούσαν στο σκορ ως το 17ο λεπτό, στη συνέχεια πήραν τον έλεγχο και με «όπλο» την ευστοχία τους έξω από τα 6μ75 (είχαν 17/39 τρίποντα!) βρέθηκαν ακόμα και στο +11 (68-57 στο 33').

Στο φινάλε χρειάστηκε να δείξουν ψυχραιμία και υπομονή για να αντέξουν στην ύστατη προσπάθεια που έκανε η Μπαρτσα για να επιστρέψει και τα κατάφεραν, δείχνοντας ότι το αξίζουν αυτό το επίτευγμα! Ο Σέιν Λάρκιν με τον Αντριάν Μοερμάν ήταν οι πρώτοι σκόρερ (από 18 πόντους) κι αυτοί που συνέβαλαν τα μέγιστα με τον ερχομό τους το περασμένο καλοκαίρι ώστε η Εφές από την 16η θέση της περασμένη σεζόν να βρεθεί μέσα σε έναν χρόνο στο Final-4 της διοργάνωσης! 

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Μπαρτσελόνα έκανε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στην Πόλη κι είχε ήδη 6 ασίστ στα πρώτα 9 καλάθια! Οι παίκτες του Πέσιτς έπαιξαν απολαυστικό μπάσκετ στο πρώτο δεκάλεπτο και φυσιολογικά μπήκαν από το ξεκίνημα σε θέση οδηγού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «μπλαουγκράνα» έκαναν το μοναδικό τους λάθος στο τελευταίο λεπτό της περιόδου, έχοντας 12/16 σουτ!

Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν στο -7 (21-28 στο 9') αλλά τα τρίποντα των Μίτσιτς και Μπομπουά άλλαξαν το μομέντουμ του αγώνα στη δεύτερη περίοδο! Με τους δύο παίκτες να έχουν σχεδόν τους μισούς πόντους της ομάδας τους (βλ. τους 18 από τους 40), η Εφές ανέτρεψε την κατάσταση και πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με 40-39 (17')!

Οι παίκτες του Αταμάν συνέχισαν να εκτελούν από τα 6μ75, έφτασαν τα 10/19 τρίποντα και πήγαν στα αποδυτήρια, έχοντας διαφορά 5 πόντων (47-42 στο 19'). Το πιο σημαντικό, πάντως, ήταν ότι πήγαν το ματς στον γρήγορο ρυθμό που επιθυμούσαν...

Το πόσο σημαντικός ήταν ο αγώνας μας... θύμισαν για τα καλά οι δύο ομάδες στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου όταν για 2.5 λεπτά κυριάρχησε η δύναμη και καμία δεν μπόρεσε να σκοράρει (είχαν μαζί 0/8 σουτ)!

Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να μείνουν κοντά στο σκορ, με το επιμέρους σκορ της τρίτης περιόδου να είναι 15-14 υπέρ τους αλλά ο ρυθμός ήταν... κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της Εφές! Οι παίκτες του Αταμάν συνέχισαν να βρίσκουν λύσεις έξω από τα 6μ75 και με το 12ο τρίποντο τους, προηγήθηκαν με 57-50 (27'). Ο Λάρκιν ήταν καθοριστικός για την τουρκική ομάδα, η οποία έκανε πολύ καλό ξεκίνημα στο τέταρτο δεκάλεπτο και για πρώτη φορά κάποια ομάδα προηγήθηκε με διψήφια διαφορά.

Συγκεκριμένα, η Εφές έκανε σερί 7-0 και βρέθηκε στο +11 (68-57), με την Μπαρτσελόνα να μένει για πάνω από τρία λεπτά χωρίς πόντο. Οι «μπλαουγκράνα» έκαναν την ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει στα τελευταία λεπτά, όταν με τρίποντο του Ρίμπας ολοκλήρωσε επιμέρους 8-2 και μείωσε σε 75-71!

Με την Μπάρτσα στο -4, ο Σίνγκλετον έκανε λάθος στα 44.1'' κι ο Μοερμάν με τρίποντο (78-71, 29.4'' πριν το τέλος) από τη γωνία έριξε την τελειωτική «μαχαιριά» στους Καταλανούς κι έστειλε την Εφές στον... έβδομο ουρανό και στο Final-4 της Βιτόρια!

Τα δεκάλεπτα: 23-28, 47-42, 61-57, 80-71.

Δείτε τα πλήρη στατιστικά των δύο ομάδων στο gallery...



Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved