Η πλούσια και η πρωτάρα (phs+vds)

Η πλούσια και η πρωτάρα (phs+vds)

Κύπελλο Αγγλίας ετών… 141. Οι αριθμοί προκαλούν δέος στην γηραιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του κόσμου.

Ομάδες που δεν υπάρχουν πια, ομάδες άγνωστες, κάποιες άλλες που σήμερα βολοδέρνουν σε μικρότερες κατηγορίες έχουν να λένε για τις κατακτήσεις τους. Η βουτιά στο παρελθόν αναδεικνύει μόνο και μόνο στο ανάγνωσμα των κλαμπ, την διαχρονική αξία της διοργάνωσης, το σεβασμό των Άγγλων που ζουν και αναπνέουν ποδοσφαιρικά (και) για τα ματς του Κυπέλλου.

Τα τελευταία 15 χρόνια πάντως η μονοτονία των τίτλων από το «τοπ φορ», μόνο μία φορά δεν εμφανίστηκε. Το 2008 στον τελικό μονομάχησαν οι… αντιεμπορικές Πόρτσμουθ και Κάρντιφ, πριν και μετά από αυτό τον τελικό τα τρόπαια μοιράστηκαν η Τσέλσι (5), η Άρσεναλ (4) η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3) ενώ δύο πήρε η Λίβερπουλ. Στο φινάλε της εν εξελίξει σεζόν καμία από αυτές δεν βρίσκονται στο Γουέμπλεϊ. Αντίπαλες δύο πεινασμένες, η Μάντσετσερ Σίτι που μετρά 35 χρόνια ανομβρίας –τελευταίο τρόπαιο το Λιγκ Καπ του 1976- και η Στόουκ Σίτι η οποία φτάνει για πρώτη φορά ως το τέρμα της διαδρομής, στα 148 χρόνια ιστορίας!

Ο τελικός θα γίνει μία εβδομάδα νωρίτερα από τον αρχικό ορισμό. Ο λόγος είναι ότι στο θρυλικό Γουέμπλεϊ, , θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ. Η UEFA απαίτησε να μην γίνει κανένας αγώνας στο λονδρέζικο γήπεδο για 14 μέρες, κάτι που τήρησε ευλαβικά η Ομοσπονδία της χώρας μεταφέροντας το ματς στις 14 του μήνα. Κι επειδή το πρόγραμμα δεν έχει άλλα κενά αναγκαστικά την ίδια ημέρα θα διεξαχθούν και ματς πρωταθλήματος, νωρίτερα βέβαια από την έναρξη του τελικού. Στα ενδιαφέροντα του ματς να σημειώσουμε πως συλλεκτική αξία θα έχουν οι φανέλες που θα φορέσουν οι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Κυπέλλου, καθώς η ομάδα αποφάσισε να τιμήσει την ιστορία της. Αφορμή στάθηκε ένα τηλεγράφημα του 1934 και όλη η ενδυμασία των «πολιτών» θα έχει αναφορές στον τελικό Κυπέλλου κόντρα στην Πόρτσμουθ. Η εταιρία που ντύνει τη Σίτι, έφερε στην επιφάνεια ένα τηλεγράφημα του 1934, το οποίο είχε στείλει η διοίκηση των «πολιτών» στην Umbro. Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στις εμφανίσεις που φόρεσε η ομάδα στον τελικό του «Γουέμπλεϊ», όταν κέρδισε τον τίτλο κόντρα στην Πόρτσμουθ. Οι παίκτες της Σίτι θα αγωνιστούν με συλλεκτικές εμφανίσεις, ο σχεδιασμός των οποίων θα έχει στοιχεία από τις αντίστοιχες του 1934. «Οι φανέλες εμπνέονται από το παρελθόν και δεν το μιμούνται» τόνισε εκπρόσωπος της Umbro.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Έτος ίδρυσης: 1887
Έδρα: «Σίτι οφ Μάντσεστερ»
Προσωνύμιο: «πολίτες» ή «Γαλάζιοι»
Τίτλοι
2 πρωταθλήματα Αγγλίας
4 Κύπελλα Αγγλίας
2 Λιγκ Καπ Αγγλίας
3 Τσάριτι Σιλντς
1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης

Η πορεία προς τον τελικό
3ος γύρος: Λέστερ-Μάντσεστερ Σ. 2-2 και 2-4
4ος γύρος: Νοτς Κάουντι-Μάντσεστερ Σ. 1-1 και 0-5
5ος γύρος: Μάντσεστερ Σ.-Αστον Βίλα 3-0
Προημιτελικά: Μάντσεστερ Σ.-Ρέντιγκ 1-0
Ημιτελικά: Μάντσεστερ Σ.-Μάντσεστερ Γ. 1-0 (Γουέμπλεϊ)

Η μακρά περίοδος ξηρασίας έφτασε στα 35 χρόνια δίχως τίτλο για την μπλε πλευρά του Μάντσεστερ. Ήρθε η ώρα; Αν δεχτούμε τον τίτλο του φαβορί, τις αποδόσεις στο στοίχημα, το έμψυχο δυναμικό, τον αστείρευτο προϋπολογισμό και πολλά άλλα τότε ναι. Επειδή όμως το Κύπελλο Αγγλίας ήταν, είναι και θα παραμείνει ο πλέον απρόβλεπτος θεσμός, ας κρατήσουμε… πισινή, ειδικά όταν αντίπαλος είναι η σκληροτράχηλη Στόουκ.

Η Μάντσεστερ Σίτι ανέκαθεν συγκαταλεγόταν στα σημαντικά μεγέθη του Αγγλικού ποδοσφαιρικού κόσμου. Οι 11 εγχώριοι τίτλοι έχουν εμφανιστεί σε όλες τις δεκαετίας από την πρώτη ως την όγδοη του 20ου αιώνα. Πήρε πρώτη φορά το Κύπελλο το μακρινό 1904, δεύτερη φορά ήταν τριάντα χρόνια μετά, η Τρίτη το 1956. Σ εκείνο τον τελικό ο Γερμανός τερματοφύλακας Μπερντ Τράουτμαν είχε αγωνιστεί σε όλο το δεύτερο ημίχρονο με σοβαρό κάταγμα στο λαιμό! Το τέταρτο και τελευταίο τρόπαιο το κατέκτησε το 1969 νικώντας την Λέστερ 1-0. Ηταν η χρυσή εποχή του κλαμπ. Άρχισε στα μέσα των 60’s όταν ανέλαβαν ο Τζόε Μέρσερ και ο Μάλκολμ Αλισον να καθοδηγήσουν τους πολίτες οι οποίοι μόλις είχαν επιστρέψει από την Β’ Κατηγορία. Τρία υπέροχα χρόνια έζησαν οι πολυάριθμοι οπαδοί της που κατέκλυζαν το «Μέιν Ρόουντ». Με σταρ της εποχής τους Κόλιν Μπελ, Φράνσις Λι, Τόνι Μπουθ, Τζόε Κόριγκαν, Μάικ Σάμερμπι πήρε πρωτάθλημα το 1968, Κύπελλο το 69, Κυπελλούχων και Λιγκ Καπ το 70. Για μερικά χρόνια ακόμη βρισκόταν στο τοπ 5 των Αγγλικών ομάδων, τελευταία αναλαμπή το Λιγκ Καπ του 1976 με σκόρερ τον Ντένις Τιούαρτ. Όσο για τον τελευταίο τελικό Κυπέλου ήταν διπλός, το 1981, με αντίπαλο την Τότεναμ. Ισόπαλο το πρώτο ματς, νίκη για τους Λονδρέζους  στο δεύτερο. Η Σίτι κατρακύλησε στα μέσα της δεκαετίας του 90 ως την Τρίτη κατηγορία αλλά το μπαράζ ανόδου με τη Τζίλιγχαμ έδωσε την ώθηση να ανέβει τραίνο στην Πρέμιερ Λιγκ. Από το 2008 θεωρείται μία από τις 10 πιο πλούσιες ομάδες του κόσμου, καθώς την πλειοψηφία των μετοχών αγόρασε ο σεΐχης Μανσούρ.

 ΣΤΟΟΥΚ ΣΙΤΙ

Έτος ίδρυσης: 1863
Προσωνύμιο: «Potters»
Έδρα: Μπριτάνια
Τίτλοι: 1 Λιγκ Καπ

Η πορεία προς τον τελικό
4ος γύρος: Στόουκ-Κάρντιφ 1-1, Κάρντιφ-Στόουκ 0-2 στην παράταση
5ος γύρος: Στόουκ-Μπράιτον 3-0
Προημιτελικά: Στόουκ-Γ. Χαμ 2-1
Ημιτελικά: Μπόλτον-Στόουκ 0-5

Η 14η Μαΐου αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες στην πολύχρονη ιστορία της Στόουκ . Είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστεί σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας! Μέχρι τώρα έχει να επιδείξει έναν κερδισμένο τελικό Λιγκ Καπ, έναν χαμένο και  μόλις τρείς παρουσίες σε ημιτελικά του FA CUP.  Η πορεία της στο πέρασμα των χρόνων την φέρνει ως ένα υπολογίσιμο κλαμπ από το 1933 έως το 1952 οπότε και συμμετέχει στη μεγάλη κατηγορία έχοντας ως καλύτερη θέση την 4η του 1947. Η πλέον αξιομνημόνευτη περίοδος είναι εκείνη των αρχών της δεκαετίας του 70. Κατακτά το Λιγκ Καπ του 1972 νικώντας την Τσέλσι 2-1, έφτασε δύο συνεχείς χρονιές (1970, 71) στα ημιτελικά του Κυπέλλου και τις δύο αποκλείστηκε από την Άρσεναλ. Έπαιξε και στην Ευρώπη δύο χρονιές, δίχως να διακριθεί. Σημαντικοί παίκτες εκείνης της εποχής ο Γκόρντον Μπανκς, ο Τζεφ Χαρστ, ο Πίτερ Γκρίνοφ, ο Τέρι Κονρόι κι ακόμη οι Μαρς, Μαχόνι, Χάντσον. Ωστόσο ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει τη φανέλα του κλαμπ είναι ο Στάνλεϊ Μάθιους. Την πρώτη περίοδο από το 1932 έως το 1947 και την δεύτερη από το 1961 έως το 1965. Όταν σταμάτησε στην Στόουκ, ο «μάγος» ήταν 50 ετών.

Το προφίλ των παικτών

Μαντσίνι και Πιούλις έχουν κατασταλάξει σε πολύ μεγάλο ποσοστό για τις ενδεκάδες που θα χρησιμοποιήσουν στον τελικό. Τα ερωτηματικά ελάχιστα για τα οποία άλλωστε αμφότεροι είπαν ότι θα αποφασίσουν λίγο πριν από την έναρξη του τελικού.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Τζον Χαρτ. Άγγλος, 24 χρόνων. Ο Μαντσίνι τον εμπιστεύτηκε και δεν έκανε λάθος. Μόνο του μειονέκτημα η απειρία αλλά με το πέρασμα του χρόνου γίνεται ολοένα και καλύτερος. Εκτόπισε τον Γκίβεν, σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμος για τη θέση του βασικού στην Εθνική.

Μίκα Ρίτσαρντς. Άγγλος, 22 χρόνων. Δυνατός σαν ταύρος με διασκελισμό αλόγου κούρσας, βελτιώθηκε αρκετά φέτος. Από την Ακαδημία της Σίτι, ξεπέρασε τον τραυματισμό του και μάλλον θα πάρει ξανά τη θέση του δεξιού μπακ αντί του Σαμπαλέτα.

Αλεξάντερ Κολάροφ. Σέρβος, 25. Χαρισματικός αριστερός μπακ-χαφ κυρίως στο επιθετικό κομμάτι. Μεστή η παρθενική σεζόν στο Μάντσεστερ, στον τελικό θα χρειαστεί να περιορίσει τις επιδρομές στην αντίπαλη περιοχή καθώς θα έχει το δύσκολο ρόλο της αναχαίτισης του Πέναντ.

Βίνσεντ Κομπανί. Βέλγος, 25. Γρήγορος, ουσιαστικός και σταθερός σέντερ μπακ, μετρά οκτώ χρόνια επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Από τότε που τιμωρήθηκε ο Κόλο Τουρέ δεν έχει πάρει ανάσα. Αν είναι τόσο καλός όσο στον ημιτελικό με την Γιουνάιτεντ, τότε η Σίτι δύσκολα θα δεχτεί γκολ.

Τζολέον Λέσκοτ. Άγγλος, 28. Ρολίστας φέτος, έπαιξε και αριστερός μπακ αλλά το τελευταίο δίμηνο αποτελεί δίδυμο με τον Κομπανί. Ψηλός, δυνατός στόπερ αλλά με προβλήματα στο ατομικό μαρκάρισμα.

Νάιτζελ Ντε Γιονγκ. Ολλανδός, 26. Σημαδεμένος από όλους έπειτα απ’ το εγκληματικό τάκλιν στον Τσάβι το περασμένο καλοκαίρι, φρόντισε με την εξαιρετική σεζόν να αμβλύνει τις άσχημες εντυπώσεις. Κλειδί η παρουσία του στο αμυντικό κομμάτι της μεσαίας γραμμής.

Τζέιμς Μίλνερ. Άγγλος, 25. Η σιωπηρή τιμωρία από τον Μαντσίνι όταν γκρίνιαξε στο Ανφιλντ επειδή αντικαταστάθηκε μάλλον του έβαλε μυαλό. Επανήλθε πιο συνετός και υπάκουος. Εξαιρετικός ντριπλέρ αλλά με ελλειπή φυσική κατάσταση. Θα ξεκινήσει αν δεν είναι έτοιμος ο προερχόμενος από τραυματισμό ο 30χρονος Γκάρεθ Μπάρι.

Ανταμ Τζόνσον. Άγγλος, 24. Τεράστια πρόοδος για τον αέρινο εξτρέμ που μπορεί να παίξει με την ίδια ευκολία και στις δύο άκρες. Ο Μαντσίνι πιστεύει ότι ακόμη δεν έχει δείξει ούτε το 50% των ικανοτήτων του.

Γιάγια Τουρέ. Ιβοριανός, 28. Στη Μάντσεστερ Σίτι απέδειξε ότι η τριετία στη Βαρκελώνη τον ωρίμασαν ποδοσφαιρικά. Αστείρευτες δυνάμεις και σημαντικά γκολ, όπως εκείνο της νίκης επί της Γιουνάιτεντ στον ημιτελικό, τον κατατάσσουν σε φαβορί για το βραβείο του MVP των «πολιτών» για τη σεζόν 2010-11.

Νταβίντ Σίλβα. Ισπανός, 25. Ο μάνατζερ της Στόουκ παραδέχθηκε πως μόνο αν τον περιορίσει θα έχει ελπίδες να μην δεχτεί γκολ. Δεν έχει καθόλου άδικο. Αστείρευτη ενέργεια, εμπνεύσεις, ασίστ και ταχύτητα είναι τα όπλα του σημαντικού Ισπανού χαφ.

Κάρλος Τέβες. Αργεντινός, 27. Η συμμετοχή του είναι ένα τεράστιο ερώτημα. Προέρχεται από τραυματισμό και τον τελευταίο μένα, μετρά μόνο 12 λεπτά επί της Τότεναμ. Αν είναι καλά, ο Μαντσίνι θα πάρει πολλά από την εμπειρία, την εκρηκτικότητα και την ευχέρεια στο γκολ. Αν δεν είναι έτοιμος, τότε καιροφυλακτούν δύο εξαιρετικοί φορ. Ο 25χρονος Βόσνιος Ντζέκο και το τρελόπαιδο αλλά απίστευτα ταλαντούχος Μάριο Μπαλοτέλι.

Μάνατζερ: Ο 47χρονος Ρομπέρτο Μαντσίνι, εμβληματική ποδοσφαιρική φυσιογνωμία της Σαμπντόρια, έχει το δύσκολο έργο να ισορροπήσει το καλό της ομάδας με τις παραξενιές των ουκ ολίγων σταρ που αποκτήθηκαν επί της 18μηνης θητείας του στους «γαλάζιους». Πήρε τη θέση του Μαρκ Χιούζ το Δεκέμβριο του 2009, φέτος πέτυχε το στόχο του Τσάμπιονς Λιγκ, ελπίζει στον παρθενικό τίτλο από το 1976 και εντεύθεν. Έχει παρελθόν πάντως στη διοργάνωση καθώς στην πατρίδα του, μετρά δέκα κατακτήσεις, έξι ως παίκτης, τέσσερα από τον πάγκο. 

 ΣΤΟΟΥΚ ΣΙΤΙ

Τόμας Σόρενσεν. Δανός, 35 χρόνων. Έχοντας ίνδαλμα τον Σμάιχελ, έκανε αξιοπρόσεκτη καριέρα στην Αγγλία όπου παίζει απ’ το 1998. Από τους πλέον σταθερούς και έμπειρους κίπερ, είναι πάνω από 80 φορές διεθνής. Αποτελεσματικός στις εξόδους και στην εστία, όχι ιδιαίτερα στον αέρα.

Αντι Γουίλκινσον. Άγγλος, 27. Δεξιός μπακ, παιδί της περιοχής, από την Ακαδημία του κλαμπ. Είχε πολλούς τραυματισμούς τα προηγούμενα χρόνια, φέτος ανέκαμψε. Θα έχει δύσκολη δουλειά με τον Σίλβα ή τον Τζόνσον.

Μαρκ Γουίλσον. Βόρεια Ιρλανδία, 23. Άρχισε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συνέχισε στην Πόρτσμουθ ως αριστερός χαφ αλλά φέτος βρήκε τη θέση που του ταιριάζει. Εξελίχθηκε σε έναν γρήγορο και αποτελεσματικό αριστερό μπακ.

Ράιαν Σόουκρος. Άγγλος, 24. Ο αρχηγός της Στόουκ, άρχισε τη χρονιά νωθρά αλλά η κλήση στην Εθνική, τον απογείωσε. Η αυτοπεποίθηση σε συνδυασμό με τις ικανότητές του στο μαρκάρισμα και στο ψηλό παιχνίδι τον τοποθετούν στα σημαντικά στελέχη του συλλόγου.

Ρόμπερτ Χουθ. Γερμανός, 27. Το… «τείχος του Βερολίνου» είναι πλέον αρραγές καθώς ο πανύψηλος Βερολινέζος ξεπέρασε τον τραυματισμό στο γόνατο και επανήλθε. Συγκροτεί καλό δίδυμο με τον Σόουκρος, κίνδυνος-θάνατος στις στημένες μπάλες.

Ζερμέν Πέναντ. Άγγλος, 28. Ποτέ δεν μπόρεσε να στεριώσει σε μεγάλο κλαμπ παρά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του. Η Στόουκ είναι ο ένατος σταθμός του και η τελευταία ευκαιρία ν’ αποκαταστήσει τη φήμη του. Πολύ καλή σεζόν, θα είναι από τους πρωταγωνιστές του ματς.

Γκλεν Γουίλαν. Έϊρε, 27. Ο οργανωτής, το μυαλό της Στόουκ θα έχει έναν παραπάνω λόγο να κατακτήσει το τρόπαιο. Ανήκε στους «πολίτες» ως τα 20, αλλά δεν πήρε ευκαιρίες. Καλός και σταθερός κεντρικός χαφ, παίκτης ομάδας.

Ντιν Γουάιτχεντ. Άγγλος, 29. Δεξιοπόδαρος χαφ που κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο. Αστείρευτος σε δυνάμεις, σκληρός ανασταλτικά, καλός πασέρ.

Ρόρι Ντέλαπ. Έϊρε, 35. Πέμπτη σεζόν στη Στόουκ, ο πολύπειρος Ιρλανδός έχει ένα μοναδικό ταλέντο στην Πρέμιερ Λιγκ. Όταν εκτελεί πλάγια άουτ, νομίζεις ότι πρόκειται για φάουλ ή κόρνερ. Οι βόμβες του θα είναι χρήσιμες. Στη θέση του ο Πιούλις πάντως σκέφτεται και τον 30χρονο Μάθιου Εθέριγκτον.

Κεντγουίν Τζόουνς. Τρινιδάδ και Τομπάγκο, 27. Σε φοβερή φόρμα ο ευέλικτος και εξαιρετικά δυνατός στον αέρα φορ, έχει σκοράρει μισή ντουζίνα γκολ στα τέσσερα τελευταία ματς.

Τζον Γουόλτερς. Άγγλος, 28. Ελάχιστοι θα μπορούσαν να προβλέψουν την πρόοδο που είχε τον τελευταίο χρόνο. Από την αγωνιστική καθίζηση της Ίπσουιτς, βρέθηκε πρώτη φορά σε κλαμπ της Πρέμιερ Λιγκ και δικαίωσε τον Πιούλις για την επιλογή του. 

 Μάνατζερ: Τόνι Πιούλις. Θα ήταν η ένατη σερί σεζόν εάν δεν είχε παρεμβληθεί η Πλίμουθ το 2005. Ο 53χρονος Ουαλλός ήταν αμυντικός ομάδων μικρών κατηγοριών,  και έφτιαξε το προπονητικό όνομά του στην Στόουκ, την οποία ανέβασε δύο φορές στην Πρέμιερ Λιγκ. Πρόπερσι, έτρεξε μαραθώνιο σε τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά! Για φιλανθρωπικό σκοπό επίσης συμμετείχε σε ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο!

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Η πρώτη αναμέτρηση Κυπέλλου των δύο αντιπάλων καταγράφηκε πριν από 100 χρόνια! Τη σεζόν 1910-11 για τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης Στόουκ-Μάντσεστερ Σίτι 1-2. Οι χαμένοι πήραν τη ρεβάνς 17 χρόνια αργότερα νικώντας εκτός έδρας 1-0. Το 1934 στην προημιτελική φάση η Μάντσεστερ Σ. επικράτησε 1-0. Αναμετρήθηκαν έπειτα από 40 χρόνια πάλι στο «Μέιν Ρόουντ» όπου οι γηπεδούχοι επικράτησαν 3-2. Η Στόουκ νίκησε το 1976 στο «Βικτόρια Γκράουντ» 1-0. Πέρσι βρέθηκαν αντίπαλοι στη φάση των «16». Πρώτο ματς 1-1, στο δεύτερο η Στόουκ επικράτησε στην παράταση 3-1.

ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ

1872-1892: Κένινγκτον Οβαλ (το 1893 διεξήχθη στο Λίλι Μπριτζ)
1893 : Φάλοουφιλντ, Μάντσεστερ
1894 : Έβερτον
1895-1914: Κρίσταλ Πάλας
1915 : Ολντ Τράφορντ
1920-1922: Στάμφορντ Μπριτζ
1923-2000: Γουέμπλεϊ
2001-2006: Μιλένιουμ, Κάρντιφ
2007- : Γουέμπλεϊ

ΟΙ ΠΟΛΥΝΙΚΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

5 Σερ Αλεξ Φέργκιουσον (Μάντσεστερ Γ.)
4 Αρσέν Βενγκέρ (Αρσεναλ)
3 Τζον Νίκολσον (Σέφιλντ Γουέν.), Τσάρλς Φόουρεϊκερ (Μπόλτον), Μπιλ Νίκολσον (Τότεναμ)

ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΙ

11 Μάντσεστερ Γ.
10 Αρσεναλ
8 Τότεναμ
7 Αστον Βίλα, Λίβερπουλ
6 Μπλάκμπερν, Νιούκαστλ, Τσέλσι
5 Γουόντερερς, Γουέστ Μπρόμιτς Αλμπιον, Εβερτον
4 Μάντσεστερ Σ., Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Μπόλτον, Γουλβς
3 Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Γουέστ Χαμ
2 Ολντ Ετόνιανς, Μπέρι, Πρέστον Νορθ Εντ, Νότιγχαμ Φόρεστ, Σάντερλαντ, Πόρτσμουθ
1 Οξφορντ Γιουνιβέρσιτι, Ρόγιαλ Εντζινίρς, Κλάπαμ Ρόβερς, Ολντ Καρθούζιανς, Μπλάκμπερν Ολύμπικ, Νοτς Κάουντι, Μπάρνσλεϊ, Μπράντφορντ, Μπέρνλι, Χάντερσφιλντ, Κάρντιφ, Ντέρμπι Κάουντι, Τσάρλτον, Μπλάκπουλ, Σαουθάμπτον, Λιντς, Ιπσουϊτς, Κόβεντρι, Γουϊμπλεντον

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟΥΣ

18 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
17 Αρσεναλ
13 Νιούκαστλ, Λίβερπουλ, Εβερτον
10 Γουέστ Μπρόμιτς Αλμπιον, Αστον Βίλα, Τσέλσι
9 Τότεναμ
8 Γουλβς, Μπλάκμπερν, Μάντσεστερ Σίτι
7 Μπόλτον, Πρέστον Νορθ Εντ
6 Ολντ Ετόνιανς, Σέφιλντ Γιουν., Σέφιλντ Γουέν.
5 Γουόντερερς, Χάντερσφιλντ, Γουέστ Χαμ, Πόρτσμουθ
4 Ρόγιαλ Εντζινιρς, Οξφορντ Γιουνιβερσιτι, Ντέρμπι Κάουντι, Λέστερ, Λιντς, Σάντερλαντ, Σαουθάμπτον
3 Μπλάκπουλ, Μπέρνλι, Νότιγχαμ Φόρεστ, Κάρντιφ
2 Κλάπαμ Ρόβερς, Κουϊνς Παρκ (Γλασκόβης), Νοτς Κάουντι, Μπέρι, Μπάρνσλεϊ, Τσάρλτον, Μπέρμιγχαμ
1 Ολντ Καρθούζιανς, Μπλάκμπερν Ολύμπικ, Μπρίστολ Σίτι, Μπράντφορντ, Λούτον, Φούλαμ, Ιπσουϊτς, Κουϊνς Παρκ Ρέιντζερς, Μπράιτον, Γουότφορντ, Κόβεντρι, Γουϊμπλεντον, Κρίσταλ Πάλας, Μίντλεσμπρο, Μίλγουολ

Δαυίδ εναντίον Γολιάθ

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν απέναντι σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας «πλούσιοι» και «φτωχοί». Οι μπουκμέικερς δίνουν λογικά φαβορί τη Μάντσεστερ Σίτι αλλά το παρελθόν του θεσμού έχει αποδείξει πως δεν ήταν λίγες οι φορές όπου τα αουτσάιντερ έφτιαξαν ιστορία με απρόσμενες νίκες. Ας τις θυμηθούμε.

1901. Τότεναμ-Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 3-1 (δεύτερος αγώνας, ο πρώτος έληξε 2-2).

Αξιομνημόνευτος τελικός για δύο λόγους. Ήταν ο πρώτος τελικός που καταγράφηκε σε φιλμ. Ήταν επίσης η Τότεναμ παρθενική ομάδα που δεν ανήκε στη επαγγελματική Λίγκ και κατέκτησε το τρόπαιο. Η Γιουνάιτεντ ήταν η κάτοχος δύο χρόνια πριν, ανήκε στις μεγάλες ομάδες της εποχής αλλά τελικά ηττήθηκε 3-1 μπροστά σε 115.000 θεατές που παρακολούθησαν την αναμέτρηση στο γήπεδο της Κρίσταλ Πάλας.

1939. Πόρτσμουθ-Γουλβς 4-1

Ήταν ο τελευταίος τελικός πριν από τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, καθώς η διοργάνωση δεν έγινε για τα επόμενα επτά χρόνια. Οι «Λύκοι» είχαν τρελή πορεία εκείνη τη σεζόν, ήταν δεύτεροι στην κατάταξη του πρωταθλήματος, είχαν σκοράρει 20 γκολ στα πέντε προηγούμενα ματς του Κυπέλλου. Αντίθετα η Πόρτσμουθ πάλευε για την παραμονή στην κατηγορία. Πρόσωπο του αγώνα ο Μπερτ Μπάρλοου, παίκτης της Γουλβς μέχρι το προηγούμενο καλοκαίρι, πέτυχε δύο γκολ και οδήγησε την Πόρτσμουθ στην κατάκτηση του δεύτερου τίτλου.

1973. Σάντερλαντ-Λιντς 1-0

Από εδώ αρχίζουν οι τελικοί με τους ήρωες του ενός και καθοριστικού γκολ. Η Λιντς ήταν η κάτοχος του Κυπέλλου και πήγε, για Τρίτη φορά, τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο Γουέμπλει έχοντας 10 διεθνείς στην ενδεκάδα. Η Σάντερλαντ ήταν Τρίτη από το τέλος της Β’ Κατηγορίας. Η αναμέτρηση έγινε σε βαρύ τερέν λόγω της βροχής. Μπόμπι Κερ και Ντέιβιντ Γουότσον έκαναν φοβερό ματς στην άμυνα και κρατούσαν μακριά τους σταρ της Λιντς Εντι Γκρέι, Πίτερ Λόριμερ και Αλαν Κλαρκ. Στο 31’ ο Ιαν Πόρτφιλντ σκοράρει, η Σάντερλαντ κρατά το προβάδισμα ως το τέλος.

1976. Σαουθάμπτον-Μάντσεστερ Γ. 1-0

Η Γιουνάιτεντ του Τόμι Ντόχερτι είχε τελειώσει τη σεζόν στην Τρίτη θέση και βέβαια ήταν το φαβορί απέναντι στην Σαουθάμπτον που ήταν 6η στη Δεύτερη Κατηγορία. Το αουτσάιντερ κρατούσε καλά στην άμυνα με τον κίπερ Ιαν Τέρνερ να κάνει δύο εξαιρετικές επεμβάσεις σε προσπάθειες των Ντέιλι, Χιλ. Λίγο πριν απ’ το τέλος ο αριστερός εξτρέμ Μπόμπι Στόουκς σκοράρει και δίνει τον μοναδικό τίτλο στους «Αγιους».

1980. Γουέστ Χαμ-Αρσεναλ 1-0

Λονδρέζικο ντέρμπι μεν αλλά με ξεκάθαρο φαβορί τους κανονιέρηδες. Στο τερέν αυτό δεν επιβεβαιώθηκε καθώς ήταν η μέρα του Τρέβορ Μπρούκιγκ. Με ωραία κεφαλιά ο μπαλαδόρος των «σφυριών» μόλις στο 13’ έκοψε τα πόδια των αντιπάλων που δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν ως το φινάλε. Ήταν ο δεύτερος τίτλος για τη Γουέστ Χαμ σε διάστημα πέντε χρόνων που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι εκείνη τη σεζόν ήταν στη Β’ Κατηγορία.

1988. Γουίμπλεντον-Λίβερπουλ 1-0

Η τρελοπαρέα του Βίνι Τζόουνς του Τζον Φάσανου και των άλλων παικτών της Γουίμπλεντον δεν είχαν κανένα κόμπλεξ κατωτερότητας όταν βγήκαν στο γήπεδο ν’ αντιμετωπίσουν τη φοβερή Λίβερπουλ. Οι «κόκκινοι» έδειξαν απ’ την αρχή ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί, δημιούργησαν ευκαιρίες αλλά ο Ντέιβιντ Μπίζαντ είχε κατεβάσει τα ρολά. Στο 37’ ο Λόρι Σάντσεζ δίνει το προβάδισμα στους Λονδρέζους. Στο δεύτερο ημίχρονο το σφυροκόπημα συνεχίζεται. Η Λίβερπουλ κερδίζει πέναλτι ο Όλντριτζ όμως δεν κατάφερε να νικήσει τον Μπίζαντ, τον πρώτο τερματοφύλακα που απέκρουσε από τα 11 μέτρα σε τελικό Κυπέλλου.

1995. Εβερτον-Μάντσεστερ Γ. 1-0

Η Εβερτον είχε δεχθεί μόλις ένα γκολ στην πορεία ως τον τελικό –απ’ τον Κλίνσμαν στον ημιτελικό κόντρα στην Τότεναμ- ωστόσο η χαλύβδινη άμυνα δεν αφαιρούσε τον τίτλο του φαβορί απ’ την Γιουνάιτεντ. Δυνατό ματς, με λίγες φάσεις, σε μία από αυτές στο 30’ ο Πολ Ράινταουτ εκμεταλλεύεται το λάθος του τραυματία Μπρους και νικά τον Σμάιχελ. Στο δεύτερο μέρος ο Φέργκιουσον ρίχνει στο τερέν τον Γκιγκς, ο Ουαλλός κάνει καταπληκτικό ματς αλλά κι εκείνη τη φορά ο τερματοφύλακας σε έναν τελικό αναδείχθηκε κορυφαίος. Ηταν ο Νέβιλ Σάουθχολ.

Η πλούσια και η πρωτάρα (phs+vds)



Αντσελότι:« Αύριο ο Κουρτουά, με Μπάγερν θα παίξει ο Λούνιν»
Αντσελότι:« Αύριο ο Κουρτουά, με Μπάγερν θα παίξει ο Λούνιν»
Europa Conference League: O Ελ Κααμπί MVP των πρώτων ημιτελικών
Europa Conference League: O Ελ Κααμπί MVP των πρώτων ημιτελικών
EURO 2024: Η UEFA άναψε το πράσινο φως για 26 παίκτες
EURO 2024: Η UEFA άναψε το πράσινο φως για 26 παίκτες
Μεταγραφές, Ντόρτμουντ: Τέλος ο Ρόις - Αποχωρεί στο τέλος της σεζόν
Μεταγραφές, Ντόρτμουντ: Τέλος ο Ρόις - Αποχωρεί στο τέλος της σεζόν
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved