Τα μέτρα των Άγγλων για τα επεισόδια στο Onsports

Τα μέτρα των Άγγλων για τα επεισόδια στο Onsports

Τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα στα πλαίσια των αθλητικών γεγονότων και κυρίως του ποδοσφαίρου που είναι και το πιο δημοφιλές άθλημα στη χώρα, αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα. Μήπως θα έπρεπε να πάρουμε παράδειγμα από τους Άγγλους για να το λύσουμε;

Πριν από λίγο καιρό, υπήρξε μια έξαρση επεισοδίων στην Αγγλία, αλλά πολύ γρήγορα επανήλθε η τάξη. Πώς οι Άγγλοι τα καταφέρνουν και εμείς όχι; Το Onsports σας παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν στην Αγγλία προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα με τη βία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Το Onsports επικοινώνησε με άνθρωπο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας (FA) που ασχολείται με την Ασφάλεια των γηπέδων, τον Κρις Ουέλεϊ, ο οποίος μας είπε πάνω σε αυτό το θέμα:

«Η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος καμερών σε όλα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα και η επιβολή ποδοσφαιρικών ποινών από τα δικαστήρια έχει βοηθήσει στο να μειωθούν τα περιστατικά βίας στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια.

Είχαμε κάποια προβλήματα σε ορισμένα ματς το τελευταίο διάστημα, καθένα με διαφορετικές συνθήκες, αλλά αυτό δεν πρέπει να θεωρείται σαν μέρος μιας ευρύτερης τάσης. Οι παρακάτω πληροφορίες θα σας δείξουν τα δυνατά νομοθετικά μέτρα που έχουμε σε ισχύ. Κάθε περιστατικό που έλαβε χώρα το τελευταίο διάστημα είναι αντικείμενο αστυνομικής έρευνας και η αστυνομία ελπίζει ότι με τη βοήθεια των βίντεο της τηλεόρασης και του κλειστού κυκλώματος καμερών των γεγονότων θα μπορέσει να αναγνωρίσει πολλούς από τους ανθρώπους που άσκησαν βία. Οι άνθρωποι που έχουν συλληφθεί θα αντιμετωπίσουν ποινές απαγόρευσης εισόδου από τα δικαστήρια. Μια ποινή απαγόρευσης είναι για τουλάχιστον τρία χρόνια και συνιστά ποινικό αδίκημα για οποιονδήποτε με ποινή απαγόρευσης παρακολουθεί οποιονδήποτε ποδοσφαιρικό αγώνα, είτε εντός είτε εκτός έδρας, για την περίοδο της ποινής.

Όπως είδαμε, τα επεισόδια βίας μπορούν συμβούν και δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε από την άποψη αυτή. Ωστόσο, εμείς έχουμε ισχυρά νομοθετικά μέτρα σε ισχύ έτσι ώστε όταν τέτοια περιστατικά συμβαίνουν οι παραβάτες να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του νόμου», ήταν τα λόγια του Κρις Ουέλεϊ στο Onsports.

Ο Κρις Ουέλεϊ μας παρέπεμψε στο παρακάτω κείμενο, το οποίο είναι μια περίληψη των μέτρων που λαμβάνονται στην Αγγλία για την καταπολέμηση της βίας. Διαβάστε το:

«Τα χρόνια που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η συνολική παρουσία θεατών κάθε σεζόν στις πρώτες τέσσερις κατηγορίες της Αγγλίας ήταν γύρω στα 40 εκατομμύρια. Τη σεζόν 1985/86 μετά από χρόνια με προβλήματα με τον χουλιγκανισμό και αμέσως μετά τη φωτιά στην Μπράντφορντ Σίτι και την καταστροφή του Χέιζελ, η παρουσία των θεατών έπεσε στα 16 εκατομμύρια ανά χρονιά που ήταν αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών. Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα δεν θεωρούνταν πολύ ασφαλή μέρη για να επισκεφτεί το κοινό.

Μετά το Χέιζελ, οι αγγλικοί σύλλογοι αποκλείστηκαν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πέντε χρόνια. Η κυβέρνηση και η ομοσπονδία ποδοσφαίρου έπρεπε να δράσουν. Οι ποδοσφαιρικές αρχές εισήγαγαν κερκίδες μόνο για μέλη και το ποδόσφαιρο στο κοινοτικό σύστημα άρχιζε να χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους συλλόγους και τις τοπικές κοινωνίες και να προωθεί την καλύτερη συμπεριφορά από τους θεατές. Παρόλα αυτά, το πλάνο της κυβέρνησης ήταν να δημιουργήσει ένα σύστημα με τις ταυτότητες για όλους τους οπαδούς του ποδοσφαίρου που ήθελαν να παρακολουθήσουν αγώνες. Αυτό ήταν στη διαδικασία για να πραγματοποιηθεί όταν έγινε η καταστροφή του Χίλσμπορο τον Απρίλιο του 1989. Η επακόλουθη Taylor Report έπεισε την κυβέρνηση να κλείσει τα σχέδιά της για ένα σύστημα ταυτοτήτων εξαιτίας της ανησυχίας που υπήρχε στην έκθεση για πιθανά ζητήματα ασφάλειας που υπήρχαν στα τουρνικέ των σταδίων. Τόσο γρήγορα μετά τη Φωτιά στην Μπράντφορντ και την καταστροφή του Χέιζελ και του Χίλσμπορο και τις συστάσεις που έγιναν από την Taylor Report άλλαξε το πρόσωπο των ποδοσφαιρικών γηπέδων αυτής της χώρας.

Τα ποδοσφαιρικά στάδια σήμερα είναι ασφαλή και φιλόξενα μέρη που προσφέρουν ποιοτικές δραστηριότητες στους οπαδούς. Δεν υπάρχει περίφραξη γηπέδου. Όλα τα στάδια στις δύο πρώτες κατηγορίες και πολλά στις χαμηλότερες, είναι γεμάτα. Η βία των οπαδών μέσα στα γήπεδα είναι πολύ σπάνια. Μερικοί διαπληκτισμοί ανάμεσα σε οπαδούς λαμβάνουν χώρα κάποιες φορές, αλλά σε πολύ περιορισμένο βαθμό και συνήθως κάποια μέτρα μακριά από το περιβάλλον του σταδίου. Η παρουσία των θεατών έχει επιστρέψει στα περίπου 30 εκατομμύρια ανά χρονιά.

Ακολουθεί μια περίληψη των κύριων μέτρων για την αποφυγή της βίας και της βελτίωσης της εμπειρίας μιας μέρας στο γήπεδο για τους οπαδούς του ποδοσφαίρου. Αυτά τα μέτρα έχουν αναπτυχθεί για αρκετό χρονικό διάστημα σαν μέρος μιας συνεχούς συνεργασίας ανάμεσα στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία, την Κυβέρνηση και την αστυνομία.

Εθνική Νομοθεσία

Η κυβέρνηση πήρε μια σειρά από νομοθετικά μέτρα για την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού. Τα ακόλουθα είδη συμπεριφοράς έχουν γίνει ποινικό αδίκημα:

-Η είσοδος στο στάδιο όταν είσαι μεθυσμένος ή έχεις μαζί σου αλκοόλ
-Η κατοχή ενός πυροτεχνήματος, φωτοβολίδας ή άλλης πυροτεχνικής συσκευής
-Η κατοχή αλκοόλ σε τρένα ή πούλμαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής για ένα ποδοσφαιρικό ματς
-Η ρίψη οποιουδήποτε αντικειμένου μέσα ή γύρω από τον αγωνιστικό χώρο ή στις κερκίδες θεατών.
-Η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο χωρίς νόμιμη δικαιολογία
-Άσεμνα ή ρατσιστικά συνθήματα
-Η εξαγορά εισιτηρίων

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όποιος άνθρωπος καταδικαστεί για αδίκημα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο μπορεί να λάβει από το δικαστήριο μια ποδοσφαιρική ποινή αποκλεισμού. Αυτή η ποινή απαγορεύει στον δράστη να παρακολουθεί οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό παιχνίδι εντός ή εκτός έδρας για το ελάχιστο χρονικό διάστημα των τριών χρόνων. Η μη τήρηση αυτής της ποινής συνιστά από μόνη της ποινικό αδίκημα.

Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει τη Football Banning Orders Authority (FBOA) για να κρατά το μητρώο όλων των τιμωρημένων ατόμων (στις 9 Νοεμβρίου του 2012 ήταν 2.750 άτομα στο μητρώο) και για να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές για να εξασφαλίσει ότι όποτε αγγλική ομάδα παίζει παιχνίδια στο εξωτερικό τα τιμωρημένα άτομα να παραδίδουν το διαβατήριό τους στην τοπική αστυνομία πέντε μέρες πριν από ένα διεθνές ματς που παίζεται στο εξωτερικό. Αυτή η υποχρέωση μπορεί να παραταθεί από το Κοινοβούλιο σε 10 μέρες πριν από ένα διεθνές τουρνουά. Αυτή είναι μια πολύ ισχυρή νομοθεσία και έχει αποδειχθεί ότι είναι ο κύριος θεμέλιος λίθος στην προσπάθεια να ελαττωθεί η βία στο ποδόσφαιρο.

Αστυνομία

Η κυβέρνηση θέσπισε το UK Football Policing Unit που εποπτεύεται από κοινού από το Home Office και την Association of Chief Police Officers (ACPO). Ενώνει διάφορες πτυχές της αστυνόμευσης ποδοσφαιρικών αγώνων υποδομών συμπεριλαμβανομένου της αστυνόμευσης και της λειτουργικής υποστήριξης για το ACPO των μεγάλων κατηγοριών του ποδοσφαίρου, συντονίζοντας το έργο του εθνικού δικτύου Football Intelligence Officer (FIO) στην Αγγλία και την Ουαλία, της διαχείρισης της Football Banning Orders Authority και του UK National Football Information Point (NFIP) που ασχολούνται με την ανταλλαγή πληροφοριών που έχει να κάνει με τους αγώνες ποδοσφαίρου με διεθνή διάσταση. Η UKFPU ειδικεύεται στον συντονισμό της διατάραξης του ποδοσφαίρου και τη συλλογή, ανάλυση και διάδοση των πληροφοριών για να βοηθήσει στο να αποφευχθεί αυτή.

Αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα έχουν αναπτύξει μια μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της διατάραξης του ποδοσφαίρου. Η ACPO έχει δημιουργήσει ένα έγγραφο για την καλύτερη εκπαίδευση με οδηγίες για την αστυνόμευση των παιχνιδιών ποδοσφαίρου. Υπάρχουν μαθήματα κατάρτισης για τους αστυνομικούς που επιτηρούν αγώνες και για τους football intelligence officers και υπάρχει μια ετήσια διάσκεψη των διοικητών των παιχνιδιών που βοηθά για την περεταίρω ανταλλαγή ιδεών για την καλύτερη εκπαίδευση. Εκπρόσωποι από τις αρχές του ποδοσφαίρου συναντιούνται συχνά με την ACPO και παρακολουθούν την ετήσια διάσκεψη.

Οι football intelligence officers έχουν αναλάβει να ακολουθούν κάθε ποδοσφαιρική ομάδα στην έδρα της και εκτός έδρας, να συλλέγουν πληροφορίες και να εντοπίζουν οποιουσδήποτε ταραχοποιούς ή επικεφαλής ή τιμωρημένους παραβάτες που μπορεί να εμφανίζονται σε αγώνες και να έρχονται σε επαφή και να αλληλεπιδρούν με τους φίλους του ποδοσφαίρου. Οι football intelligence officers κάνουν μια αναφορά σε κάθε παιχνίδι που κλειδώνεται στην UK Football Policing Unit και είναι διαθέσιμη για να διαβαστεί από άλλους football intelligence officers. Με αυτόν τον τρόπο ένας intelligence officer που εκπροσωπεί οποιονδήποτε ποδοσφαιρικό σύλλογο μπορεί να βρίσκει ενημερωμένες πληροφορίες για τις τάσεις συμπεριφοράς των οπαδών οποιασδήποτε ομάδας στη χώρα. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται σαν βάση για την αξιολόγηση του κινδύνου που γίνεται πριν από κάθε ματς.

Η κύρια εστίαση της λειτουργίας της αστυνόμευσης σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι είναι στο να κρατήσει τον κόσμο σε τάξη. Όπου είναι δυνατό παρακολουθούνται οι μετακινήσεις των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας. Τα πούλμαν των οπαδών των συλλόγων μπορεί να συναντιούνται με την αστυνομία σε ένα σημείο που θα έχει δοθεί ραντεβού στην άκρη της πόλης και να συνοδεύονται στο γήπεδο. Τα πάρκινγκ των αυτοκινήτων και των λεωφορείων για τους φιλοξενούμενους οπαδούς είναι ιδανικό να είναι κοντά στις εισόδους του γηπέδου για τους φιλοξενούμενους και η αστυνομία μπορεί να εποπτεύει αυτές τις περιοχές πριν και μετά τα ματς. Τα πεζοδρόμια από τη στάση του τρένου μέχρι το γήπεδο μπορεί επίσης να παρακολουθούνται από την αστυνομία και αν είναι απαραίτητο τα γκρουπ των φιλοξενούμενων οπαδών να συνοδεύονται στο γήπεδο από την αστυνομία.

Τα μέτρα της FA

Η χρήση των απομονωμένων περιοχών που κρατούν τους αντίπαλους οπαδούς μακριά έχει μειώσει σημαντικά τα προβλήματα της ανάρμοστης συμπεριφοράς μέσα στα γήπεδα. Η εισαγωγή των CCTV καμερών σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους είναι επίσης μεγάλη βοήθεια στην αντιμετώπιση της βίας, αφού τα φιλμ με τους παραβάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν στοιχεία σε δικαστήριο και μπορούν επομένως να οδηγήσουν στην καταδίκη και μια τιμωρία απαγόρευσης από το ποδόσφαιρο. Τα περισσότερα προβλήματα που προκύπτουν γίνονται κυρίως έξω ή μακριά από το ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Από την καταστροφή του Χίλσμπορο το 1989 και την Taylor Report του 1990 στην ασφάλεια των ποδοσφαιρικών γηπέδων, υπήρξε ένα μεγάλο χτίσιμο και βελτίωση του προγράμματος των σταδίων σε αυτή τη χώρα. Περισσότερα από 30 νέα γήπεδα και πάνω από 200 καινούριες κερκίδες έχουν κατασκευαστεί.
Από το 1994 κάθε σύλλογος στις δύο πρώτες κατηγορίες της Αγγλίας έχει κληθεί από την εθνική νομοθεσία, να περιορίσει την εισδοχή των θεατών και οι οποίοι να κάθονται μόνο. Αυτό έχει βοηθήσει στο να βελτιωθεί η συμπεριφορά των θεατών και το να υπάρχει μια συγκεκριμένη θέση για κάθε θεατή επίσης κάνει πιο εύκολο τον έλεγχο της ταυτοποίησης και τον εντοπισμό των θεατών.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία ασφάλειας, κάθε ποδοσφαιρικός σύλλογος έχει ένα πιστοποιητικό ασφαλείας γηπέδου που εκδίδεται από την τοπική αρχή. Σαν μέρος του πιστοποιητικού ασφαλείας, κάθε σύλλογος είναι υποχρεωμένος να έχει:

-Έναν υπεύθυνο Ασφάλειας, που θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία διαχείρισης της ασφάλειας στο γήπεδο τις μέρες αγώνων.
-Άνδρες ασφάλειας που είναι εκπαιδευμένοι σε ένα εθνικά αναγνωρισμένο πρότυπο.
-Ένα μηχανογραφημένο σύστημα καταμέτρησης τουρνικέ που θα καταγράφει κάθε εισαγωγή θεατή σε κάθε τουρνικέ και αμέσως θα τον εγγράφει σε μια οθόνη στην αίθουσα ελέγχου του γηπέδου. Με αυτή τη μέθοδο, ο Υπεύθυνος Ασφάλειας μπορεί να δει κάθε στιγμή τον ακριβή αριθμό των θεατών σε κάθε περιοχή του γηπέδου. Ένας συναγερμός μπορεί να ακούγεται στην οθόνη όταν μια περιοχή φτάνει ένα ορισμένο ποσοστό της επιτρεπόμενης χωρητικότητας.
-Κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV), κάμερες που θα καλύπτουν βασικούς χώρους του γηπέδου.
-Μια αίθουσα ελέγχου στο στάδιο με συνδέσεις ραδιοφωνικής επικοινωνίας με τους ανώτερους άνδρες ασφάλειας και την αστυνομία, οθόνες CCTV, πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα διεύθυνσης και μια οθόνη προβολής συνδεδεμένη με το μηχανογραφημένο σύστημα καταμέτρησης τουρνικέ.

Εάν η τοπική αρχή δεν είναι απολύτως ικανοποιημένη με την αποτελεσματικότητα κάποιων από τα παραπάνω στοιχεία, μπορεί να μειώσει την χωρητικότητα του σταδίου ή συγκεκριμένων περιοχών του γηπέδου αναλόγως.

Πολλοί υπεύθυνοι Ασφάλειας έχουν παρελθόν σε υπηρεσίες όπως η αστυνομία ή η πυροσβεστική. Είναι υπεύθυνοι για την πρόσληψη και την κατάρτιση των ανδρών ασφάλειας (εκτός και αν οι άνδρες ασφάλειας έχουν συμβόλαιο με πρακτορείο). Μια εθνική Οργάνωση Υπεύθυνων Ασφάλειας Ποδοσφαίρου έχει δημιουργηθεί.

Οι ποδοσφαιρικές αρχές έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους άνδρες ασφάλειας που χρησιμοποιείται από όλους τους συλλόγους των τεσσάρων πρώτων κατηγοριών.

Όλοι οι σύλλογοι πρέπει να ακολουθούν κάποιους σταθερούς κανόνες γηπέδου. Ειδικά πόστερ υπάρχουν στις εισόδους και το εσωτερικό του γηπέδου. Οι κανόνες γηπέδου καθιστούν σαφές ότι με την είσοδο στο γήπεδο ο επισκέπτης αποδέχεται αυτούς τους κανονισμούς. Οι κανονισμοί καθορίζουν τη λίστα των αντικειμένων που δεν πρέπει να εισέρχονται στο γήπεδο και δίνουν στους άνδρες ασφάλειας το δικαίωμα να ψάχνουν κάποιους ή όλους τους οπαδούς και να απομακρύνουν τους παραβάτες από το γήπεδο.

Οι ακόλουθες συμπεριφορές απαγορεύονται ρητά:

-Η ρίψη οποιουδήποτε αντικειμένου
-Παράνομη είσοδος στον αγωνιστικό χώρο
-η απειλητική συμπεριφορά ή ρατσιστική, ομοφοβική, φάουλ και υβριστική γλώσσα
-επίμονη στάση σε περιοχή με καθίσματα
-το κάπνισμα σε οποιαδήποτε περιοχή μέσα στο γήπεδο
-η απόπειρα εισόδου στο γήπεδο υπό την επήρεια μέθης
-η κατοχή αλκοόλ κατά την είσοδο στο γήπεδο ή σε ένα μέρος του γηπέδου από το οποίο ο αγώνας μπορεί να παρακολουθηθεί
-η είσοδος σε ένα μέρος του γηπέδου που προορίζεται για τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας.

Διαχωρισμένες περιοχές του γηπέδου για τους οπαδούς των γηπεδούχων και των φιλοξενούμενων είναι χαρακτηριστικές στα ποδοσφαιρικά γήπεδα από τη δεκαετία του 1970. Αυτές έχουν σχεδιαστεί και στα νέα γήπεδα και τις καινούριες κερκίδες που έχουν χτιστεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα γκρουπ των αντίπαλων οπαδών δεν διαχωρίζονται με κάγκελα, αλλά με υφασμάτινα δίχτυα που τοποθετούνται πάνω από τις σειρές των καθισμάτων. Αν κριθεί απαραίτητο, μία από τις περιοχές που έχουν καλυφθεί με δίχτυ θα ενισχύεται από άνδρες ασφαλείας.

Οι περισσότεροι σύλλογοι στην Πρέμιερ Λιγκ παίζουν σε γεμάτα γήπεδα και οι περισσότεροι από τους οπαδούς τους είναι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας. Οι σύλλογοι θα τιμωρήσουν οποιονδήποτε θα συλληφθεί ή θα αποβληθεί από ένα γήπεδο και οι οπαδοί ξέρουν ότι θα ρισκάρουν να χάσουν το εισιτήριό τους αν παρεκτραπούν.

Αρκετοί είναι οι σύλλογοι που έχουν διοργανώσει ταξίδια για τα εκτός έδρας παιχνίδια τους – οι σύλλογοι διαθέτουν εισιτήρια για εκτός έδρας ματς μόνο σε οπαδούς που είναι μέλη του ταξιδιωτικού γραφείου του συλλόγου. Οποιοσδήποτε παρεκτρέπεται, ρισκάρει να χάσει την κάρτα μέλους του και επομένως το δικαίωμα εισιτηρίου για ένα εκτός έδρας παιχνίδι. Είναι ξεκάθαρο, ότι είναι πιθανό ότι οποιοσδήποτε δεν είναι μέλος του συστήματος θα μπορούσε εύκολα να αποκτήσει και να χρησιμοποιήσει ένα εισιτήριο που αγοράστηκε από έναν φίλο του που είναι μέλος εκτός και αν ο γηπεδούχος σύλλογος κάνει ελέγχους ταυτοποίησης στις εισόδους του γηπέδου και εκτός και αν ο φιλοξενούμενος σύλλογος κάνει το ίδιο στις εισόδους των φιλοξενούμενων. Σε αυτή την περίπτωση, ο φιλοξενούμενος σύλλογος θα πρέπει να έχει μια ομάδα ανδρών ασφάλειας που να ταξιδεύει στην εκτός έδρας αναμέτρηση και να τσεκάρει την ταυτότητα των οπαδών που εισέρχονται στην εξέδρα των φιλοξενούμενων.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας έχει τη δύναμη μέσα από τους πειθαρχικούς της κανόνες να επιβάλλει κυρώσεις σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο που επιτρέπει τα παραπτώματα από τους οπαδούς του.

Επαφές μεταξύ της FA και της τοπικής αστυνομίας

Πριν από την έναρξη κάθε σεζόν, η FA έρχεται σε επαφή με την αστυνομία τόσο σε συλλογικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για να σχεδιάσουν και να επανεξετάσουν τις ημερομηνίες των αγώνων. Σε συνεργασία με την αστυνομία, το εθνικό πρόγραμμα αγώνων για κάθε μέρα της ποδοσφαιρικής σεζόν προετοιμάζεται με τέτοιον τρόπο ώστε να περιορίσει όπου είναι δυνατόν τη συνάντηση των οπαδών των αντιπάλων ομάδων την ώρα που θα ταξιδεύουν στη χώρα για εκτός έδρας ματς οδικώς ή με το μετρό και να εξασφαλίσει το όσο το δυνατόν πιο ασφαλές ταξίδι για τους οπαδούς κάθε ομάδας.

Η ασφάλεια στο γήπεδο είναι ευθύνη της διοίκησης της ομάδας. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι να αποτρέψει το έγκλημα και να κρατήσει σε τάξη το κοινό. Ωστόσο, για να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία απαιτείται και τα δύο μέρη να συνεργαστούν στενά στο πλαίσιο εταιρικής σχέσης. Και τα δύο μέρη υπογράφουν την Statement of Intent που καθορίζει τους διαφορετικούς ρόλους ασφάλειας της διοίκησης της ομάδας και των ανδρών ασφάλειας, αφενός, και της αστυνομίας από την άλλη.

Η αστυνομία θα παρακολουθεί τα παιχνίδια μετά από πρόσκληση του συλλόγου που είναι γηπεδούχος. Σύμφωνα με τους νόμους στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι πρέπει να πληρώσουν για τις δαπάνες των αστυνομικών που δουλεύουν μέσα στο γήπεδο ή για τον σύλλογο βάσει ειδικής συμφωνίας για τις υπηρεσίες.

Μόλις ο προγραμματισμός των αγώνων κάθε σεζόν έχει δημοσιευθεί, ο σύλλογος και η τοπική αστυνομία θα συναντηθούν για να συζητήσουν την κατηγοριοποίηση κάθε εντός έδρας αγώνα - κάθε εντός έδρας αγώνας θα εκτιμάται ανάλογα με τον κίνδυνο και θα κατηγοριοποιείται ανάλογα με αυτόν. Η κατηγορία CS (Club Security) σημαίνει ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί από την ποδοσφαιρική ομάδα και τους άνδρες ασφάλειάς της, παρέχοντας τη μοναδική παρουσία της ασφάλειας, χωρίς αστυνομικούς στην προσέλευση. Η Κατηγορία Α είναι ένα παιχνίδι χαμηλού κινδύνου, η Β είναι μεσαίου κινδύνου, η C είναι υψηλού κινδύνου και η κατηγορία C IR (αυξημένος κίνδυνος) σημαίνει ένα πολύ υψηλού κινδύνου ματς. Μια φόρμουλα έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ομάδας ποδοσφαίρου και της αστυνομίας πριν από την έναρξη κάθε περιόδου και καθορίζει τον αριθμό των αστυνομικών που θα χρησιμοποιηθούν στις διάφορες κατηγορίες των αγώνων.

Οι κατηγορίες αγώνων που συμφωνήθηκαν στην έναρξη της σεζόν μπορεί να αναθεωρηθούν καθώς προχωρά η σεζόν. Περαιτέρω συναντήσεις μεταξύ του συλλόγου και της αστυνομίας πραγματοποιούνται συνήθως δύο εβδομάδες και, επίσης, 24/48 ώρες πριν από κάθε αγώνα και οι τελευταίες πληροφορίες τόσο από την αστυνομία όσο και από τον υπεύθυνο ασφαλείας του συλλόγου θα συζητούνται σε αυτές τις συναντήσεις, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση της κατηγοριοποίησης αγώνα και την αύξηση ή τη μείωση του αριθμού των αστυνομικών που θα χρησιμοποιηθούν στο παιχνίδι.

Ειδικά μέτρα για τα ματς υψηλού κινδύνου

Για τα υψηλού κινδύνου παιχνίδια, ο γηπεδούχος σύλλογος και η τοπική αστυνομία ίσως να εξετάσουν την έναρξη του αγώνα νωρίτερα για να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ από τους οπαδούς και να μειώσουν τον κίνδυνο της βίας. Στην Αγγλία, τα ποδοσφαιρικά ματς διεξάγονται παραδοσιακά το Σάββατο στις 15:00 (ώρα Αγγλίας), αλλά τα υψηλού κινδύνου παιχνίδια μπορεί να μεταφερθούν στις 12:00 ή τις 13:00 το Σάββατο, η να μεταφερθούν για την Κυριακή, όταν οι δρόμοι και το κέντρο της πόλης είναι συνήθως πιο ήσυχα.

Για εξαιρετικά υψηλού κινδύνου παιχνίδια, οι δύο ομάδες, σε συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις του γηπεδούχου συλλόγου μπορούν να απαιτήσουν οι φιλοξενούμενοι οπαδοί να ταξιδεύσουν με ένα οργανωμένο πούλμαν στο ματς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι φιλοξενούμενοι οπαδοί πρέπει να αγοράσουν ένα κουπόνι πριν από το παιχνίδι, το οποίο μπορούν να ανταλλάξουν για ένα εισιτήριο αγώνα στο πούλμαν. Θα συναντηθούν στο γήπεδο της ομάδας τους και θα ταξιδέψουν με κονβόι, με συνοδεία αστυνομικής δύναμης, στο γήπεδο του άλλου συλλόγου και τα εισιτήρια θα τα δίνουν μόνο στα πούλμαν τους. Ορισμένοι σύλλογοι με οπαδούς που μπορεί να μένουν πολύ μακριά από το γήπεδό τους έχουν κανονίσει ένα σημείο συνάντησης για τους οπαδούς, το πλησιέστερο στο γήπεδο του συλλόγου, για παράδειγμα ένα πρατήριο καυσίμων στον αυτοκινητόδρομο».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Κρόιφ: Το «αντίο» από τον Άγιαξ, και η κόντρα με τον Φράνκο
Κρόιφ: Το «αντίο» από τον Άγιαξ, και η κόντρα με τον Φράνκο
Μια από τα ίδια στο ΣΕΦ (videos)
Μια από τα ίδια στο ΣΕΦ (videos)
Τα 5 καλύτερα μέρη στην Αθήνα για μπακαλιάρο και σκορδαλιά
Τα 5 καλύτερα μέρη στην Αθήνα για μπακαλιάρο και σκορδαλιά
Τι παίζει και πονοκεφαλιάζεις από το ζέσταμα;
Τι παίζει και πονοκεφαλιάζεις από το ζέσταμα;
«Σχέδιο Καστελλόριζο»: Το βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν - Τι φοβάται η Αθήνα
«Σχέδιο Καστελλόριζο»: Το βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν - Τι φοβάται η Αθήνα
Νίκος Χατζηπαύλου: Πόρισμα - ΣΟΚ για το θάνατο του φοιτητή στην Κάλυμνο
Νίκος Χατζηπαύλου: Πόρισμα - ΣΟΚ για το θάνατο του φοιτητή στην Κάλυμνο
Τσίπρας: Η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Τσίπρας: Η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Φρικιαστικές αποκαλύψεις για την Κωνσταντίνα που βρέθηκε νεκρή και χωρίς όργανα
Φρικιαστικές αποκαλύψεις για την Κωνσταντίνα που βρέθηκε νεκρή και χωρίς όργανα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης