Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Στη «Λεωφόρο» για τη Νέα Φιλαδέλφεια και… τούμπαλιν! (photos)

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Στη «Λεωφόρο» για τη Νέα Φιλαδέλφεια και… τούμπαλιν! (photos)

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 32 είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν μετακινηθεί από τον Παναθηναϊκό στην ΑΕΚ ή το αντίστροφο. Το Onsports παρουσιάζει την… ανταλλαγή μεταξύ «πράσινων» και «κιτρινόμαυρων».

Πάντα οι μετακινήσεις ποδοσφαιριστών από μια ομάδα σε μια άλλη, δημιουργούν εντάσεις. Ιδιαίτερα αν ο παίκτης φεύγει από μια ομάδα και μετακινείται σε μια άλλη που θεωρείται άμεσος ανταγωνιστής ή αιώνιος αντίπαλος. Αυτό συμβαίνει και όταν ο ποδοσφαιριστής επιλέγει να μετακινηθεί από τον Παναθηναϊκό στην ΑΕΚ ή το αντίστροφο, όχι πάντα βέβαια με… τραγικές αντιδράσεις.

Οι «σημαίες» που πήγαν σε «κιτρινόμαυρο» ιστό

Μετακινήσεις με αντιδράσεις, ήταν αυτές που έγιναν από τον Παναθηναϊκό στην ΑΕΚ και αφορούσαν τους δυο μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα των «πράσινων». Ο λόγος για τις μεταγραφές του Μίμη Δομάζου και του Δημήτρη Σαραβάκου από το «τριφύλλι» στο «δικέφαλο»! Αμφότεροι δεν σκόραραν σε βάρος της παλιάς τους ομάδας και τελικά επέστρεψαν, για να κλείσουν την καριέρα τους στον Παναθηναϊκό.

Το ίδιο δρομολόγιο είχε ακολουθήσει και ο Νίκος Λυμπερόπουλος, που είναι ο μοναδικός που έχει καταφέρει να σκοράρει, τόσο με τον Παναθηναϊκό, όσο και με την ΑΕΚ σε ντέρμπι μεταξύ των δυο, ενώ πλέον μπορεί να θεωρείται «σημαία» της Ένωσης, παρότι είναι εξίσου αγαπητός κι από τους «πράσινους» φιλάθλους. Μάλιστα, διατηρεί και ένα ιδιότυπο... επίτευγμα, αφού έχει καταφέρει να είναι τεχνικός διευθυντής και στις δυο ομάδες, έχοντας περάσει αρχικά από την ΑΕΚ, στη συνέχεια από τον Παναθηναϊκό και τώρα είναι ξανά  στην ίδια θέση στον «δικέφαλο»!

Αντιδράσεις για το… πρασίνισμα

Δύο σημαντικοί Έλληνες παίκτες για τον κόσμο της ΑΕΚ, οι οποίοι φόρεσαν και το περιβραχιόνιο του αρχηγού του «δικεφάλου», ήταν αυτοί που πήγαν στον Παναθηναϊκό και προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις. Ο πρώτος ήταν ο Βαγγέλης Βλάχος, έχοντας γίνει ο νεότερος επαγγελματίας παίκτης και ο νεότερος αρχηγός που σκοράρει σε τελικό κυπέλλου, που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ για πέντε σερί χρόνια πριν πάει στον Παναθηναϊκό για άλλα έξι! Ακολούθησε ο Κώστας Κατσουράνης! Ο Πατρινός μέσος ήταν από τους αγαπημένους της εξέδρας για την Ένωση, έφυγε για την Πορτογαλία και όταν επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού με αποτέλεσμα οι «κιτρινόμαυροι» να το φέρουν… βαρέως.

Οι ξένοι που έπαιξαν και στους δυο

Εκτός των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, δεν ήταν λίγοι και οι ξένοι που έπαιξαν και στις δυο ομάδες. Την αρχή έκανε ο Βάλτερ Βάγκνερ, ενώ τον ακολούθησε ο Μάρτον Εστερχάζι. Ένας ακόμα, που έκανε το δρομολόγιο, ήταν ο Μπλένταρ Κόλα που είχε καταφέρει το 2000 να σκοράρει σε βάρος της ΑΕΚ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, όμως δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο φορώντας και τη φανέλα του «δικέφαλου». Τελευταίος σε αυτή τη λίστα, ήρθε να γίνει ο Νίκλας Χουλτ. Ο Σουηδός αριστερός μπακ αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 όταν και μετά από προσφυγή έμεινε ελεύθερος και η ΑΕΚ τον απέκτησε.

«Κούτρου», Κλωναρίδης και Κολοβέτσιος

Τη σεζόν 2012-2013 βρέθηκαν στο ρόστερ της ΑΕΚ δυο ποδοσφαιριστές που «γαλουχήθηκαν» στην Παιανία, αλλά δεν είχαν φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο λόγος για τους Βαλεντίνο Βλάχο και Φώντα Φέτση, που φόρεσαν τη φανέλα των «πράσινων» στα πρωταθλήματα υποδομής. Τους ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2013 κι ο Αντώνης Πετρόπουλος, που είχε κάνει 77 παρουσίες με τους «πράσινους» και 16 τέρματα σε όλες της διοργανώσεις, πριν βάλει τη φανέλα της ΑΕΚ. Δυο ακόμα Έλληνες παίκτες που έκαναν το δρομολόγιο, ήταν οι Βίκτωρ Κλωναρίδης και Γιώργος Κουτρουμπής. Ο πρώτος με... ενδιάμεσο σταθμό από το εξωτερικό, μετά την ΑΕΚ έπαιξε στο «τριφύλλι», ενώ ο δεύτερος μετά τον υποβιβασμό της Ένωσης το 2013, βρέθηκε στους «πράσινους». Μάλιστα, αποχώρησε ξανά το 2015, επέστρεψε το 2016 και το 2018 έφυγε και αυτός για να γυρίσει στην ΑΕΚ όπως και ο Χουλτ!

ο τελευταίος που έκανε το... ανάποδο δρομολόγιο, είναι ο Δημήτρης Κολοβέτσιος. Ο έμπειρος στόπερ του Παναθηναϊκού το 2017 έμεινε ελεύθερος από την Ένωση και ο Παναθηναϊκός κινήθηκε για την απόκτησή του. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν περιπτώσεις παικτών που αγωνίστηκαν στα τμήματα υποδομής της μιας ή της άλλης ομάδας και στη συνέχεια βρέθηκαν στην απέναντι πλευρά, όπως για παράδειγμα οι Δώνης και Καμπετσής που είχαν περάσει από τις ακαδημίες της Ένωσης και τώρα παίζουν στο «τριφύλλι».

Οι 32 που άλλαξαν στρατόπεδα 

Ανδρέας Παπαεμανουήλ, Δημήτρης Σοφιανόπουλος, Βάλτερ Βάγκνερ, Δημήτρης Κώτσος, Μίμης Δομάζος, Κώστας Ελευθεράκης, Λύσσανδρος Γεωργαμλής, Βαγγέλης Βλάχος, Νίκος Καρούλιας, Μάρτον Εστερχάζι, Αντώνης Μήνου, Δημήτρης Σαραβάκος, Κώστας Παυλόπουλος, Τάσος Μητρόπουλος, Γιάννης Καλιτζάκης, Δημήτρης Μάρκος, Μπλένταρ Κόλα, Παντελής Κωνσταντινίδης, Γιώργος Δώνης, Νίκος Λυμπερόπουλος, Γιώργος Αλεξόπουλος, Μίλτος Σαπάνης, Σωτήρης Κυργιάκος, Άγγελος Μπασινάς, Κώστας Κατσουράνης, Βαλεντίνος Βλάχος, Φώντας Φέτσης, Αντώνης Πετρόπουλος, Βίκτωρ Κλωναρίδης, Γιώργος Κουτρουμπής, Νίκλας Χουλτ, Δημήτρης Κολοβέτσιος

Οι ξένοι των πάγκων και οι Δώνης - Ουζουνίδης

Πέρα από τους ποδοσφαιριστές, υπήρξαν και προπονητές που κάθισαν τόσο στον πάγκο της ΑΕΚ όσο και σε αυτόν του Παναθηναϊκού. Ο πρώτος που έκανε τη διαδρομή αυτή, ήταν ο Φέρεντς Πούσκας. Ο «Καλπάζων Συνταγματάρχης» από το 1970 ως το 1974 ήταν προπονητής του Παναθηναϊκού κι επέστρεψε στην Ελλάδα το 1978 για να καθίσει για μια σεζόν στον πάγκο της ΑΕΚ.

Το… παράδειγμά του, ακολούθησε ο Χέλμουτ Σενέκοβιτς. Ο αυστριακός τεχνικός κάθισε στον πάγκο του Παναθηναϊκού το 1981, για μια χρονιά, και το 1983 επέστρεψε για να μείνει στην ΑΕΚ για μια σεζόν. Χωρίς ενδιάμεση στάση, έκανε το δρομολόγιο Παιανία-Φιλαδέλφεια ο Γιάτσεκ Γκμοχ. Ο Πολωνός «δάσκαλος» τη διετία 1983-1985 δημιούργησε έναν εξαιρετικό Παναθηναϊκό και την επόμενη χρονιά έκατσε στον πάγκο της ΑΕΚ.

Μέχρι πρότινος, τελευταίος στη λίστα ήταν ο Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος ήρθε στην Ελλάδα την περίοδο 2001-2002 και κατέκτησε το κύπελλο με την ΑΕΚ. Την επόμενη σεζόν βρέθηκε στον Παναθηναϊκό όμως το κάκιστο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα τον έφερε μετά από 4 αγωνιστικές στην πόρτα της εξόδου. Το 2004 επέστρεψε στην ΑΕΚ κι ανέλαβε να την οδηγήσει στο νέο της ξεκίνημα, έμεινε για μια διετία στην ομάδα, επέστρεψε για μια σεζόν στην πατρίδα του πριν έρθει ξανά στην Ελλάδα για τον ΠΑΟΚ και στη συνέχεια για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα…

Σε αυτή την κατηγορία, ήρθαν να προστεθούν το καλοκαίρι ο Γιώργος Δώνης και ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Ο Εβρίτης τεχνικός από τον Δεκέμβιο του 2016 μέχρι το καλοκαίρι του 2018, ήταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Μετά την αποχώρησή του και τη λύση της συνεργασίας της ΑΕΚ με τον Μανόλο Χιμένεθ, η Ένωση τον προσέλαβε και πλέον ο Ουζουνίδης κάθεται στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο. Ο νυν τεχνικός του Παναθηναϊκού, το καλοκαίρι του 2008 ανέλαβε την ΑΕΚ όπου έμεινε για μια σεζόν και μετά από μια μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό τον οποίο πλέον καθοδηγεί από τον πάγκο. Μάλιστα, είναι ο μοναδικός που έχει βρεθεί και στα δυο κλαμπ τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής.

Δείτε μερικούς από αυτούς που άλλαξαν στρατόπεδο και με τις δυο φανέλες...



O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved