Οι 12… άρχοντες του Euro

Οι 12… άρχοντες του Euro

Τα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία Ελλήνων διαιτητών, όπως ήταν αναμενόμενο και το Onsports σας παρουσιάζει τους 12 «εκλεκτούς».

H ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε χθες (20/12) τα ονόματα των δώδεκα διαιτητών που θα σφυρίξουν στην τελική φάση του Euro 2012, όμως δεν υπάρχει εκπρόσωπος από την Ελλάδα. Υπάρχει ρέφερι από την Τουρκία και από την Σλοβενία, όμως δεν βρίσκεται μεταξύ των εκλεκτών κανείς από τη χώρα μας.

Ουσιαστικά πρόκειται για κάτι αναμενόμενο, αν αναλογιστούμε ότι κανείς διεθνής Ελληνας διαιτητής δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία ελίτ του πίνακα των ρέφερι της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Μόνο ο Τάσος Κάκος και ο Μιχάλης Κουκουλάκης είναι στην λεγόμενη… first class, αλλά αυτή δεν αρκεί για να είσαι «παρών» στις μεγάλες διοργανώσεις, ούτε καν σε αγώνες του Champions League. Εξάλλου, οι δύο διαιτητές μονίμως ορίζονται σε παιχνίδια για το Europa League. Οι υπόλοιποι Ελληνες ρέφερι (Σιδηρόπουλος, Σπάθας, Τριτσώνης) είναι στην third class, ενώ οι Γιάχος, Κωνσταντινέας θα λάβουν τα σήματα ΦΙΦΑ με το νέο έτος και θα τοποθετηθούν στη χαμηλότερη κατηγορία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά την αποχώρηση του Κύρου Βασάρα από την ενεργό δράση, η Ελλάδα δεν έχει διαιτητή στην υψηλότερη κατηγορία. Το μέλος της ΚΕΔ, πλέον, είναι ο μοναδικός Ελληνας διαιτητής που «σφύριξε» σε Μουντιάλ (το 2002 στη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία) και σε Euro (το 2008), ενώ ήταν τέταρτος σε δύο ακόμα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, το 2000 και το 2004.

Το Onsports σας παρουσιάζει τους 12 διαιτητές που κλήθηκαν από την UEFA για να διευθύνουν τις αναμετρήσεις για τα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012 στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Σιουνέιτ Σακίρ (Τουρκία)

Από τους νεαρούς διαιτητές που θα συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πολωνίας και της Ουκρανίας είναι ο Τούρκος, Σιουνέιτ Σακίρ. Ο 35χρονος έχει διευθύνει περισσότερα από 140 παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Τουρκίας, ενώ η μεγαλύτερη διοργάνωση που έχει συμμετάσχει μέχρι στιγμής είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20 του 2011 στην Κολομβία.

Το ντεμπούτο του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήρθε το καλοκαίρι του 2003, όπου ήταν ο 4ος διαιτητής στην αναμέτρηση της Σκόντο με την Σλιέμα. Επίσης, βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 19 του 2007 στην Αυστρία, ενώ διαιτήτευσε και δύο παιχνίδια προκριματικών του Euro 2008.

Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)

Από τους έμπειρους διαιτητές είναι ο Γιόνας Έρικσον, ο οποίος είναι επαγγελματίας από το 1994, όταν ήταν μόλις 20 χρονών. Τα τελευταία χρόνια είναι διαιτητής στην πρώτη κατηγορία της Σουηδίας, και έχει χριστεί διεθνής 63 φορές. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012 θα είναι η πρώτη του μεγάλη διοργάνωση, καθώς στο παρελθόν δεν είχε βρεθεί σε κάποιο Ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο Κύπελλο.

Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)

Από τους καλύτερους διαιτητές της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια είναι ο Ούγγρος Βίκτορ Κασάι, ο οποίος από το 2003 είναι πλήρως διεθνής διαιτητής. Η πρώτη του μεγάλη διοργάνωση ήταν το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου διεύθυνε δύο αναμετρήσεις, με τη μία να είναι ο ημιτελικός ανάμεσα στην Ισπανία και την Γερμανία. Η μεγαλύτερή του στιγμή, όμως, ήταν όταν επιλέχθηκε να διαιτητεύσει τον περυσινό τελικό του Champions League, όπου η Μπαρτσελόνα επικράτησε 3-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μπιορν Κούιπερς (Ολλανδία)

Ο Μπιορν Κούιπερς είναι από τους ανερχόμενους Ολλανδούς διαιτητές. Διανύει το 38ο έτος της ηλικίας του και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012 θα είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που θα διευθύνει.

Το 2006 ήταν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 17, ενώ από τότε έχει διευθύνει και αναμετρήσεις για το Europa League και το Champions League.

Στεφάν Λανουά (Γαλλία)

Η τρίτη μεγάλη διοργάνωση θα είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012 για τον Στεφάν Λανουά. Ο Γάλλος διαιτητής βρισκόταν και στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπως και στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μάλιστα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο, κατέκτησε και την «Χρυσή Σφυρίχτρα», καθώς αναδείχθηκε ως ο καλύτερος διαιτητής και έτσι πολύ δύσκολα θα έχανε την κλήση του για το Euro 2012.

Πέδρο Προένσα (Πορτογαλία)

Μπορεί να λείπει η ελληνική παρουσία από το Euro 2012 σε ό,τι αφορά τη διαιτησία, ωστόσο ο Πέδρο Προένσα έχει πολλά να θυμάται από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έκανε το ντεμπούτο του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Γκόριτσα για το UEFA του 2004, όπου η Ένωση είχε επικρατήσει 1-0. Από εκεί και πέρα ακολούθησε ανοδική πορεία και συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 19 του 2004. Το 2006 αναδείχθηκε ως ο καλύτερος διαιτητής για την Πορτογαλία, ενώ το ίδιο συνέβη και το 2011.

Νίκολα Ριτσόλι (Ιταλία)

Με διαφορά η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του Νίκολα Ριτσόλι θα είναι η συμμετοχή του στα τελικά του Euro 2012, καθώς μέχρι στιγμής το μόνο που είχε καταφέρει ήταν να βρεθεί στο Champions League. Στον ελεύθερό του χρόνο από τη διαιτησία εργάζεται ως αρχιτέκτονας.

Ντάμιρ Σκόμινα (Σλοβενία)

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο Ντάμιρ Σκόμινα θα βρεθεί σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Για το 2008 είχε μείνει στον ρόλο του 4ου διαιτητή, ωστόσο στο επόμενο Euro θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Κατά τα άλλα, βρισκόταν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, όπου διεύθυνε μία αναμέτρηση των προημιτελικών.

Βόλφγκανκ Σταρκ (Γερμανία)

Από τους πιο γνωστούς διαιτητές της Ευρώπης είναι ο Βόλφγκανκ Σταρκ, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε αρκετές μεγάλες διοργανώσεις. Αρχικά ήταν διαιτητής στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008 και Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010. Στην αναμέτρηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2007 κάτω των 20  όπου η Χιλή αντιμετώπισε την Αργεντινή, έδωσε δύο κόκκινες στους πρώτους, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων από το γήπεδο!

Κρεγκ Τόμσον (Σκωτία)

Από το 2003 και ύστερα ο Κρεγκ Τόμσον είναι κανονικά μέλος της FIFA με την πρώτη του σημαντική διοργάνωση να είναι αυτή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κάτω των 21 του 2007 στην Ολλανδία. Για το Euro 2008 ήταν 4ος διαιτητής και η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που θα συμμετάσχει θα είναι το Ευρωπαϊκό στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο (Ισπανία)

Η πρώτη του και ίσως η τελευταία του μεγάλη διοργάνωση θα είναι για τον Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο το Euro 2012. Διανύοντας το 41ο έτος της ηλικίας του, δεν προλαβαίνει άλλο Ευρωπαϊκό, καθώς υπάρχει το ανώτατο όριο για τις συγκεκριμένες διοργανώσεις στα 45 χρόνια. Η μεγαλύτερή του στιγμή μέχρι τώρα, ήταν ο περυσινός τελικός του Europa League ανάμεσα σε Πόρτο και Μπράγκα.

Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

Μακράν ο πιο γνωστός διαιτητής που θα συμμετάσχει στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο Χάουαρντ Γουέμπ είναι… μία κατηγορία μόνος του. Το 2006 έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 21, ενώ έναν χρόνο αργότερα ήταν διαιτητής στο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20. Η πρώτη του μεγάλη διοργάνωση ήταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008 στην Αυστρία και την Ελβετία, ενώ το 2009 ήταν και στο κύπελλο Συνομοσπονδιών. Η μεγαλύτερή του στιγμή ήταν ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, όπου είχε αρκετά προβλήματα, καθώς δεν είχε αποβάλλει τον Ντε Γιονγκ για το δολοφονικό του τάκλιν στον Τσάμπι Αλόνσο.



Παναθηναϊκός AKTOR - Περιστέρι: Γιορτάζει με τον κόσμο του στο ΟΑΚΑ πριν τη μάχη των playoffs
Παναθηναϊκός AKTOR - Περιστέρι: Γιορτάζει με τον κόσμο του στο ΟΑΚΑ πριν τη μάχη των playoffs
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved