Eurobasket 2022: Η ιστορία της Ελλάδας στον θεσμό (videos)

Eurobasket 2022: Η ιστορία της Ελλάδας στον θεσμό (videos)

Eurobasket 2022:  Πέντε μετάλλια, δύο χρυσά, ισάριθμα χάλκινα κι ένα αργυρό. Οι 25 συμμετοχές της Εθνικής Ανδρών στον θεσμό κουβαλούν τη δική τους «γαλανόλευκη» στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η Εθνική μας ομάδα ταξιδεύει την Πέμπτη (1/9) στο Μιλάνο για το μεγάλο ραντεβού και το Ευρωμπάσκετ. Το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη έχει κερδίσει επάξια μία θέση στα φαβορί του θεσμού, αναδεικνύοντας τη μακρά ιστορία της «Επίσημης Αγαπημένης» στα ευρωπαϊκά «μονοπάτια».

Η πορεία της Εθνικής στο Eurobasket ξεκίνησε το 1949 και χρειάστηκαν 38 ολόκληρα χρόνια για να κατακτήσει τη «χρυσή» κορυφή, περνώντας 40 κύματα η επιστροφή στο θρόνο ήρθε το 2005. Με απολογισμό πέντε μετάλλια, δύο χρυσά, δυο χάλκινα κι ένα αργυρό, σε 25 συμμετοχές το Ευρωμπάσκετ έχει μία ιστορία με έντονο το γαλανόλευκο στοιχείο.  

 

 

Ας δούμε αναλυτικά όμως την «γαλανόλευκη» πορεία στον θεσμό από το 1949 έως και το σήμερα...

1949-Κάιρο (Αίγυπτος): 3η θέση 

Η παρθενική παρουσία της Ελλάδος στον θεσμό ήταν το 1949 στην Αφρική και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο! Οι οικοδεσπότες κατέκτησαν το τρόπαιο στη διοργάνωση όπου συμμετείχαν μόλις επτά ομάδες με τρεις εξ αυτών από την αφρικανική ήπειρο. Η «Γαλανόλευκη» κατέλαβε την τρίτη θέση με απολογισμό τέσσερις νίκες και δύο ήττες. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Ματθαίου, Λάμπρου, Σ.Αποστολίδης, Αρβανίτης, Νομικό% Ταλιαδώρος, Α. Αποστολίδης, Σπανουδάκης, Κωστόπουλος, Σκυλακάκης, Μπουρνέλος.  

Τελική κατάταξη 

  1. Αίγυπτος 
  2. Γαλλία 
  3. Ελλάδα  
  4. Τουρκία  
  5. Ολλανδία  
  6. Συρία  
  7. Λίβανος 

 

1951-Παρίσι (Γαλλία): 8η θέση  

Με την επιστροφή του Ευρωμπάσκετ στη «Γηραιά»  ήπειρο και συγκεκριμένα στο Παρίσι συνολικά 17 ομάδες έλαβαν μέρος κι ανάμεσά τους η Ελλάδα. Το ελληνικό συγκρότημα παρότι ξεκίνησε νικηφόρα απέναντι στην Πορτογαλία, στη συνέχεια γνώρισε επτά ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια και περιορίστηκε στην όγδοη θέση της τελικής κατάταξης, με τη Σοβιετική Ένωση να κατακτά τον τίτλο. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Ματθαίου, Βάμπρου, Αρβανίτης, Ρουμπάνης, Ταλιαδώρος, Α. Αποστολίδης, Α. Σπανουδάκης, Γ, Στεφανίδης, Χολέβας, Μήλας, Μανιας.  

Τελική κατάταξη  

  1. Σοβιετική Ένωση  
  2. Τσεχοσλοβακία  
  3. Γαλλία 
  4. Βουλγαρία 
  5. Ιταλία 
  6. Τουρκία  
  7. Βέλγιο 
  8. Ελλάδα  
  9. Φιλανδία 
  10. Ολλανδία  
  11. Αυστρία 
  12. Δ. Γερμανία  
  13. Ελβετία  
  14. Δανία  
  15. Πορτογαλία  
  16. Σκωτία 
  17. Λουξεμβούργο  

1961-Βελιγράδι (Γιουγκοσλαβία): 17η θέση 

Ύστερα από μία ολόκληρη δεκαετία η Εθνική μας επανεμφανίστηκε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ωστόσο στη διοργάνωση του Βελιγραδίου περιορίστηκε στη 17η θέση μεταξύ 19 ομάδων. Το ελληνικό συγκρότημα, στο οποίο ξεχώριζαν οι Γιώργος Αμερικάνος και Αντώνης Χρηστέας, πέτυχε δύο νίκες σε έξι αγώνες. Η Σοβιετική Ένωση κατέκτησε για μία ακόμη φορά τον τίτλο.  

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Οικονόμου, Μουρούζης, Αλιμπράντης, Αμερικάνος, Γούσιος, Κοντοβουνήσιος, Τσίκας, Χρηστέας, Χάλας, Μπούσιος, Πολίτης, Λέκκας. 

 Τελική κατάταξη  

  1. Σοβιετική Ένωση 
  2. Γιουγκοσλαβία  
  3. Βουλγαρία  
  4. Γαλλία  
  5. Τσεχοσλοβακία  
  6. Ουγγαρία  
  7. Ρουμανία  
  8. Βέλγιο 
  9. Πολωνία  
  10. Τουρκία  
  11. Ισραήλ  
  12. Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας  
  13. Ισπανία 
  14. Φιλανδία 
  15. Ολλανδία 
  16. Γερμανία 
  17. Ελλάδα 
  18. Σουηδία 
  19. Αγγλία 

 

1965 Μόσχα (Σοβιετική Ένωση) 8η θέση 

Με την κυρίαρχο Σοβιετική Ένωση να «ρουφάει» τους τίτλους στην Ευρώπη η κατάκτηση της πρώτης θέσης ως οικοδέσποινα ήταν δεδομένη. Στη διοργάνωση που έγινε το 1965 σε Μόσχα και Τιφλίδα οι Σοβιετικοί επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί νικώντας στον τελικό τη Γιουγκοσλαβία του Ράντιβοϊ Κόρατς. Η Ελλάδα με τους Αμερικάνο, Κολοκυθά και Τρόντζο κατέλαβε την όγδοη θέση μεταξύ 16 ομάδων έχοντας πέντε νίκες σε εννέα αναμετρήσεις.  

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Αμερικάνος, Κολοκυθάς, Τρόντζος, Κοντοβουνήσιος, Μπαρλάς Παναγιωταράκος, Χαϊκάλης, Βαρεντζάκης, Πολίτης, Σισμανίδης, Λέκκας, Μάγλος.  

 

Τελική κατάταξη  

  1. Σοβιετική Ένωσή 
  2. Γιουγκοσλαβία 
  3. Πολωνία 
  4. Ιταλία 
  5. Βουλγαρία 
  6. Ισραήλ 
  7. Τσεχοσλοβακία 
  8. Ελλάδα  
  9. Γαλλία 
  10. Ανατ. Γερμανία  
  11. Ισπανία  
  12. Φιλανδία  
  13. Ρουμανία 
  14. Ομ. Γερμανία  
  15. Ουγγαρία  
  16. Σουηδία  

 

 

1967-Τάμπερε (Φιλανδία): 12η θέση  

Σε ένα ακόμα Eurobasket που κυριάρχησαν οι Σοβιετικοί, η Ελλάδα με απολογισμό τρεις νίκες σε εννέα αγώνες τερμάτισε δωδέκατη στη Φινλανδία. Ωστόσο, το εθνικό μας συγκρότημα ανέδειξε τότε τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης τον σπουδαίο Γιώργο Κολοκυθά, ο οποίος πέτυχε 236 πόντους (26,2 ανά αγώνα) δείχνοντας την κλάση του στο υψηλότερο επίπεδο!

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Κολοκυθάς, Τρόντζος, Μπαρλάς, Λαρεντζάκης, Χαϊκάλης, Τσάβας, Πολίτης, Ζούπας, Γκούμας, Διαμαντόπουλος, Μπάζιος, Μάγλος.  

Τελική κατάταξη 

  1. Σοβιετική Ένωση 
  2. Τσεχοσλοβακία 
  3. Πολωνία 
  4. Βουλγαρία 
  5. Ρουμανία  
  6. Φιλανδία  
  7. Ιταλία  
  8. Ισραήλ 
  9. Γιουγκοσλαβία 
  10. Ισπανία 
  11. Γαλλία 
  12. Ελλάδα 
  13. Ουγγαρία 
  14. Α. Γερμανία 
  15. Βέλγιο 
  16. Ολλανδία  

 

1969-Νάπολι (Ιταλία): 10η θέση 

Με την ιστορία να επανελαμβάνεται η Σοβιετική Ένωση πήρε άλλη μία πρωτιά στον θεσμό, όταν η Ελλάδα τερμάτισε στη δέκατη θέση με δύο νίκες σε επτά παιχνίδια. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Γκούμας, Ζούπας, Κολοκυθάς, Μπαρλάς, Πέππας, Τρόντζος, Χριστοφόρου, Σισμανίδης, Σπανός, Κατσαφάδος, Διαμαντόπουλος, Χαϊκάλης.  

Τελική κατάταξη  

  1. Σοβιετική Ένωση 
  2. Γιουγκοσλαβία  
  3. Τσεχοσλοβακία 
  4. Πολωνία 
  5. Ισπανία 
  6. Ιταλία 
  7. Βουλγαρία  
  8. Ουγγαρία  
  9. Ρουμανία 
  10. Ελλάδα 
  11. Ισραήλ  
  12. Σουηδία  

 

 

1973-Βαρκελώνη (Ισπανία): 11η θέση 

Η οικοδέσποινα Ισπανία έριξε στο καναβάτσο την αυτοκρατορία της Γιουγκοσλαβία φτάνοντας στον τίτλο των πρωταθλητών. Η Ελλάδα με αρκετά νέα πρόσωπα στο ρόστερ και πρώτο σκόρερ τον Στιβ Γιατζόγλου, κατέλαβε την ενδέκατη θέση στη διοργάνωση της Βαρκελώνης κερδίζοντας μόνο δύο από τα πέντε παιχνίδια της. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Γιαννουζάκος, Γιατζόγλου, Γκούμας, Ιορδανίδης, Καστρινάκης, Κέφαλος, Ραφτόπουλος, Κόντος, Σισμανίδης, Σταμέλος, Τρόντζος, Παπαγεωργίου.  

Τελική κατάταξη  

  1. Γιουγκοσλαβία  
  2. Ισπανία 
  3. Σοβιετική Ένωση 
  4. Τσεχοσλοβακία 
  5. Ιταλία 
  6. Βουλγαρία 
  7. Ισραήλ 
  8. Τουρκία 
  9. Ρουμανία 
  10. Γαλλία 
  11. Ελλάδα 
  12. Πολωνία 

 

 

1975 Βελιγράδι, Ριέκα (Γιουκοσλαβία): 12η θέση 

Μία νέα δυναστεία γεννιέται μετά την «πτώση» της Σοβιετικής Ένωσης κι αυτή δεν είναι άλλη από την Γιουγκοσλαβία του Κρέζιμιρ Τσόσιτς. Η Ελλάδα είχε τη χειρότερη παρουσία της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς παρά το αξιόλογο ρόστερ της πέτυχε μόλις μία νίκη σε οκτώ αγώνες και κατετάγη δωδέκατη και τελευταία στο 190 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.  

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Γιαννουζάκος, Γιατζόγλου, Γκούμας, Καστρινάκης, Κορωναίος, Ραφτόπουλος, Διάκουλας, Κόντος, Σακελλαρίου, Κοκολάκης.

Τελική κατάταξη  

  1. Γιουγκοσλαβία 
  2. Σοβιετική Ένωση 
  3. Ιταλία 
  4. Ισπανία 
  5. Βουλγαρία 
  6. Τσεχοσλοβακία 
  7. Ισραήλ 
  8. Πολωνία 
  9. Τουρκία 
  10. Ολλανδία  
  11. Ρουμανία  
  12. Ελλάδα  

 

1979-Τορίνο (Ιταλία): 9η θέση  

Η σειρά του Παναγιώτη Γιαννάκη να γράψει ιστορία με την ελληνική φανέλα είχε έρθει στην πρώτη του παρουσία σε Ευρωμπάσκετ στα γήπεδα της Ιταλίας. Η 9η θέση που κατέλαβε η ελληνική ομάδα με τρεις νίκες και τέσσερις ήττες στη διοργάνωση δεν προμήνυε σίγουρα όσα θα ακολουθούσαν. Η κορυφή επανήλθε στα χέρια της Σοβιετικής Ένωσης μετά από τρεις συνεχείς διοργανώσεις μακριά από την πρώτη θέση.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Γιαννάκης, Γιαννουζάκος, Γιατζόγλου, Καστρινάκης, Κατσούλης, Κοκολάκης, Κορωναίος, Σακελλαρίου, Καρατζουλίδης, Γκέκος, Παπαγεωργίου, Παραμανίδης.  

Τελική κατάταξη 

  1. Σοβιετική Ένωση  
  2. Ισραήλ 
  3. Γιουγκοσλαβία 
  4. Τσεχοσλοβακία 
  5. Ιταλία 
  6. Ισπανία 
  7. Πολωνία 
  8. Γαλλία 
  9. Ελλάδα  
  10. Ολλανδία 
  11. Βουλγαρία  
  12. Βέλγιο  

 

1981-Μπρατισλάβα, Πράγα (Τσεχοσλοβακία): 10η θέση 

Μετά τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ακολούθησε η εμφάνιση του Νίκου Γκάλη σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την «επίσημη αγαπημένη». Ο θρύλος του παγκόσμιου μπάσκετ κάνει αισθητή την παρουσία του με 161 πόντους (20 κατά μέσο όρο), αλλά δεν στέκονται αρκετοί για να οδηγήσουν το συγκρότημα του Γιάννη Ιωαννίδη ψηλότερα από τη δέκατη θέση με τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς στην πρώτη φάση και τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες στη συνέχεια. Η Σοβιετική Ένωση συντρίβοντας τη Γιουγκοσλαβία στον τελικό με 84-67 κατέκτησε έναν ακόμη τίτλο. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Ανδρίτσος, Γιαννάκης, Γκάλης, Καστρινάκης, Κοκολάκης, Κορωναίος, Πετρόπουλος, Κατσούλης, Παπαγεωργίου, Βίδας, Καρατζουλίδης, Ζώης. 

Τελική κατάταξη 

  1. Σοβιετική Ένωση 
  2. Γιουγκοσλαβία 
  3. Τσεχοσλοβακία 
  4. Ισπανία 
  5. Ιταλία 
  6. Ισραήλ 
  7. Πολωνία 
  8. Γαλλία 
  9. Αγγλία 
  10. Ελλάδα 
  11. Ο.Δ. Γερμανίας 
  12. Τουρκία  

 

1983-Λιμόζ, Ναντ (Γαλλία): 11η θέση 

Τα «όργια» του Νίκου Γκάλη «βουίζουν» σε όλη την Ευρώπη αλλά η Εθνική δε στάθηκε αντάξια των προσδοκιών και κατέλαβε την ενδέκατη και προτελευταία θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας, ωστόσο οι εμφανίσεις της απέναντι σε μεγαθήρια της Ευρώπης όπως η Γιουγκοσλαβία άφηναν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον. Η Ιταλία έσπασε το «δίπολο» Σοβιετικών και Γιουγκοσλάβων κατακτώντας το τρόπαιο. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Ανδρίτσος Γιαννάκης, Γκάλης, Κοκολάκης, Μαλλαχ, Φασούλας, Κατσούλης, Γκέκος, Ρωμανίδης, Σταυρόπουλος, Αλεξανδρής, Παραγυιός. 

 Τελική κατάταξη 

  1. Ιταλία 
  2. Ισπανία 
  3. Σοβιετική Ένωση  
  4. Ολλανδία  
  5. Γαλλία 
  6. Ισραήλ 
  7. Γιουγκοσλαβία  
  8. Ομ. Γερμανία 
  9. Πολωνία 
  10. Τσεχοσλοβακία 
  11. Ελλάδα  
  12. Σουηδία  

 

 

1987-Αθήνα (Ελλάδα): 1η θέση  

Η ιστορική στιγμή της κορυφής για την Ελλάδα γράφτηκε στις 14 Ιουνίου του 1987, όταν η «παρεά» του Γκάλη και του Γιαννάκη σήκωσαν στον ουρανό ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ. Μετά από δύο νίκες επί της φοβερής Γιουγκοσλαβία αλλά και της Σοβιετικής Ένωσης με 103-101 στην παράταση στον μεγάλο τελικό, η Εθνική θριάμβευσε με τον Νίκο Γκάλη να αναδεικνύεται MVP του τουρνουά. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Γιαννάκης, Γκάλης, Καμπούρης, Φασούλας, Χριστοδούλου, Ανδρίτσος, Ρωμανίδης, Ιωάννου, Σταυρόπουλος, Φιλίππου, Λινάρδος, Καρατζάς.  

Τελική κατάταξη  

  1. Ελλάδα  
  2. Σοβιετική Ένωση  
  3. Γιουγκοσλαβία  
  4. Ισπανία 
  5. Ιταλία 
  6. Δυτική Γερμανία  
  7. Πολωνία 
  8. Τσεχοσλοβακία  
  9. Γαλλία 
  10.  Ολλανδία 
  11. Ισραήλ 
  12. Ρουμανία  

 

1989-Ζάγκρεμπ (Γιουγκοσλαβία): 2η θέση  

Η δύναμη της Εθνικής ομάδας και η γλυκία γεύση του θριάμβου στην Αθήνα υπήρχε ακόμα και οι Έλληνες διεθνείς κατάφεραν να τερματίσουν δεύτεροι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ χάνοντας μόνο σε δύο ματς και μετέπειτα τροπαιούχο Γιουγκοσλαβία. Στον ημιτελικό ένα τρίποντο του Φάνη Χριστοδούλου μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό έδωσε τη νίκη απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, αλλά στον τελικό οι Σέρβοι επικράτησαν εύκολα με 98-77. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Γιαννάκης, Γκάλης, Καμπούρης, Φασούλας, Χριστοδούλου, Παταβούκας, Στεργάκος, Ανδρίτσος, Παπαδόπουλος, Φιλίππου, Αγγελίδης.  

Τελική κατάταξη 

  1. Γιουκοσλαβία 
  2. Ελλάδα 
  3. Σοβιετική Ένωση 
  4. Ιταλία 
  5. Ισπανία 
  6. Γαλλία 
  7. Βουλγαρία 
  8. Ολλανδία 

 

1991-Ρώμη (Ιταλία): 5η θέση  

Στο «last dance» του Νίκου Γκάλη με τη «γαλανόλευκη» φανέλα πέτυχε 32,4 πόντους κατά μέσο όρο συμβάλλοντας τα μέγιστα για την Εθνική μας. Η ήττα από την Τσεχοσλοβακία στην πρώτη φάση περιόρισε την Εθνική ομάδα στη διοργάνωση, όπου πρώτευσε για πέμπτη φορά στην ιστορία της η Γιουγκοσλαβία του Τόνι Κούκοτς,  

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Γιαννάκης; Γκάλης, Παπαδάκος, Παπαδόπουλος, Παταβούκας, Φασούλας, Λυπηρίδης, Μυλωνάς, Καμπούρης, Αγγελίδης, Γάσπαρης, Ανδρίτσος. 

Τελική κατάταξη 

  1. Γιουγκοσλαβία 
  2. Ιταλία 
  3. Ισπανία  
  4. Γαλλία  
  5. Ελλάδα  
  6. Τσεχοσλοβακία  
  7. Πολωνία  
  8. Βουλγαρία  

 

1993-Καρλσρούη, Μόναχο (Γερμανία): 4η θέση 

Με την αποχώρηση του Γκάλη τα πράγματα για την Εθνική ήταν δύσκολα, ωστόσο κατάφερε να δείξει τον καλύτερό της εαυτό και να τερματίσει 4η στο Μόναχο της Γερμανίας. Η Ελλάδα με καλάθι του Παναγιώτη Φασούλα στην εκπνοή κέρδισε στα προημιτελικά τη Γαλλία, αλλά ηττήθηκε στον ημιτελικό από τους Οικοδεσπότες και μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης Γερμανούς. Στον μικρό τελικό ήρθε η ήττα από την Κροατία.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Γαλακτερός, Γιαννάκης, Παταβούκας, Σιγάλας, Φασούλας, Χριστοδούλου, Τσέκος, Κακιούσης, Μπακατσιάς, Μποσγανάς, Οικονόμου, Παπαγιάννης.  

Τελική κατάταξη 

  1.  Γερμανία  
  2. Ρωσία  
  3. Κροατία 
  4. Ελλάδα 
  5. Ισπανία 
  6. Εσθονία  
  7. Γαλλία 
  8. Βοσνία 
  9. Λετονία 
  10. Ιταλία 
  11. Τουρκία  
  12. Βέλγιο 
  13. Ισραήλ  
  14. Σλοβενία 
  15. Σουηδία 
  16. Βουλγαρία  

 

1995-Αθήνα (Ελλάδα): 4η θέση  

Με την επιστροφή στην Αθήνα και στο γήπεδο της πρωτιάς η ομάδα του Μάκη Δενδρινού έφτασε στην τετράδα αποκλείοντας στον προημιτελικό την Ισπανία με σπουδαία εμφάνιση του Φάνη Χριστοδούλου. Ωστόσο, το εμπόδιο της Γιουγκοσλαβίας ήταν αξεπέραστο και ηττήθηκε για δεύτερη συνεχή διοργάνωση στον μικρό τελικό από τους Κροάτες μένοντας εκτός βάθρου. Οι «πλάβοι» κατέκτησαν τον τίτλο νικώντας τη Λιθουανία στον τελικό, εν μέσω έντονων διαμαρτυριών από τους ηττημένους και το ουδέτερο κοινό για τη διαιτησία.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Αλβέρτης, Γιαννάκης, Παταβούκας, Σιγάλας Οικονόμου, Φασούλας, Χριστοδούλου, Αγγελίδης, Ρεντζιάς, Κακιούσης, Σταυρακόπουλος, Μπακατσιάς. 

Τελική κατάταξη 

  1. Γιουγκοσλαβία 
  2. Λιθουανία 
  3. Κροατία 
  4. Ελλάδα 
  5. Ιταλία 
  6. Ισπανία 
  7. Ρωσία 
  8. Γαλλία 
  9. Ισραήλ 
  10. Σλοβενία 
  11. Γερμανία 
  12. Τουρκία 
  13. Φινλανδία 
  14. Σουηδία 

 

1997 Τζιρόνα, Βαρκελώνη (Ισπανία): 4η θέση 

Με στόχο το μετάλλιο η ελληνικό ομάδα ταξίδεψε γεμάτη φιλοδοξίες στη Βαρκελώνη. Ωστόσο, ένας ακόμη μικρός τελικός της στέρησε μία θέση στο βάθρο, όταν με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στο «τιμόνι» ηττήθηκε από την κορυφαία Γιουκοσλαβία στον ημιτελικό και αργότερα από τη Ρωσία με το βαρύ 97-77. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Αλβέρτης, Γιαννούλης, Κορωνιός, Οικονόμου, Παπανικολάου, Παταβούκας, Ρέντζιας, Σιγάλας, Χριστοδούλου, Μπουντούρης, Μυριούνης, Καλαϊτζής. 

Τελική κατάταξη 

  1. Γιουγκοσλαβία 
  2. Ιταλία 
  3. Ρωσία 
  4. Ελλάδα 
  5. Ισπανία 
  6. Λιθουανία 
  7. Πολωνία 
  8. Τουρκία 
  9. Ισραήλ 
  10. Γαλλία 
  11. Κροατία 
  12. Γερμανία 
  13. Ουκρανία 
  14. Σλοβενία 
  15. Βοσνία 
  16. Λετονία 

 

1999-Ντιζόν (Γαλλία): 16η θέση  

Με τα προβλήματα να έχουν κάνει την εμφάνιση τους από την προετοιμασία η Εθνική ομάδα του Κώστα Πετρόπουλου ηττήθηκε στην πρώτη φάση από Γερμανία, Τσεχία και Λιθουανία μένοντας πρόωρα εκτός συνέχειας και τερματίζοντας τελικά στη 16η και τελευταία θέση. Η Ιταλία με ηγέτη τον Γκρεγκόρ Φούτσκα, που αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά, κατάφερε νικώντας στον τελικό την Ισπανία να κατακτήσει την κορυφή. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Καλαϊτζής, Καράγκουτης, Κορωνιός, Μπαλογιάννης, Μπουντούρης, Παπανικολάου, Σιγάλας, Γιαννούλης, Τσακαλίδης, Σούλης, Κακιούζης.  

Τελική κατάταξη  

  1. Ιταλία 
  2. Ισπανία 
  3. Γιουγκοσλαβία 
  4. Γαλλία 
  5. Λιθουανία 
  6. Ρωσία 
  7. Γερμανία 
  8. Τουρκία 
  9. Ισραήλ 
  10. Σλοβενία 
  11. Κροατία 
  12. Τσεχία 
  13. ΠΓΔΜ 
  14. Ουγγαρία 
  15. Βοσνία 
  16. Ελλάδα  

 

2001 Αττάλεια, Κωνσταντινούπολη (Τουρκία): 9η θέση  

Η Εθνική μετά την αποτυχημένη πορεία στη Γαλλία, δεν κατάφερε να δείξει κάτι σπουδαίο ούτε στην Κωνσταντινούπολη. Στο δεύτερο γύρο η Εθνική ομάδα κατέρρευσε και ο Ντιρκ Νοβίτσκι ηγήθηκε της αντεπίθεσης της Γερμανίας οδηγώντας τη στη νίκη με 80-75. Η ομάδα του Κώστα Πετρόπουλου έμενε για δεύτερη συνεχή διοργάνωση εκτός οκτάδας τερματίζοντας στην ένατη θέση, ενώ η Γιουγκοσλαβία με τον Πέτζα Στογιάκοβιτς να δείχνει το δρόμο κατέκτησε τον τίτλο επικρατώντας των οικοδεσποτών στον τελικό.  

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Αλβέρτης Γιαννούλης, Κακιούζης, Καλαϊτζής, Ντικούδης, Παπαλουκάς, Παπανικολάου, Ρεντζιάς, Σιγάλας, Φώτσης, Χατζηβρέττας, Παπαδόπουλος.  

Τελική κατάταξη  

  1. Γιουγκοσλαβία 
  2. Τουρκία 
  3. Ισπανία 
  4. Γερμανία 
  5. Ρωσία 
  6. Γαλλία 
  7. Κροατία 
  8. Λετονία 
  9. Ελλάδα 
  10. Λιθουανία 
  11. Ιταλία 
  12. Ισραήλ 
  13. Σλοβενία 
  14. Ουκρανία 
  15. Βοσνία 
  16. Εσθονία  

 

2003 Μπόρας, Στοκχόλμη (Σουηδία): 5η θέση 

Στα γήπεδα της Σουηδίας με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο η Εθνική ξεκίνησε με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς στην πρώτη φάση, αλλά στον κρίσιμο προημιτελικό απέναντι στην Ιταλία ηττήθηκε κι έμεινε εκτός τετράδας καταλαμβάνοντας τελικά την πέμπτη θέση. Η Λιθουανία παίζοντας οεξαιρετικό μπάσκετ έφτασε εύκολα στον τίτλο συντρίβοντας με 78-62 την Ισπανία.  

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Ντικούδης, Παπαλουκάς, Παπανικολάου, Ρεντζιάς, Σιγάλας, Διαμαντίδης, Φώτσης, Χατζηβρέττας, Αλβέρτης, Κακιούζης, Τσακαλίδης, Χαρίσης.  

Τελική κατάταξη 

  1.  Λιθουανία 
  2. Ισπανία 
  3. Ιταλία 
  4. Γαλλία 
  5. Ελλάδα 
  6. Σερβία 
  7. Ισραήλ 
  8. Ρωσία 
  9. Κροατία 
  10. Τουρκία 
  11. Σλοβενία 
  12. Γερμανία 
  13. Λετονία 
  14. Ουκρανία 
  15. Βοσνία 
  16. Σουηδία 

 

2005-Βελιγράδι (Σερβία): 1η θέση 

Ο αρχηγός τότε, Μιχάλης Κακιούζης μιλούσε λίγο πριν το τζάμπολ για χρυσό μετάλλιο. Τα λόγια του όπως αποδείχτηκε λίγο αργότερα ήταν προφητικά και η Εθνική ομάδα με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο έφτασε για δεύτερη φορά στην κορυφή της Ευρώπης! Ο Δημήτρης Διαμαντίδης με ένα τρίποντο στον ημιτελικό απέναντι στη Γαλλία έστειλε την Ελλάδα στον μεγάλο τελικό, εκεί όπου πήρε ρεβάνς από τον Ντιρκ Νοβίτσκι και την υπόλοιπη Γερμανία, φτάνοντας άνετα στην επικράτηση με 78-62. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Διαμαντίδης, Ζήσης, Κακιούζης, Ντικούδης, Παπαδόπουλος, Παπαλουκάς, Σπανούλης, Τσαρτσαρής, Φώτσης, Χατζηβρέττας, Μπουρούσης, Βασιλόπουλος. 

 Τελική κατάταξη 

  1.  Ελλάδα 
  2. Γερμανία 
  3. Γαλλία 
  4. Ισπανία  
  5. Λιθουανία 
  6. Σλοβενία  
  7. Κροατία 
  8. Ρωσία 
  9. Σερβία Μαυροβούνιο  
  10. Ιταλία 
  11. Ισραήλ 
  12. Τουρκία  
  13. Βουλγαρία  
  14. Λετονία  
  15. Βοσνία Ερζεγοβίνη 
  16. Ουκρανία   

 

 

2007 Γρανάδα, Μαδρίτη (Ισπανία): 4η θέση 

H Εθνική πήγε στην Ισπανία με στόχο να υπερασπιστεί τον τίτλο. Με μία επική ανατροπή η Ελλάδα απέκλεισε στα προημιτελικά τη Σλοβενία, ωστόσο στα ημιτελικά γνώρισαν την ήττα από τους οικοδεσπότες Ισπανούς. Η Εθνική δεν τα κατάφερε και στον μικρό τελικό γνωρίζοντας την ήττα από τη Λιθουανία κι έμεινε ξανά εκτός βάθρου. Στον τελικό η Ρωσία με ήρωα τον Αμερικανό Χόλντεν «άλωσε» το σπίτι της Ισπανίας. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Βασιλόπουλος, Διαμαντίδης, Ζήσης, Κακιούζης, Ντικούδης, Παπαδόπουλος, Παπαλουκάς, Σπανούλης, Τσαρτσαρής, Χατζηβρέττας, Πελεκάνος, Μπουρούσης. 

 Τελική κατάταξη  

  1. Ρωσία 
  2. Ισπανία  
  3. Λιθουανία  
  4. Ελλάδα  
  5. Γερμανία  
  6. Κροατία  
  7. Σλοβενία  
  8. Γαλλία 
  9. Ιταλία 
  10. Πορτογαλία  
  11. Ισραήλ 
  12. Τουρκία  
  13. Λετονία  
  14. Σερβία  
  15. Τσεχία  
  16. Πολωνία  

 

 

2009 Πόζναν, Μπίντγκοζ , Κατοβίτσε (Πολωνία): 3η θέση 

Με τον Γιόνας Καζλάουσκας στον πάγκο και χωρίς τους Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Τσαρτσαρή και Βασιλόπουλο, η Εθνική έφτασε μέχρι τον  προημιτελικό κι επικράτησε της Τουρκίας στην παράταση. Στον ημιτελικό έπεσε και πάλι στο ανυπέρβλητο εμπόδιο της Ισπανίας. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη που πέτυχε 23 πόντους, επικράτησε της Σλοβενίας στον μικρό τελικό και κρέμασε το χάλκινο μετάλλιο στο στήθος, την ώρα που η Ισπανία πανηγύριζε την πρώτη θέση. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Ζήσης, Περπέρογλου, Πρίντεζης, Σπανούλης, Σχορτσανίτης, Φώτσης, Καλάθης, Καλαμπόκης, Μπουρούσης, Κουφός, Καϊμακόγλου, Γλυνιαδάκης.  

Τελική κατάταξη  

  1. Ισπανία  
  2. Σερβία 
  3. Ελλάδα  
  4. Σλοβενία  
  5. Γαλλία  
  6. Κροατία  
  7. Ρωσία 
  8. Τουρκία  
  9. ΠΓΔΜ 
  10. Πολωνία  
  11. Γερμανία 
  12. Λιθουανία  
  13. Λετονία 
  14. Ισραήλ 
  15. Μεγάλη Βρετανία 
  16. Βουλγαρία 

 

2011: Αλίτους, Βίλνιους, Κάουνας (Λιθουανία): 6η θέση 

Με προπονητή τον Ηλία Ζούρο και τον Δημήτρη Διαμαντίδη να έχει αποσυρθεί η Ελλάδα ταξίδεψε στη Λιθουανία με χαμηλές βλέψεις, και κατάφερε να τις ικανοποιήσει με την παρουσία της στη διοργάνωση που συμμετείχαν 24 ομάδες με απολογισμό επτά νίκες και τέσσερις ήττες τερματίζοντας έκτη. Η Ισπανία υπερασπίστηκε τον τίτλο νικώντας με 98-85 τους Γάλλους. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Φώτσης, Ξανθόπουλος, Βασιλειάδης, Παπανικολάου, Κουφός, Καλάθης, Μπράμος, Μπουρούσης, Καϊμακόγλου, Ζήσης, Μαυροειδής, Σλούκας.  

Τελική κατάταξη  

  1. Ισπανία  
  2. Γαλλία  
  3. Ρωσία  
  4. ΠΓΔΜ  
  5. Λιθουανία  
  6. Ελλάδα  
  7. Σλοβενία  
  8. Σερβία 
  9. Γερμανία  
  10. Φινλανδία  
  11. Τουρκία 
  12. Γεωργία  
  13. Κροατία  
  14. Βουλγαρία  
  15. Μ. Βρετανία  
  16. Ισραήλ  
  17. Ουκρανία  
  18. Πολωνία  
  19. Βοσνία Ερζεγοβίνη  
  20. Ιταλία 
  21. Μαυροβούνιο  
  22. Λετονία  
  23. Βέλγιο 
  24. Πορτογαλία 

 

 

 

2013  Κόπερ - Λιουμπλιάνα (Σλοβενία): 11η θέση 

Η Εθνική με τον νυν τεχνικό της Μπάγερν Μονάχου, Αντρέα Τρινκιέρι στον πάγκο κάνει εξαιρετική αρχή στο Κόπερ, με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς απέναντι σε Σουηδία, Ρωσία και Τουρκία. Η ήττα από την Ιταλία ήταν το πρώτο σοκ για να ακολουθήσει εκείνο της Φινλανδίας, το οποίο κατέστρεψε το τουρνουά για την Ελλάδα. Η ήττα από την οικοδέσποινα Σλοβενία ουσιαστικά έθεσε εκτός οκτάδας την Ελλάδα. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Ζήσης, Περπέρογλου, Πρίντεζης, Σπανούλης, Καββαδάς Φώτσης, Μπράμος, Μαυροκεφαλίδης, Παπανικολάου, Μπουρούσης, Καϊμακόγλου, Σλούκας. 

 Τελική κατάταξη

  1. Γαλλία  
  2. Λιθουανία  
  3. Ισπανία  
  4. Κροατία  
  5. Σλοβενία  
  6. Ουκρανία 
  7. Σερβία 
  8. Ιταλία  
  9. Φινλανδία  
  10. Βέλγιο  
  11. Ελλάδα 
  12. Λετονία  
  13. Βοσνία 
  14. Τσεχία  
  15. Μ. Βρετανία  
  16. Σουηδία  
  17. Γερμανία  
  18. Μαυροβούνιο  
  19. Γεωργία  
  20. Τουρκία  
  21. ΠΓΔΜ 
  22. Ισραήλ 
  23. Ρωσία  
  24. Πολωνία 

 

2015 Ζάγκρεμπ (Κροατία) - Λιλ (Γαλλία): 5η θέση  

Η Εθνική μας με ένα πολύ δυνατό ρόστερ στο Ευρωμπάσκετ, αλλά δεν καταφέρνει να ανέβει στο βάθρο των μεταλλίων. Με τον Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο, την παλιά φρουρά των Σπανούλη, Ζήση και Μπουρούση, η ελληνική ομάδα στην πρώτη φάση του Ζάγκρεμπ με 5/5 και στους «16» επικρατεί του Βελγίου στη Λιλ. Όμως η Ισπανίας κάνει την εμφάνισή της στα προημιτελικά και με ήττα κρατά μακριά από τους στόχους την Ελλάδα. Οι Ίβηρες με τον Πάου Γκασόλ σε δαιμονιώδη κατάσταση κατέκτησαν ένα ακόμη χρυσό. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Μπουρούσης, Ζήσης, Σπανούλης, Καλάθης, Περπέρογλου, Σλούκας, Καϊμακόγλου, Κουφός, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Γ. Αντετοκούνμπο.  

Τελική κατάταξη  

  1. Ισπανία  
  2. Λιθουανία  
  3. Γαλλία  
  4. Σερβία 
  5. Ελλάδα  
  6. Ιταλία  
  7. Τσεχία  
  8. Λετονία  
  9. Κροατία  
  10. Ισραήλ 
  11. Πολωνία  
  12. Σλοβενία  
  13. Βέλγιο 
  14. Τουρκία  
  15. Γεωργία  
  16. Φινλανδία  
  17. Ρωσία 
  18. Γερμανία  
  19. ΠΓΔΜ  
  20. Εσθονία 
  21. Ολλανδία 
  22. Ουκρανία  
  23. Βοσνία Ερζεγοβίνη  
  24. Ισλανδία  

 

2017 Ελσίνκι (Φινλανδία) - Κωνσταντινούπολη (Τουρκία): 8η θέση 

Μια περιπετειώδης προετοιμασία, που έφερε την αναγγελία της απουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο λόγω προβλήματος στο γόνατο, η ελληνική ομάδα εξασφάλισε στο «τσακ» την πρόκριση για τους «16» με μια νίκη επί της Πολωνίας. Στο πρώτο νοκ άουτ η Εθνική σε μία ιστορική εμφάνιση υπέταξε την ισχυρή Λιθουανία, αλλά στον κρίσιμο προημιτελικό η ,κόπωση έφεραν την ήττα από τη Ρωσία. Η Σλοβενία με τον 17χρονο Λούκα Ντόντσιτς και τον MVP Γκόραν Ντράγκιτς έκανε την έκπληξη και έφτασε στον πρώτο τίτλο στην ιστορία της. 

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Καλάθης, Μπουρούσης, Σλούκας, Παππάς, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου, Μπόγρης, Θ. Αντετοκούνμπο. 

 Τελική κατάταξη  

  1. Σλοβενία  
  2. Σερβία  
  3. Ισπανία  
  4. Ρωσία  
  5. Λετονία  
  6. Γερμανία  
  7. Ιταλία  
  8.  Ελλάδα 
  9.  Λιθουανία  
  10. Κροατία 
  11. Φινλανδία 
  12.  Γαλλία  
  13. Μαυροβούνιο 
  14.  Τουρκία 
  15.  Ουκρανία  
  16. Ουγγαρία  
  17.  Γεωργία  
  18. Πολωνία 
  19. Βέλγιο 
  20.  Τσεχία 
  21.  Ισραήλ  
  22. M. Βρετανία 
  23. Ρουμανία 
  24. Ισλανδία 

 


 


Ραντεβού με την ιστορία έχουν ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός στην Πόλη!
Ραντεβού με την ιστορία έχουν ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός στην Πόλη!
Elite League: Νίκες για Μίλωνα, Ηρακλή και Ψυχικό
Elite League: Νίκες για Μίλωνα, Ηρακλή και Ψυχικό
Στο Παγκόσμιο Συλλόγων η Ατλέτικο Μαδρίτης
Στο Παγκόσμιο Συλλόγων η Ατλέτικο Μαδρίτης
Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved