Μαραθώνιος: Πώς θα βελτιώσεις το προπονητικό σου πρόγραμμα

Μαραθώνιος: Πώς θα βελτιώσεις το προπονητικό σου πρόγραμμα

Χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώσεις τις αποδόσεις σου

Έχεις πεσμένες αποδόσεις; Δεν καταφέρνεις να ολοκληρώσεις τη διαδρομή στον χρόνο που θα ήθελες; Αν η προπόνησή σου δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεσαι και να παραιτείσαι λίγο πριν τον μεγάλο αγώνα του Νοεμβρίου. Συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βελτιωθείς και να τρέξεις μεγαλύτερες αποστάσεις!

Ο επιμένων νικά!

Μείνε προσηλωμένος στον στόχο σου. Μην παραιτείσαι με την πρώτη δυσκολία και προσπάθησε να ακολουθήσεις ένα προπονητικό πρόγραμμα που δεν καταπονεί τον οργανισμό σου.

Το σώμα σου χρειάζεται αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να ανταποκριθεί όπως θα ήθελες. Μην έχεις παράλογες προσδοκίες και δώσε μία προθεσμία στον εαυτό σου, τουλάχιστον οκτώ εβδομάδων, για να δεις αποτέλεσμα. Κανένα πρόγραμμα δεν είναι εύκολο!

Επένδυσε στο τρέξιμο μακράς διαρκείας (long run) και αύξησε σταδιακά τα χιλιόμετρα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπερπροπονείσαι, τραυματίζοντας ή εξαντλώντας το σώμα σου, αλλά αντίθετα ότι θα τρέχεις μεγάλες αποστάσεις για να αυξήσεις την αντοχή σου και τις αποδόσεις σου. Τα long runs δεν πρέπει να γίνονται περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, ενώ μην ξεχνάς ότι καλό θα ήταν κατά τη διάρκειά τους να καταναλώνεις υγρά που θα βοηθήσουν τον οργανισμό σου να παραμείνει ενυδατωμένος. Ιδανικό είναι το ποτό υδατανθράκων και πρωτεΐνης Herbalife24 Prolong, που μπορείς να τα χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης.

 

Προπονητικό πρόγραμμα σημαίνει και διατροφικό πρόγραμμα…

Αν πάρεις την απόφαση να τρέξεις την ιδιαίτερα δύσκολη διαδρομή των 42.195 μέτρων, που θα καταπονήσει σημαντικά τον οργανισμό σου, πρέπει να ακολουθήσεις ένα πολύ συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα που θα σε τονώσει και θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τις αντοχές σου.

3a.jpg

Η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι ιδιαιτέρως σημαντική, όπως άλλωστε και η ενυδάτωση. Πέρα λοιπόν από το ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα που θα ακολουθείς καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και πρέπει να περιλαμβάνει σύνθετα και απλά σάκχαρα, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολύτιμες εδώδιμες ίνες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εξειδικευμένα προϊόντα για την προετοιμασία, την προπόνηση και την αποθεραπεία.

Η διατροφική αθλητική σειρά για όλο το 24ωρο, που ξεχωρίζουμε εμείς, είναι η Herbalife24, και αυτό γιατί περιλαμβάνει ελεγμένα προϊόντα χωρίς απαγορευμένες ουσίες, καθώς και χωρίς τεχνητές χρωστικές και αρωματικές ύλες. Στη σειρά θα ανακαλύψεις συμπληρώματα διατροφής, για να επιλέξεις με ασφάλεια ανάλογα με τις δικές σου ιδιαίτερες ανάγκες και θα βρεις από ποτά ανάκτησης πρωτεΐνης, όπως το Herbalife24 Rebuild Strength και το Herbalife24 Rebuild Endurance, μέχρι ποτά ηλεκτρολυτών όπως το Herbalife24 Hydrate και θρεπτικά ροφήματα σαν το Herbalife24 Formula 1 Sport.

 

Ευελιξία: Το μυστικό για καλύτερες αποδόσεις

Αυτό που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου είναι να βελτιώνεσαι. Προσπάθησε να φτάσεις λίγο πιο μακριά και να ξεπεράσεις τον προηγούμενο χρόνο σου, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι θα ξεπεράσεις τα όριά σου. Ακολούθησε το πρόγραμμα που σου ταιριάζει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείς να αποκλίνεις από αυτό και να κάνεις την προπόνησή σου λίγο πιο ευέλικτη.

Κάθε πρόγραμμα πρέπει να προσαρμόζεται στα δικά σου μέτρα προκειμένου να είναι αποτελεσματικό. Κάνε μικρές αλλαγές που θα σε βοηθήσουν να ανταποκριθείς καλύτερα και να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα άλλαξε τον ρυθμό ή την ένταση της προπόνησής σου, αν βλέπεις ότι δεν τα καταφέρνεις.

3b.jpg

Θυμήσου ότι κάθε δρομέας είναι διαφορετικός και υπάρχουν πλάνα που λειτουργούν καλύτερα για εκείνον. Κράτα λοιπόν τα βασικά στοιχεία του προγράμματος που έχεις επιλέξει και δοκίμασε μικρές αλλαγές που θα αυξήσουν τις αποδόσεις σου.

Αν τελικά αποφασίσεις ότι ένα πρόγραμμα δεν σου ταιριάζει, προσπάθησε να αναλύσεις τους λόγους: Εξέτασε προσεκτικά αν διάλεξες ένα πρόγραμμα για προχωρημένους, αν ακολούθησες σωστή προετοιμασία πριν ξεκινήσεις, αν είχες ξεκάθαρο στόχο ή αν ξεκουραζόσουν αρκετά ανάμεσα στις προπονήσεις...

Δοκίμασε διαφορετικά προγράμματα και χρησιμοποίησε την εμπειρία σου για να βελτιωθείς. Βρες τα δυνατά σου σημεία και τις αδυναμίες σου και επαναπροσδιόριζε τους στόχους σου. Κάνε ένα βήμα τη φορά και πριν προλάβεις να το καταλάβεις θα φτάσεις στην κορυφή!


ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» και το ματς καριέρας του Ελίασον
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» και το ματς καριέρας του Ελίασον
Elite League: Στο Final 4 ο Ερμής Σχηματαρίου – Υποβιβάστηκε ο Αίας Ευόσμου
Elite League: Στο Final 4 ο Ερμής Σχηματαρίου – Υποβιβάστηκε ο Αίας Ευόσμου
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 2 της σειράς των playoffs της Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 2 της σειράς των playoffs της Euroleague
Δ. Γιαννακόπουλος: Επέστρεψε στο ΟΑΚΑ και γνώρισε την αποθέωση!
Δ. Γιαννακόπουλος: Επέστρεψε στο ΟΑΚΑ και γνώρισε την αποθέωση!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved