Η Μαρούπα «ξαναχτύπησε» πριν το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (photos)

Η Μαρούπα «ξαναχτύπησε» πριν το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (photos)

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Ανήμερα του «τελικού» για τη 2η θέση, η Ειρήνη Μαρούπα τοποθετήθηκε εκ νέου για την απόφαση του CAS.

Το μέλος της ΕΕΑ Ειρήνη Μαρούπα εξήγησε την απόφαση που πήρε το CAS για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας, τονίζοντας πως το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο δεν… αναγνωρίζει την ΕΕΑ, αλλά ζητά να δικαστεί η υπόθεση με τους κανονισμούς της ΕΠΟ.

Με δήλωσή της στην ιστοσελίδα Xanthinet.gr λίγες ώρες πριν το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ ανέλυσε την υπόθεση, παραδεχόμενη ότι η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ δεν θα λάβει ως δεσμευτική την εισήγηση της ΕΕΑ.

Θυμίζουμε ότι από την στιγμή που πάρθηκε η απόφαση από το CAS να επιστρέφει τους 7 βαθμούς στον ΠΑΟΚ και να ξαναστείλει την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας για επανεκδίκαση, η Μαρούπα έχει κάνει αρκετές τοποθετήσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις στον κόσμο των «ασπρόμαυρων».

Αναλυτικά: η δήλωση τη Ειρήνης Μαρούπα:

«Το cas είναι το τριτοβάθμιο, ανώτατο αθλητικό δικαστήριο. Είναι διαιτητικό δικαστήριο και ως δικαστές του ορίστηκαν 3 δικηγόροι. Έναν διόρισε ο Ολυμπιακός έναν ο ΠΑΟΚ και ένας ορίστηκε ως πρόεδρος. Οι διαιτητές αυτοί εφάρμοσαν το καταστατικό του σωματείου τους αγνοώντας τον ελληνικό νόμο, τον όποιον ούτως ή άλλως δεν είχαν υποχρέωση να εφαρμόσουν. Αποφάσισαν την αναπομπή του ζητήματος της πολυϊδιοκτησίας των ομάδων ΠΑΟΚ και Ξάνθης στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ χωρίς διάταξη για επανάληψη της δίκης από άλλους δικαστές (του ιδιωτικού δικαστήριο της ΕΠΟ Εν Ελλάδι). Εξάλλου δεν ακυρώθηκε από το cas μια επί της ουσίας απόφαση ώστε να απαιτείται να την επανακρίνουν στην ουσία της άλλοι δικαστές. Ανέπεμψαν παρότι οι διαιτητές «δικαστές» του cas μπορούσαν να εκδώσουν απόφαση επί της ουσίας, οι ίδιοι, με βάση τις ρυθμίσεις για την πολυϊδιοκτησία που προβλέπονται αποκλειστικά από το καταστατικό τους. Από την περίληψη του σκεπτικού που έχει δοθεί στην δημοσιότητα με το δελτίο τύπου είναι προφανές ότι οι διαιτητές του cas θέλουν τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ να εισέλθουν στην ουσία της υπόθεσης, χωρίς να θεωρήσουν δεσμευτική την «έκθεση της ΕΕΑ».

Έκριναν ότι πρέπει οι δικαστές της δευτεροβάθμιας επιτροπής να αναλύσουν την έκθεση της ΕΕΑ και να εγκρίνουν «κατάλληλα» δηλαδή επαρκώς κι αιτιολογημένα τα συμπεράσματα της. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουν την απόφαση της ΕΕΑ Εν ειδει πραγματογνωμοσύνης και να αναλύσουν και να αιτιολογήσουν την αποδοχή ή μη των συμπερασμάτων της. Αλλιώς , χωρίς «ανάλυση και κατάλληλη έγκριση», η απόφαση της ΕΕΑ κατά το cas δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «άμεση» βάση, δηλαδή μονή της, για την τιμωρία του ΠΑΟΚ. Συγχρόνως στο σκεπτικό του το cas αναφέρει ότι τα όργανα της ΕΠΟ «δεν πρέπει να στερηθούν του καθήκοντος τους να αξιολογήσουν τα σύνθετα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση της ΕΕΑ» και «ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να στερηθεί του δικαιώματος του να δικαστεί με βάση το ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ».

Άρα το cas επιτάσσει την επανεκδίκαση της υπόθεσης με βάση το εθνικό δίκαιο, δηλαδή με την ποινή της αφαίρεσης βαθμών αντί του υποβιβασμού, νομοθετική ρύθμιση που το cas δεν θα εφάρμοζε γιατί αγνοεί και δεν εφαρμόζει τον ελληνικό αθλητικό νόμο. Επίσης απαιτεί επανάκριση, «ανάλυση και κατάλληλη έγκριση» της έκθεσης της ΕΕΑ και αποφάνθηκε ότι αυτό είναι υποχρέωση των δικαστών που απαρτίζουν την επιτροπή της ΕΠΟ. Στην πραγματικότητα τίθεται το ζήτημα του αυτοδιοίκητου στο ποδόσφαιρο.

Αν είναι πράγματι αυτοδιοίκητο το ποδόσφαιρο, οπότε μονοί τους οι δικαστές της ΕΠΟ θα εφαρμόζουν το καταστατικό του σωματείου και η τήρηση του νόμου γίνεται ζήτημα της κρίσης των οργάνων ενός σωματείου (οι οποίοι βεβαίως είναι δικαστές). Επίσης στην περίπτωση αυτή ο αθλητικός νόμος τελεί υπό την αίρεση της ΕΠΟ. Διότι, παρότι το καταστατικό του σωματείου της ΕΠΟ αναφέρεται στην τήρηση των νόμων από τα όργανα του, στην πράξη κάθε χρόνο οι ομάδες αποδεχόμενες την προκήρυξη της ετήσιας διοργάνωσης υπογράφουν και αποδέχονται ότι παραιτούνται δήθεν «εκουσίως» από την προσφυγή στα δικαστήρια και υποβάλλονται στο καταστατικό.

Το καταστατικό δηλαδή τίθεται πάνω από τον νόμο (!!) με ποινή αποβολής των ομάδων από το σωματείο σε περίπτωση προσφυγής στον νόμο και τα δικαστήρια. Με την απόφαση του αυτή στην πραγματικότητα το cas αποφασίζει την εξαίρεση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από τον κρατικό έλεγχο, τον οποίο έλεγχο αναθέτει αποκλειστικά στα όργανα της ΕΠΟ, με ο, τι αυτό συνεπάγεται....

Καταργεί εν τοις πράγμασι δηλαδή τον αθλητικό νόμο και την κρατική εποπτεία που είναι συνταγματική επιταγή. Αναμένω με ενδιαφέρον την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ καθώς τα νομικά ζητήματα που τίθενται είναι πολλά στο διαδικαστικό αλλά και στο τυπικό μέρος της λήψης απόφασης και οπωσδήποτε στο ουσιαστικό μέρος της ανάλυσης και κατάλληλης έγκρισης της απόφασης της ΕΕΑ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Η ώρα και το κανάλι του αγώνα

Όλα τα σενάρια για τη 2η θέση - Τι ψάχνουν ΑΕΚ και ΠΑΟΚΣερέλης: «Κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω - Να μαζέψουμε τα κομμάτια μας»
Σερέλης: «Κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω - Να μαζέψουμε τα κομμάτια μας»
ΝΠΣ Βόλος: Απίστευτη τοποθέτηση Μπέου | «Να μην έχουμε αίματα»
ΝΠΣ Βόλος: Απίστευτη τοποθέτηση Μπέου | «Να μην έχουμε αίματα»
ΠΑΟΚ: Το μήνυμα της ΠΑΕ για τα γενέθλια του Ιβάν Σαββίδη (photo)
ΠΑΟΚ: Το μήνυμα της ΠΑΕ για τα γενέθλια του Ιβάν Σαββίδη (photo)
Super League: Αποχώρησε από τη συνάντηση στην ΕΠΟ ο Γιάννης Αλαφούζος, λόγω υποχρεώσεων
Super League: Αποχώρησε από τη συνάντηση στην ΕΠΟ ο Γιάννης Αλαφούζος, λόγω υποχρεώσεων
©2011-2023 Onsports.gr - All rights reserved