Η προϋπηρεσία και οι αριθμοί του πρωτάρη Σπάθα

Η προϋπηρεσία και οι αριθμοί του πρωτάρη Σπάθα

Και το όνομα αυτού, Ηλίας Σπάθας! Ο Πειραιώτης ρέφερι θα… δοκιμάσει «άρωμα» τελικού Κυπέλλου για πρώτη φορά στην καριέρα του, αποτελώντας τον «εκλεκτό» της ΚΕΔ για το ραντεβού μεταξύ Ατρομήτου και Ολυμπιακού. To Οnsports κάνει το φλας – μπακ της διαδρομής του στα γήπεδα και αναλύει τις φετινές επιδόσεις του.

Με… επίθετο βαρύ σαν ιστορία ο διεθνής διαιτητής πήρε «φύλλο πορείας» για ένα από τα κορυφαία ποδοσφαιρικά ραντεβού της σεζόν. Γιος του πρώην προέδρου Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά Γιάννη Σπάθα, όπως προαναφέραμε, θα σφυρίξει για πρώτη φορά τελικό Κυπέλλου.

Στην διαιτητική πιάτσα υποστηρίζουν πως δικαιωματικά του… ανατέθηκε το ραντεβού του Σαββάτου (28/4) στο Ολυμπιακό Στάδιο, καθώς μαζί με τον τέταρτο διαιτητή του τελικού Θανάση Γιάχο, συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία στο συνολικό «check up» όλων των ρέφερι, με βάση τις φετινές επιδόσεις τους στις… γειτονιές της Super League.

Γεννημένος στις 18 Φεβρουαρίου 1980 είναι ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας, μαζί με τον πατέρα του Γιάννη και τον αδερφό του Βασίλη. Από μικρή ηλικία τα γονίδια τον έσπρωξαν προς τον αθλητισμό. Ασχολήθηκε με το τάε κβον ντο στο γυμναστικό σύλλογο Κερατσινίου και μάλιστα έκανε πρωταθλητισμό στις μικρές κατηγορίες.

Παρακολουθούσε από πιτσιρικάς ποδόσφαιρο και κυρίως βέβαια τα παιχνίδια στα οποία σφύριζε ο πατέρας του. Ετσι το «μικρόβιο» της διαιτησίας δεν ήταν δύσκολο να «μολύνει» τον οργανισμό του. Προτού πιάσει την σφυρίχτρα, πέρασε ως ποδοσφαιριστής από τον Αρη Αμφιάλης, ερασιτεχνική ομάδα του Πειραιά.

Ξεκίνησε την καριέρα του στη διαιτησία το 1998. Στη σεζόν 2000-01 μπήκε στους πίνακες της Γ’ Εθνικής, το καλοκαίρι του 2004 στη Β’ και το καλοκαίρι του 2007 πήρε προαγωγή για την Super League.

Απαριθμεί συνολικά 104 αγώνες, 60 στη μεγάλη κατηγορία, 19 στη δεύτερη και 16 στην τρίτη. Το 2010 έραψε το σήμα της FIFA στην στολή του και έγινε διεθνής.

Το φετινό...καρδιογράφημα

Ανατρέχοντας στα 13 φετινά παιχνίδια του στην Super League και ρίχνοντας μια ματιά στις επιμέρους κατηγορίες της στατιστικής, παρατηρούμε ότι βγάζει με ευκολία από το τσεπάκι του την κόκκινη κάρτα, δεδομένου πως μαζί με τον Ανδρέα Παππά είναι έρχονται δεύτεροι στην σχετική κατάταξη με 6 κόκκινες, δύο λιγότερες από τον… κοκκινάκια Βοσκάκη.

Ο 32χρονος ρέφερι ωστόσο «αγαπά» και τις κίτρινες κάρτες, όντας με 83 συνολικά κίτρινες τρίτος στην σχετική κατηγορία, πίσω από τους Γιάχο(91) και Παππά (86), ενώ σφυρίζει 33,54 φάουλ μέσο όρο ανά παιχνίδι,

Με τα πέναλτι δεν έχει ιδιαίτερα καλή «σχέση», αφού σε 13 παιχνίδια μόλις δύο φορές έδειξε την άσπρη βούλα. Χαρακτηρίζεται οριακά…underάκιας, δεδομένου πως πέντε παιχνίδια έληξαν στο σύνολό τους με λιγότερα από δύο γκολ.

Γουρλής για τους φιναλίστ

Η παρουσία του στα φετινά ματς των δύο φιναλίστ του Κυπέλλου τους φέρνει γούρι. Ο Ολυμπιακός «απέδρασε» με εμφατική νίκη (3-0) από την Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Πανιώνιο, ενώ «κλείδωσε» την πρόκριση στον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου φέρνοντας ισοπαλία (0-0) με τον ΟΦΗ.

Συνολικά στα επτά ραντεβού του με τον Σπάθα από την σεζόν 2008-09 μέχρι σήμερα, οι «ερυθρόλευκοι» απαριθμούν τρεις νίκες, τρεις ισοπαλίες και μόλις μία ήττα από την Λάρισα στο Καραϊσκάκη με 1-0 στις 12 Απριλίου 2008.

Στην αντίπερα όχθη ο Ατρόμητος έχει να θυμάται φέτος από τον Σπάθα δύο νίκες, κόντρα στον Αρη (1-0) στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και επί της ΑΕΚ(1-0) στο Περιστέρι, ενώ αντίθετα πέρυσι με τον ίδιο διαιτητή στο δρόμο του ήταν λιγότερο παραγωγικός μετρώντας τρεις ήττες και μόλις μία ισοπαλία.

Συνολικά με τον Σπάθα και από την σεζόν 2007-08, οι Περιστεριώτες έχουν γράψει στο…κοντέρ δύο νίκες, μία ισοπαλία και πέντε ήττες.

 

 



Υποψήφια η Βαρκελώνη για το επόμενο Final 4
Υποψήφια η Βαρκελώνη για το επόμενο Final 4
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Παναγιώτης Γκιώνης πάει Παρίσι με ιστορική επίδοση!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Παναγιώτης Γκιώνης πάει Παρίσι με ιστορική επίδοση!
Πολύ καλό ξεκίνημα θερινής περιόδου για τον Καραλή
Πολύ καλό ξεκίνημα θερινής περιόδου για τον Καραλή
Τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για τον Χουάνκαρ
Τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για τον Χουάνκαρ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved