Με άρωμα… Ολλανδίας!
Η οικονομική κρίση έχει κάνει την εμφάνιση της στην χώρας μας, και κατά συνέπεια στον χώρο του ποδοσφαίρου, και οι ομάδες έχουν ανάγκη να επενδύσουν στις ακαδημίες τους για να παράγουν παίχτες.
Σε αυτή την λογική, εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί στην χώρα μας η P.T.S, μια εταιρεία η οποία έχει ως στόχο την ατομική βελτίωση των παιδιών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο έχοντας θεσπίσει τον τρόπο λειτουργίας τον ολλανδικό τρόπο εκγύμνασης, καθώς αποτελεί προϊόν της εταιρείας NL, η οποία εδρεύει στην Ολλανδία.
Το Onsports βρέθηκε στην τελευταία προπόνηση της P.T.S στο Μενίδι και συνομίλησε με έναν εκ των προπονητών του προγράμματος, Νίκο Λουκά, αλλά και με τον υπεύθυνο Τύπου, Σπύρο Μαραθωνίτη.
«Καταρχήν δουλεύουμε στα ολλανδικά πρότυπα. Στόχος είναι να βελτιώσει κάθε παίκτης τα μειονεκτήματα του, κάτι το οποίο έχει γίνει από την αρχή καθώς τα παιδιά είχαν έρθει με κλίμακα το 10 σε ένα επίπεδο του 3 και βρίσκονται στο 6. Εδώ το κάθε παιδί δεν κοιτάζει ανταγωνιστικά το ένα το άλλο. Αντίθετα δουλεύουν το ένα για το άλλο και συνεργάζονται για να βελτιωθούν. Τα παιδιά συνεργάζονται πολύ καλά, είμαστε όλοι οι προπονητές πολύ ευχαριστημένοι. Το επίπεδο είναι αρκετά καλό. Υπάρχουν παίκτες πολύ εξελίξιμοι ενώ υπάρχουν παίκτες και σε χαμηλότερο επίπεδο, οι οποίοι είναι πολύ βελτιωμένοι και δεν υπάρχει παιδί που δεν έχει βελτιωθεί. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να τα εφαρμόσουν αυτά στις ομάδες τους ώστε μέσα από την δουλειά που γίνεται εδώ πέρα να καταφέρουν να καθιερωθούν στον σύλλογο τους», δήλωσε αρχικά ο Νίκος Λουκάς.
Σαν προπονητής τι χρειάζεται για να πάρει το καλύτερο από κάθε παιδί σε αυτή την ηλικία: «Σε αυτή την ηλικία πρώτα από όλα είσαι παιδαγωγός. Πρέπει να βγάλεις από τον χαρακτήρα του παιδιού την προσπάθεια. Εγώ προτιμώ να έχω ένα παιδί που δεν έχει τόσο καλά στοιχεία αλλά προσπαθεί στις προπονήσεις, παρά να έχω ένα άλλο με ταλέντο το οποίο τεμπελιάζει. Ένας παίκτης μόνο με ταλέντο δεν πάει πουθενά. Εγώ θέλω βασικά να δουλεύουν τα παιδιά πολύ παραπάνω γιατί μια προπόνηση δεν φτάνει».
Οι ομάδες στην χώρα μας ασχολούνται με αυτές τις ηλικίες; Ο Νίκος Λουκάς απαντάει: «Πιστεύω πως σιγά σιγά θα αρχίσουν να ασχολούνται διότι έχουν καταλάβει πως δεν χρειάζεται να φέρεις ένα παίκτη από το εξωτερικό μόνο και μόνο επειδή είναι ξένος. Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ταλέντο αλλά δεν φταίνε μόνο οι ομάδες γιατί και τα παιδιά μόλις θα πετύχουν τον πρώτο τους στόχο, μόλις υπογράψουν ένα συμβόλαιο σταματάνε να προσπαθούν. Πρέπει να είσαι ταπεινός για να πετύχεις».
Οι απαιτήσεις είναι πολλές, ωστόσο τα παιδιά ανταποκρίνονται άψογα: «Όλα τα παιδιά είναι πολύ συνεργάσιμα. Έχουν πολύ όρεξη και έχουν καταλάβει τον σκοπό που βρίσκονται εδώ. Είναι σαν το φροντιστήριο. Έρχεσαι για σένα, για να βελτιωθείς. Είναι μια έξτρα βοήθεια την οποία κάθε παιδί χρειάζεται. Ακόμη και στην καλύτερη ομάδα ο προπονητής δεν μπορεί να δουλέψει πάνω σε ένα παιδί γιατί έχει 40».
Τέλος, το μήνυμα του Νίκου Λουκά στα νέα παιδιά: «Γενικά είναι ότι καλύτερο να ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα ομαδικά αθλήματα γιατί εντάσσονται πιο εύκολα στο κοινωνικό περιβάλλον και βάζουν διαρκώς στόχους στην ζωή τους».
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Μαραθωνίτης μας ανέλυσε την δομή και τον τρόπο λειτουργίας της P.T.S: «Ασχολούμαστε με την βελτίωση των ποδοσφαιρικών ικανοτήτων των παιδιών και στηριζόμαστε στο ολλανδικό πρότυπο ακαδημιών. Όλη η φιλοσοφία της δικής μας δουλειάς είναι πάνω στα ολλανδικά πρότυπα. Δεχόμαστε παιδιά από όλες τις ομάδες, από 11 ετών μέχρι και επαγγελματίες αθλητές και κάνουμε ατομική βελτίωση, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Στόχος είναι να βελτιώσουμε έναν αθλητή και να του δώσουμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχει τους στόχους τους. Συνεργαζόμαστε με πολλούς προπονητές, οι οποίοι κατέχουν όλοι διπλώματα UEFA Β και UEFA A. Έχουμε παραρτήματα σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη και έχουμε εργοφυσιολόγους και γυμναστές. Τα παιδιά ελέγχονται επιστημονικά. Το βιβλίο των ασκήσεων είναι ενιαίο, δηλαδή δεν κάνει ο κάθε προπονητής το δικό του πρόγραμμα. Δίνουμε πολύ προσοχή στην μάθηση του παιδιού, στο σχολείο του και στα εξωσχολικά μαθήματα ενώ το παιδί υποχρεούται να μας φέρνει τους βαθμούς του κάθε τρίμηνο και αν έχει πέσει σε κάποια μαθήματα τότε διακόπτεται από το πρόγραμμα».
Τι θα πρέπει να διαθέτει ένα παιδί για να γίνει δεκτό στο πρόγραμμα: «Θα πρέπει το παιδί, αλλά και η οικογένεια, να είναι πρόθυμο να κάνει προσωπική βελτίωση καθώς εμείς εδώ δεν κάνουμε αγωνιστικά διπλά παρά μόνο εκμάθηση και βελτίωση. Θα πρέπει να έχει μεγάλη όρεξη για ποδόσφαιρο, να βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και να θέλει να στοχοποιήσει την προπόνηση του».
Για τους στόχους της εταιρείας: «Να τους βελτιώσει αθλητικά αλλά να τους στηρίξει και ψυχολογικά, καθώς σε όποια ομάδα και αν αγωνίζεται ένα παιδί δεν μπορεί να ασχοληθεί με αυτό προσωπικά γιατί στην ομάδα υπάρχουν πολλά παιδιά».
Για το αν είναι η κατάλληλη εποχή για την ανάδειξη νέων ταλέντων: «Για εμάς είναι τεράστια η ευκαιρία στην Ελλάδα και εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να δουλέψουν το ταλέντο τους. Ταλέντα έχουμε και κάποιες έχουν αρχίσει να επενδύουν. Έχουμε συνεργασία με πολλές ομάδες και προσπαθούμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να δώσουν μεγαλύτερο βάρος οι ομάδες στα παιδιά».