Σάντος: «Ανοιχτή η πόρτα της Εθνικής»

Σάντος: «Ανοιχτή η πόρτα της Εθνικής»

«Η πόρτα της Εθνικής ομάδας δεν έχει κλείσει για κανέναν» είπε ο Φερνάντο Σάντος σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον ΝΟVAΣΠΟΡ FM.



Καλημερίζοντας στα ελληνικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός αναφέρθηκε αρχικά στην αλλαγή φιλοσοφίας που θέλει να περάσει στους ποδοσφαιριστές με κάθε σεβασμό για την προηγούμενη που έφερε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και εξέφρασε την πικρία του που δεν έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του τους διεθνείς ώστε να την αφομοιώσουν γρηγορότερα. Είπε ακόμα πως θα κρατήσει όλα τα καλά στοιχεία της εποχής Ρεχάγκελ, αλλά θα προσπαθήσει να βελτιώσει επιθετικά την ομάδα, αφού έχει διακρίνει πως ο Ελληνας ποδοσφαιριστής θέλει να παίζει πιο επιθετικά και έχει και το ταλέντο να το κάνει.

Αφησε ανοιχτή την πόρτα της Εθνικής για τους Κυργιάκο και Γκέκα, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή, υπό την προϋπόθεση να τον εμπιστεύονται απόλυτα και να είναι πεπεισμένοι πως λειτουργεί πάντα με γνώμονα το συμφέρον της ομάδας και όχι τις προσωπικές του σχέσεις.

Είπε πως στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχουν θέση όλοι οι παίκτες που εξυπηρετούν τις  ανάγκες της Εθνικής, ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ διαφώνησε με τον χαρακτηρισμό «πρώην ποδοσφαιριστές» για τους  Καραγκούνη – Κατσουράνη υποστηρίζοντας πως μπορούν να προσφέρουν πολλά στην Εθνική τόσο στον αγωνιστικό τομέα όσο και σε ρόλο συμβουλευτικό για τους νέους διεθνείς.

Τόνισε την αναγκαιότητα που υπάρχει για έναν νεαρό παίκτη να έχει παιχνίδια στα πόδια του και διευκρίνισε πως αυτός είναι ο λόγος που παρόλο που παρακολουθεί πολλούς παίκτες της Εθνικής Ελπίδων τους αφήνει εκεί προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερες παραστάσεις.

Είπε ακόμα πως ετοιμάζει με τους συνεργάτες του μια βάση δεδομένων για όλους τους ποδοσφαιριστές που ενδιαφέρουν την Εθνική, η οποία συνεχώς θα εξελίσσεται για να αποτελέσει «μπούσουλα» για το μέλλον όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για όποιον προπονητή βρεθεί στο τιμόνι της Εθνικής μετά απ’ αυτόν.

Επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης Ακαδημιών που όμως θα δουλεύουν σωστά ώστε να αναδεικνύουν τα νέα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Υποσχέθηκε πως θα μιλήσει στον Κώστα Μήτρογλου για τον απρεπή πανηγυρισμό του, που πάντως θεωρεί ότι συνέβη πάνω στη χαρά της επίτευξης του γκολ, έχρισε φαβορί για τον τίτλο τον Ολυμπιακό, είπε ότι η Μπαρτσελόνα παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στον κόσμο, ενώ εκμυστηρεύθηκε πως πλέον αισθάνεται «μισός Πορτογάλος  - μισός Ελληνας».

Είπε πως η Εθνική ομάδα έχει τις δυνατότητες να κατακτήσει την πρώτη θέση στον όμιλό της στη μάχη για τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και έκανε έκκληση στον κόσμο να παραμερίσει τις συλλογικές προτιμήσεις και να σταθεί ενωμένος στο πλευρό της.

Τέλος είπε πως η μεγαλύτερη παρακαταθήκη για τον ίδιο θα είναι να αφήσει την Εθνική με μέλλον εγγυημένο και ευοίωνο ώστε να μπορεί να πει ότι έβαλε κι αυτός ένα «λιθαράκι» στη δημιουργία της.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός:

Για την αλλαγή φιλοσοφίας στην Εθνική και την προσαρμογή των διεθνών σ' αυτήν: «Μιλάμε για μια καινούργια Εθνική όχι τόσο λόγω αλλαγής προπονητή, αλλά επειδή η παλιά φουρνιά παικτών που έκαναν καταπληκτική δουλειά με τον κ. Ρεχάγκελ και πρέπει να τους δώσουμε συγχαρητήρια έχουν αποχωρήσει και πλέον δουλεύουμε με νέα φουρνιά παικτών, πρέπει να σταθούμε κι εμείς αντάξιοι των περιστάσεων.

Από την δική μας  πλευρά έχουμε ξεκινήσει τη δουλειά μας. Υπάρχει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα ότι δυστυχώς  πολλοί από αυτούς τους παίκτες δεν έχουν παιχνίδια στα πόδια τους αφού δεν αγωνίζονται στις ομάδες τους.

Υπάρχει και το ζήτημα της διαφοράς φιλοσοφίας. Δεν υπονοώ σε καμία περίπτωση ότι η δική μου είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Εννοώ πως θα πρέπει να προσαρμοστούν οι παίκτες στη νέα φιλοσοφία και δεν έχουμε και τους παίκτες στη διάθεσή μας και  θα πρέπει αν γίνουν οι ρυθμοί μας πιο ταχείς.  Θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια σε όλο το τιμ που κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει η δική μου δουλειά καλύτερη. Αν είχα αυτούς τους παίκτες κάθε μέρα στη διάθεσή μου θα ήμασταν στο 80%, άρα είμαστε στο 55-60% της κατάστασης που επιθυμούμε.

Η προηγούμενη φιλοσοφία με την σκληρή άμυνα και τις αντεπιθέσεις έφερε πολύ καλά αποτελέσματα με αποκορύφωμα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.  Από την άλλη, με τα χρόνια εμπειρίας  μου στους ελληνικούς πάγκους ξέρω ότι αυτό που αρέσει στον Ελληνα παίκτη είναι να έχει τη μπάλα στα πόδια του, οπότε μπορεί να παίξει ένα τέτοιο ποδόσφαιρο. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις μια ριζωμένη για 8-9 χρόνια φιλοσοφία από τη μια στιγμή στην άλλη. Ωστόσο, έχω εξηγήσει στους παίκτες τι ζητάω και οι ίδιοι αισθάνονται ότι είναι πιο απελευθερωμένοι και στο εγγύς μέλλον πιστεύω ότι λόγω διάθεσής τους θα παίξουμε ένα τέτοιο ποδόσφαιρο.

Βέβαια δεν θα εξοβελίσουμε ό,τι καλό υπήρχε. Θέλουμε την καλή και σφικτή άμυνα, θέλουμε να κρατήσουμε τις αντεπιθέσεις, απλά θέλουμε να βελτιώσουμε την επίθεση γιατί ο Έλληνας παίκτης θέλει να παίζει έτσι. Θέλουμε επίσης να βελτιώσουμε τη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση.

Ουσιαστικά αυτό που λέμε είναι να αλλάξουμε λίγο την νοοτροπία γιατί ο παίκτης τώρα όταν θα χάσει τη μπάλα σκέφτεται να γυρίσει στην άμυνα. Δεν θα πρέπει να το κάνει αυτό.

Μιλάμε για μια αλλαγή συνηθειών γιατί όπως έχω δει ο Ελληνας παίκτης έχει ικανότητα και ποιότητα για να παίξει σε πιο υψηλό επίπεδο. Απλά σε μερικές περιπτώσεις είναι η νοοτροπία που τον φέρνει πίσω. Πρέπει να απελευθερωθούμε σε αυτό το κομμάτι, αφού μπορούμε να το κάνουμε.

Για το αν θα χρησιμοποιήσει το σύστημα 4-4-2 με ρόμβο: «Πιστεύω ότι το 4-4-2 με ρόμβο ταιριάζει στα χαρακτηριστικά των Ελλήνων, «κουμπώνει» καλύτερα. Δεν έχουμε  καθαρόαιμο εξτρέμ  για να παίξουμε 4-3-3. Από την στιγμή που το δοκιμάσαμε στο ματς με τη Σερβία και πήγαμε αρκετά καλά το συνεχίζουμε. Δεν έχουμε και το χρόνο που θέλουμε και έτσι γυρίσαμε σε σύστημα – «βάση»  που οι παίκτες είναι εξοικειωμένοι (4-3-3) και στο μέλλον θα γυρίσουμε στο σύστημα 4-4-2 με ρόμβο. Μην ξεχνάμε ότι το 4-4-2 με ρόμβο απαιτεί περισσότερη τακτική παιδεία και  πολύ καλές αλληλοκαλύψεις  από τους ποδοσφαιριστές, επομένως και περισσότερο χρόνο για να το αφομοιώσουν.  Τα παραδοσιακά συστήματα (4-4-2 και 4-3-3 μαθαίνονται πιο εύκολα, δεν απαιτούν από τον ποδοσφαιριστή να σκέφτεται συνεχώς μέσα στο γήπεδο.

Για το ότι ένας πρώην συνάδελφός του και συμπατριώτης του  χαρακτήρισε «ex players»  (πρώην ποδοσφαιριστές) δύο βασικούς παίκτες  της Εθνικής,  τον Καραγκούνη και τον Κατσουράνη: «Πρώτα απ’ όλα δεν ξέρω πώς ακριβώς ελέχθη από τον κ. Φρέιτας και πώς μεταφέρθηκε αυτή η φράση στον Τύπο. Εγώ έχω τη δική μου άποψη που είναι ότι προφανώς και οι δύο δεν είναι ex players και παρόλο που δεν είναι πια τόσο νέοι έχουν σίγουρα αρκετά χρόνια  μπροστά τους για να προσφέρουν τόσο στην Εθνική ομάδα όσο και στον σύλλογο που ανήκουν. Για να επικεντρωθούμε δε στην Εθνική πιστεύω ότι έχουν ακόμα έναν σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν: Oτι με την εμπειρία  τους μπορούν να βοηθήσουν τους νέους διεθνείς να προσαρμοστούν καλύτερα και ευκολότερα στην Εθνική ομάδα. Πολύ δε περισσότερο από την στιγμή που η Εθνική ομάδα δεν απαρτίζεται από έναν σύλλογο, όπως συμβαίνει στην Ισπανία που η Εθνική είναι η Μπαρτσελόνα. Επομένως χρειάζονται στη Εθνική για να βοηθήσουν. Από εκεί και πέρα εννοείται πως και αυτοί οι παίκτες θα πρέπει να έχουν μια αγωνιστική σταθερότητα, να παίζουν στην ομάδα τους».

Για το αν η πόρτα της Εθνικής είναι ανοιχτή για τους Γκέκα και Κυργιάκο: «Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης η πόρτα της Εθνικής δεν έχει κλείσει για κανέναν παίκτη της Εθνικής. Ωστόσο δεν ήμουν εγώ που τους απέκλεισα από την Εθνική. Ηταν οι ίδιοι που έθεσαν εαυτόν εκτός Εθνικής. Είναι οι ίδιοι που θα πρέπει να λύσουν αυτό το πρόβλημα, οι ίδιοι που θα πρέπει να κινήσουν τις διαδικασίες. Η μοναδική προϋπόθεση που θέτω εγώ σαν όρο είναι να εμπιστεύονται την ακεραιότητά του να πιστεύουν ότι ο προπονητής παίρνει τις αποφάσεις να τον εμπιστεύονται σε όλα τα ζητήματα. Και νομίζω ότι έχω αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια στους πάγκους που εργαστεί ότι παίρνω αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον της ομάδας και ποτέ δεν βάζω τις όποιες σχέσεις μου με παράγοντες και προέδρους πάνω από τη δουλειά που κάνω».

Για το αν οι Τοροσίδης, Αβραάμ, Σαλπιγγίδης, αποτελούν συνέχεια της παλιάς φουρνιάς, παικτών όπως ο «φυσικός αρχηγός» της Εθνικής, Θοδωρής Ζαγοράκης:  «Οι Τοροσίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Σαλπιγγίδης, όντως αποτελούν φυσική συνέχεια των προηγούμενων παικτών όπως ο Ζαγοράκης, γιατί είναι καιρό στην Εθνική, δίνουν συμβουλές στους νεότερους,  δίνουν καλό κλίμα που αν δεν υπάρχει καλό κλίμα αυτό θα αντικατοπτριστεί και στον αγωνιστικό χώρο. Από την άλλη πλευρά ο ρόλος που διαδραματίζουν στα αποδυτήρια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχουν κάποια ειδική μεταχείριση.  Εγώ βάζω να παίξουν οι παίκτες που θεωρώ ότι είναι οι πιο κατάλληλοι σε κάθε αγώνα με βάση αυτό που θέλω να κάνω».

Για το αν η πόρτα της Εθνικής είναι ανοιχτή στα νέα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου:  «Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Ελλάδα δημιούργησα μια «βάση δεδομένων» με τα πεπραγμένα περίπου 30-35 ποδοσφαιριστών,  τη φόρμα που βρίσκονται και γενικά τους παρακολουθώ. Από την άλλη, βρίσκομαι εδώ, έχω εγώ και το τιμ μου τα μάτια μας ανοιχτά για κάθε ποδοσφαιριστή που μπορεί να ταιριάζει στην Εθνική, τον έχουμε στο μυαλό μας, τον παρακολουθούμε και αν μας κάνει τον βάζουμε κι αυτόν στη «βάση δεδομένων».  Bέβαια,  υπάρχουν παίκτες που προφανώς ξεχωρίζουν ήδη όπως οι Μανωλάς , ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ο Φορτούνης. Όμως, από την στιγμή που αγωνίζονται στην Ελπίδων θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό και πιο λογικό να παραμείνουν εκεί αφού δεν μπορώ να τους εγγυηθώ ότι θα αγωνιστούν στην Εθνική Ανδρών. Οπότε είναι καλό να μείνουν εκεί η Ελπίδων έχει σημαντικές διοργανώσεις, θα πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους και όταν θεωρήσω ότι μπορώ να τους χρησιμοποιήσω, θα τους καλέσω στη μεγάλη Εθνική. Επίσης είναι γεγονός ότι υπάρχει στενή και αγαστή συνεργασία με τους προπονητές της Εθνικής Ελπίδων αλλά καιτης Εθνικής κάτω των 19 ετών, οπότε έχουμε μιλήσει μεταξύ μας και ξέρουμε πώς θα διαχειριστούμε τέτοιες περιπτώσεις.

Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και ξεκινάμε από το μηδέν είναι να φτιάξουμε ένα αρχείο με όλους τους παίκτες, ξεκινώντας από τους παίκτες κάτω των 14 ετών, ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία για το κάθε φιλικό, τον κάθε αγώνα, να υπάρχει μια αναφορά για την εξέλιξη των παικτών έτσι ώστε στο μέλλον – και δεν το κάνουμε αυτό για μένα τον Φερνάντο Σάντος – να έχουμε μια ισχυρή βάση για τον κάθε παίκτη ώστε όποιος και αν είναι στην Εθνική ομάδα να έχει τα στοιχεία του παίκτη από τα 14 μέχρι και όλη την εξέλιξή του».

Για το αν θα δει νέους παίκτες στο φιλικό με τον Καναδά στη Λάρισα και για το ότι δεν δηλώθηκαν οι παίκτες που παίζουν στο εξωτερικό: «Το φιλικό με τον Καναδά το βλέπω σαν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι εν όψει και του επίσημου παιχνιδιού με τη Μάλτα τον άλλο μήνα. Ετσι, σε αντίθεση με το φιλικό με την Αυστρία που είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω νέα πράγματα,  το φιλικό με τον Καναδά είναι ξεκάθαρα φιλικό προετοιμασίας. Εχετε δίκιο σήμερα έπρεπε να δηλωθούν οι παίκτες που παίζουν στο εξωτερικό. Είναι οι Παπασταθόπουλος, Σαμαράς, Μόρας, Κονέ και Τζαβέλας».

Για το αν τον απασχολεί που παίκτες όπως ο Νίνης ή ο Καραγκούνης και άλλοι δεν έχουν αγωνιστική σταθερότητα ή δεν παίζουν πολύ  με τις ομάδες τους: «Είναι κάποια πράγματα που μας απασχολούν πολύ περισσότερο. Για παράδειγμα ο  Τζιόλης που είναι τραυματίας και δεν μπορώ να τον έχω στη διάθεσή μου, ή ο Φωτάκης που επίσης τον υπολόγιζα και τραυματίστηκε.  Αυτά είναι τα σημαντικότερα προβλήματα και όχι ο Νίνης που όποτε είναι καλά έχει μια αγωνιστική σταθερότητα, ή ο Καραγκούνης που είναι καλά αλλά δεν αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό.  Αυτά δεν μας απασχολούν τόσο γιατί  στο φιλικό με τον Καναδά θα δοκιμάσουμε κυρίως  το σχήμα με το οποίο θα παίξουμε κόντρα στη Μάλτα».

Για το ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε εθνικές ομάδες, όπως η Κροατία, που είναι μόνιμα σε υψηλό επίπεδο, ενώ η Εθνική Ελλάδας το κατορθώνει σπάνια:  «Πρώτα απ’ όλα, η Κροατία ως πρώην μέλος της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας προέρχεται από μια πολύ μεγάλη ποδοσφαιρική σχολή. Νομίζω ότι η λέξη «κλειδί» είναι οι Ακαδημίες. Πώς θα διαμορφώσεις και θα πλάσεις έναν ποδοσφαιριστή από πολύ νωρίς.  Από την στιγμή που θα το καταφέρεις, έχεις έναν «μπούσουλα» και μπορείς πια να διαθέτεις  έναν παίκτη σε υψηλό επίπεδο. Παίρνοντας ως παράδειγμα τους Κροάτες βλέπουμε ότι σε πολύ μικρή ηλικία είναι πολύ ώριμοι. Ωριμοι ποδοσφαιρικά, με τακτική παιδεία που γνωρίζουν πολύ καλά το ποδόσφαιρο έρχονται από μικρή ηλικία, έχουν δουλέψει στις μικρές Εθνικές μαζί, έχουν δημιουργήσει  μια ομάδα συμπαγή και παράλληλα έχουν εξελίξει τα όποια ατομικά τους χαρακτηριστικά. Ετσι οι μεγάλες ομάδες τους χρησιμοποιούν  και αυτοί αποκτούν τις εμπειρίες.

Ένα άλλο παράδειγμα ήταν η Πορτογαλία  την εποχή που είχε την τεράστια δεξαμενή από τη Μοζαμβίκη, την Αγκόλα  για να επιλέξει παίκτες όπως ο Εουσέμπιο, που δεν είναι Πορτογάλος. Οταν όμως έχασε η Πορτογαλία αυτή την δυνατότητα να παίρνει παίκτες από εκεί  έπεσε. Και άρχισε πάλι να ανεβαίνει όταν αποφάσισε να επενδύσει σε ακαδημίες. Όπως έκανε ο Κάρλος Κεϊρός. Ετσι η Πορτογαλία έφτασε στο σημείο να έχει ως εξαγώγιμο προϊόν τους παίκτες της που σε πολύ μικρή ηλικία παίζουν σε ομάδες όπως η Μάντσεστερ ή η Ρεάλ και παράλληλα έχει φτιάξει μια Εθνική ομάδα που βρίσκεται σταθερά σε υψηλό επίπεδο και δίνει το παρών σε μεγάλες διοργανώσεις.

Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργούν σωστά οι Ακαδημίες. Ουσιαστικά πριν 8 χρόνια που ήρθα στην Ελλάδα μόνο μία ομάδα είχε Ακαδημίες που λειτουργούσαν σε σωστές βάσεις. Δεν θεωρώ ότι ο Ελληνας ποδοσφαιριστής υστερεί σε σχέση με τον Κροάτη ή τον Πορτογάλο. Ισως μάλιστα να έχει και περισσότερο ταλέντο. Όμως εδώ στην Ελλάδα μας απασχολεί περισσότερο πώς θα αγοράσουμε παίκτες και όχι πώς θα δημιουργήσουμε. Από την στιγμή που δεν το κάνουμε αυτό, δεν μπορούμε να βγάλουμε παίκτες. Αν επενδύσει η χώρα στις Ακαδημίες, θα πάει πολύ μπροστά.

Για το αν υπάρχει πλάνο για βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις στον Αγιο Κοσμά, αλλά και για να αποκτήσει κάποια στιγμή η Εθνική ομάδα το δικό της «σπίτι»: «Εγώ και ο κ. Σχίζας, αλλά και ο πρόεδρος έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και το πλάνο το προχωράμε. Οσο για το θέμα του «σπιτιού» της Εθνικής σίγουρα θα ήταν ιδανικό να υπάρχει ένας χώρος για όλες τις Εθνικές, αλλά προς το παρόν μένουνε στον Αγιο Κοσμά και αν υπάρξουν οι  προϋποθέσεις θα προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα. Για τον Αγιο Κοσμά αυτό που ζητάμε είναι να έχουμε δύο καλά γήπεδα να προπονηθούμε, όχι γήπεδα… κήπους και από εκεί και πέρα να υπάρξουν οι συνθήκες να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο γυμναστήριο για τους παίκτες, και ένας χώρος για τους βοηθούς προπονητές. Ο,τι δηλαδή χρειάζεται. Από εκεί και πέρα έχουμε δημιουργήσει ένα τμήμα Ανάλυσης και Πληροφόρησης που θα φτιάξει το οργανόγραμμα όλων των Εθνικών ομάδων και θα δημιουργήσει το «μπούσουλα» και τη νοοτροπία που θα πρέπει να διέπει όλες τις εθνικές ομάδες. Είναι το τμήμα που είναι  επιφορτισμένο να φτιάξει το αρχείο για το οποίο σας μίλησα νωρίτερα για κάθε παίκτη, κάθε αγώνα ώστε να είναι όλα στη διάθεση του κάθε προπονητή. Μπορούμε να το κάνουμε και νομίζω ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα χρειαστούν περαιτέρω έξοδο για τη συντήρησή του. Οσο για τα επιμέρους ζητήματα του πλάνου έχω κάνει τις προτάσεις μου, έχω πει τι είναι καλύτερο να γίνει, αλά από εκεί  και πέρα είναι θέμα της Ομοσπονδίας».

Για το γεγονός ότι τον αναγνωρίζουν ως πολύ καλό προπονητή οι οπαδοί όλων των ομάδων: «Χαίρομαι που κόσμος ουδέτερος αναγνωρίζει τη δουλειά μου. Αυτό είναι το σημαντικότερο παράσημο. Γιατί σημαίνει ότι προσπαθώ να εξελίξω το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για το αν σκέφτηκε ποτέ να πάρει την ελληνική υπηκοότητα, αφού βρίσκεται τόσα χρόνια στην Ελλάδα:  «Σίγουρα είναι τεράστια τιμή και περηφάνια που έχω δουλέψει εδώ και ξέρω και έχω γνωρίσει πια τι σημαίνει Ελληνας. Από την άλλη πλευρά είμαι Πορτογάλος. Πάντα θα είμαι Πορτογάλος. Πάντως η καρδιά μου έχει μοιραστεί πλέον. Αισθάνομαι μισός Ελληνας και μισός Πορτογάλος. Αν μάλιστα παίξουμε Ελλάδα - Πορτογαλία την ώρα του αγώνα θα είμαι 300% Ελλάδα».

Για το αν σκοπεύει να εξηγήσει στον Μήτρογλου ότι ενέργειες σαν αυτή που έκανε στον πανηγυρισμό του γκολ που πέτυχε, δεν βοηθούν την εξέλιξή του: «Σίγουρα τέτοιες ενέργειες δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον παίκτη κυρίως για το δικό του μέλλον και εξέλιξη. Είναι ένας παίκτης με πολύ ταλέντο. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι που λέει ο κόσμος ότι κάποιοι άνθρωποι δεν σκέφτονται με το μυαλό αλλά με τα πόδια. Σε τέτοιες περιπτώσεις εμείς οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου θα πρέπει να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε απλώς ποδοσφαιράνθρωποι αλλά και άνθρωποι με μυαλό, σκεπτόμενοι.  Σίγουρα θα μιλήσω με τον παίκτη. Θέλω να πιστεύω ότι ξέφυγε πάνω στη χαρά της στιγμής. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα όπου θα πρέπει να είμαστε λίγοι περισσότερο συγκρατημένοι. Θα πρέπει να προσέχουμε περισσότερο την εικόνα μας, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ίδιος αυτός ο παίκτης ή κάποιος άλλος μπορεί να αποτελέσει ίνδαλμα για κάποιους νεότερους που θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματά του.  Δεν θα πρέπει βέβαια να φτάσομε και στο άλλο άκρο και να δραματοποιούμε καταστάσεις. Είναι η χαρά του γκολ, είναι το γεγονός ότι είναι δανεικός και έβαλε γκολ και ένοιωσε ότι απέδειξε πράγματα και εξέφρασε έτσι τη μεγάλη του χαρά».

Για το αν βοηθάει τον Μήτρογλου - σε σχέση και με την Εθνική που πάσχει στον επιθετικό τομέα - το γεγονός ότι πλέον βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα:  «Είναι πολύ σημαντικό πρώτα για τον ίδιο τον παίκτη. Και όχι μόνο ότι έχει βάλει γκολ, αλλά το ότι αγωνίζεται.  Είναι κάτι που λέω συνεχώς στους νέους παίκτες που έχω κοντά μου. Ότι σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να αγωνίζονται. Να εξελίσσονται. Και για να εξελιχθούν θα πρέπει να παίζουν, να έχουν παιχνίδια στα πόδια τους.  Τι σημασία έχει να είναι σε μεγάλες ομάδες αν δεν αγωνίζονται;  Εγώ μιλάω με τους παίκτες γι’ αυτό. Και τους λέω «δείτε  τι έγινε με τον Παπασταθόπουλο. Πήγε στον Ολυμπιακό Βόλου, αγωνίστηκε, γύρισε στην ΑΕΚ έγινε βασικός και όλοι βλέπουμε πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή». Είναι σημαντικό να αγωνίζονται οι παίκτες  για να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους, ακόμα και αν για αν γίνει αυτό πρέπει να πάνε δανεικοί σε άλλες ομάδες.  Δεν πρέπει να μένον στην μεγάλη ομάδα για την προσβολή που έχουν ως μέλος της. Για την προβολή, τη δημοσιότητα.  Να σκεφτεί  ο νεαρός παίκτης περισσότερο το μέλλον του, την καριέρα του και όχι τόσο πολύ την προβολή».

Για το αν υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψει στην Εθνική ο Δέλλας όπως έγινε με τον Λυμπερόπουλο: «Πιθανότητα πάντα  υπάρχει. Είπαμε ότι η πόρτα της Εθνικής είναι ανοιχτή για κάθε παίκτη, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Από τη στιγμή που μπορεί να καλύψει κάποιες ανάγκες της Εθνικής πάντα υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψει και να βοηθήσει την Εθνική ομάδα».

Για το αν η Εθνική έχει την δυνατότητα να προκριθεί στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος:  «Θεωρώ ότι ο στόχος μας πάντα πρέπει να είναι η πρώτη θέση που θα μας οδηγήσει απευθείας στο 2012. Εχουμε όλες τις προϋποθέσεις, εξαρτάται από εμάς. Είναι πολύ σημαντικά τα ματς με τη Μάλτα. Μετά το πέρας  των δύο αυτών αγωνιστικών θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα. Αν πάρουμε τους έξι βαθμούς, σ’ αυτά τα δύο παιχνίδια, τότε όλα θα κριθούν στο ματς με την Κροατία στην έδρα μας Και εγώ και οι παίκτες μου πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να πάρουμε την πρώτη θέση. Από την άλλη για να φτάσουμε να λέμε ότι το καθοριστικό ματς είναι με τους Κροάτες θα πρέπει να βλέπουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά με την ίδια σοβαρότητα. Όχι σαν ένα διαδικαστικό παιχνίδι αλλά ως αυτό που είναι. Να αγωνιστούμε με την ίδια  σοβαρότητα και πειθαρχία όπως πάντα με γνώμονα τη νίκη που θα μας δώσει τους βαθμούς, ώστε όταν θα φτάσει το ματς με την Κροατία να μπορούμε να πούμε «όλα ή τίποτα». Να τα δώσουμε όλα, να κερδίσουμε και να βγούμε πρώτοι».

Για το ποια ομάδα παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στον κόσμο:  «Η Μπαρτσελόνα παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στον  κόσμο, αφού καταφέρνει και συνδυάζει δύο βασικά πράγματα. Από τη μια πλευρά, παίζει θεαματικά και χαιρόμαστε να την βλέπουμε και από την άλλη βλέπουμε πως το ποδόσφαιρο που παίζει δεν αποτελεί μόνο καρπό του μεγάλου ταλέντου των παικτών της, αλλά είναι μια πολύ καλά δουλεμένη ομάδα που αγωνίζεται πάντα με τον ίδιο τρόπο και δεν παρεκκλίνει από την φιλοσοφία της. Και αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλους. Να έχουμε συγκεκριμένο μοντέλο και φιλοσοφία και να το ακολουθούμε μέχρι τέλους».

Για το ποιος είναι φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου:  «Οσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα, βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα. Κατά 80% έχει κριθεί ο τίτλος υπέρ του. O Παναθηναϊκός έχει 20% πιθανότητες. Δεν υπάρχουν άλλες ομάδες δυστυχώς για να διεκδικήσουν τον τίτλο.  Δεν θα έλεγα ότι σίγουρα έχει κριθεί, ωστόσο ο Ολυμπιακός είναι πάρα πoλύ κοντά. Και για να γίνει κάτι τέτοιο έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι οι υπόλοιπες ομάδες που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν  τίτλο είχαν πολλά προβλήματα με αλλαγή προπονητών, διοικητικές αστάθειες και έτσι ο Ολυμπιακός που πρώτος απ’ όλους άλλαξε διοικητικό μοντέλο και προπονητή, κατάφερε πιο γρήγορα από τους άλλους να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και έτσι πήρε το σημαντικό προβάδισμα για τον τίτλο».

Για το μήνυμα που στέλνει στους Ελληνες φιλάθλους προκειμένου να βρεθούν στο πλευρό της Εθνικής:  «Κάτι που με εκπλήσσει είναι που βλέπω ότι δυστυχώς η Εθνική ομάδα δεν βρίσκεται πάνω από όλους, αλλά πολλοί βάζουν τους συλλόγους τους πάνω από την Εθνική. Δεν μπορώ να το κατανοήσω αυτό και κάνω έκκληση στον κόσμο για το διάστημα που αγωνίζεται η Εθνική, να αφήσουν στην άκρη τις συλλογικές τους προτιμήσεις και ενωμένοι να συμπαρασταθούν στην Εθνική ομάδα».

Για το τι θέλει να αφήσει ως παρακαταθήκη όταν θα εγκαταλείψει την Εθνική Ελλάδας: «Αυτό που θέλω όταν φύγω είναι να αφήσω ένα μέλλον εγγυημένο και ευοίωνο τόσο για την Εθνική Ανδρών όσο και για τις άλλες βαθμίδες των εθνικών ομάδων, ώστε ο νέος προπονητής να έχει μια βάση για να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερες επιτυχίες στην Εθνική ομάδα. Αυτό που θα με κάνει πραγματικά περήφανο, είναι να πω στα εγγόνια μου, όταν και αν,  ότι έχω αφήσει κάτι πολύ καλό και θετικό στην Εθνική Ελλάδας και γι’ αυτό που βλέπετε τώρα, έχω βάλει κι εγώ το λιθαράκι μου για να δημιουργηθεί».



Ραφαήλ Παγώνης: Ώρα τελικού για το 13χρονο ταλέντο της Ελλάδας στο Wimbledon - Πότε είναι ο αγώνας
Ραφαήλ Παγώνης: Ώρα τελικού για το 13χρονο ταλέντο της Ελλάδας στο Wimbledon - Πότε είναι ο αγώνας
Κέιτ Μίντλετον: Επέστρεψε με χειροκροτήματα στο Wimbledon - Έδωσε το τρόπαιο στην Σβάιτεκ
Κέιτ Μίντλετον: Επέστρεψε με χειροκροτήματα στο Wimbledon - Έδωσε το τρόπαιο στην Σβάιτεκ
Κολύμβηση: Έσπασε ρεκόρ 16 ετών η Σοφία Καραγιαννάκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
Κολύμβηση: Έσπασε ρεκόρ 16 ετών η Σοφία Καραγιαννάκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
Σκοποβολή: Πρώτη θέση η Άννα Κορακάκη στο Masped shooting cup της Βουδαπέστης
Σκοποβολή: Πρώτη θέση η Άννα Κορακάκη στο Masped shooting cup της Βουδαπέστης
©2011-2025 Onsports.gr - All rights reserved